-
Odp: AI i fotografia zawodowa
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Na co komu będzie mechanik samochodowy w samochodach na baterie?
Serio ????????
W samochodach elektrycznych stosowane są układy wysokiego napięcia 400-800V a instalację wysokiego napięcia rozpoznać da się po kolorze podwójnie izolowanego okablowania i osprzętu, który ma barwę pomarańczową. Tak więc uwierz, że zwykły szaraczek bez odpowiedniego przeszkolenia BHP i uzyskania uprawnień nawet nie może podchodzić do elektryka. Aby w ogóle mógł on podjąć działania serwisowe musi on mieć ważne świadectwo kwalifikacyjne (odnawiane co pięć lat) uprawniające do zajmowania się urządzeniami i instalacjami sieci elektroenergetycznych o napięciu do 1kV. Świadectwo jest dopiero warunkiem wstępnym do odbycia specjalistycznego szkolenia w zakresie obsługi instalacji wysokiego napięcia w samochodach elektrycznych.
-
Mnie powiedzieli, że nie ma serwisu olejowego, bo tam nie ma, hamulców się prawie nie używa bo hamuje rekuperacją. Najszybciej to zawieszenie bo tu to samo. A baterie jak szlak trafi to nie ma co ...lepiej kupić następny. A tak zwana naprawa jakiejkolwiek elektryki czy elektroniki to wymiana modułów. Mechanika napędu też inna, zależy od modelu elektryka chyba.kable są gdzieś schowane, nigdzie nic nie widać,zadnego silnika, pewnie są gdzieś przy kołach.
Ogólnie to tylko ładować i jeździć, prąd idzie ze słonca, nadwyzka albo w bank energii albo w elektryka gdy podłączy się podczas słońca. Więc wychodzi w słoneczne dni za free, nie licząc kosztów fotowoltaiki. Więc takie trochę perpetum mobile jakby. Elektryk mały, morris, tylko do miasta i po okolicy. Naprawdę to działa i to całkiem nieźle.
--- Kolejny post ---
Jak poczytałem sobie, nie za dużo bo nie chce się doktoryzowac, to te nowe tesle Y co w Berlinie mają robić, cała płyta podłogowa zintegrowana z baterią i silnikami, wszystko schowane bez dostępu. Pewnie rozbieralne jest. Taka podłoga to cały samochód ze wszystkim, do tego budę nakładają i cały samochód. Tam za bardzo nie da się chyba grzebać bo i koszt ewentualnych napraw mija się z celem. Takie to będą samochody. A Tesla za rok dwa wymiecie z połowę rynku samochodów osobowych w EU. Chińczyki już podobno wymiatają elektrykami u siebie. Baterie do Tesli Y z Berlina mają być od chińskiego BYD, od razu zintegrowane przyjeżdżać ale nie doczytałem czy zintegrowane w odlewie podłogowym czy jakoś inaczej. No więc to tak będzie.
--- Kolejny post ---
Toyota rozebrała tesle bo chcą się nauczyć jak robić elektryki i planują od nowa zaprojektować po tym co zobaczyli u Tesli. Podobnie rozebrał Renault i też będą robić projekt elektryka od nowa. Tesla jak piszą, tak to zrobiła, że inni będą się na tym uczyć i kopiować rozwiązania, bo sami nie są w stanie po prostu dorównać w tych rozwiązaniach,latwiej rozebrać i skopiować. Więc takie buty.
--- Kolejny post ---
Jeśli mówimy o chinach, mają 70% produkcji światowej baterii (banki energii, do elektryków, itp) druga jest Polska z 7mioma procentami. To pokazuje w jakiej d jest Europa i reszta świata w tej działce. USA też mają koło 7% tuż za nami.
-
A do czego potrzebna jest twórczość?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
Twórczość jest potrzebna do rozwoju duchowego ludzi i ich cywilizacji. Świadomość tego, że jakieś dzieło zostało stworzone przez człowieka, wpływa na samoocenę innych ludzi przez świadomość przynależności do gatunku zdolnego do tworzenia. Powierzenie twórczości bezdusznym maszynom spowoduje spadek samooceny i upadek moralny. Im bardziej ludzie będą wykluczani z procesów produkcji, a teraz nawet z procesów tworzenia, tym bardziej będą dochodzili do wniosku, że są kompletnie zbędni na tym świecie, bo wcześniej, niż później odczują, że nie są beneficjentami tej sytuacji, lecz jej ofiarami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
Tfórczość ? oto jest pytanie ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Twórczość jest potrzebna do rozwoju duchowego ludzi i ich cywilizacji. Świadomość tego, że jakieś dzieło zostało stworzone przez człowieka, wpływa na samoocenę innych ludzi przez świadomość przynależności do gatunku zdolnego do tworzenia. Powierzenie twórczości bezdusznym maszynom spowoduje spadek samooceny i upadek moralny. Im bardziej ludzie będą wykluczani z procesów produkcji, a teraz nawet z procesów tworzenia, tym bardziej będą dochodzili do wniosku, że są kompletnie zbędni na tym świecie, bo wcześniej, niż później odczują, że nie są beneficjentami tej sytuacji, lecz jej ofiarami.
Przejęcie przez maszyny działań to normalna kolej rzeczy, nie ma tu żadnej filozofii, jeżeli ktoś nie potrafi się odnaleźć w takim świecie to jego problem, świat nie będzie na niego czekał.
-
I j...ł go pies. Na mnie czekać nie musi. Postoję...
Tylko to nie ja mam problem. To raczej Świat ma problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
Przejęcie przez maszyny działań to normalna kolej rzeczy, nie ma tu żadnej filozofii, jeżeli ktoś nie potrafi się odnaleźć w takim świecie to jego problem, świat nie będzie na niego czekał.
Ano właśnie aby pojąć cokolwiek całościowo i zobaczyć, jak to naprawdę wygląda, to trzeba odwrócić kota ogonem: TO JEST FILOZOFIA I ZAMIAR, aby wyeliminować człowieka z wszelkich procesów twórczych i wytwórczych, a następnie fizycznie pod pozorem jego zbędności w tych procesach, roszczeniowości i szkodnictwu przeciwko Planecie. Tylko niewielka część populacji się odnajdzie w takim świecie, a reszta zostanie wyeliminowana fizycznie, bo nikt nie będzie miał żadnej motywacji, aby zaspokajać jej potrzeby i roszczenia w zamian za permanentne obijanie gruchy.
-
Cybulski, to poleciałeś :))). Ładna utopia. Samochody elektryczne wymagają serwisu. Ok, klient nie wyda co roku na filtr oleju, powietrza i olej, ale nadal ma filtr kabinowy, hamulce, zawieszenie i niemal całą resztę jak w samochodzie tradycyjnym. Dwa - boom na samochody elektryczne jest niepoważny. Jeździłem elektrykami i są fatalne. Zaletą jest wykres mocy (pedał gazu działa jak potencjometr - ile wciśniesz tyle masz) i reakcja na gaz (jak w wolnossaku jadącym na wysokich obrotach), ale cała reszta kuleje. Ogrzewanie w zimie, zasięg, ładowanie baterii, w przypadku jakiegoś poważniejszego wypadku przypuszczam, że będą leciały "całki", czyli samochód do kasacji. Dodatkowo brak infrastruktury, utopijna wizja "władców" Europy aby przestać produkować samochody spalinowe (ciekawe co ma powiedzieć Kowalski mieszkający na 10 piętrze w bloku. Jak on naładuje samochód elektryczny stojący na osiedlowym parkingu? Przedłużkę 50metrową będzie ciągnął? :D). Samochód elektryczny tylko dla bogatych.
Hybryda to super opcja, a już przyszłość, to raczej samochody na wodór (takie już miała/ma Toyota w swoim portfolio). Choć i pewnie tu będą problemy, bo wody (nie słonej) na świecie mało, a Ziemia w ujęciu globalnym usycha.
Ponadto wyobraź sobie że nagle wszystkie samochody na świecie są elektryczne. Infrastruktura elektryczna (elektrownie, przewody itd) nie wydoli takiego obciążenia, kiedy Kowalscy, Smithowie i inni będą ładować swoje auta nocą. Więc proponuję wygodnie usiąść w fotelu z popkornem i piwkiem i obserwować problemy napotykane przez lobby samochodów elektrycznych, a do pracy wsiąść w samochód na LPG i cieszyć się jazdą :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Chińczyki już podobno wymiatają elektrykami u siebie. Baterie do Tesli Y z Berlina mają być od chińskiego BYD, od razu zintegrowane przyjeżdżać ale nie doczytałem czy zintegrowane w odlewie podłogowym czy jakoś inaczej. No więc to tak będzie.
(...)
Jeśli mówimy o chinach, mają 70% produkcji światowej baterii (banki energii, do elektryków, itp) druga jest Polska z 7mioma procentami. To pokazuje w jakiej d jest Europa i reszta świata w tej działce. USA też mają koło 7% tuż za nami.
To prawda. Byłem w Chinach w 2017 i już wtedy na ulicach Szanghaju mniej więcej co czwarty lub trzeci samochód miał zieloną tablicę - wszystkie marki chińskie. Na prowincji w głębi kraju oczywiście mniej, Szanghaj pod tym względem rzucał na kolana. Uwaga na boku: ta prowincja na chińskie warunki to dwumilionowe miasto nad Jangcy 2000 km od ujścia - ale statki pełnomorskie na rzece stały. :)
Wtedy - 6 lat temu (!) - dostałem w prezencie od Chińczyka powerbank wielkości małej talii kart o pojemności 10 Ah i prądzie ładowania 2 A.
-
To gdzie one sa teraz? Masz foto?
Atsf, cybulski, łykacie nowego usera jak młode pelikany, podobnie jak Jana i jego wywody. Wy serio jesteście od wczoraj w necie? Nie wiecie jak się traktuje takie posty? To wam powiem - się ignoruje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
To gdzie one sa teraz? Masz foto?
Kilka zdjęć
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1447438
-
Nie widze tam tego powerbanka.
-
No nie zrobiłem mu zdjęcia - poważny błąd. Leży w szafie na półce, ale nie chce mi się iść po niego - taki leń ze mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ano właśnie aby pojąć cokolwiek całościowo i zobaczyć, jak to naprawdę wygląda, to trzeba odwrócić kota ogonem: TO JEST FILOZOFIA I ZAMIAR, aby wyeliminować człowieka z wszelkich procesów twórczych i wytwórczych, a następnie fizycznie pod pozorem jego zbędności w tych procesach, roszczeniowości i szkodnictwu przeciwko Planecie. Tylko niewielka część populacji się odnajdzie w takim świecie, a reszta zostanie wyeliminowana fizycznie, bo nikt nie będzie miał żadnej motywacji, aby zaspokajać jej potrzeby i roszczenia w zamian za permanentne obijanie gruchy.
I co z tego, nie zastanawiałeś się, że może tak jest lepiej? Zresztą wyobraź sobie taką sytuacje, że wszyscy są mądrzy, jak myślisz jak będzie wyglądał świat, jak nie na siedzeniu i obijaniu gruchy zastanawiając się nad tym "dlaczego nie potrafię zatrzymać myśli, które mną kierują?"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
A choćby do tego żeby tworzyć AI ;)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A choćby do tego żeby tworzyć AI ;)...
Nie o takiej tu twórczości mowa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
Nie o takiej tu twórczości mowa.
Pisałeś ogólnie to odniosłem się do tematu ;). Zresztą to bez znaczenia, twórczość to twórczość definiuje naszą cywilizację.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
To zależy jaką kto ma psychikę
Są ludzie którzy mają psychikę twórcy (np. wsród malarzy, fotografów, architekt, albo kompozytor, ....) których dzieła powstają w ich głowie/psychice/emocjach, jest ich wizją.
W przykładzie w linku AI jest tylko narzędziem tak jak (czasami), aparat, fortepian czy orkiestra.
Jest mnóstwo zdjęć które nie są zapisem rzeczywistości/świata.
Najprostszy przykład to gra GO na zdjęciach, to wizja autora zdjęcia róznego wykorzystania wady obiektywu by osiągąć oczekiwany/zaplanowany efekt.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Ja tam się z tego cieszę, bo pstrykanie właśnie się kończy i rozpoczyna się na nowo fotografia, wybrałeś już swój analog?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie karmić trolla!
Nie troluje. Naprawdę uważasz, że to jakaś strata?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
Nie troluje. Naprawdę uważasz, że to jakaś strata?
Wpadasz między ludzi chcących robić zdjęcia, przeważnie nawet aparatami, jak długo im sił wystarczy, i zadajesz takie chore pytanie?
Wolę swoje kiepskie zdjęcie dzięcioła wykonane osobiście z jakimś trudem, niż obrazek miśka o wschodzie słońca wygenerowany na zlecenie przez AI.
Proces dochodzenia do finalnego efektu jest immanentną cechą fotografii, a nie tylko osiągnięcie tego efektu jak najniższym nakładem.
Dojdzie do tego (mam nadzieję!), że aby wstawić gdzieś jakieś zdjęcie, trzeba się będzie wylegitymować RAW-em, aby nie mieć procesu o oszustwo.
Już są na Zachodzie przepisy wymagające informowania o tym, że zdjęcie było obrabiane graficznie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wpadasz między ludzi chcących robić zdjęcia, przeważnie nawet aparatami, jak długo im sił wystarczy, i zadajesz takie chore pytanie?
Wolę swoje kiepskie zdjęcie dzięcioła wykonane osobiście z jakimś trudem, niż obrazek miśka o wschodzie słońca wygenerowany na zlecenie przez AI.
Proces dochodzenia do finalnego efektu jest immanentną cechą fotografii, a nie tylko osiągnięcie tego efektu jak najniższym nakładem.
Dojdzie do tego (mam nadzieję!), że aby wstawić gdzieś jakieś zdjęcie, trzeba się będzie wylegitymować RAW-em, aby nie mieć procesu o oszustwo.
Już są na Zachodzie przepisy wymagające informowania o tym, że zdjęcie było obrabiane graficznie.
Woleć sobie możesz, jeszcze nikt tego nie zabrania. Pytania dlaczego walczysz z czymś co jest nieuniknione? To co nazywamy fotografią zostanie marginesem jak scena commodore64 gdzie ludzie bawią się w rzecz mało istotną, bo świat już dawno ten etap przeskoczył.
Co do tej: "immanentnej cechy fotografii", z tego co widać to aparaty zdjęcia pstrykają właściwie już same, a z każdym rokiem "osiągniecie pożądanego efektu" jest robione coraz to mniejszym nakładem, aż wreszcie i do samego aparatu zajrzy Si, tym samym wypierając to co jest teraz standardem, tak jak manualne ostrzenie zostało wyparte przez auto. Też będziesz wtedy protestował? Nie, bo rynek cię zje i tyle z biadolenia.
Osobiście zacząłem się bawić w generowanie obrazków na samym początku jakieś ponad półtora roku temu albo dwa i już wtedy załapałem, że to koniec pstrykania, wypada tylko czekać, aż fotografia rozsypie się ze starości odradzając się jednocześnie w analogowej postaci. I możesz mi nie wierzyć, robię teraz zdjęcia tylko aparatami na kliszę, bo nie widzę sensu inaczej. Traktuje to jak prawdziwe NFT.
-
Ale aparat to tylko narzędzie. Możesz używać aparatów cyfrowych "nie pstrykając". Ja tak robię - mam nadzieję. A zaleta fotografii cyfrowej jest taka, że ma cyfrową ciemnię, która jest przyjemnością, podczas gdy nie lubiłem paprać się w kuwetach w warunkach domowych - oczywiście cały czas mówię o swoich odczuciach.
Ciemnię cyfrową też można różnie używać - presety i inne automaty kontra rozumienie fizyki i fizjologii barw i obróbka na poziomie bardziej podstawowym.
Jest taka tendencja - chyba nawet dość popularna - do traktowania techniki cyfrowej jak boga. A lepiej i przyjemniej się wysilić i zrozumieć. Taki wątek o rolling shutter to fajny przykład.
-
Jesteśmy rózni i dla róznych powodów uprawiamy to hobby, i te różne podejścia trzeba akceptować.
AI to dodatkowa szansa, nikt nikogo nie zmusza by z niej korzystał.
Prawdą jest chyba że odbierze zarobek wielu ludziom żyjącym z fotografii, zostaną w tym zawodzie tylko bardzo dobrzy i bardzo kreatywni
Ja jestem fotoamatorem w (około) 70% by na monitorze lub ścianie widzieć taki obraz/zdjęcie dla którego go zrobiłem.
I w tym zakresie jest mi obojętnie czy aparatem, smartfonem, zegarkiem, okularami czy też "wynegocjowałem" z AI.
Ma być najbliższe temu co chcę by na monitorze/ścianie było.
Pozostałe 30% to "walka" ze sprzętem i "walka" z postprocesem by mi umożliwił uzyskanie tego co chcę.
I w tym zakresie AI też można "poprosić" by pomagała
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NicoD700
Woleć sobie możesz, jeszcze nikt tego nie zabrania. Pytania dlaczego walczysz z czymś co jest nieuniknione? To co nazywamy fotografią zostanie marginesem jak scena commodore64 gdzie ludzie bawią się w rzecz mało istotną, bo świat już dawno ten etap przeskoczył.
Co do tej: "immanentnej cechy fotografii", z tego co widać to aparaty zdjęcia pstrykają właściwie już same, a z każdym rokiem "osiągniecie pożądanego efektu" jest robione coraz to mniejszym nakładem, aż wreszcie i do samego aparatu zajrzy Si, tym samym wypierając to co jest teraz standardem, tak jak manualne ostrzenie zostało wyparte przez auto. Też będziesz wtedy protestował? Nie, bo rynek cię zje i tyle z biadolenia.
Osobiście zacząłem się bawić w generowanie obrazków na samym początku jakieś ponad półtora roku temu albo dwa i już wtedy załapałem, że to koniec pstrykania, wypada tylko czekać, aż fotografia rozsypie się ze starości odradzając się jednocześnie w analogowej postaci. I możesz mi nie wierzyć, robię teraz zdjęcia tylko aparatami na kliszę, bo nie widzę sensu inaczej. Traktuje to jak prawdziwe NFT.
To, co będzie nieuniknione w skali masowej, jest i będzie do uniknięcia w wymiarze jednostkowym, a my tu jesteśmy takimi jednostkami, które będą starały się tego uniknąć zwłaszcza wtedy, gdy ktoś fotografią na życie nie zarabia.
Przez wiele lat projektowałem etykiety na produkty spożywcze oraz różne foldery i zawsze stawałem przed problemem dostępności odpowiednich zdjęć, jeśli one były wymagane, a nie sama grafika. Nawet różne stocki nie dysponowały ilustracjami pasującymi dokładnie do wymagań, albo trzeba było je przetrząsać tygodniami, aby wyłowić jakieś pasujące zdjęcie, a często się okazywało, że najlepiej, jak sam zrobię zdjęcie, i je wstawię do projektu, nie chandrycząc się z nikim o prawa autorskie. W takiej robocie AI może zdecydowanie pomóc, tym bardziej, że stocki są zawalone miliardami pięknych zdjęć, które się do niczego prawie nie dają zastosować bez jakiegoś naginania tego, co obrazy przedstawiają, do tego, co mają przedstawiać.
Jednakże nie za bardzo sobie wyobrażam robienie przez AI zdjęć ślubnych lub z jakichkolwiek imprez, eventów czy wycieczek. Jadąc na wczasy robi się zdjęcia, a nie siada do laptoka, żeby on je wygenerował wg swojego uznania. Zawsze będą tacy, którzy w zdjęciach będą dopatrywać się przede wszystkim prawdy o temacie i okolicznościach wykonania fotografii, i dalej będą ich miliardy, choćby wszyscy ci, którzy robią zdjęcia smartfonami i nawet sobie nie będą czterech liter zawracać, aby generować obrazy dzięki AI od podstaw.
Fotografia zawsze będzie fotografią, a obrazy generowane przez AI będą co najwyżej fotorealistycznymi grafikami, i jako takie powinny być oznajmiane bez żadnych dwuznaczności.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ociec? Prać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
O moje ulubione zwierzę z ludzką twarzą.
"powstrzymać nieodpowiedzialne wdrażanie narzędzi AI w sferze publicznej i uregulować AI" - Oczywiście dla starszych i mądrzejszych towarzyszy będzie Si dostępna w każdej chwili.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Żarty skończyły się już dużo wcześniej...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Zrobienie RAW przez ML to będzie bułka z masłem. Już pomine fakt, że jest wysyp modeli nauczonych na różnych rodzajach fotografia (włączając w to tylko analogowa). W miejscach gdzie potrzebna jest ogromna kreatywność jeszcze przez jakiś czas będzie miejsce dla ludzi, wszystko co popularne, masowe i niewymagające mega polotu będzie koszone przez ML. Jeśli ktoś myśli, że to powstrzyma albo jemu się uda (stojąc z boku) to może się lekko zdziwić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jednakże nie za bardzo sobie wyobrażam robienie przez AI zdjęć ślubnych lub z jakichkolwiek imprez, eventów czy wycieczek. Jadąc na wczasy robi się zdjęcia, a nie siada do laptoka, żeby on je wygenerował wg swojego uznania. Zawsze będą tacy, którzy w zdjęciach będą dopatrywać się przede wszystkim prawdy o temacie i okolicznościach wykonania fotografii, i dalej będą ich miliardy, choćby wszyscy ci, którzy robią zdjęcia smartfonami i nawet sobie nie będą czterech liter zawracać, aby generować obrazy dzięki AI od podstaw.
Tu raczej chodzi o wspomaganie AI. A w przypadku zdjęć nazwijmy je ogólnie reportażowych oczywistym jest, że tu nadal tradycyjna fotografia będzie miała swoje miejsce.
-
Kiedyś w publicznych miejscach trzeba było uważać z kim się rozmawia, można było trafić na ormowca i problemy z sowiecką władzą gwarantowane. Dziś każdy ma w kieszeni "ormowca" z nieograniczonym niczym dostępem, a w domu jeszcze więcej "ormowców".
AI zapewni takim sowietom "dowody" albo odwrotnie -orginalne zdjęcia potraktuje jako fotomontaż. I to AI, do tego jest właśnie potrzebne a nie do sztuki fotograficznej, macie za duże mniemanie o sobie albo nie znacie historii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Kiedyś w publicznych miejscach trzeba było uważać z kim się rozmawia, można było trafić na ormowca i problemy z sowiecką władzą gwarantowane. Dziś każdy ma w kieszeni "ormowca" z nieograniczonym niczym dostępem, a w domu jeszcze więcej "ormowców".
AI zapewni takim sowietom "dowody" albo odwrotnie -orginalne zdjęcia potraktuje jako fotomontaż. I to AI, do tego jest właśnie potrzebne a nie do sztuki fotograficznej, macie za duże mniemanie o sobie albo nie znacie historii.
Zwierzę z ludzką twarzą Noach Harari głosi, że Ai ma zabawiać ludzi bezużytecznych, czytaj około 80% populacji. Oczywiście zabawa będzie polegać na utylizacji wrogów ludu, więc jest jakaś szansa, że fotografia całkowicie nie zniknie, bo jak to powiedział kolega wyżej, Ai ma pomagać przy reportażu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Dokładnie tak. Np. aparat w telefonie jest od uatrakcyjniania tego "ormowca", a nie od dawania ludziom frajdy. Każdy sobie powinien obejrzeć film pt. "Szczurołap", bo te elektroniczne gówna działają na tej samej zasadzie, co szczurołap- najpierw wzbudzają zaufanie i pożądanie, a potem człowieka wykańczają.
-
AI w postprocesie na przykładzie tematu studio, portret, oraz na przykładzie 2 programów.
Lightroom (for Samsung) to znany/normalny program do obróbki zdjęć (maski, światło, kolor, ...) ale ma też ustawienia wstępne gdzie
a. AI analizuje zdjęcie i daje mnóstwo propozycji wyglądu
b. jest zestaw premium gdzie np. dla portret jest 7 grup (adaptacyjne, jasna cera, grupa, wyrazisty, ...) a w każej grupie jest kilkanaście możliwosci (przyciemnij brodę, fakturowane włosy, ...) każda z suwakiem wyboru natężenia efektu. Wszystkie można dodawać/łączyć
Galaxy Enhance-X to w pełni/tylko AI gdzie zdjęcie jest analizowane i można :
a. samemu dobrać HDR, jasność, poprawić rozmycie, wyostrzyć
b. dadać magii czyli AI decyduje co z pkt. a (i ile) zastosuje
c. jest tryb portetowy z kilkunastu różnymi tematami (rozmycie, studio, tło, wirowanie, ...) gdzie w każdym temacie osobno AI po analizie proponuje wygląd i można suwakiem dobrać natężenie
d. jest tryb twarz gdzie są : wygładzanie, ton, linia szczęki oraz oczy i można suwakiem dobrać natężnie zmian.
Zapowiadana jest znaczna rozbudowa tego oprogramowania.
jp
PS
dziwne, w Galaxy Enhance-X gdy otwieram DNG (Samsung) to pojawia się komunikat że program nie otwiera plików RAW. A NEF otworzył i "obrabiałem", może dlatego że z Bangkoku
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
AI w postprocesie na przykładzie tematu studio, portret, oraz na przykładzie 2 programów.
Lightroom (for Samsung) to znany/normalny program do obróbki zdjęć (maski, światło, kolor, ...) ale ma też ustawienia wstępne gdzie
a. AI analizuje zdjęcie i daje mnóstwo propozycji wyglądu
b. jest zestaw premium gdzie np. dla portret jest 7 grup (adaptacyjne, jasna cera, grupa, wyrazisty, ...) a w każej grupie jest kilkanaście możliwosci (przyciemnij brodę, fakturowane włosy, ...) każda z suwakiem wyboru natężenia efektu. Wszystkie można dodawać/łączyć
Galaxy Enhance-X to w pełni/tylko AI gdzie zdjęcie jest analizowane i można :
a. samemu dobrać HDR, jasność, poprawić rozmycie, wyostrzyć
b. dadać magii czyli AI decyduje co z pkt. a (i ile) zastosuje
c. jest tryb portetowy z kilkunastu różnymi tematami (rozmycie, studio, tło, wirowanie, ...) gdzie w każdym temacie osobno AI po analizie proponuje wygląd i można suwakiem dobrać natężenie
d. jest tryb twarz gdzie są : wygładzanie, ton, linia szczęki oraz oczy i można suwakiem dobrać natężnie zmian.
Zapowiadana jest znaczna rozbudowa tego oprogramowania.
jp
PS
dziwne, w Galaxy Enhance-X gdy otwieram DNG (Samsung) to pojawia się komunikat że program nie otwiera plików RAW. A NEF otworzył i "obrabiałem", może dlatego że z Bangkoku
To faktycznie lepiej, niż w aparatach, gdzie jest tylko tryb "Totalny idiota", w którym jest kilka programów tematycznych, jakby on do końca nie wiedział, co właściwie fotografuje.
-
Z zupełnie innych powodów niż fotografia słucham sobie czasami prof. Dragana. Na profesora nie wygląda - młody i z tatuażami. Facet nie jest głupi, zapewniam. Lubię te rozmowy z nim.
Tak przy okazji - jego hobby to fotografia.
Ostatnio właśnie pojawił sie odcinek poświęcony AI.
https://www.youtube.com/watch?v=HDre_o2qz1o
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Z zupełnie innych powodów niż fotografia słucham sobie czasami prof. Dragana. Na profesora nie wygląda - młody i z tatuażami. Facet nie jest głupi, zapewniam. Lubię te rozmowy z nim.
Tak przy okazji - jego hobby to fotografia.
Ostatnio właśnie pojawił sie odcinek poświęcony AI.
https://www.youtube.com/watch?v=HDbo re_o2qz1o
Gwoli ścisłości prof. Dragana i ten odcinek polecałem już tydzień temu na pierwszej stronie tego wątku https://www.canon-board.info/threads...=1#post1447084 ;) Widać jak kto śledzi ten wątek. A gościa obserwuję od dawna bo jest dobry w swojej dziedzinie https://www.youtube.com/watch?v=GcSQ...irtualnaPolska.
-
negatywny wpływ na branżę to jedna strona monety ale jest też druga - wspomaganie pracy, narzędzia wspomagane AI jakby zaczynają pracować - jestem daleki od zachwytów bo co jakiś czas od dłuszego czasu próbuję różnych narzędzi na moich zdjęciach i ogólnie najczęściej jest to porażka totalna (widocznie zdjęcia robię niedobre :mrgreen: dla tych świetnych narzędzi :mrgreen:) ale ostanio nawet coś zadziałało wystarczająco dobrze (na tyle żeby opłacało sie użyć i doszlifować wynik ręcznie).
https://fstoppers.com/artificial-int...t-night-632360
temat dotyczy wideo ale fotografowie (i aparaty foto) robią sie coraz bardziej hybrydowi
-
cd #88
Specjalizowane oprogramowanie AI do retuszu, dużo zdjęć/przykładów
https://thomasvoland.com/blog/automa...je-retouch4me/
jp
-
To prawda, mimo rozwoju algorytmow i teraz AI wciaz nie ma satysfakcjonujacych sposobow na usuniecie nawet niewielkiego motion blur, czy w audio rozseparowania sciezek instrumentów w utworze i pewnie jeszcze dlugo nie będzie, o ile w ogóle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
To prawda, mimo rozwoju algorytmow i teraz AI wciaz nie ma satysfakcjonujacych sposobow na usuniecie nawet niewielkiego motion blur, czy w audio rozseparowania sciezek instrumentów w utworze i pewnie jeszcze dlugo nie będzie, o ile w ogóle.
motion blur to raczej tradycyjne metody rozwiązują (lepiej lub gorzej) chyba AI niewiele wnosi w temat (przynajmniej na razie) o ile mi wiadomo jak to się robi, mz nastąpił znaczący postęp w zaznaczaniu elementów na zdjęciu czekam na jakieś ruchy C1 w tym temacie bo zaczynają odstawać
-
-
DraGAN - kolejne narzędzie AI pokazuje jak będzie wyglądać przyszłość obróbki zdjęć
Rok 2023 już teraz możemy śmiało nazwać rokiem sztucznej inteligencji. Najnowsze wersje generatorów grafiki typu MidJourney i Dall-E 2, wyrastające się jak grzyby po deszczu nowe usługi AI, globalne firmy zapowiadające wdrożenie układów SI do codziennych praktyk, edytor AI rozwijany przez Adobe czy pierwsze komercyjne zastosowania stworzonych w całości cyfrowo obrazów pokazują, jasno pokazują, że rynek wizualny zmienia się dosłownie na naszych oczach.
Do grupy technologii, które już niebawem mają szansę odmienić sposób, w jaki pracujemy z grafiką i zdjęciami dołącza DraGAN - nowy system GAN (Generative Adversarial Network), opracowany przez naukowców zrzeszonych w Max Planck Institute for Informatics, MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory oraz Google AR/VR.
https://vcai.mpi-inf.mpg.de/projects.../data/face.mp4
-
Grubo. I wcale nie fotografowie są tu na najbardziej przegranej pozycji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Grubo. I wcale nie fotografowie są tu na najbardziej przegranej pozycji.
Niestety kolejny gwóźdź do trumny fotografów i grafików
https://www.youtube.com/watch?v=GlD-qK6c4BQ&ab_channel=niumo
-
Jedni powiedzą, że gwóźdź, inni, że postęp ;)