Radiowo: nadajnik na stopkę aparatu, odbiornik do lampy/lamp.
Radiowo: nadajnik na stopkę aparatu, odbiornik do lampy/lamp.
to się trochę pod niewłasciwy wątek podłączyłeś, bo o wyzwalaniu radiowym jest tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=9716
Popieram spostrzeżenia kolegi. Miałem 2x580EX "na warsztacie" (:D) i nijak nie można było odpalić slave'a nie ingerując błyskiem mastera w scenę. I to na 100% nie był przedbłysk pomiarowy. Też myślę, że dane lecą podczerwienią, a synchronizacja slave'a jest fotocelą załatwiona. Dlatego też trzeba kupić ST-E2. Oczywiście mogłem coś przeoczyć, ale mi się nie udało tego rozwiązać, a próbowałem długo. Może 40d+sterowanie 580tką w body i w body jest jakaś opcja? Teraz mam 50tkę, także jak mi się trafi mieć dwa EX'y to znowu sprawdzę. Tak czy siak, wg mnie najoptymalniejszy jest chińczyk radiowy. Tanio, skutecznie w pewnej odległości. Manual - no manual, ale wolę manual radiowo, niż E-TTL podczerwienią.
Myślę, że sterowanie master w lampach jest inne niż w ST-E2
Natomiast slave odbiera dwa różne sposoby sterowania.
Ja też próbowałem wyłączyć błysk i :(.
Dlaczego tak jest - jeśli nie wiadomo o co chodzi chodzi o $$$$ - kolejne super marketingowe posunięcie canona - w tym dziale to ja podziwiam tych ludzi.
Gdyby można było w zwykłej lampie zrobić to co w ST to pewnie lekko licząc ubyło by im z 30% nabywców ST
A może mam ktoś EX z walnientym żarnikiem albo jakiś serwisant odłączy błysk i zobaczymy co wtedy?
Gdyby wszystko działało sam bym dał trochę forsy za jakiś mikroprzełącznik :)
Nie będzie działać, bo jak ręką zasłonisz palnik, to slave nie odpala.
Nawet jak na otwartym powietrzu miałem mastera pionowo do góry a slave'a poniżej body, to slave nie odpalał. Palnik do przodu, reszta tak samo i slave odpalał. Pewnie marketing i $$$.
Ktos ma to: http://fripers.pl/product_info.php/i...62_CY20YS.html ?
a czy 580ex II może byc wyzwalana przez lampy studyjne?
Witam, czy w połączeniu ST-E2 + 580exII, lampa działa też w automatyce czy tylko manual ?
Pełny ETTL, a jak chcesz, to możesz przełączyć również w Manual i Strobo. Czytaj instrukcje.
dzięki....że w manualu to dla mnie oczywiste ;)...z tym czytaniem istrukcji to święta racja...tyle, że nie mam jej po polsku ;) (od lampy, bo nadajnika wogóle nie posiadam - chcę zakupić, stąd pytanie) a z duj spik inglisz...u mnie bardzo ciężko...te informacje są w instrukcji od lampy czy od nadajnika ? ...jeszcze raz dzięki za info
BTW Micles ...byłeś może ostatnio w Muzeum Wyczólkowskiego przy wręczaniu nagórd ..rzucił mi się jeden gość w oczy z canonem i podpięta tokiną...twarz mi przypomina Twoją z avatara ;)
Byłem, miałem nawet 2 fotki powieszone. To była moja twarz :P
Canon opisuje możliwości w obu instrukcjach, bo chce żeby ludzie to kupowali.
Instrukcje do lamp : http://canon-board.info/showthread.php?t=3718
...a co myślicie o takim ustrojstwie ?? http://www.allegro.pl/item519888748_...opka.html...co prawda nie ma TTL ... manual nie jest straszny :-D ....nie mamy wspomagania AF nie ma TTL...ale jest radiowy i cena jest całkiem sensowna....
czy gdzies w necie jest powieszona instrukcja do ST-E2?? ( najlepiej po polsku, ale moze tez byc ang.)
Mam proste rozwiązanie trzeba na palnik lampy 580Ex założyć filtr IR i będzie wyzwalać a jednocześnie nie będzie widać błysku.
A czy ktoś sprawdzał czy w manualu można przez ST-E2 wyzwalać lampy studyjne. Przecież w manualu nie ma przedbłysku? Chodzi mi o manualne ustawienie lampy.
Pytanie do użytkowników ST-E2: na jak długo starcza w nim bateria.
Wydaje mi się że powinni wypuścić nowszą wersję ST-E2 ba obecna jest trochę archaiczna...
Powodzenia z ST-E2 w mocnym swietle slonecznym i otwartej przestrzeni.
Masz tak dużego pilota? :D
Może szybka od maski do spawania ;-)
Niestety, szybka od maski spawalniczej ma kolor zielony i przez to odcina czerwień i podczerwień.
Natomiast na palnik 580 EX II można wyciąć odpowiedni kształt z czarnej płyty CD po uprzednim zdrapaniu sreberka. Wystarcza dwie warstwy sklejone i jest blokada światła widzialnego, za to przepuszcza podczerwień (jest to ciemnofioletowy poliwęglan..
Gwoli informacji: ST2 ma dwa elementy: u góry malutki palnik błyskający jak typowa lampa ale zza bardzo ciemnoczerwonej szybki - u dołu dwa odbłyśniki w których (jak sie domyślam) jest nadajnik i odbiornik IR. Na słoncu - faktycznie może bez rewlacji ale za to w pomieszczeniach! Całkiem nieźle ta podczerwień "nosi" sie po białych szczególnie - ścianach. Czasu zużycia baterii 2CR5 nie potrafie określić - naturalnie raczej zdycha.
Korzystałem z duetu 430ex mk I i 580ex mk I, bez żadnego problemu można wyłączyć błysk w 580-tce i używać jedynie 430-tki. Wydaje mi się, że wersja mk II też powinna dać się wyłączyć:)
edit:
580ex mk I
http://img528.imageshack.us/img528/5672/580exi.jpg
580 ex mk II (niestety bez obrazków ;) )
http://img182.imageshack.us/img182/5048/580exii.jpg
ostatnio zakupilem drugą 580ex II, poki co jedna bede wyzwalal druga w plenerze
ale mysle aby pod jedna parasolka ustawiac obie 580ex zeby miec wiecej mocy,
no i mysle co by kupic do wyzwalania ich z body, jestem w sumie zdecydowany na 550ex,
ale moze mnie ktos przekona do ST-E2? cena w sumie identyczna, a zawsze jedna lampa wiecej, no i kat pracy dzieki obracanemu palnikowi niemalze nieograniczony, chociaz dajac na kabel ST-E2 tez mozna sobie z tym poradzic i skierowac go gdzie sie tylko chce, dodaktowo lampa mozna sterowac 3 grupami lamp, z transmitera tylko dwoma,
jest cos oprocz gabarytow i wagi co przemawia za ST-E2?
Po stopce widzę, że chyba warto byłoby dorzucić węgla do pieca i dozbierać na radio :D
Do sportu się przyda, a i wygoda pracy jest o wiele większa (podczerwień to cholerne gówno które nie działa zawsze wtedy, kiedy chcemy żeby działało).
oj, dla mnie radio to shit, podczerwien dziala zawsze i tak jak chce, pozatym dziala mi ETTL, mozna bawic sie grupami lamp i co najwazniejsze jest synchronizacja z krotkimi czasami - a bez tego to sobie mozna ze sportow co najwyzej szachy fajnie potofografowac a przy fotkach plenerowych przymykac obiektyw a ja robie tylko na pelnych dziurach i czasy ktore mi wychodza sa o wiele krotsze niz 1/250s (pomijam fakt ze przez radio czas synchornizacji spada nawet do 1/125s)
juz nie wspomne o wygodzie ustawien, nie trzeba lazic od lampy do lampy, wszystko robi sie tylko lampa ktora jest na body
pozatym ogolnie fotografowanie sportu lampami to profanacja, a jesli juz to tylko sporty halowe a do tego potrzeba duzej mocy lamp stroboskopowych
Da się wyłączyć w 580II, czasem tak właśnie pracuje ;)
Z tym że jako główna błyska minimalną mocą - bo błyskać musi, z tym że jej wpływ jest niezauważalny ;)
Ja akurat mam wyzwalacze radiowe PW które działają bardzo stabilnie, ale pracuje też na IR bo daje mi pełną zdalną kontrolę nad wszystkimi grupami (już nie wspomnę o trybie HS i otwieraniu szkieł do okolic pełnych dziur) i działa to bardzo przyjemnie, najstabilniej w pomieszczeniach, więc może nie przesadzaj z tym cholernym g
Zrobili już Pockety które przenoszą automatykę lamp. Ja za to korzystam z przedłużonego zamiennika OC-E3 i to rozwiązanie jest cholernie wygodne, tyle że czasami dużo czasu traci się na rozplątywaniu kabla. Drugą lampę na Slave'ie po IR chciałem kiedyś wyzwalać, była w softboxie, ale głowica była na zewnątrz. Odległość lamp - około 4m. W nocy. Raz błyskała, raz nie. Wkurzyłem się i podłączyłem drugą lampę do body przez PC-PC i jechałem na niej na manualu.
Czy ST-E2 współpracuje poprawnie z aparatami G series?
Witam,
Zastanawiam się nad tym zakupem. Mam 5DMkII i z poziomu puszki mogę za pomocą 580EXII zmieniać na M parametry lamp Slave np. moc błysku. Czy ST-E2 też pozwala na takie sztuki?
pozdrawiam,
Zbyszek
Ostatnio siedzielismy w knajpce i gosciu mial G10. Podlaczylem St-E2 i moja 580EX II. Dzialalo.
Za duzo nie zrobisz z ST-E2. Zadne z Cf nie dzialaja. Jedynie co mozesz zrobic to sila blysku (+/- 2) i o ole pamietam pomiar. Wieczorkiem zrobie zdjecie z Menu co jest aktywne jak sie podepnie St-E2. Dobrze dziala RATIO (jak masz conajmniej 2 lampy) - masz grupe A,, B i z poziomu ST-E2 modyfikujesz. Dodatkowo HSS dziala. w domu strzelam gdzie popadnie. Nawet z kuchni, a lampa w pokoju (jako test) - podczerwien sie odbija dobrze. Na zewnatrz wiecej niz 3-4 metry nie probowalem.
To ja też poproszę, właśnie kupiłem ST-E2 do sterowania radiopopperami i jestem ciekaw czy da się też sterować tym lampą ustawioną na manual?
OK A wiec tak.
Jesyne co mozna to regulowac +/- 2 moc lampy ale tylko w ETTL. Na M nie dziala. W M mozna moc zmieniac tylko w lampie
Ale robi się to tylko z poziomu menu aparatu? Guziczkami na transmiterze się nie da? Sory za głupie pytania, transmitera spodziewam się jutro i do tego bez instrukcji.
Serdeczne Dzięki,
Czyli d...pa, trza latać po lampach albo używać 580EXII jako wyzwalacza ;-(.
Z menu aparatu zmniejsza sie i zwiekasza sile mocy. Guziczkami mozna tylko ratio A:B zmienic (co jest fajnym rozwiazaniem, mam 580EX II oraz 550EX zmieniam moc lamp w grupach) np. A:B 1:2 czy 4:1.
Jesli uzywasz TTL'a to zmieniasz w aparacie. Jesli M to recznie w lampach. Wydaje mi sie ze sterujac nawet 580 majac inne lampy "slave" i "M" - nie zmienisz mocy.