przepraszam, slawi_3000 nie zauważyłem Twojego posta. Mi nie chodzi o potrzebę "nadawania poprawnych ram". W tej chwili nie mam już żadnej potrzeby. Chyba będzie lepiej jak wpłacę pieniądze na koto fundacji.Cytat:
Zamieszczone przez slawi_3000
Wersja do druku
przepraszam, slawi_3000 nie zauważyłem Twojego posta. Mi nie chodzi o potrzebę "nadawania poprawnych ram". W tej chwili nie mam już żadnej potrzeby. Chyba będzie lepiej jak wpłacę pieniądze na koto fundacji.Cytat:
Zamieszczone przez slawi_3000
Dodam może jeszcze jedno: pod koniec miesiąca ruszamy na allegro z licytacją różnych ciekawych przedmiotów przekazanych na rzecz Fundacji przez znanych i nieznanych darczyńców...
Tzn. mam nadzieję, że ruszymy, bo "przekonywanie" do tej akcji jest w toku...
Całość (w 100%!!) uzyskanej w ten sposób gotówki będzie przeznaczona na spełnianie marzeń chorych dzieci...
Dam Wam znać! :P
tu się mylisz, jak sprawą zainteresują się ludzie z forum nikona, minolty, olimpusa itd to Michał bedzie miał problem z magazynowaniem tego wszystkiego.Cytat:
Zamieszczone przez max44
Biedny chlopak jak on to przezyjeCytat:
Zamieszczone przez Triszer
zważywszy na fakt, iż Michał jest nieuleczalnie chory Twoja wypowiedź jest co najmniej niesmaczna.Cytat:
Zamieszczone przez McKane
a.
niesmaczna to bardzo delikatnie powiedziane. McKane, może byś tak przez moment pomyślał zanim coś napiszesz.
McKane masz racje ale czasem trzeba wiedziec jak zartowac :/
Ale co w tym zarcie jest nie tak ... slyszeliscie kiedys w zyciu o przezywaniu emocjonalnym ??? Czy jak wyszliscie z egzaminu na studiach (czy jakiegos innego) i ktos Was zapytal "Jak to przezyles?" to oznaczalo ze wystapilo u Was bezposrednie zagrozenie zycia ?Cytat:
Zamieszczone przez Zakk Wylde
Jesli naprawde byliscie slabi z polskiego to looknijcie do odpowiedniego slownika zanim zaczniecie pisac brednie i wkladac w moje usta rzeczy ktorych nie powiedzialem i nie mialem na mysli.
Moderatora prosze o przeniesienie tego fragmentu do pralni bo dotyczy on problemu nauczania podstawowego jezyka polskiego a nie pomocy fundacji.
KONIEC docinek!!!!
Może dobór słów w tym żarcie troszeczkę niefortunny, ale zdecydowanie odebrałem to jako żart...
Ten wątek ma służyć spełnieniu marzenia pasjonata fotografii, dajcie więc sobie na wstrzymanie - idźcie na piwko, nad wodę, przytulcie swoją kobietę...
Tak, przenieśmy to do pralni i będziemy roztrząsać w nieskończoność ku uciesze właściciela serwera, tak McKane?
Napiszcie mi, ile kosztuje jeden film do aparatu?
Jako "cyfrak" nie mam bladego pojecia a chciałłbym pomóc.
Z braku sprzętu chociaż tak...
Jakie to proste ;-)
Załóżmy że mam dwie stówy na zakup filmów, ktoś mi doradzi jakie kupić?
kup Velvię:)iso 100.
Polegam na doświadczeniu innych.
http://www.allegro.pl/item118344979_...007_f_vat.html
A więc dorzucam osiem filmów Velvia.
Komu to wysłać?
podpuszczas kolesia:) co?Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
sorry,ale niby czemu?
velvia to najlepsze co może być.
niech przynajmniej chłopak filmy ma wypasione jeśli już mu dajemy analoga.
a nie jakiś kodak syfgold...
ok. skoro tak uważasz... ale to trochę droga
"zabawka" jak na początek
kodaka będzie mógł zawsze i wszędzie kupić.Cytat:
Zamieszczone przez Triszer
a velvię niekoniecznie.
I do czego doszliście chłopcy?
A nie sądzicie, że temu małemu przydałaby się na początek jakaś książka o podstawach*?
Zapewne jak nie miał aparatu w rękach, to nie będzie wiedział od czego zacząć :roll:
Trochę teorii i definicji się przyda.
Jak się okaże, że ma komputer to mogę podarować Szkołę Fotografowania NG na płytach CD - wszystkie części.
* jakieś propozycje? A może by dać znać Mroczkowi o akcji, żeby zapodał książkę z dedykacją imienną? To by była radocha. Tyle, że nie wiem czy to odpowiednia książka na początek.
Kto będzie przekazywał sprzęt ?
Akustyk z tego co bylo pisane...
Panowie! Szacunek za akcję!
Dzień Dobry Wieczór
Wszystkim Forumowiczom.
Po pierwsze:
Chiałbym gorąco podziękować za cała akcję, pomysł i sztukę znalezienia u siebie kilku wam niepotrzebnych już sprzętów. Dowodzi to, że jesteśmy coraz bardziej znani i coraz więcej marzeń możemy realizować dzięi takim ludzim jak wy - i żeby było jasne nie ma tu zadnej wazelinki.
Po drugie:
Chłopak sobie wymarzył "3000V" - choć wiem co to znaczy, bo sam jestem użytkownikiem Canona od lat kilku (aż dziw, że tu wczesniej nie zajrzałem). Jednakże takie jest jego marzenie i takie będziemy realizować. Udało nam się znaleźć sponsora, który takie body kit mu zapewnił...
Po trzecie:
Jednakże bardzo bym chciał byście dopasowali co tylko możecie do tego korpusu i abyśmy razem to marzenie zrealizowali, właczając pokaz sprzętu, wyjaśnienia, omówienie części itp. Myślę tu o Ambasadorze Akustyku
Po czwarte:
Z pewnością nasz podopieczny się ucieszy, bo taka niespodzianka to najlepsze co możemy tym dziciakom zrobić, staramy się za wszelką cenę aby to była niespodzianka, aby były dodatki, gadgety i mnóstwo tej niesamowitej energii i pozytywnych fluidów jakie nas otaczają podczas każdej realizacji.
Po piąte:
Mamy jeszcze troche czasu, gdyż Michał niestety złamał rękę i w tej chwili jest w Warszawie, gdzie próbują mu ją złozyć - co w jego przypadku nie jest tak proste jak w naszym.
Po szóste:
Michał choruje na chorobę zagrażającą jego życiu, ale !!! NIE ŚMIERTELNĄ !!!, co jest bardzo ważne, gdyż według lekarzy jego szanse na ukończenie szkoły i zrobienie wielu dobrych zdjęć są duże. Więc nie może poświęćmy siłę na skompletowanie mu sprzętu, a jak wróci do Wrocka, to zróbmy z tego wielką imprezę...
Ufff... ale się rozpisałem.
Pozdrawiam Serdecznie
No pieknie!! Dziekujemy bardzo za rozjasniający wszelkie wątpliwości post!!
Z listy sprzetu Thorina z 2 zakładki wybrałem rzeczy które mozemy dopasowac do tego canona:
2. Jupiter 9 85mm f2
3. Pentacon 50mm f1,8
8. Smycz
10. Ksiazka
11. film(y)-ktos tam chyba kupował velvie(??)
14. pierscien M42
15. Adapter P Cokin 49mm
16. Filtr zmiekczajacy do systemu Cokin
17. Komplet pierscieni posrednich do makro
mamy adapter m42 wiec mozemy podpiac Jupitera i Pentacona czyli świetne manualne portretówki. + pierścienie pośrednie = fajne makro. Była tam kabura ale jeżeli dolożymy ten sprzęt to będzie jednak za mała wiec moze ma ktoś coś większego lub można coś kupic?? Co do Cokina to mamy holder:
http://www.allegro.pl/item119376855_...u_cokin_p.html
czy trzeba taki dokupic?? W necie znalazlem info o KICIE do 3000V i ma on 58mm średnicy, wystarczyc dokupic adapter:
http://www.allegro.pl/item119775941_...u_cokin_p.html
Mam jeszcze jeden pomysł. Możemy sprzedac to co jest na liscie i nie zostanie wykorzystane( sam Pentacon + Canon 500 to jakies 200zł na oko ) i kupic za to kilka filtrów do Cokina(niekoniecznie oryginalnych):
http://www.allegro.pl/search.php?string=Cokin+P (tutaj wszystko z allegro o Cokinie) co wy na to?? Ja mogę od siebie zaoferowac 50zł na cokolwiek co będzie sensowne.(wiem ze nie jest to fortuna ale ale chodze do liceum i mam tylko kieszonkowe... :P )
Apropos Thorina: Prosil zeby przekazac, ze duchem jest z akcja, niemniej jedak tepsa urzadzila mu prima aprilis i razem z linia telefoniczna pozbawila go dojscia do netu :( wiec moze sie chwile nie pojawiac...
witam witam, ponownie, zaluje ze nie bylo mnie pdoczas calej tej zawieruchy ktora sie tu odbyla widze jednak ze czlowiek z fundacji sie odezwal, Panowie co dalej z akcja? Ja swoja deklaracje podtrzymuje, jesli dobrze zrozumialem Anoraka to najlepiej zrobimy jesli poslemy wszystkie potrzebne rzeczy oprocz aparatow? do kiedy mozemy to slac? Akustyk jestes w kontakcie z Anorakiem ?
PS. Dzieki Birez za wsparcie techniczne ;)
no wlasnie mozemy poslac wszystko oprocz aparatow wlasciwie. tylko czy ktos kupil holdera do Cokina czy nie?? Do KITowego obiektywu mozna dokupic adapter. No i wysylanie kabury tez sie chyba mija z ceem bo wszystkiego w to nie wepchnie... mozna by sprzedac to co niepotrzebne i kupic jakas wieksza torbe lub plecak i dodatkowo skompletowac cos sensownego z Cokina. Ja mowie ze moge dorzucic 50zl. Jezeli cos sensownego z tego bedzie kupione.
Witajcie,
Dzięuję znów. Tak więc mamy co nieco ustalone. Dam znać jak chłopak wróci w nasze - czyli wrocławskie rejony i wtedy: Panie Ambasadorze Proszę Być Czujnym.
Jestem jak najbardziej za zakupem filmów, bo tego w jego przypadku nigdy mało, ba chciałbym zróżnicować i kolorki i czarno-białe i z wyższą czułością i niższą, żeby miał na czym odkrywać fotografię - bo czym już będzie miał.
Pozdrawiam
jestem w kontakcie. na biezaco czytam ten watek
Mogę przekazać :
torbę Unomat stan B.Dobry! wym. wewn. s-10cm x L-25cm x h-14cm
Ksiażkę - "FOTO-grafujemy -jak ustrzec sie błędów"- jak nowa
i wrzucę kilka fimów.
Proszę o info czy może być? Jeżeli tak to gdzie przesłać?
Pozdrawiam
Janusz
Ja też dalej nie wiem czy płyty które zaoferowałem mogą być. Dajcie znać.
http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=70
Witam
do 500 mam jeszcze węzyk spustowy ( coprawda nie orgynalny ale działa )
Proszę o wiadomość na PM komu i gdzie go przesłać
Pozdro
Dziekujemy bardzo za odzew, niestety tylko Anorak jest w stalym kontakcie z chlopakiem i to on decyduje co i jak, jesli jednak powie "slac" to poslemy wsio do Akustyka.Cytat:
Zamieszczone przez januszP.
pozdrawiam
krzysiek
Marcin jak wyzej, jesli Anorak sie odezwie bedziemy wiedzieli co robic.Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
Ja wysłałem Akustykowi dzisiaj pieniądze (znaczy się przelew zrobiłem :-) ), jeśli te pieniądze trzeba będzie wydać nie na filmy tylko na coś innego to daje Mu wolną ręke.
Witajcie,
Wielka jest cierpliwość wasza i zostanie ona wynagrodzona. Wszelkie znaki na niebie, na ziemi i w sms'ach od lekarza składają się w jedną doskonałą całość.
Wielce jest prawdopodobne, że już w piątek nasz młody Fotograf-Marzyciel wróci do domu, do Wrocławia... co da nam możliwość realizacji tego marzenia.
Tak więc Szanowny Panie Ambasadorze Akustyku, proszę o info czy w weekend będziesz we Wrocku dostępny.
Pozdrawiam Serdecznie
ano nie bede... :( lece za Polske na tydzien.Cytat:
Zamieszczone przez Anorak
co w tym wypadku?
dobra Panowie, szybka meska decyzja w kwestii sprzetu:
- Anorak przekazuje chlopakowi aparat w najblizszym czasie. ze wzgledu na moja nieobecnosc w najblizszych dniach bedzie to tylko proste przekazanie aparatu.
- po moim powrocie, okolo 4 wrzesnia bedzie drugie spotkanie i wreczenie reszty gratow.
propozycja rozwiazania:
prosze osoby ktore zadeklarowaly ponizej wymieniony sprzet o przeslanie go do mnie (adres podam na PW) poczta, jesli sprawa nadal jest aktualna:
1. wezyk do 500
2. ksiazka
3. smycz
4. torba/plecak (ktos zdaje sie deklarowal)
5. pierscienie posrednie M42
6. Pentacon 50/1.8
7. redukcja EOS->M42
mam na koncie przelew za 200zl, za ktore na nastepnej po powrocie gieldzie zakupie masowo rolki Superii czy wrecz Konika VX. do nauki fotografii spokojnie wystarczy, jest pieronsko tanie, wiec bedzie w duzych ilosciach. opcjonalnie, za czesc pieniedzy kupie jakis kupon na wywolanie/odbitki, jesli ktorys fotolab we Wroclawiu takie cos posiada (chyba Empik ma). rzecz do sprawdzenia
jesli cos z powyzszej listy "dorobilem" i nie bylo zadeklarowane, to za luz finansowy dokupie. jesli ktos chce sie do ww. 200zl dolozyc - prosze o kontakt PW
reszta sprzetu - proponuje trzymac w dobrym stanie na polce, na poczet przyszlej takiej akcji mozemy zebrac i przekazac, lub tez spieniezyc. poki co, nie widze wiekszego sensu w zasypywaniu chlopaka sprzetem, ktorego ani nie bedzie umial od razu obsluzyc, ani tak naprawde nie pomoze mu on sie rozwijac fotograficznie.
tyle. prosze o kontakt na PW w tej sprawie.
przepraszam za despotyczne decyzje, ale proby demokracji troche spelzly na niczym, a jesli mamy do czegos dojsc to trzeba podjac jednak decyzje
Dzieje się coś w tej sprawie ?
Czy czekamy aż ludzie z urlopów powracają ? :-)
Ja swoje wyslalem i czekam na powrot Akustyka.
jestem z powrotem, organizuje zycie rodzinne i zaleglosci w pracy.
poczta dostalem
redukcje M42->EOS (Bog zaplac)
wezyk spustowy (Bog zaplac)
torbe na aparat i ksiazki (Bog zaplac)
mam jeszcze jakies awizo na paczke, ktora jutro odbieram z poczty. wychodziloby, ze to ma byc Pentacon. potwierdze.
jutro rano lece na gielde wydac pieniadze Reasona na filmy i czego tam jeszcze bedzie brakowac (tez do Empiku lub innego labu kupic kupony na wywolania).
i to tyle. jestem w kontakcie z Anorakiem, i planujemy zorganizowac wreczenie w przyszlym tygodniu. przy wreczeniu zrobimy oczywiscie jakies zdjecia i wrzucimy tu na forum.
przepraszam za brak wczesniejszych informacji, ale mialem zadyme zwiazana z wyjazdem i nie dalem rady odpakowac Waszych przesylek (dotarly do mnie w zeszly czwartek i piatek) i potwierdzic. w kazdym razie - sa, czekaja na doreczenie.
no pentacona to chyba ja mam wysłać i to jutro rano.
nikt mi nic nie napisał itp ani nie dał info na PW.
ale z rana wyślę więc na Poniedziałek będzie.
podaj adres austyk na jaki mam wysłać.
to awizo to na ksiazke i smycz, mam nadzieje ze sie nie spoznilem ?
[QUOTE=thorin;203224]Witam...
"Mam marzenie"
http://www.mammarzenie.org/wroclaw/2006/michalk.php
jasna ****
...... trzeba było wcześniej oddałem za 300zł swojego eos 30 ..
byle komu .. a tak moje maleństwo poszło by w boskie łapki ...
ehhh nic innego nie mam
byle komu / boskie lapki
nie rozdzielaj tak ludzi bo ten byle komu moze jest nie byle kim a czlowiekiem
Hmm.... Ktoś nas ubiegł?
http://www.mammarzenie.org/wroclaw/2006/michalk.php
chyba tak:(
dobrze jest. Michal dostal aprat tak jak ma dostac. oprocz tego dostanie od nas bonus w postaci dodatkowych gratow. bez obaw
thorin - odebralem w koncu Twoja smycz i ksiazke :)
dorzucam Pentacona i komplet gotowy
czy nasze uczestnictwo w tej godnej akcji zostało sfinalizowane?