Mi Tamron nic nie odpalil :( , a w tej chwili ilosc 'namowionych' m.in i/lub czesciowo przeze mnie na 28-75 2.8 szacuje na co najmniej pol setki... :roll: 8)Cytat:
Zamieszczone przez JaW
Wersja do druku
Mi Tamron nic nie odpalil :( , a w tej chwili ilosc 'namowionych' m.in i/lub czesciowo przeze mnie na 28-75 2.8 szacuje na co najmniej pol setki... :roll: 8)Cytat:
Zamieszczone przez JaW
A ostatnio, Vitez, Foto-Kurier "szczekał" na tego tamronka i głosił, że lepsza jest Sigma.
pozdr.
krecio :shock:
[ Dodano: 30-11-2004 ]
Gwoli prawdy mnie też namówiłeś.
jaka Sigma?Cytat:
Zamieszczone przez krecio
Plotek zbytnio rozsiewac nie chce bo sam osobiscie tego F-K jeszcze w łapach nie mialem. Info dal mi kumpel aby mnie "pograzyc" w bolu i smutku, ale chodzi chyba o Sigma Zoom Super Wide Angle 18-50MM F/2.8 EX DC Autofocus. Co prawda niezbyt rozumiem te porownanie (jesli jest prawdziwe) bo w koncu ten Tamron to 28-75 wiec jakby troche co innego...
No wlasnie... dodatkowo Tamron dziala na analogach a ta Sigma jest wersja DC czyli tylko do dSLR z cropem 1.6 ... W ogole bez sensu porownanie - inne ogniskowe, inna konstrukcja.Cytat:
Nie problem zrobic dobry jakosciowo obiektyw typu DC i dosc tani a jasny - mniejszy obszar rzutowania itp mocno to ulatwiaja. Tamronowi udalo sie zrobic tani, jasny i dobry obiektyw full frame (dzieki technologii Xr - extra refractive glass) a dodatkowo lzejszy niz inne w tej klasie.
W swojej klasie jest wg mnie najlepszy (zoomy ok 28-100 jasnosci 2.8 do 4.5 , cena 1000-2000, full frame)... a Sigma 18-50 2.8 EX DC to zupelnie inna klasa i technika produkcji i rzeczywiscie moze byc lepsza, tym bardziej ze jest o rok nowsza...
tyle ze ja bym jej nie kupil bo chce miec analogowego EOSa rowniez niedlugo i komplet szkiel wymienny miedzy nimi :roll:
A tak przy okazji tego Tamrona. Czy zauwazyles, specyficzny odcien kolorystyki tego obiektywu? U mnie stwierdzam, ze dominuje niebieskawo-olowiana tonacja kolorow. Czy to standard tego obiektywu czy moze cos z nim nie tak?
pozdr.
Pytanko a'propos tego kursu fotografii US Navy, da sie gdzies go w sieci zanalesc?
Moze ktos moze go wystawic do zwleczenia?
A z jakim innym obiektywem porownywales?Cytat:
To moze miec cos wspolnego z kolumna "Color balance" w 'Performance Survey" na photozone.de ... niektore obiektywy maja 'neutral' inne 'warm' (jak ten Tamron na przyklad) itp.
Na kliszach to moze byc problem i jedno z kryteriow wyboru... na dSLR to tylko kwestia odpowiedniej korekcji kolorystycznej RAWa :P
Zapewne chodzi ci o efekt taki jak na dwoch ostatnich zdjeciach:
http://vitez.ceron.pl/sigma ?
Zdjecia sa bez korekcji. Po lekkiej obrobce da sie je zrownac kolorami i kontrastami.
Dokladnie takie cos. A porownanie mam z canon 20-35 f/3,5-4,5 USM lub KIT. Wydaje mi sie, ze oba canony maja znacznie cieplejsze kolory. Oczywiscie tamron jest ostrzejszy i chyba dokladniejszy ale po pierwszych fotkach (jpg) lekko mnie zmrozilo. Zabawe z RAW dopiero zaczynam i juz widze, ze zwykla korekta balansu bieli robi cuda.
pozdr.
Poszukaj ich sobie w tej tabelce na photozone.de i porownaj odcien balansu koloru. Zaloze sie ze jest inny niz Tamrona :) .Cytat:
No to jeszcze wiele przed toba. A i JPG da sie "wyrownac" kolorystycznie, tylko w RAW robi sie to latwiej, inaczej i mniej stratnie.Cytat:
po pierwszych fotkach (jpg) lekko mnie zmrozilo. Zabawe z RAW dopiero zaczynam i juz widze, ze zwykla korekta balansu bieli robi cuda.
Wedlug tych tabelek "color balance" dla canona jest "neutral" a dla tamrona "warm". Ale co to znaczy?
pozdr.
Zajrzyj do slownika pl-ang i skonfrontuj to ze zdjeciami. Jesli sie nie zgadzasz z ich opinia to znacyz ze po prostu albo maja inaczej sprofilowane oczy ;) , albo masz inaczej sprofilowany kolorystycznie monitor - sprobuj na odbitkach? (pliczek bez korekcji z obu obiektywow to samo ujecie, JPG w sRGB i do labu zaznaczajac ze wywolanie tez bez jakiejkolwiek korekcji ma byc)... tylko nie 10x15 pliz 8)Cytat:
Jesus! Vitez, ja mam mature i cos jeszcze :lol: Nie chodzi mi o znaczenie slow. Rozumiem, ze sprawa dotyczy cieplych, zimnych czy neutralnych barw. Myslalem, ze wiesz jak to wykorzystac (pewnie wiesz..) i jak sie z tym bawic. Sam wyglad obrazka intuicyjnie tez wiele mowi, ale chodzi mi o praktyczne zastosowanie i ewentualne traktowanie softem.
pozdr.
Przeceniasz mnie. Wykorzystanie tej kolumny to raczej wazniejsze dla analogowcow jest - moga na jej podstawie zdecydowac czy wola cieplejszy obiektyw czy zimniejszy.Cytat:
A czy potrzebny ci cieplejszy czy zimniejszy to sam musisz zdecydowac w zaleznosci od typu zdjec.
W dSLR to praktycznie nie problem - odwzorowanie kolorow takiego obiektywu latwo sobie skorygowac.
Czyli ogolnie - zauwazyles ze obiektywy inaczej odwzorowuja kolory - OK, ale poniewaz masz dSLR to sie tym nie przejmuj - dostosowuj kolory w trakcie obrobki do swoich potrze... poza tym tez dosc czesto Auto balans bieli w aparatach zeruje nieco wplyw obiektywu na kolorystyke.