Oprofilować .
Wersja do druku
Oprofilować .
Ja używam Acera Aspire 1642 również z matryca crystal bright i jestem z niego zadowolony. Jest mi bardzo pomocny przy selekcji zdjęc i dośc dokładnej
obróbce. Uważm zakup laptopa jak najbarziej za słuszny. Mozna go wykorzystać w kazdym miejscu i o kazdej porze.
Używam go już dwa lata i nie wyobrazam sobie pracy bez niego.
a ja polecam moje rozwiązanie laptop + dobry lcedek (np. Eizo) i można w miarę normalnie pracować poza domem.
Powtórzę to co napisał westu - MacBook.
Piszesz że nie za tą kasę, powiem Ci tak, spróbuj obróbki na Mac'u a się do niego przekonasz.
Zrobiłem ostatnio porównanie, mój MB z C2D 2,16GHz; 2GB RAM, oraz kumpla Toshiba C2D 2,0GHz, 2GB RAM, zadanie było to samo, uruchomić Photoshopa (CS3) wywołanie 10 RAWów, zapis do dużego JPEG'a. Po pierwsze to zadanie szybciej wykonał MB, po drugie Toshiba po tym zadaniu się troszkę zmuliła.
Kupując MB, otrzymasz stabilność działania, lepsze zarządzanie pamięcią niż w przypadku Winzgrozy, co przełoży się na szybkość pracy.
Na prawdę polecam.
hmm jakoś się niewidze, że na każdy wyjazd bym brał notebooka i dodatkowo taszczył jeszcze pełnowymiarowego lcdeka.
Jeśli chodzi o maca to widziałem w sklepie te maszyny w akcji i nie powiem kopara mi opadła do samej ziemi, a już wyświetlacze to czysty hi-end. niestety ta cena nadal mnie troche rozwala no i potem co z kompatybilnością, bo w domu stoi PCet
Mac działa w sieci ze zwykłym PC. Poza tym na Mac'ach z procesorami Intel można instalować Winzgrozę, więc jak potrzebujesz czegoś typowo PC'towego to nie ma problemu.
Co do ceny zgodzę się, jest troszkę zaporowa. Ja zebrałem się i postawiłem na OS X, nie żałuję tego kroku.
Na temat Mac'ów możesz poczytać na forum, jest wątek im poświęcony
Na temat zwykłych notków niech wypowiedzą się inni :p
przymierzam się do zakupu notebooka także do obróbki fotek. NArazie jestem zdecydowny na SONY VAIO VGN-FZ21M PL. Czy to dobry wybór jeżeli chodzi o odwzorowanie kolorów? W sklepie porównując do innych stojących obok wyświtlane na nim demo było znacznie lepsze. Czy jest możliwośc kalibrowania kolorów w tym notebooku?
Bez przesady, to panorama, rozdzielczość w sam raz.
Jeśli już o standardach mowa. Matryca 15,4" WXGA to 1280x800, WXGA+ to 1440x900.
Ta panorama to proporcja boków 14,4:9, ekran standard to proporcja boków 12x9.
Standardowe 12:9 (nie panoramiczne) 15" = 1024x768
Biorąc pod uwagę proporcję boków matrycy 15,4 i przyrównując jej wielkość do standardowego ekranu 4:3 to przekątna tej matrycy (po obcięciu boków do proporcji 4:3) wynosi tak ok.14"
Dla 14" ekranu rozdzielczość 1067x800 (przy przliczeniu wg proporcji 4:3) nie jest taka zła.
Juriko doceniamy logike twojego wywodu, ale racje ma jednak dominik :) Standardy wyznaczaja wiodacy producenci..a szczerze mowiac nie widzialem nigdy lapsa z panorama 15,4 w rozdzielczosci o ktorej Ty mowisz :)
pozdrawiam
Nie widziałeś lapka z matrycą 15,4 o rozdzielczości 1280x800 ? :)
Rozdzielczość wyliczeniowa 1067x800 dla "obciętego" w celu porównawczym ekranu panoramicznego, to tylko zabieg umożliwiający zroumienie zagadnienia.
Czyli jeszcze raz: ;)
15,4" 1280x800 po "obcięciu" boków dających proporcje 4:3 to 14"-1067x800
ekran 15" 4:3 standardowo 1024x768
Wynika z tych wyliczeń, że rozdzielczość 1280x800 dla panoramy 15,4" jest lepsza(większa) od rozdzielczości ekranu 15" o bokach 4:3 1024x768, i to nie mało, biorąc po uwagę że przekątna dla 4:3 dla tego ekranu to ok. 14". Poza tym ekran panoramiczny 15,4" jest niższy od standardowego 15" o proporcji boków 4:3
I nie ważne kto ma jaką rację, tak po prostu jest.
Jak komuś potrzebna jest wyższa rozdzielczość, to taki ekran kupi, ja tak na marginesie większej nie kupię, gdyż dla tak małego ekranu, wszystko (okna windows etc), oprócz zdjęć oczywiście ;) jest (dla mnie) za małe.
Większa rozdzielczość, koniecznie większy ekran, w przypadku laptopa konieczne wizyty na siłowni. ;)
MacBook tylko i wylacznie, niesamowita stabilnosc i szybkosc, zwlaszcza przy pakiecie Adobe CS 3 :D
yyy a czym to niby rozni sie taki macbook od dowolnego pc z core duo i zintegrowana grafika gma950, nie wliczam designu, z daleka ladny z bliska plastik jak w najgorszych acerach i bsd za ktory trzeba placic :)
macbook i owszem ale za cene 1000$ tak jak w usa a nie za ~5tys - sorry
rozni sie otoz wlasnie systemem operacyjnym, gdyz wszystkie podzespoly sa tak dobrane aby jak najlepiej wspolgrac z MacOS X, placi sie za takie Maca surowo ale w zamian otrzymuje sie niezle szybka maszynke, poza tym pakiet CS3 dziala o wiele wiele szybciej na MacOS X.
Za produkty ogryzka płacilibyśmy mniej, gdyby nie było u nas VAT'u. To przez to ceny idą znacząco w górę.
emisiaczek - czym się różni Mac od PC ? Tym że na PC masz Winzgrozę która w porówaniu z OS X, jest dużo mniej stabilna. Poza tym don już napisał że pakiet Adobe chodzi zdecydowanie lepiej i z tym nie sposób się nie zgodzić.
Esteper/co masz na myśli mówiąc, ze Winzgroza jest mniej stabilna? Nie pamiętam, czy kiedykolwiek mi się zawiesiła Winda od czasów XP.. Za to ostatnio podczas pokazu VJ lasce Macbook zawiesił się 3 razy pod rząd i stawiała go 15 minut..
O Pan najmądrzejszy się odezwał.
Chodzi mi o to że Winda częściej się potrafi powiesić niż OS X, nie biorę tu pod uwagę tylko swoich przeżyć z PC i MAC a też moich znajomych.
Winda Ci się nie powiesiła powiadasz ? A w ogóle ją zainstalowałeś ? :p:]
Napisałeś też że jakiejś lasce się powiesił MB 3 razy pod rząd, no wiesz zwykle problemem jest złączka znajdująca się pomiędzy klawiaturą a krzesłem.
Bez komentarza..
To była dziewczyna z VJ'skiej ekipy RedBulla, więc raczej kretynką nie była.
Pytanie, do czego używasz swojego Maca, a do czego używałeś PC?
Jeśli grałeś na PC w gry, to pewnie, ze Ci się mógł zawiesić, ale to niekoniecznie była wina Windowsa...
Jeśli na Macu przeglądasz tylko strony, oglądasz filmy i robisz foty z PS, to co ci się tam ma zawiesić?
Ja się nie opieram na tym co gdzieś tam od kogoś usłyszałem, ale na tym co sam widzę i czego doświadczam. Nie rozumiem kolego Twoich inwektyw..
I nie, nei jestem przeciwnikiem Maca, co więcej, planuje sobie takiego w niedalekiej przyszłości kupić.. Ale ludzie, chociaż trochę obiektywizmu..
Komputera używam od wieku przedszkolnego, jeszcze Atari 65 XE... Nie mówię, że windows mi się nigdy w życiu nie wysypał, bo Win 98 się sypał aż niemiło. XP zacząłem używać od wersji z SP 2 (od tej edycji go używam) to nie miałem z nim większych problemów typu Bluescreen. Jakaś tam gra się wysypała, ale myślę, ze to była wina gry a nie systemu. Może po prostu nie instalowałem miliona śmieci..
Nie mówię, że Windows to system idealny, ale demonizowanie go i ośmieszanie przez Macuserów przypomina mi trochę wojnę systemową Canon - Nikon
Na PC grałem w gry, obrabiałem zdjęcia, czasem musiałem poprowadzić imprezę jako "DJ", więc nie mów mi panie wszechwiedzący do czego używałem PC.
Mac'a używam do obróbki zdjęć (lepiej się spisuje IMHO niż PC), gram w gry (nie wiele ich gdyż siedzi w moim Mac'u Intel GMA950), ale nic się nie wysypuje, jak to było w przypadku PC. Ja nie twierdzę że Winzgroza jest tragiczna, i że jest to zły system, ale OS X jest stabilniejszy i uważam go za system bardziej przyjazny użyszkodnikowi.
P.S. rozowa_chmurko - życzę jak najszybszego zakupu Mac'a :)
"Jeśli grałeś na PC w gry, <b>to pewnie, ze Ci się mógł zawiesić, ale to niekoniecznie była wina Windowsa...</b>
Jeśli na Macu <b>przeglądasz tylko strony, oglądasz filmy i robisz foty z PS, to co ci się tam ma zawiesić?</b>"
Polecam przeczytać to jeszcze raz, i się mniej pieklić ;)
"Panie wszechwiedzacy" hehe dobre:D widac znana juz xywka
no przeciez jaki ja glupi jestem ze instalowalem miliony smieci no dobrze ze mnie uswiadomiles w zyciu bym na to nie wpadl...dzieki ci panie
wg mnie Mac jest (podkreslam WG MNIE!!!) zdecydowanie lepszy do obrobki
niz Pcecik i juz .... pracowalem duzo to wiem a tak poza tym nei jestem macuserem a powiem ze chcialbym byc...trzyma mnie to ze nie bede zmienial oporgramowania oryginalnego.
wracajac do tematu Mac Book Pro :) naprawde super niestety nie na moja kieszen ...
Shutterway.pl/nie wiem, o co Tobie chodzi. Nie pisałem nigdzie, że PC jest lepszy od Maca jeśli chodzi o obróbkę zdjęć. Piszę tylko, że przesadzacie z tą jego zawieszalnością.. I nigdzie nie napisałem, że instalujesz milion śmieci na swoim PC.
Ale to co powiedział Esteper "no wiesz zwykle problemem jest złączka znajdująca się pomiędzy klawiaturą a krzesłem." tyczy się także problemów z Windowsem.. ;)
nic dziwnego ze nie wiesz a udajesz ze wiesz...
a kto powiedzial ze zarzucam tobie ze cos napisales?? naucz sie czytac ze zrozumieniem to pogadamy...sorki ale ja odpisalem na temat wtedy (oprocz pierwszych 3 linijek) nie nawiazujac do twoich wypocin...
no dlugo myslales nad riposta jezeli chodzi o wtyczke co? tiaa...tak wiec dla mnie EOT
widzialem testy z ktorych wynikalo cos dokladnie odwrotnego jak odnajde linka to podamCytat:
poza tym pakiet CS3 dziala o wiele wiele szybciej na MacOS X
chcesz mi powiedziec ze inni producenci sa z niego zwolnieni a jedynie biedny apple i sad placiCytat:
Za produkty ogryzka płacilibyśmy mniej, gdyby nie było u nas VAT'u.
chyba moi drodzy zyjecie w czasach win 95, dla waszej informacji jest rok 2007 wiekszosc ludzi ma xp, osobiscie nie pamietam juz kiedy widzialem bluescreen-a na jakimkolwiek komputerze z XPCytat:
na PC masz Winzgrozę która w porówaniu z OS X, jest dużo mniej stabilna.
macbook jest ok, nie powiem ladny z daleka, jednak cena nie jest adekwatna do jakosci, ponad dwukrotna przebitka cenowa za obudowe?
ogolnie w mojej opinii jesli ktos chce kupic kompa do zastosowan czysto graficznych typu uruchomienie wielu aplikacji PS, IL, FL, DW, Maya a takze obrabia duzo i duze pliki w PS (przy tym dobrze jak ma z tego jakies zarobki) to tylko Mac. do innych zastosowan to Maca kupuje sie w momencie zasobnego portfela. oczywiscie wszystko w MacOS X jest milsze w obsludze i prostsze stabilnosc tez bym powiedzial ze jest wieksza, dlatego ludzie w USA kupuja tak duzo tych komputerow choc jest wsrod nich czesc ktora patrzy tylko i wylacznie na wyglad.
hmmm a ja pytanie mam w sumie troche OT...czy sa jakies nei wiem mozliwosci zmienienia wersji porogramowania z PC na MAC'a?? oczywiscie nie kupując znowu oporogramowania tyle ze pod mac hehe bo ta opcje to znam:)
no wlasnie tak myslalem:) myslalem ze wiesz jest jakas mozliwosc:D wymiany heheheh albo cos podobnego :) no niesety
dzieki za odpowiedz
ok nie ma sprawy. to tak samo jak z oprogramowaniem z Windows na Linux, zreszta MacOS X to jest zmodyfikowany Linux.
1. Nie inni też nie są zwolnieniu z VAT'u, ale zwróć uwagę na różnicę w cenie przykładowego MacBook'a w PL a w USA.
2. No żyjemy w czasach Winzgrozy Vista, wiesz XP jest jeszcze w porównaniu z najnowszym dzieckiem MS'u.
W przypadku XP już po samej instalacji i próbie instalacji sterowników do karty dżwiękowej pojawił się bluescreen, więc nie mów mi że XP nie jest problematyczny.
A tak w ogóle to skończmy tą je... awanturę o system, człowiek się pytał jaki laptok do zdjęć. Jak ktoś ma propozycję PC no to może by tak argumentami rzucić i konkretnymi modelami.
jesli chodzi o laptop PC to warto zaopatrywac sie w Toshiba, Lenovo, Asus, Dell. Reszty nie polecam
Otoz Acery z doswiadczenia moich znajomych i z tego co wyczytalem na roznych forach internetowych sa bardzo awaryjne, wiekszosc moich znajomych ktorzy mieli Acery miala jakies z nimi problemy, a serwis przynajmniej kiedys, nie wiem jak to jest na dzien dzisiejszy, to byl w Czechach, i na laptopa trzeba bylo czekac miesiac. Oczywiscie pewnie sprawa ma sie inaczej do tych najdrozszych modeli i tak powszechnie reklamowanych ale ogolnie nie mam do tej firmy zaufania mimo iz nawet niezle sobie radzi na rynku komputerow. Osobiscie posiadam Toshibe od 3 lat i nie mialem jeszcze z tym laptopem zadnych ale to zadnych problemow. Dlatego tak goraco polecam Toshibe a Acera odradzam, ale oczywiscie wybor nalezy do kupujacego.
to chyba tylko jeszcze wiekszy wstyd dla appla ze nie odbierze przedstawicielstwa sadowi i da komus odpowiedzialnemu, chcacemu rozwijac rynek?Cytat:
1. Nie inni też nie są zwolnieniu z VAT'u, ale zwróć uwagę na różnicę w cenie przykładowego MacBook'a w PL a w USA.
Co do tematu tego wątku to:
Przez moje ręce przeszły wszystkie poniżej, a więc w kolejności polecam:
1. Macbook PRO - dowolny model obecnie w sprzedaży, choć te z matrycą 17" cali są rewelacyjne do fotografii. Aperture pracuje przyzwoicie, pomimo, że przy eksporcie RAW do pełnowymiarowego najwyższej jakośc ijpg'a trochę to trwa - w porównaniu ze stacjonarnym MacPRO QuadCore lub PowerMac Dual G5 - dużo dłużej -ale coś za coś - to jednak tylko laptop.
2. Fujitsu Siemens CELSIUS MOBILE - modele H230 lub jego następca H240 -przenośne stacje graficzne, które na 15" dają rozdzielczość 1920x1200 i do tego jakość matryc jest nie do podrobienia - karty graficzne -wysoka półka - bez współdzielonej pamięci z operacyjną, na pokładzie karty Nvidia Quadro FX570, szybkie dyski i inne fjuczery - dają radę, photoshop i obróbka śmiga aż miło.
3. Tańsze wersje i bardziej wyglądające na modne Apple - wersje Macbook - najlepiej czarny :) - bo najszybszy, jak nie to od biedy wersja biała - ale nie ta najtańsza....Tyle, że matryca tylko 13" więc przy większej zabawie z fotografią to niezbędny monitor zewnętrzny - ale działają wydajnie no i pod słusznym systemem MacOS X.
Pozdrawiam
Właśnie już wchodzi na rynek Apple Polska, więc może nareszcie skończy się bajzel jaki wprowadził SAD. Niestety SAD nie jest jak widać najlepszym przedstawicielem jakiego można by było chcieć widzieć.
Jeśli zmieni się SAD na Apple PL, to myślę że sytuacja się troszke poprawi.
Z resztą zobaczymy z czasem.
Nawiązując do Acre'ów to dalej sprawa serwisu przedstrawia się tak jak się przedstawiała dawniej, czyli serwis w Czechach.
ASUS w tym momencie jeśli się nie mylę w Niemczech.
Edit.
Obserwator - wytłumacz mi czemu czarny MB jest niby szybszy od białego MB, nie mówię o tym C2D 2.0Ghz a tym 2,16.
Biały MB (C2D 2,16GHz) oraz czarny (C2D 2,16GHz), różnią się jedynie dyskiem twardym i kolorem. Czarny ma 160GB HDD, natomiast biały 120GB.
Na następny raz radzę przeczytać specyfikacje techniczne, a nie wypisywać błędne informacje.
Zwracam honor, ze względu na to, że ostatnio wymianiamy w macbookach (i pro i tym bez pro) dyski na większe (pomimo, że to tylko laptopy awaryjne ;) ), bo to priorytet u nas(plik Aperture się*rozrasta :)) - ten parametr jest u nas ostatnio najważniejszy - dlatego czarny - bo ma 160GB, ale szybkość faktycznie identyczna.
Przepraszam i pozdrawiam
Witam
Oglądałem wczoraj w sklepie MacBooki. Design ładny, ostrość na wyświetlaczu ok ale kolory , kąty widzenia i ta wnerwiająca szklanopodobna powłoka (nie na wszystkich była) na której się wszystko odbija to porażka.
Zajrzałem na ich stronę
http://www.apple.pl/macbookpro/specs.html
Podają , że matryca jest typu TFT czyli najsłabsza. To tłumaczy jakość monitora. Sugeruję poszukać zewnętrznego monitora z zaawansowanymi odmianami IPS (w firmie NEC lub EIZO) a na samym notebooku zdjęć nie obrabiać. Matryca MacBooka to się w ogóle daje kalibrować ?
Próbował ktoś i może coś na ten temat napisać ?
Wiesiek
Pierwsza rzecz, matryca TFT znaczy ze cieklokrystaliczna czyli kazdy monitor ja posiada, nie ma ze najslabsza. zapewne chodzilo Tobie o matryce wykonana w technologii TN, ktora rzeczywiscie jest najgorsza i praktycznie wszedzie w tanich monitorach montowana.
a czegoz mozna sie spodziewac po laptopie za niecale 5 tys? to oczywiste ze nie posiada matrycy IPS. a EIZO jak najbardziej sa godne polecenia, ale dopiero same monitory przyzwoite zaczynaja sie od ceny 5 tys, tak samo NEC seria SpectraView 19 cali (chyba ma matryce S-IPS) mozna nabyc bodajze za 4500 zl.
aha a odnosnie kalibrowania matrycy w MacBook to nie da sie kalibrowac, bo jak mozna kalibrowac matryce TN ktora ma uciete pare milionow kolorow? do kalibracji nadaja sie tylko matryce IPS i wyzej. A ta powloczka glossy to praktycznie standard w kazdym notebooku ciezko teraz tego uniknac.
otoz moznaby spodziewac sie bardzo duzo bo za 1,5 mozna juz kupic laptopa ktory wydajnosciowo niewiele ustepuje temu macowi - za roznice mozna sobie dokupic zew sipsCytat:
czegoz spodziewac po laptopie za niecale 5 tys?