-
Odp: Canon RF 16mm f/2.8 STM
Myśle, że czy tego chcemy czy nie powoli era robienia obiektywów w taki sposób, że wszystko korygowane jest w torze optycznym mija, jeśli wielokrotnie droższe obiektywy wymagają DLO by pokazać pełnie możliwości to oczekiwanie, że ktoś zrobi tanie dobrze skorygowane szkło są ze sfery marzeń.
W nawiązaniu do obiektywu mnie interesuje jak będzie po korektach (aktualizacja dla DPP z korektami już jest) i na podstawie tego zdecyduje czy sobie sprawić czy nie.
-
meanwhile w rownoleglym uniwersum... szkla EF dostepne za psie pieniadze i optycznie nadal swietne bez mocnego pedalowania pod gorke z geometria...
tak tylko mowie... bo dla mnie caly ten obecny RF to jest smiech na sali. ani wybor optyki ani korpusow...
-
Może i słaby wybór, ale za to drogo;)
-
To nie wina Canona, że wszyscy chca mieć bezlusterkowca jak Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
To nie wina Canona, że wszyscy chca mieć bezlusterkowca jak Sony.
tylko ze Canon tu poki co celuje tylko w ta lemingowa czesc rynku, ktora rzuca sie na bezlustro jak szczerbaty na czekolade z orzechami. i w tym pedzie lemingow wyrastaja takie kwiatki jak powyzej - szkla, ktorych glowna zaleta jest (relatywnie) niska cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tylko ze Canon tu poki co celuje tylko w ta lemingowa czesc rynku, ktora rzuca sie na bezlustro jak szczerbaty na czekolade z orzechami. i w tym pedzie lemingow wyrastaja takie kwiatki jak powyzej - szkla, ktorych glowna zaleta jest (relatywnie) niska cena.
Pewnie zobaczyli, że L RF nie sprzedaje się za bardzo, więc szukaja popytu gdzie indziej.
-
Jaka jest alternatywa dla tego szkła w ef? 17-40 jest gorsze
Kolejne sample, tym razem nie cegieł.
https://www.dpreview.com/forums/post/65563276
W strecie można udawać że się robi zdjęcia czegoś innego:)
-
W EF i AF może i nie ma. Ale w EF cenowo to Irix 15/2.4 którego mam jest podobny, a daje krajobrazowy obraz najwyzszej jakości.
Tutaj po zdjęciu dystorsji ile zostaje z tych 16mm -> 18mm, 19mm?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wkleić sample z mojej 28-ki albo 16-21 "zooma"?
OK. Wiem, wiem... Nie każdy jest szwajcarskim dentystą :D
PS. Przepraszam - sprawdziłem. Fiszaja nie mam, ale malutkie fale dunaju po odkliknięciu profilu jak najbardziej. Detal na bokach na szczęście wciąż jest OK :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mohinder
Piękne :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Fishaj jest standardem przy tak malutkich szkłach i szerokich ogniskowych.
No, są wyjątki. Mój XF14/2.8 jest praktycznie idealnie skorygowany optycznie (Tak wiem, że to pod APS-C) a jest tylko trochę dłuższy od RF16/2.8.
Pewnie więc można zrobić to lepiej tylko Canon chciał żeby było tanio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Tutaj po zdjęciu dystorsji ile zostaje z tych 16mm -> 18mm, 19mm?
Myślę, że po korektach zostanie właśnie 16 mm. To jest obiektyw do bezlusterkowca, obraz wyświetlany w wizjerze będzie już korekty uwzględniał i podejrzewam, że nie da się ich w aparacie wyłączyć (podobne jak w 24-240 i 24-105 STM). Te elektroniczne poprawki to taka „cyfrowa soczewka” uwzględniona już na etapie projektowania obiektywu. Szybciej i taniej koryguje wady optyki. I tak chyba niestety teraz będzie przy niektórych obiektywach.
-
Tez tak myśle 16 będzie już po wszystkich poprawkach.
Tutaj ktoś pokazał raw kontra poprawiony przez aparat jpeg, widać, że po wyprostowaniu pole jest zawężone.
https://www.flickr.com/photos/al404/...7720017554028/
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
djtermoz
No, są wyjątki. Mój XF14/2.8 jest praktycznie idealnie skorygowany optycznie (Tak wiem, że to pod APS-C) a jest tylko trochę dłuższy od RF16/2.8.
Pewnie więc można zrobić to lepiej tylko Canon chciał żeby było tanio.
Serio porównujesz szkło pod APS-C Fujinona XF 14 mm f/2.8 R z serii Premium XF za 3.600 zł https://fujifilmxmount.com/compariso...mount-lenses/# (dwa elementy asferyczne oraz trzy wykonane ze szkła o wyjątkowo niskiej dyspersji) do Canona RF 16 f/2.8? https://camerasize.com/compact/#841.570,852.1017,ha,t Pytanie w zasadzie retoryczne bo takiego szkła do FF, aby było dobre optycznie nie da się zrobić dobrze i tanio. To się wzajemnie wyklucza (chyba, że będzie to nowa Sigma serii A, lub C).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Rzekłbym: prawie nie widać różnicy :mrgreen:
Dodam, że widoczna na obu zdjęciach (poniżej) i trudna do skorygowania dystorsja falista to pewnie pikuś dla właściciela tego szkła przy pozostałych niespodziankach ;)
Przed korektą
Załącznik 6965
Po korekcie
Załącznik 6966
-
Praktycznie te same pole widzEnia :-)
Tylko czy te skorygowane to kat odpowiadający 16mm czy węższy. Dopiero jak ktos porowna z jakims normalnym szklem 16mm to bedzie wiadomo.
-
Bez korekcji jest ok 15mm
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Jaka jest alternatywa dla tego szkła w ef? 17-40 jest gorsze
spiesze odpowiedziec: przez 30 lat istnienia bagnetu EF Canon nie wypuscil takiego czegos. bylo 15/2.8 (ryba z definicji, nie tylko przed auto-korekta), poza tym chyba nie bylo zapotrzebowania na tego typu wypierd. podobnie jak nie bylo chetnych na focenie w dzien sportow przy ISO 3200 jak wymyslami klasy 600/11. bo do dziczyzny czy ptakow innych niz wypchane to to przeciez nie sluzy, a ze sportow tez raczej celowalbym blizej szachow czy okregowej ligi jogi zen (na szczeblu wojewodzkim moze byc juz za dynamiczna)
byly za to budzetowe szkla (w chwili premiery drozsze niz 16/2.8, prawda) typu: 50/1.4, 28/2.8, 85/1.8. czy tez 16-35/4 (ogniskowe uczciwie podane przed korekta optyczna zrybienia (porownaj: RF 14-35). wiec nie trzeba bylo sie cieszyc czymkolwiek, co Canon rzuci w niskiej cenie, jakkolwiek abstrakcyjne wydawalyby sie zastosowania ;)
16/2.8 bedzie krolem Allegro za jakis rok. uzywki beda za bezcen schodzily :mrgreen:
-
-
jak z tymi Irysami w PRL-u. klient kupowal i cieszyl sie, ze najlepsze slodycze udalo sie dostac, patrz pani jak tanio! chociaz w przypadku RF to przeciez wcale nie tanio
a potem skonczyl sie oboz demokracji ludowej i mozna bylo za Odre do Aldika pojechac...*
* - dla pamietajacych dowcipy z wczesnych lat 90-tych: w tragicznym wypadku na A4 zginal kierowca Fiata 126p i jego 6 pasazerow. oficjalna przyczyna zgonu bylo utoniecie w soku pomaranczowym (Sonnengold). ekipy porzadkowe sprzataja od 3 godzin rozsypane na drodze i poboczu tabliczki czekolady Alpenrahm ktore wypadly z bagaznika samochodu
-
Ciekawe jak to szkło będzie się sprawować w zastosowaniach filmowych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
zgaduje: znakomicie. ono jest pod vlogerki zaprojektowane, albo pod go-prowcow
ja bym sie nie zdziwil jakby ktos pod takie szkielko wypuscil drona RF
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
https://www.youtube.com/watch?v=y2G4ggqwk8E
-
Zarąbiste jest to szkiełko, nie mogę się doczekać...
-
-
Obiektyw jest identyczny z RF 50 1.8 z wyglądu i wymiarami. Pierścień chodzi na szczęście z dużo większym oporem. Mimo wszystko wolałbym klik.
Co ciekawe jak się założy osłonę z 50 to nie widać winiety w wizjerze. Szkoda że nie ma profilu do LR, ale bez korekcji jest ultra szeroki, chyba z 14mm - może się czasem przydać:)
-
https://www.canonrumors.com/forum/th...-4#post-914336
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1724361
Jeżeli chodzi o Lightroom, to na ten czas dystorsję tego modelu obiektywu można ogarnąć na dwa sposoby:
1. Należy wybrać profil obiektywu Canon EF 15mm f/2.8, a suwak od Distortion przesunąć w prawo na 40.
2. Należy wybrać profil obiektywu Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM, a suwak od Distortion przesunąć w prawo na 130.
-
Tak, da się ale to jest upierdliwe. Sam suwak winiety jest szybszy niż klikanie rozwijanej listy i daje ciut szerszy widok. Profil do 50 wypuścili po prawie roku od premiery. Szkoda też że w profilu nie można wyłączyć rozjaśniania winiety.
-
Jest gdzieś dostępny ten obiektyw (na stanie, a nie na zamówienie)? Ktoś ma z forumowiczów, jakieś opinie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mike7
Jest gdzieś dostępny ten obiektyw (na stanie, a nie na zamówienie)? Ktoś ma z forumowiczów, jakieś opinie?
Ja mam, kupiłem na premierę. Odkąd jest profil tego szkła to jest ok, nie trzeba kombinować ręcznie, a to ważne bo winieta i beczka ogromna. Moja sztuka ostra w centrum, nawet bardzo, nie mogę narzekać. Na krawędziach już jest słabo. No ale trzeba pamiętać że to budżetowe szkło więc nie ma co oczekiwać cudów. Za to ogniskowa do filmowania z włączoną stabilizacją w body, super.
Wcześniej miałem 20mm na EF i zamieniłem na tego, więc i tak jest dużo lepiej.
-
-
Cytat:
I bought this lens because it does provide a marginal optical improvements over 17-40L, where corners were non-existent until F11. This is cheaper than 17-40L and better optically. For someone who uses UWA couple of times a year, a good buy. Thank you for you review!. I sold 17-40L and got this compact lens.
co komu
-
Cóż, zaletą 16-ki jest czasem naprawdę fajna cena - można nowego za ~1300zł w Polsce z fakturą kupić
zdRAWki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
HuleLam
Cóż, zaletą 16-ki jest czasem naprawdę fajna cena - można nowego za ~1300zł w Polsce z fakturą kupić
zdRAWki
A nawet za 1250 zł https://www.mediaexpert.pl/foto-i-ka...rf-16-f2-8-stm
-
spokojnie. jeszcze pol roku i na allegro beda uzywki w nowym stanie za 800 PLN. po tych wszystkich napalencach, ktorzy stwierdzili, ze skoro jest tanie, to trzeba kupic... po czym dotarlo do nich jak wysoce uniweralny inaczej jest ten obiektyw :)
-
Same negatywy czytam, a to jest naprawdę fajne szkło! OK, może nie do zastosowań profesjonalnych... ale w podróży? Jak kiedyś targałem 5D i jakiś ciężki zoom, to teraz zabieram Rkę i 16mm. Tylko! Komfort jakbym z kompaktem chodził, czy to góry czy inne cuda natury. 80-90% zdjęć i tam miałem z najszerszego kąta, a jeśli już naprawdę trzeba to przy R jest z czego wykadrować. Szkiełko jest wprost genialne dla podróżnika.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Andy_
Same negatywy czytam, a to jest naprawdę fajne szkło! OK, może nie do zastosowań profesjonalnych... ale w podróży? Jak kiedyś targałem 5D i jakiś ciężki zoom, to teraz zabieram Rkę i 16mm. Tylko! Komfort jakbym z kompaktem chodził, czy to góry czy inne cuda natury. 80-90% zdjęć i tam miałem z najszerszego kąta, a jeśli już naprawdę trzeba to przy R jest z czego wykadrować. Szkiełko jest wprost genialne dla podróżnika.
Bo najlepiej jest narzekać na to czy na tamto ale trzeba mieć na uwadze dwie rzeczy, cena i gabaryty i biorąc powyższe to jest świetne szkło. Obecnie jednak poczekałbym do premiery RF 15-30 4.5-6.3
-
Trochę czasu minęło i sytuacja się zmieniła . To może być fajne i wcale nie takie szerokie szkło do R7 i R10 . Mniejsza matryca powinna zniwelować część wad optyki .
-
Tydzień temu wróciłem z kilkutygodniowego wyjazdu, który miał być min. testem dla RF16 (na aparatach FF). Obiektyw spełnił oczekiwania w 100%. Miałem ze sobą UWA Sigmy 12-24, której nie użyłem w ogóle.
Obiektyw jest wystarczająco ostry od pełnej dziury (zauważalnie lepsza jakość obrazu od starej Sigmy), jakieś 8 razy tańszy od pro-zooma 15-35/2.8LIS, kilkukrotnie lżejszy, kilkukrotnie mniejszy.
Pakiet Adobe ma już profile do tego szkiełka, więc nie ma co się bać o korekty. Z racji połączenia kąta widzenia, światła i rozmiarów jestem w pełni w stanie zaakceptować fakt, że te korekty trzeba mieć włączone. Mniej już byłbym w stanie tolerować to w przypadku zoomów pro, które przecież są większe, droższe i bardziej ą ę.
Jak dla mnie jedno z ciekawszych szkiełek w ofercie Canona.
-
A ja tam nienawidzę podejścia, sp...limy szkło, i tak się softem skoryguje.
-
Serio, myślisz że ta dystorsja to wyszła przypadkiem i była zaskoczeniem? :rotfl:
Myślę, że była wręcz założeniem konstrukcyjnym: szkiełko miało być małe, szerokie, jasne i tanie. Coś trzeba było poświęcić.
Jak ktoś oczekuje ideału od szkła kosztującego chyba niewiele więcej, niż oficjalne osłony przeciwsłoneczne do niektórych większych obiektywów, to chyba ma ciężko przy zakupach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jagular
Serio, myślisz że ta dystorsja to wyszła przypadkiem i była zaskoczeniem?
Napisałem coś takiego? Gdzie?
-
Zasugerowałeś, że Canon sp... szkło, które ma być korygowane softem.
Czy "sp...." nie oznacza czynności o niezamierzonych rezultatach, czynności która nie wyszła tak, jak było w planach?
No i czy podejmowanie decyzji, które cechy mają mieć priorytet, a które trzeba poświęcić (bo przecież obiektywów nie projektuje się w ciemno, tylko pod jakieś zamierzenia) jest "sp...." produktu?
-
Właśnie wybrałam to szkło do R10 i jeszcze go nie mam, ale naczytałam się takich rzeczy, że chińczyki za 100zł wydają się konkurencyjne. Mam więc pytanie jak jest naprawdę z tymi wadami optycznymi. Nie mam Lr a w Affinity nie ma obiektywów Rf. Jak wygląda kwestia RAW? Czy faktycznie jest tak źle że narożniki są niemal czarne a budynki wyglądają jak kobieta w ciąży? Ktoś ma je pod apsc?
-
2 załącznik(ów)
Załącznik 15031
Czy tak wygląda budynek w ciąży ;-))) ?
Rzeczony obiektyw + Canon R7
--- Kolejny post ---
Załącznik 15032
I tak na wprost z balkonu.
Te fotki są z początkowego okresu, gdy sprawdzałem ja wygląda pole widzenia względem kita 18-150, którego kupiłem razem z body.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
Załącznik 15031
Czy tak wygląda budynek w ciąży ;-))) ?
Rzeczony obiektyw + Canon R7
Załącznik 15032
I tak na wprost z balkonu.
Te fotki są z początkowego okresu, gdy sprawdzałem ja wygląda pole widzenia względem kita 18-150, którego kupiłem razem z body.
dzieki wielkie. Moje pytanie tylko czy to jpg po obróbce czy zrzut RAWa?
-
2 załącznik(ów)
To są jpg-i. I w aparacie były włączone opcje korekcji aberracji.
Teraz to samo, ale po wyłączeniu wszelkich korekcji obiektywu ( kor. jas. brzegów ; aberracji chromatycznej dyfrakcji ).
Załącznik 15034Załącznik 15035
Fotki z dzisiaj.
Nie wiem jak można na szybko wysłać Rawa, dlatego skonwertowałem do jpega, tym bardziej że to forum wymaga niskich rozdzielczości obrazka.
W każdym razie zdjęcie oglądane w Fast Stone Image Viewer ( ciekawy program, otwiera Rawy wszystkich marek body - choć naprawdę to są jpg, które jakoś z raw wyciąga ?)w pełnej rozdzielczości, po wyłączeniu wszelkich korekcji pokazuje różnice i są one widoczne.
No ale ja konkretnie kupiłem ten obiektyw za 670 zł w promocji w Foto Plus w czerwcu br.
Co do dystorsji, to R7 nie koryguje jej w tym obiektywie - takie info się wyświetla.
Mam nadzieję, że coś pomogłem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qgiel
...
Nie wiem jak można na szybko wysłać Rawa, dlatego skonwertowałem do jpega, tym bardziej że to forum wymaga niskich rozdzielczości obrazka.
W każdym razie zdjęcie oglądane w Fast Stone Image Viewer ( ciekawy program, otwiera Rawy wszystkich marek body - choć naprawdę to są jpg, które jakoś z raw wyciąga ?)w pełnej rozdzielczości, po wyłączeniu wszelkich korekcji pokazuje różnice i są one widoczne.
No ale ja konkretnie kupiłem ten obiektyw za 670 zł w promocji w Foto Plus w czerwcu br.
Co do dystorsji, to R7 nie koryguje jej w tym obiektywie - takie info się wyświetla.
Mam nadzieję, że coś pomogłem ?
Dzięki :) w sumie juz trochę zgłupiałam... jeśli to co pokazujesz jest bez obróbki, to moim zdaniem jest ok. Natomiast wszędzie w reckach i opiniach opisują czarne scenariusze... Chyba podejdę do Foto-Plus i zobaczę jeszcze ten obiektyw. Bardzo napaliłam się na R10 z rf-s 18-150mm i właśnie tą rf 16mm a tu zonk... recki opisują ten obiektyw jakby nie dało się kompletnie nm zdjęcia wykonać. Są nawet sample dziwne... Juz samam nie wiem... ale dzięki wielkie :)