Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Canon 5D matówka z klinem???

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Canon 5D matówka z klinem???

Moje doświadczenia z matówką z klinem były dosyć smutne. Za moich młodych czasów matówka z klinem to była podstawa (Practica, Yashica a później Nikon F601m, F801s i FE2) więc byłem pewien, że to będzie lekarstwo na nieostre zdjęcia z manualnymi szkłami. Rozczarowałem się. Nic się na lepsze nie zmieniło, jeszcze paprochów przybyło.
    W końcu, przy jakimś zastrzyku gotówki kupiłem pierwsze "elki" (100 macro, 300 f4IS). Zmieniłem też aparat na 50D i okazało się, że bez żadnego klina, ostrzenie manualne stało się przyjemnością. Szacuję, że 70% zdjęć, ostrzę ręcznie i nie mam z tym problemów. Wcześniejszą przyczyną nieostrości nie była matówka, ale kiepska optyka. Stare szkła (M42) nie przystają rozdzielczością do wymagań obecnych cyfrówek.
    6D, 5D MkII, 400 f5.6L, 70-200 f2.8L IS II, 100-400 II, 100 2.8L IS, TC 1.4x II - http://www.piotrkonopka.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon 5D matówka z klinem???

Cytat Zamieszczone przez piotre_k Zobacz posta
    Stare szkła (M42) nie przystają rozdzielczością do wymagań obecnych cyfrówek.
    W manualach jest wiele fantastycznych szkieł. Takiemu np. SMC Pentax-A* 300mm F4 którego jestem szczęśliwym posiadaczem, absolutnie nic w kwestii rozdzielczości nie można zarzucić, ciekawy jestem, kiedy będę go mógł podpiąć pod aparat, dla którego jakimkolwiek ograniczeniem będzie jakość obrazka dostarczanego przez ten obiektyw. Mam L-kę 300-setkę w systemie canona, ale ten akurat manual byłby jej godnym konkurentem.

Uprawnienia umieszczania postów