A czemu nie sony a7 III ? Przecież tam jest wg wielu opinii najlepszy Af
Wersja do druku
A czemu nie sony a7 III ? Przecież tam jest wg wielu opinii najlepszy Af
Nie wydaje nie się ze a7 III jest lepsze - w Lesznie na pokazach Sony wystawiło stanowisko testowe i A1 wcale w porównaniu z R5 nie wypadł aż tak dobrze jak kosztuje. Kolega który robi zdjęcia lustrem D850 i miał testowy R6 twierdził że lepszy Canon lepszy - ja po Z6 i tak byłem oczarowany A1.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W bezlustrach bardzo ważna jest konfiguracja. Ciekawe czy sobie wyłączyliście podgląd zdjęć w wizjerze.
Fps zależne od obiektywu. Kto to widział w lustrzankach?
Była mowa o Z6 i R6 a tu nagle porównujecie Z6 do R5. Czyli body starsze o 3 lata i 3x tańsze do topowego modelu Canona.
FPS evf zależą od obiektywu - rozumiem :) - szczególnie np. jak testowałem to na topowym natywnym 24-70 2.8 oraz na stałce PF 500mm f/4 - i lag był taki sam jak na 200-500 5.6 Nikkora za jedyne 5 tys zł :) . Rozumiem też że wykonałem ponad 60 000 zdjęć na Z6 nie wiedząc jak ją skonfigurować - myślę że kończymy temat Nikona Z ;) .
Odnośnie Canona z tego co wiem R6 ma porównywalne AF do R5 a może ciut lepsze przez mniejszą matrycę, po drugie mowa była ogólnie o Zetkach ponieważ Z6 II i Z7 II czyli najnowsze bezlustra Nikona mają dalej ten sam wizjer co z Z6 więc cudownie on nie zniknął co pokazuje recenzja - mogę kilka innych podać gdzie też jest to wskazane :) . Po trzecie wrzucałem filmik gdzie pokazywali objawy laga wizjera i pracę AF dla Z7 II które jak wcześniej pisałem jest topem a z mojej perspektywy do zadań które ja robię nic nie zmieniono względem Z6. Kolejna sprawa R6 kosztuje mniej niż Z7 II z tego co pamiętam - więc argument o latach i kwocie się nie trzyma i myślę że należy zakończyć drążenie sprawy.
Generalnie Nikon na tą chwilę nie ma szybkiego bez lustra z pewnym AF żeby zabrać na lotnisko czy boisko i robić to co się chce robić a nie co przez przypadek wpadnie z serii :) .
ps. Porównaj sobie R6 za 13 tys zł ustawienia AF w tym wide poziomy (który do panoramowania się nadaje) z topowym droższym Nikonem Z7 II jakie on ma nastawy AF - ewidentnie widać który producent zakłada tylko pieski i kotlety a który bierze pod uwagę też sportowe wykorzystanie ;) . Zetki są super do wolniejszych akcji tutaj nie ma dwóch zdań ale nie ma co bronić w przypadku szybkich akcji - zrób to samo na któreś z Z6 II czy Z7 II z Sigmą 70-200 co tutaj pokazał "włochasz" nie żadnym natywnym 70-200 Nikkora to porozmawiamy :) https://youtu.be/okeedXcuCjI?t=263
1. Piszesz o doświadczeniu z Z6, a nie z Z6 II.
2. Co to znaczy ten sam wizjer? Tyle samo punktów? To nieważny parametr. Ważne co na niego podaje procesor.
Myślę, że temat wyczerpałem - dałem przykłady Z 7 II vs D850 gdzie tak samo zachowuje się Z6/Z7 pierwszej generacji, bez sensu to ciągnąć dalej. Dla mnie się liczy, że po wyjęciu z pudła Canona, naładowaniu aku pierwsze zdjęcia dały mi uśmiech od ucha do ucha. Gdzie w podobnych warunkach wcześniej była walka.
Na pokazach dynamicznych samoloty stoją w powietrzu ;) -a jaskółki jeszcze szybciej latają i tak można dalej brnąc.
Dlaczego nikt nie odniesie się do tego fragmentu wcześniej wrzuconego testu D850 vs Z7 II gdzie zetka wygrała wszystko poza właśnie robieniem zdjęć ptaków? Gdzie pokazano jak AF lata po całym niebie i mewy nie może złapać gdzie widać przy tym opóźnienia a scenę dalej na plaży jeszcze lepiej to widać ?
Jak wyjdzie na jesieni Nikon Z9 (“Stunning” AF tracking (better than the D6)) https://abfoto.pl/nikon-z9-zapowiedz...cQAvD_BwE#read to wrócisz do Nikona, czy zmienisz R5 na R3? http://blog.jeffcable.com/2021/07/ye...-my-hands.html
Jestem amatorem a nie profesjonalista i nie potrzebuje najnowszego sprzętu z hiper, mega AF-em. Tak więc jakby to nie ja mam "palący problem" i dawno przestałem gonić króliczka wykorzystując maksymalnie możliwości starych puszek. Próbowałem (jak widać bezskutecznie) uświadomić, że dowolnym aparatem można osiągnąć zamierzone cele. Ale jak widać, ani ja , ani znajomi się zupełnie nie znają używając starych i nowych aparatów ze stajni Nikona z nędznymi podróbkami AF-a. Dobry AF to wyłącznie w R5 i R6. Pozdrawiam i wielu udanych kadrów życzę.
ps.
napisałeś już wszystko, dałeś przykłady, wszystko już wiemy.
Widzę jak wybiórczo czytasz i manipulujesz - pisałem o dwóch problemach czyli o evf lagu w trybie H+ oraz niedomagania AF - te dwie rzeczy mocno utrudniają to co robię. Gdyby tylko jedno z nic występowało to problemu by nie było.
Od pierwszego postu założyłeś że ty wiesz wszystko najlepiej. I za wszelką cenę próbujesz udowodnić swoją tezę.
Ja nie wtrącam się w twój gatunek fotografii - nigdzie nie napisałem ze Nikon ma coś nędznego - mało tego wielokrotnie pisałem że Z6 to dobry sprzęt ale nie w każdej dziedzinie. Pisałeś o znajomych i o swoich doświadczeniach pokaż tych znajomych zajmujących się fotografią lotniczą używających Z6/Z7 (może ich znam bo z kilkoma osobami mam kontakt i maja podobne poglądy i używają np zestawu D500 dynamika Z6 statyka lub wolniejsze akcje). Pokaż swoje zdjęcia lotnicze Z6 - jak nie masz zapraszam do Gdyni na koniec sierpnia będą pokazy (później Ostrava) udowodnisz swoją tezę. Do tego czasu pozwól, że ja zostanę przy swoich poglądach bazujących nie tylko na własnych doświadczeniach ale też na uwagach ludzi którzy siedzą w temacie foto lotniczego 15-20 lat i trochę już widzieli i przeżyli.
Ps. Jeśli wszystko da zrobić starszymi puszkami to po co Z6 brać , weź Zenita ET ma kilka rolek ORWO pokażesz mi że się mylę :).
Ano tak to jest w życiu Candar, jedni wolą szybkie samochody i piękne kobiety, inni piękne samochody i szybkie kobiety. Czytając z boku Twoją wymianę myśli i doświadczeń z Ketchupem, argument o Tobie i twoich znajomych jako kontra Ketchup i jego znajomi z Nikonami jest jak błądzący AF Z6 w rękach Ketchupa - nietrafiony, bo juz wybrał Canona i jest z niego bardziej niż zadowolony, Jest nadzieja, że może po 9 miesiącach odkryje, że jest za mało kanciasty...
@Ketchup na tym forum Canon to zło wcielone. Chwalimy system na S, N i F.
Ciekawe jaka była by sytuacja, gdyby R5 kosztował 3K PLN.
No i bardzo dobrze , że "Ketchup" jest szczęśliwy i zadowolony. O tym jest ten wątek - wszystkie inne aparaty i systemy są zawsze "nietrafione"a ich użytkownicy "błądzą", podobnie jak AF w ich aparatach.
--- Kolejny post ---
Pewnie jest jeszcze szansa, aby R3 tyle kosztował, wystarczy ładnie poprosić producenta ;)
--- Kolejny post ---
@Ketchup Nie mam czasu na kopanie archiwum z fotami z analogów, ale odnośnie aparatów z rzekomo słabym AF robiłem reportaż na 7 Rajdzie Lotos Baltic Cup https://www.youtube.com/watch?v=qX9h...nel=tomaszatmo przy padającym śniegu (dekadę temu) - vide zdjęcie wykonane https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...f5&oe=60EE429B Canonem 5D na środkowym czujniku AF z 70-200 2,8 L IS , też motocross https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...e7&oe=60EF5059 - tak więc wciąż nie uważam, że bez AF-a z hipernapędem z milionem punktów nie da się zrobić dobrych i celnych Zdjęć. A w Gdyni być może porobię foty na Air Show o ile zdążę wrócić z urlopu. Będziemy mogli wymienić uwagi - na co liczę. Radzę się nastawić z góry na parkowanie daleko za centrum.
Na szczęście technologia idzie do przodu i mamy wybór kiepski Nikon czy dobry Canon.
Kiedyś to Polonezem... hehehe
Widzisz i cały czas nie rozumiesz o co mi chodzi - zafiksowałeś się do AF - ostatni raz to napiszę - głównym moim zarzutem było opóźnieniu wizjera w Z6. W lustrzance nie ważne ile klatek ustawisz zawsze będziesz widział obiekt - jak widzisz obiekt to celujesz na środkowy czujnik i trafiasz. W Zetkach co pokazywał filmik który wrzucałem - po pierwszych 1-2 klatkach następowało opóźnienie, przy szybko poruszającym się małym obiekcie prostopadle do fotografa trudno było go utrzymać - tak trudno to zrozumieć ?
Co do zdjęć rajdy samochodowe czy motocross to nie moja działa ale kilka razy byłem na imprezach. Może się mylę ale wg. mnie te kadry które pokazałeś nie były jakoś technicznie trudne - pierwsze wysoki kontrast biel-czerwień, tunel gdzie samochód najeżdża na fotografa, brak opóźnienia bo to lustrzanka więc jak piszesz środkowy czujnik do tego jasne i dobre szkło, trudno coś tu zepsuć. To ja ci w kontrze dam moje trzy zdjęcia wykonane ciemnym (5.6) 12 letnim obiektywem manualnym bo miałem uszkodzony silnik AF za 500 zł na którego pro fotograf taki jak Ty by pewnie nie spojrzał:
https://flic.kr/p/2hDyD35 - kilka chwil po przejeździe poprzedniego auta jeszcze kurz nie opadł, szybkie wtargnięcie na drogę zdjęcie i trzeba uciekać bo samochód się nie zatrzyma, ostrość wcześniej złapana na gałązkę krzaków - trzeba sobie radzić :)
https://flic.kr/p/2hDwDhE - tutaj nie widać tego ale z lewej strony była nawrotka i ostrość jest złapana na beczę, wyszło słoneczko więc światło dostałem max
https://flic.kr/p/2hDvVQb - tutaj ostrość była złapana na ten kamień na drodze.
Na każdym moim zdjęciu ruch jest przewidywalny jak na pokazanych Twoich przykładach, różnica jest taka że samo szkło Twoje kosztowało x10 tyle co moje manualne :).
Mając Z6 na meczach piłki nożnej też sobie radziłem z AF używając pola środkowego, ewentualnie łapiąc na stałych elementach gry (np. rzucie rożnym) ostrość na słupek czy poprzeczkę w zależności gdzie miałem stanowisko i czekałem na rozwój sytuacji. Póki robiłem stosunkowo wolne rzeczy Z6 mi nie przeszkadzało jednak na lotnisku od pewnego czasu zaczęła mnie drażnić więc czas na zmiany.
A jaka jest obecnie różnica mając R5 ? Przed chwilą wróciłem z testów na boisku koszykówki - na 320 zdjęć mam 300 ostrych reszta to jakieś moje kombinacje, zabawy stabilizacją Sigmy 60-600 albo ruszone bo ręką omdlała pod koniec. Już widzę, że zmieni mi się mój styl pracy - nie muszę iść na ilość klatek bo może coś zostanie w kadrze i będzie ostre, tylko skupić się na kadrze przy minimalnym wysiłku zapewnienia sobie ostrości :) . Aż nie mogę się doczekać żeby wziąć nowy sprzęt na sesję na lotnisku.
Dyskusja akademicka. Wiadomo, że nowszy aparat Canon R5 z 2x większą matrycą i nowszym AFem za 4x większą kasę 20k zł przegoni kilkuletniego dziadka Nikona Z6 za 5k zł, w którym dopiero po aktualizacjach AF działa dopiero jak powinien. Nie wiem co i komu chcesz udowodnić, bo to oczywista-oczywistość, podobnie jak ta, że manualnymi szkłami też się się fotografować obiekty w ruchu (naprawdę nie chce mi się przekopywać swojego archiwum).
ps.
Zakończmy ww. cytatem: "kiepski Nikon czy dobry Canon".
Ostatni raz masz https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s porównanie D850 vs Z7 II - obejrzyj od tego momentu 14:55 do 16 minuty . To nie jest Z6 mk1 nie jest Z7 mk1 - "staruszków" z przed 3 lat tylko porównanie obecnie najnowszego najdroższego bezlustra Nikona ze staruszkiem lustrem D850 z 2016 roku - może tak zrozumiesz bo już inaczej się nie da. Widzę jak czytasz co się do Ciebie pisze - ja o opóźnieniu na ekranie a Ty o AF i 3 letnim "staruszkowaniu". Zabrakło już Ci argumentów ?
W sumie to bez sensu dalej z Tobą pisać bo czytasz co chcesz, odpisujesz jak Ci wygodnie - już rozumiem ilość postów w Twoim liczniku :).
Zakończmy ww. cytatem: "kiepski Nikon czy dobry Canon".
ps.
a zaślepkę do gorącej stopki do Canon R5, której nie dostałeś razem z aparatem za 20k zł kupisz poniżej:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/jjc-z...1729&pozostale
Ja zakończę tymi 60 sekundami https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s czyli ludzie polecają Nikona D850 z 2016 albo Canona R5 do szybkiego sportu i przyrody :) .
Nie chce mi się komentować i przytaczać tego wszystkiego, co napisał Tobie Dariusz Breś w odpowiedzi na zapytanie o niecelne zdjęcia Nikonem Z6, ale jest zgoła inaczej niż tu piszesz.
Dariusz Breś: "jest jeden problem w D850 i D5, jest szybko ale... niecelnie. W zecie jest wolniej ale celniej, tak bym podsumował. Generalnie więcej trafień dostaję z Z 6II i Z 7II niż D850, D5 (mówię o dobrych warunkach). Przedwczoraj robiłem sesję, 450 zdjęć na Z 7II i uwaga: wszystkie celne. Coś co jest nieosiągalne na D850/D5, no co mam ci powiedzieć. Ja bym poszedł w skill a nie zdawał się na puchę. Bo pewnych rzeczy nawet sony A7IVR (A9) nie przeskoczy"(...) "zwracałem na to uwagę, często robiłem ptaka w wizjerze był a na foto tylko ogon, loool. A ty wiesz że usunęli ten problem w wersjach 2? bo to co widzę to chyba dostaję, albo jest już znikome bo nie jestem w stanie tego wyłapać." https://dariuszbres.pl/pojedynek-nikon-z7-vs-d850/
Naprawdę nie drążmy tego tematu ;)
O ho ho wyciągamy wątki z grupy Nikon Z no proszę ale widzę sam sobie dalej przeczysz cytując Darka "W zecie jest wolniej ale celniej, tak bym podsumował" - czyli to samo co ja piszę na wolne akcje jest OK. Darek nie fotografuje lotnictwa tylko eventy/imprezy/kluby/portrety itp. - teraz cofnij się do moich tutaj postów i sprawdź co pisałem że Zetki do eventów kotletów i innych tego typu zleceń są idealne. Tak na marginesie to z Darkiem rozmawiając prywatnie ustaliłem Sigmę 60-600 i kilka innych rzeczy między innymi wie że R5 kupiłem :) więc żadnego wrażenia na mnie nie zrobiłeś, za to starasz się tworzyć atmosferę niedopowiedzeń. Ja mówię o jednym Ty o drugim - jeszcze w to Darka wciągasz - pokaż kiedy wrzucał ostatnio zdjęcia z lotniska, a nie sorry nie wrzucał, bo inne zlecenia robi - dziękuję kończę temat, jak widzę na temat zdjęć na manualu zrobionych które dałem w kontrze do Twoich pro zdjęć z obiektywu za kilka tys. zł wykonanych jakoś nic nie odpisałeś ;) ?
ps. Nie życzę sobie żebyś do mnie po imieniu czy nazwisku pisał - wódki z tobą nie piłem i raczej widząc po zachowaniu nie zamierzam.
plizzzz... Naprawdę zakończmy ten wątek. Tak, masz rację we wszystkim - Canon najlepszy , reszta producentów robi sprzęt do rzyci. A ja sam w rzyci był i ćma widzioł.
BTW - co zdjęć lotniczych Darka: https://dariuszbres.pl/foto/aerobaltic-2019/
A wiesz czym robił te zdjęcia bo z nim właśnie rozmawiam i ma świetny ubaw :) ? D850 i Sigmą 500 f/4 więc już zamilknij - co napisał o tobie nie będę powtarzał bo to prywatne, ale co napisał o Z6 proszę :
Co do kończenia wątku to ty zaatakowałeś mnie że wiesz lepiej i jak to że ktoś wydał tyle kasy :) i na tym zakończmy już ten wątek - źle zrobiłem że zmieniłem Nikona Z6 na Canona R5 :) .Cytat:
w starych wersjach lag zauważalny w nowych nie zwracam uwagi
focilem jety i to jest wolne jak diabli, tam af nie musi byc szybki tylko stabilny
bardziej sie boje plywania af na korpusach metalicznych
w poprzedniej wersji nie bylo ok
mialem problem ze zlapaniem af na niklowanym aucie
@Ketchup - dobrze zrobiłeś zamieniając Z6 na R5 i zakończmy temat ;)
Ketchup, nie wiem gdzie tu jest Twoje imie i nazwisko.
Zauważ co sam cytujesz ze stwierdzeń Bresia:
Ja już pare razy pisałem, że porównujesz starego Z6 do nowych modeli Canona. Waśnie dodatkowy, drugi procesor, który przyspieszył pracę wszystkiego jest jedną z 3 różnic starych Zetek od nowych Z6 II i Z7 II. Zwracaj uwagę na szczegóły i nie wrzucaj wszystkich Zetek do jednego worka, bo mają podobny wygląd i cyferki.Cytat:
..często robiłem ptaka w wizjerze był a na foto tylko ogon, loool. A ty wiesz że usunęli ten problem w wersjach 2?
...
w starych wersjach lag zauważalny w nowych nie zwracam uwagi
focilem jety i to jest wolne jak diabli, tam af nie musi byc szybki tylko stabilny
..
w poprzedniej wersji nie bylo ok..
Ja nie dyskutuje czy R5 ma lepszy AF, pewnie ma. Tylko to jest aparat 2-3 x droższy. Porównujesz różne półki i w dodatku różne generacje sprzętu. To tak jakbyś porównywał AF Canona 6D II z Nikonem D6.
Na marginesie samoloty nie są największym wyzwaniem dla AF. Wyzwaniem jest zmienność ruchu (prędkości i kierunku) rozpatrywane jako prędkość kątowa. Opisze to prościej. Samoloty pasażerskie na przelotowej lecą 800 km/h, a jakby stały w miejscu. Biegający za piłeczką kot to duże wyzwanie.
Jeśli w Zetkach drugiej generacji poprawili ( w mojej ocenie po testach nie) to czemu https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s tutaj Z7 II ma takie same lagi ja miał mój Z6 I :) - już pomijam menu Z7 II i R5 odnośnie opcji AF - który ma bardziej rozbudowane i daje większe pole manewru ? Dobre Nie ważne skończmy temat bo każdy wie swoje - najważniejsze jest że zmiana przyniosła oczekiwany efekt :).
Co do samolotów pasażerskich to sorry ale robienie "autobusów" załadowanych pax'ami na pokładzie to nie moja bajka - taki https://flic.kr/p/2jV45tE Lim-2 kilkadziesiąt metrów nad ziemią(szkło 70-200 mm) to jest uczucie kiedy się czuje podmuch silnika. Tutaj nie ma czasu na proszenie modelki żeby się bardziej wypięła czy uśmiechnęła - nie te prędkości albo się ma ujęcie albo nie https://flic.kr/p/2jXh9wh :). Tu jest potrzebna stabilność i powtarzalność pracy całego zestawu - również fotografa bo licznik bije a w przypadku takiego jet'a rachunek przy dystrybutorze jest baardzo duży :) .
Skończmy temat - w fotografii chyba najważniejszy jest efekt a nie to czym zostało to zrobione. Jeden woli blondynki drugi brunetki ale nikt nikomu nie broni zmieniać preferencji no chyba że żona ;). Ja jestem zadowolony przeglądając dzisiejsze testy - pomimo że te Canony to mają jakieś tęczowe menu i zupełnie nielogiczne - co za szaleniec to wymyślił ;) :twisted: - tak wiem i tak nie pobije Sony :P .
Candar, kolejny raz usiłujesz nami manipulować, nikt w tej dyskusji z posiadaczy sprzętu Canona nie był nawet w okolicach stwierdzenia "Canon najlepszy", a Ketchup przyznawania sobie "racji we wszystkim". Mam wrażenie, że od wielu wpisów w tym wątku dyskutujesz sam ze sobą (niby trzeba od czasu do czasu z kimś inteligentnym pogadać:p), bo nawet, popuśćmy wodze fantazji, gdyby ktoś stwierdził: Canon najlepszy - to co, nie wolno? Cyceron mawiał "usus est optimus magister" - doświadczenie jest najlepszym nauczycielem, jeżeli się pomylił... errare humanum est, czyli jego sprawa i jego pieniądze i mnie i Tobie i innym wara do nich i jego wyboru. Żeby nie było - kilka miesięcy po nabyciu Canona R, ktoś prosił mnie o radę jaki aparat kupić do zdjęć i filmów ze ślubów i wesel zaczynając od zera. Bez namysłu powiedziałem Sony A7 mk III, bo wtedy w mojej ocenie wyrobionej także w oparciu praktykę forumowiczów, był to optymalny sprzęt do takich zastosowań. Pewnie jest wiele osób, które robi to samo R, ale będąc świadomy ograniczeń mojej eRki, poleciłem nowicjuszowi sprzęt, który wtedy był praktyczniejszy w takich zastosowaniach. W dobie istnienia R5 i R6, już nie byłbym taki odważny, bo dziś wybór jest po prostu trudniejszy, możliwości sprzętu się wyrównały, a o wyborze decyduje nie nazwa firmy, skuteczny marketing, snobizm, ani czym fotografuję ja i moi kumple, tylko specyficzne potrzeby, których ja, albo Ty Candar nie musimy wcale rozumieć!
No tak. Bo przecież Nikon Z6 (entry-level) to zupełnie ta sama półka technologiczna, co R5 (semi-professional). Zapewne żadnego znaczenia nie ma również to, że Z6 Nikona to pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkoweic Nikona a Canon R5 to już trzecia generacja bezlusterkowców pełnoklatkowych po R i RP (no i R6 po drodze). Takie tam drobiazgi.
Odnośnie zdjęć starszymi aparatami - 10 lat temu robiłem reportaże Canonem 5D na rajdach samochodowych i crossie pisałem oraz dałem przykłady tutaj: https://www.canon-board.info/threads...=1#post1424586 Tak więc nie tylko AF się liczy.
--- Kolejny post ---
Podobno ten, kto ogarnia stare menu w Sony ogarnie każde dowolne inne menu ;) Trochę w tym prawdy jest, ale pamiętaj o tym, że w Canonie i Nikonie wszystko kręci się odwrotnie i były przypadki zablokowania mocowania w bagnecie ;)
Bo dokonał edycji po jakimś czasie, odnośnie Darka to zaczął również on pisać to jak miałem się odnosić - bezosobowo ? Żeby było śmiesznie z Darkiem jestem w kontakcie i był niezły ubaw :) .
Znowu umiejętne omijanie niewygodnych faktów o których pisałem - R5 i R6 mają te same AF tak jak Z6 i Z7 oraz Z6 II z Z7 II ( Z6 nawet podobno szybszy bo ma mniej punktów do ogarnięcia - nie zauważyłem), więc jak piszę o R5 to chyba logiczne że tyczy się też R6 tak by z logiki wynikało. Druga sprawa daje video z testu Z7 II czyli najwyższego bezlustra 2 generacji Nikona odpowiednika R5 Canona i też źle :) zero reakcji, nawet próby wytłumaczenia że może specjalnie to zrobili. Przecież tam widać jak to się tnie jakbym swoją Z6 widział a to Z7 II topowy model - masakra tak jakbym pisał w innym języku - szkoda czasu :) .
O jesssssssssssssssu
Nikon Z6 miał premierę 2018-08-23 równolegle z Canonem R z 2018-09-05. Jeśli chcesz coś do czegoś porównywać - to wyłącznie te dwa aparaty, bo tylko one mają porównywalne parametry techniczne!!!!!!
Zafiksowałeś się na porównanie R5 do Z6 niemożebnie ;) canon R5 to półka sony A9 i w Nikonie nie ma jej odpowiednika.
Hallo czytasz coś oprócz siebie - piszę od jakiegoś czasu o Nikonie Z7 II (wrzucam film pokazujący zaje...stą pracę jego wizjera i AF) który miał premierę 14 października 2020 roku ale co tam pisz dalej.
Ale jakby przyjąć twoją chorą logikę że Z6 jest entry-level niedomagającym już sprzętem to chyba dobrze zrobiłem że zmieniłem na full wypas funkiel nówkę R5 ? :lol: Albo może źle zrobiłem - bo się już pogubiłem - nie tak dawno pisałeś że na starszym sprzęcie zrobisz lepiej :lol:
W sumie w międzyczasie zrobiłem mały rekonesans, trochę opinii zebrałem, to nie pierwsze forum i nie pierwszy twój super aparat więc - tak masz rację źle zrobiłem przepraszam że zmieniłem Z6 na R5 :lol: więcej tego nie zrobię bye :lol:.
Ketchup, nie, Z6 i Z7 nie mają takiego samego AF, zresztą potem w nawiasie to potwierdzasz, że Z6 ma szybszy, bo mniej punktów, ja dopiszę, że Z7 ma dokładniejszy - mniejsze punkty. Każdy z tych modeli ma inną czułość AF, druga generacja zeszła też znacząco niżej jesli chodzi o detekcje (ze 2EV niżej, zależy jaki model).
Podejrzewam, że R5 i R6 też się różnią w niuansach. A to o niuanse biega.
Też je omijasz
Zakładam, że R5 ma najlepszy AF z omawianych tu aparatów. Natomiast odnoszenie go do Z6 (pierwszej generacji) wypacza mocno porównanie. Bo porównujesz podstawowe body, Nikona Z6 z roku 2018, kosztujące nowe, aktualnie 6100 zł do najnowszego Canona R5 z roku 2021, cena aktualnie 18400 - dokładnie 3x tyle co stary Nikon. Jest lepszy, nikogo to chyba nie dziwi, ma lepszy AF. Tylko nie pisz bzdur, że Nikony Z sie nie nadają do focenia samolotów, bo miałeś jeden stary model a uogólniasz to na wszystko.
Ty się nie musisz tłumaczyć, że zmieniłeś system, tylko nie pisz, że drugi system jest słaby, skoro nie jest. Musisz sobie udowadniać sensowność zakupu? Po co, to Twoje decyzje i nic innym do tego.
R3 podobno będzie miał wykrywanie samochodów i samolotów, to coś dla Ciebie.
Ketchup, gdybym miał kase to sam bym przeszedł na Canona R5, dla jasnej portretowej szklarni (typu 85/1.2, 50/1.2 70-200/2.8 24-70/2.8 i 135 jakiego jeszcze nie ma), a tak kupiłem Z7 II. Sęk w tym, że mam kilka Nikonów i od groma optyki (lustrzankowej, na FTZ, ale lustrzankę mam nadal i ona zostaje, a D850 planuję). Tylko szklarnia Canona R to gigantyczny wydatek, ze 4-5 szkieł po ponad 10k każde, plus R5 i drugie body rezerwowe to .. 80-90 tys. Dziękuję. To mi sie nie zamortyzuje, ja mam kilka lat do emerytury.
Ale jak ktoś zmieniał Canona 50D czy 600D na Sony A7 mk3 i pisał, że Sony jest lepsze to tu ludzi wk... bo porównywał nieadekwatne aparaty. Czyż nie?
Gdzie napisałem że system Nikona jest słaby ? Od samego początku piszę że do moich zastosowań Z6,Z7 czy nowa generacja Z6 II i Z7 II nie wniosła tego co oczekiwałem. Nie dałem filmu Z6 mk1 kontra R6/R5 - tylko dałem recenzję Nikon D850 czy Nikon Z7 II gdzie definitywnie wygrał Nikon Z7 II poza dziedziną która mnie interesuje i o której pisałem od początku.
Na spokojnie ustalmy co widać wciągu następnych 60 sekund na tym nagraniu https://www.youtube.com/watch?v=31n0NJiFcvM&t=895s ? Czy to jest prawidłowa praca wizjera i AF dla topowego bezlustra Nikona Z7 II - nie ma nic mocniejszego na rynku od Nikona na razie ? Oglądając ten kawałem już pisałem widzę to samo co miałem w Z6. Testujący fotograf też zwaraca na te opóźnienia uwagę i konkluzja jest jedna - w tej dziedzinie zostań na D850 a później pada stwierdzenie że dopiero Canon R5 dał większy komfort przy tego typu szybkich zdjęciach. Mówią to ludzie którzy są zawodowymi fotografami - recenzja jest o Nikona produktach i we wszystkich innych dziedzinach przez 17 minut Nikon Z7 II wygra poza tymi 60-90 sekundami :). Miałem Z6 2 lata, miałem do testów na lotnisku Z6 II i Z7 II - kolega ma zestaw D500+Z6 II ma te same obiekcje ale może jesteśmy wszyscy w błędzie czas pokaże :) .
Tak na marginesie bo dopisałeś o FTZ - z tego co widzę Canon nie utrudnia Sigmie, Tamronowi czy innym niezależnym dostawcom życia jak Nikon. Sigma 60-600 podpięta do R5 działa dla mnie idealnie czego się obawiałem, bo mając Z6 po aktualizacji któregoś firmware zaczął mieć problem Irix 15 mm 2.4 bo Nikon zmienił sobie zapis pewnych parametrów i profile w niektórych programach do obróbki przez pewien czas były zwalone. Dzięki przesłanym danym i testach od DxO dostałem licencję na kolejne rok na ich produkty :). Adobe chyba też poprawiał profil. Sigma Sport 70-200 2.8 nowa na Z6 pożerała baterie wyraźniej szybciej niż natywne szkło, wyraźnie przy tym szarpiąc (podobno to kwestia innego rodzaju silnika). Dawno temu na dx Nikona D7100 też mi po któreś aktualizacji Sigma 17–50mm f/2.8 przestała prawidłowo pracować tam chyba był problem z podglądem. Tak więc tutaj chyba będzie spokój w tej kwestii. W Canonie byłem zdzwiony że samych "FTZ" jest 3 rodzaje - wytargowałem sobie w zestawie z pokrętłem sterującym i okazuje się że jest to dobre bo można np. jako przysłonę to ustawić. W Nikonie Z6 tylko jeden przycisk w Sigmie dało się oprogramować.
Jak masz dużo szkieł to zawsze zmiana systemu boli, nie ważne w którą stronę, bo sprzedając/dając w rozliczeniu sprzęt każdy chce Cię "ograbić". Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co dalej i wszystko przeliczyć na spokojnie a później działać wg. możliwości. Mam nadzieje że kolejne 5-6 lat wytrzymam.
Życzę, abyś się nie zdziwił co do Canona bo Saymang już wycofał ze sprzedaży szkła AF z mocowaniem RF. Wszystko w tym wątku:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423724
i tu:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1423729
no i to:
https://www.canonrumors.com/forum/th...f2-8-rf.40339/
Dodam, że każde szkło niezależnych producentów (Sigma itp) założone pod bagnet RF pracować będzie na starych protokołach EF o wielokrotnie mniejszej przepustowości około 80 kHz. A potrzeby protokołu RF to częstotliwość taktowania 400 kHz (wg danych z internetu).
Na marginesie to do bagnetu Nikona Z przez adaptery Techart TZE-01 i MC-11 podpinam najnowsze szkła Sony FE, Canona EF oraz najnowsze Sigmy Art https://i.imgur.com/qwtiKLh.jpg pod bezlustra serii DG DN z mocowaniem Sony FE https://i.imgur.com/Cvy9Lpq.jpg Tak więc nie wiem kto, komu bardziej utrudnia życie z inną optyką niż natywna.
??? Nie wiem jak zoomy supertele, ale stałki Sigmy Art chodzą wszystkim bdb. Mam tylko 85/1.4 ale znam ludzi z innymi ARTami i oni sobie chwalą prace na bezlustrach, (choć kilka osób sie skarżyło na 35/1.4). W dodatku dziwna sprawa, bo Tamron podaje, że AF działa z obiektywami G2 (nowy soft do wgrania) tymczasem ja mam jedno starsze szkło Tamrona (24-70/2.8VC) i ... ono działa (AF). Choć niby nie powinno :)
Co do Sigmy 17-50/2.8 - ona i kilka innych źle pracowały na kilku korpusach lustrzanek Nikona, ale chyba za krótko jesteś canonierem by słyszeć o problemach we współpracy kundelków z lustrzankami Canona. Arty w systemie Nikona robiły furorę, w Canonie tak średnio, ludzie byli przez lata uprzedzeni do szkieł niesystemowych, bo to w Canonie było więcej przypadków złej współpracy.
Fakt, masz nadzieję. To za mało.
Współpraca obiektywów Sigmy z Canonem R5 https://www.optyczne.pl/15541-nowo%C...anonem_R5.html
1/Obiektywy powinny mieć aktualne oprogramowanie, a przynajmniej firmware w wersji 2.0.
2/W korpusie należy wyłączyć funkcję "Digital Lens Optimizer", a zamiast tego osobno uruchomić korekcję dystorsji, winietowania i aberracji chromatycznej, o ile oczywiście chcemy z nich korzystać.
3/Autofokus powinien działać w obszarze około 80% kadru w pionie i poziomie.
4/W przypadku obiektywów wyposażonych w stabilizację optyczną, stabilizacja matrycy w korpusie EOS R5 nie będzie działać, jeśli korzystamy z funkcji "Full-time MF". Tę ostatnią można włączyć lub wyłączyć z poziomu oprogramowania Sigma Optimization Pro.
5/Stabilizacja oraz autofokus w przypadku starszych obiektywów, nienależących do linii Art, Conteporary ani Sport, mogą nie działać poprawnie i zaleca się ich wyłączenie.
Warunki pracy wymiennych obiektywów Canon „EOS R” i SIGMA do mocowania Canon
https://www.sigma-global.com/en/news/2018/10/25/10769/
Warunki pracy obiektywów SIGMA do mocowania Canon EF z aparatem Canon EOS R6
https://www.sigma-global.com/en/news/2021/03/05/13052/
1. W przypadku wymiennych obiektywów SGV wprowadzonych na rynek przed 2017 r.* konieczne jest zaktualizowanie oprogramowania układowego obiektywu do wersji 2.00 lub nowszej.
* Rok wydania może być potwierdzony numerem edycji (A017, C015, itp.) wygrawerowanym na tubusie obiektywu.
2. Po ustawieniu funkcji Digital Lens Optimizer na [OFF] ustaw „Korekcja oświetlenia peryferyjnego”, „Korekcja aberracji chromatycznej” i „Korekcja dystorsji” funkcji „Korekcja aberracji obiektywu” na [WŁ.], aby uzyskać odpowiednią korekcję w zgodnie z charakterystyką optyczną każdego obiektywu.
3. AF może być używany w obszarze około 80% wysokości i 80% szerokości powierzchni czujnika.
4. W przypadku obiektywów bez mechanizmu OS (stabilizatora optycznego), stabilizacja obrazu w aparacie nie może być używana, gdy ustawienie Pełnoetatowe MF jest ustawione na „Pełne MF Wł.” za pośrednictwem SIGMA Optimization Pro . W przypadku korzystania ze stabilizacji obrazu w aparacie ustaw opcję „Pełny tryb MF” na „Pełny tryb MF WYŁ”.
* Domyślnym ustawieniem pełnego czasu MF jest „Pełny czas MF WYŁ”.
5. Stabilizacja obrazu nie działa optymalnie z wymiennymi obiektywami, które nie pochodzą z linii Contemporary, Art lub Sports. Podczas używania wyłącz ustawienie stabilizacji obrazu w aparacie lub wyłącz przełącznik OS dla obiektywów wyposażonych w mechanizm OS (stabilizator optyczny).
6. W przypadku wymiennych obiektywów, które nie pochodzą z linii Współczesny, Sztuka lub Sport, zaleca się korzystanie z MF, ponieważ może być trudne osiągnięcie wystarczającej szybkości i dokładności ustawiania ostrości, gdy używany jest AF.
7. Nie można go używać z telekonwerterem.
@Ketchup czy podjąłeś dobrą czy złą decyzję zmieniając aparat gorszy na lepszy, to pokaże czas. Na pewno błędem było napisanie o tym na tym forum i wchodzenie w dyskusję z trollem.
Gościu wszedł się pochwalić, że przeszedł na canona i jest zadowolonym użytkownikiem oraz poruszyć problem lagów w N. Został standardowo potraktowany ( zmieszany z błotem ) przez pewną osobę i jeszcze oberwało mu się od admina. Po przeczytaniu tego wątku ja pasuje i stąd zmykam. Musze się odizolować od tego negatywnego vibeu raz na zawsze. Tak. Uważam, że jakikolwiek związek z Candarem to prosta droga do choroby psychicznej - nawet związek przez wspólne forum.
Wie ktoś jak usunąć konto? To chyba najszybsza droga by tu przestać zaglądać.
Dużo emocji, ale przynajmniej coś się dzieje. Czasem brakuje mi Pana Jana, na szczęście inni potrafią go zastąpić.
Rozbija się o pieniądze więc zapytam, jak długo musi się zwracać sprzęt aby był wart swojej ceny?
5-20-50 sesji (dni), pół roku? Pytam poważnie ponieważ podczas zmiany 5D3 na R5 nie myślałem o zarobkach, ale czy bym go kupił gdybym chciał mieć fun.
Tak na zakończenie pierwsza wizyta na lotnisku i nagle czasy rzędu 1/60s to żaden problem - to co na Nikonie Z6 powiedzmy 2/10 tutaj prosto z marszu bez obeznania z nowym system i inną wagą zestawu bo sama Sigma 60-600 waży prawie 3 kg uzyskuję 7/10 zdjęć :
Załącznik 6678
Załącznik 6679
Załącznik 6680
Załącznik 6681
o jetach nie będę wspominał bo tam jest prościej bo nie ma śmigła ;)
Załącznik 6682
Myślę że raczej będzie co raz lepiej bo sprzęt poznaję, zmieniam przyzwyczajenia - walczę kolorami bo Nikon miał inne - na tą chwilę uważam, że zmiana warta była wydanych pieniędzy. Te zdjęcia nie są jakieś wybitne i zwykłym lustrem można uzyskać pewnie lepsze w bardziej doświadczonych rękach - dla mnie liczy się że pojawiła się powtarzalność. Ale nagle z dnia na dzień nie podniosłem swoich umiejętności - raczej przestałem walczyć ze sprzętem. Mogę zająć się kadrem, techniką wykonania i mniej się martwić tym że coś się przytnie w najważniejszym momencie - to się dla mnie liczy najbardziej.
https://youtu.be/G8khzUB8LCI
Takie tam :)
Dodam przy okazji, że ma LOTOS Gdynia Aerobaltic 2021 gość obok mnie (miejsca dla publiczności za barierkami) z powodzeniem fotografował wszystko co latało zestawem Nikon Z7 + Sigma 150-600 i bardzo sobie chwalił. Takie dziwne prawdopodobieństwo, że tak trafiłem bez wybierania celowego miejsca a cała reszta jechała na DLSRach i kompaktach (publika dookoła).
No widzisz a ja właśnie sobie rozmawiałem na Gdyni i później pisałem z gościem nikoniarzem co ma D500 i Z6 1 a na imprezie testował Z7 II i pisze „ Af z pustego nieba moment wraca na cel co w Z61 było niemożliwe” z tym ze miał podpięte 500PF wiec lepszego szkła tele od Nikona już nie ma i dalej pisze „Bardzo przeszkadza klatkowanie w serii lag ekranu niż af, trzeba się mocno skupiać”. Miał do swojej Z6 I podpięta sigme 60-600 i „Miałem też S60-600 podpięte, Lipa... Pompował af”.
Druga sprawa że to że jakiś pan chwalił nie znaczy co zrobił - pokaż mi jego zdjęcia bo chwalić to można wiele rzeczy.
Tak na marginesie chwalenia się to czemu usunąłeś panią w czerwonym z innej grupy przecież się nią też chwaliłeś ;) ? Piszę o tej od której biła czerwona aureola suwakami wykręcona. Pewnie wiesz o której bo po moim komentarzu usunąłeś ale jak coś służę zrzutem ekranu jak nie pamiętasz o którą chodzi ;).
Ja po Gdyni mogę tylko powiedzieć że muszę zmienić workflow bo jak się ma ileś ostrych kadrów w serii to później szkoda kasować a dyski nie są z gumy :). Generalnie po miesiącu od zmiany - nagle na R5 zacząłem „umieć” może to magia Canona.
Ale znowu wracasz do porównania Nikona Z6 z Canonem R5 ;) Było pisane wielokrotnie, że to całkiem różne aparaty wiekowo i technologicznie. Zupełnie do kogo innego kierowane i dodatkowo w chwili premiery Nikon Z6 dopiero raczkował w ML jako pierwszy pełnoklatkowy bezlusterkowiec Nikona. Wyboru już dokonałeś i nie musisz się już utwierdzać w tym, że dobrze zrobiłeś. Podpowiem - DOBRZE ZROBIŁEŚ zmieniając stary aparat klasy Entry Level na nowy Full Prof.
Co do "umienia" oraz ww. "magii" użytkowanego aparatu to wyłącznie technologia i umiejętności wykorzystania posiadanego sprzętu o czym pewnie doskonale wiesz, bo workflow masz opanowany. Nowszy rocznikowo i technologicznie aparat z pewnością bardziej w tym pomoże - to oczywista-oczywistość. Generalnie to ja kocham swoje aparaty za każde zrobione nimi zdjęcie i żadnego z nich nie wyróżniam, choć każdy ma nieco inną filozofię obsługi. I to własnie to w nich lubię najbardziej, bo aparaty robiące wszystko za fotografa są nudne.
ps.
nie wiem o jakim moim zdjęciu piszesz, bo nie pamiętam abym coś usuwał. Ale bardzo mi miło, że mam w Tobie tak wiernego fana, który śledzi moją fotograficzną pasję w różnych miejscach.
Pozdrawiam gorąco.