-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Wymieniłem modele aparatów Sony które mają gorszy AF od EOS R i Z6.
Na swojej stronie masz zdjęcia z A7 II i A7 III. Uważasz ze mają taki sam AF :?:
Pisząc o współpracy tych aparatów Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki miałem na myśli porównanie pracy obiektywów Sony A na ww. A7 i obiektywów Canon EF na EOS R oraz obiektywów Nikkor F na Z6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Wymieniłem modele aparatów Sony które mają gorszy AF od EOS R i Z6.
Na swojej stronie masz zdjęcia z A7 II i A7 III. Uważasz ze mają taki sam AF :?:
???
Znaczy porównujesz AF z sześcioletniego A7 z 2014 roku do AF z EOS R i Z6 ? Serio ??? Może porównaj jeszcze AF z Sony Mavica z lat 80-tych ?
BTW - nie miałem aparatu z lepszym AF niż A7 III (a trochę już miałem aparatów różnych producentów w rękach).
Co do A7II - to przy umiejętnym wykorzystaniu AF również świetnie sobie dawał radę pomimo , a może właśnie dlatego , ż miał dwukrotnie niższe FPS (Hi: 5 kl/s).
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Pisząc o współpracy tych aparatów Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki miałem na myśli porównanie pracy obiektywów Sony A na ww. A7 i obiektywów Canon EF na EOS R oraz obiektywów Nikkor F na Z6.
????
Podałeś jako przykład "powolnego AF" obiektyw Sony FE 85 1.8 !!!, który ma akurat rewelacyjnie cichy, celny i szybki AF, tak więc proszę nie odwracaj kota ogonem , że pisałeś w tym przypadku o serii A. Wiele osób nie odróżnia mocowania A od E i tak właśnie rodzą się bzdurne komentarze. Nawiasem pisząc z powodzeniem używam szkieł canona przez MC-11.
Nie używałeś, to po prostu nie pisz bzdur na tematy o których nie masz pojęcia.
Tyle i proszę odpuść sobie, bo śmiecisz w wątku dotyczącym Canona
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Podałeś jako przykład wolnego AF Sony FE 85 1.8, który ma akurat rewelacyjny AF, tak więc proszę nie odwracaj kota ogonem , że pisałeś o serii A.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
1. Kulawy AF to mają pierwsze Sony A7, A7R i A7S. A7 II w sumie też nie najlepszy. -I to z dedykowanymi obiektywami!
[nowy akapit]
Współpraca tych Sony z obiektywami lustrzankowymi przez przejsciowki nie jest tak dobra jak bezlusterkowców Canona i Nikona.
Dodatkowo napęd obiektywów Sony: FE 50/1.8, FE 85/1.8 jest powolny.
Większość posiadaczy Sony ma gorszy AF od Canona czy Nikona.
Sony FE 85/1.8 ma powolny napęd AF choć nie tak kiepski jak FE 50/1.8.
Większość posiadaczy Sony ma A7, A7 II, A7R które mają gorszy AF od bezlusterkowców FF Canon czy Nikon.
A7R i A7S mają tylko AF kontrastowy.
A7 III ma lepszy AF od A7R II, którego używam [i lepszy od A7R III]
A7R II ma lepszy AF od A7 II i A7R -które miałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Większość posiadaczy Sony ma A7, A7 II, A7R które mają gorszy AF od bezlusterkowców FF Canon czy Nikon.
?
Ale która to "większość posiadaczy" ma A7, A7 II, A7R z 2014 roku z tym "gorszym" AF ? Tylko Twoi znajomi ?
Bo wszyscy moi znajomi w całości przeszli już na A7III i A7RIV i już kilka lat wcześniej pozbyli się wcześniejszych wersji. AF w tych puszkach jest bezkonkurencyjny.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
wszyscy moi znajomi w całości przeszli już na A7III i A7RIV i już kilka lat wcześniej pozbyli się wcześniejszych wersji
-przejechali je walcem czy utopili w Bałtyku?
A może mają one nowych użytkowników i dołączyli oni do masy ludzi kupujących na promocjach: A7, A7 II, A7R i A7R II?
-co moim zdaniem stanowi większość posiadaczy pełnoklatkowych bezlusterkowców Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
-przejechali je walcem czy utopili w Bałtyku?
Przepraszam , ale swoje odpowiedzi czytasz z promptera, czy sam je długo i przemyślnie składasz słowo po słowie ?
-
Jak wpadłeś na to, że pisząc o większości posiadaczy Sony miałem na myśli wyłącznie twoich znajomych :?:
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Jak wpadłeś na to, że pisząc o większości posiadaczy Sony miałem na myśli wyłącznie twoich znajomych :?:
No właśnie. Cwaniactwo ludzi od Sony polega na totalnej amnezji co do tego jak wyglądał system Sony na starcie.
System tworzą miliony aparatów i dziesiątki (setki) milionów obiektywów będących u użytkowników. To mozna podpinac do bezlusterkowców. Co doskonale wiedzą byli posiadacze Sony A7 mk1, ale mają sklerozę. To jest jakaś paranoja, ciągła chęć udowadniania, że Sony jest najlepsze. Stabilizacji wtedy w Sony tez nie było. Będzie R6 z nowszym AF, z AF działającym o x EV niższym i co wtedy będą pisali ludzie Sony? Że Sony ma lepszy DR i więcej szkieł natywnych. Naprawdę umiemy liczyć, wiemy kto ma jakich szkieł więcej.
Przytoczony Nikon Z6 ma lepsze filmowanie niż Sony A7 mk3, ale absolutnie żaden z posiadaczy Sony nie chce tego sprawdzać.
Wszyscy posiadacze Z6 są z niego bardzo zadowoleni. Wręcz zaskoczeni, bo kupili jego, a nie Sony tylko dla pozostania w systemie N. A tu sie okazuje, że aparat ma wszystko i wszystko super działa. Owszem, nadal AF gorzej śledzi niż z A7mk3, tylko jednocześnie piszą, że mają celność na poziomie 95 - 99% i nie mogą wyjść z podziwu. Co z tego, że Sony wykryje oko z 20 metrów, skoro wtedy GO najjaśniejszego szkła i tak obejmie całą głowę (żeby tylko głowę!).
Przy okazji - w ciężkich warunkach (np ciemno, mrugające światła) flagowe lustrzanki maję lepszy AF od bezlusterkowców Sony (i Nikona, pewnie Canona też), bo łapią ostrość, a bezlustra ciągle jej szukają i mają duży % pudeł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Co z tego, że Sony wykryje oko z 20 metrów, skoro wtedy GO najjaśniejszego szkła i tak obejmie całą głowę (żeby tylko głowę!).
Ciekawa teoria. Że niby jasnymi szkłami f/1.2 fotografuje się i filmuje WYŁĄCZNIE z 20 metrów , gdzie fotograf i fotografowana osoba są ZABETONOWANI w miejscu i nie poruszają się względem siebie.
BTW - w praktyce żaden producent nie odważy się obecnie wypuścić na rynek puszki bez Eye AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ciekawa teoria. Że niby jasnymi szkłami f/1.2 fotografuje się i filmuje WYŁĄCZNIE z 20 metrów , gdzie fotograf i fotografowana osoba są ZABETONOWANI w miejscu i nie poruszają się względem siebie.
BTW - w praktyce żaden producent nie odważy się obecnie wypuścić na rynek puszki bez Eye AF.
Candar przeczytaj jeszcze raz wpis Jacka a później swoją odpowiedź. Raz już już zaliczyłeś wtopę z takim przeistaczaniem faktów. On nigdzie nie napisał tego co ty napisałeś... WYŁĄCZNIE. Więc to twoja teoria a nie jego ;)
Też mam 1.2 i tak to prawda, że po przekroczeniu pewnej odległości na nic Ci wykryte oko, bo w GO masz niemal całą sylwetkę nawet na 1.2 więc kwadracik na oku to bajer, nic więcej - o to chodziło we wpisie jacka. Bardzo fajny bajer, ale nic więcej. W R firmwere 1.4 też to jest, aczkolwiek po pewnym dystansie z oka przechodzi na twarz a jeszcze dalej z twarzy na sylwetkę.
No, ale teraz to taki standard dla plebsu, że bez tego się nie da żyć ( z tym punktem na oko na dalszym dystansie), jak jeszcze niedawno bez IBIS, o którym nagle cały świat zapomniał... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Candar przeczytaj jeszcze raz wpis Jacka a później swoją odpowiedź. Raz już już zaliczyłeś wtopę z takim przeistaczaniem faktów. On nigdzie nie napisał tego co ty napisałeś... WYŁĄCZNIE. Więc to twoja teoria a nie jego ;)
Też mam 1.2 i tak to prawda, że po przekroczeniu pewnej odległości na nic Ci wykryte oko, bo w GO masz niemal całą sylwetkę nawet na 1.2 więc kwadracik na oku to bajer, nic więcej - o to chodziło we wpisie jacka. Bardzo fajny bajer, ale nic więcej. W R firmwere 1.4 też to jest, aczkolwiek po pewnym dystansie z oka przechodzi na twarz a jeszcze dalej z twarzy na sylwetkę.
No, ale teraz to taki standard dla plebsu, że bez tego się nie da żyć ( z tym punktem na oko na dalszym dystansie), jak jeszcze niedawno bez IBIS, o którym nagle cały świat zapomniał... :)
Wiem o co chodzi Jackowi. O to, że z dużej odległości rzekomo nie ma różnicy , czy AF wykryje twarz, czy zadziała Eye AF. Dla mnie różnica jest duża i nie zasłaniałbym się tym, że cały obiekt będzie w GO. Na podobnej zasadzie możemy kwestionować również zasadność utrzymywania Eye animal AF na oczach lecącego orła , sokoła , czy też innego ptaka drapieżnego. Bo.... przecież rzekomo nie ma żadnego znaczenia , czy będzie kwadracik na głowie, czy AF poprzez Eye animal AF utrzyma ostrość na oczach lecącego orła. Robiłem zdjęcia w locie ptaków drapieżnych w locie i bez Eye animal AF na części zdjęć ostrość była na ogonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Na podobnej zasadzie możemy kwestionować również zasadność utrzymywania Eye animal AF na oczach lecącego orła , sokoła , czy też innego ptaka drapieżnego. Bo.... przecież rzekomo nie ma żadnego znaczenia , czy będzie kwadracik na głowie, czy AF poprzez Eye animal AF utrzyma ostrość na oczach lecącego orła. Robiłem zdjęcia w locie ptaków drapieżnych w locie i bez Eye animal AF na części zdjęć ostrość była na ogonie.
Nie, to zupełnie inna sytuacja. Tu co innego jest problemem. Ruch.
Może gdyby robić biegnącego na mnie Usaina Bolta to Sony się wykaże, ale .. ja do tego bym wolał topowe DSLR a nie bezlustro.
-
Wg CR:
Nie będzie EOS 5D Mark V [CR2]
https://www.canonrumors.com/there-wi...5d-mark-v-cr2/
Jeśli to okaże się prawdą, to spora grupa fotografujących będzie zawiedziona, niezależnie od tego czy R5 godnie zastąpi lustrzanki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nie, to zupełnie inna sytuacja. Tu co innego jest problemem. Ruch.
Może gdyby robić biegnącego na mnie Usaina Bolta to Sony się wykaże, ale .. ja do tego bym wolał topowe DSLR a nie bezlustro.
To dokładnie ta sama sytuacja. To właśnie "ruch" był od początku zarania fotografii problemem w uzyskaniu ostrych zdjęć. Ruszał się aparat w ręce fotografującego i ruszał się równie często obiekt fotografowany. To IBIS oraz Eye i Animal Eye AF pozwoliły na wykonanie ostrych zdjęć niezależnie od tego, czy płaszczyzna ostrości znajdzie się w innym miejscu (słynne przekadrowanie środowym punktem w DSLRach) , czy też obiekt porusza się ruchem niejednostajnym w różnych kierunkach w kadrze.
-
Co do tego co będzie, a czego nie to ja bym było ostrożny w jakichś krańcowych opiniach.
Moim zdaniem Canon coraz bardziej różnicuje ofertę. RF jest zdecydowanie dla entuzjastów i pro. Wielkość nowych aparatów też wyjaśnia dla kogo zostały przeznaczone. Jest bardzo dużo ludzi których odstraszają takie kloce, odstraszają też duże i ciężkie szkła. Dla nich targanie tego wszystkiego to zaprzeczenie przyjemności z fotografowania. Nie jest też dla nich wyjściem dobry aparat w telefonie. To jednak nie to samo co aparat, wymienne obiektywy, możliwość daleko idącej ingerencji zarówno w sam proces robienia zdjęcia jak i obróbkę. Takich osób jest całkiem sporo i to dla nich są takie systemy jak M. To jest wciąż spory rynek. Paradoksalnie nie wiem czy obecnie nie największy. Dlatego uważam że ploty o śmieci systemu M są mocno przesadzone. Jeszcze teraz jak praktycznie wypada z rynku kolejny "mikro" system. Zrobienie jakiejś mutacji w postaci Rki z APSC niczego tu nie zmieni, bo to będzie kloc z klockowatymi obiektywami - doskonale to widać po apsc Nikona.
Rozumiem że każdy patrzy ze swojego podwórka ale sprzęt foto to nie tylko najbardziej wypasione korpusy ze stadem eLek i jasnych stałek.
-
Do budżetowych tele to EOS M -słabo https://camerasize.com/compact/#684....4,711.642,ha,t
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Zrobienie jakiejś mutacji w postaci Rki z APSC niczego tu nie zmieni, bo to będzie kloc z klockowatymi obiektywami - doskonale to widać po apsc Nikona.
https://camerasize.com/compact/#684,834,ha,f
https://camerasize.com/compact/#684,834,ha,t
Kloc?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Miałeś w ręce ze szkłem? Ja miałem. W porównaniu z moimi eMkami czy z Sony A6000 to kloc. Może zbytnio przejąłeś się słowem "kloc" - przyjąwszy że zdjęcia zrobisz samym korpusem ;).
Być może Nikon zrobi do tego jakieś mniejsze szkła i nabierze to większego sensu ale póki co to jest IMHO średnie rozwiązanie.
BTW: budżetowe tele do eMek to 55-250 albo natywne EFM, a nie taka straszliwa i droga rura :lol:....
-
Jak EOS M mają być do obiektywów do 250mm,
to znaczy że do dłuższych [z aps-c] tylko lustrzanki.
-Czyli nie da się wykorzystać budżetowej szybkostrzelności bezlusterkowców z dłuższym tele bo ergonomia kuleje -brak gripa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To dokładnie ta sama sytuacja. To właśnie "ruch" był od początku zarania fotografii problemem w uzyskaniu ostrych zdjęć. Ruszał się aparat w ręce fotografującego i ruszał się równie często obiekt fotografowany. To IBIS oraz Eye i Animal Eye AF pozwoliły na wykonanie ostrych zdjęć niezależnie od tego, czy płaszczyzna ostrości znajdzie się w innym miejscu (słynne przekadrowanie środowym punktem w DSLRach) , czy też obiekt porusza się ruchem niejednostajnym w różnych kierunkach w kadrze.
Myslisz, że nie zdaje sobie z tego sprawy?
Zgubiłeś kiedyś ostrość na modelce będącej 20 m od Ciebie? Po co ta dyskusja? Chęć udowodnienia, że jedynie Sony trafi? Zmartwię cię, ale Nikony trafiają, Canony raczej zresztą też.
Będziemy sie przekomarzali, że w Sony trafia w 99%, w Nikonie w 95%, a w tych 4 % różnicy to może być zdjęcie życia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Tymczasem w Pentaxie dokładnie odwrotnie ;)
W czasach gdy czołowi producenci wydają się być zaangażowani już niemal wyłącznie w systemy bezlusterkowe, Pentax obiera zupełnie odwrotną drogą i zapewnia użytkowników iż zamierza kontynuować lustrzankowe dziedzictwo. https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...dobry-kierunek
https://www.youtube.com/watch?time_c...ture=emb_title
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Jak EOS M mają być do obiektywów do 250mm,
to znaczy że do dłuższych [z aps-c] tylko lustrzanki....
Powiem szczerze że dziwnie argumentujesz ;) Czemu miałoby tak być? Ja używam czasami z eMkami 100-400L - także skąd to "tylko"? Jak chcesz to podłączysz 800IS :). Ja pisałem o czymś innym - sensie istnienia tego systemu, a nie o tym czy i jakie szkła da się tam podłączyć.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tijaaa.. już widzę te kolejki przed sklepami ;)....
-
nie znam się, nie jestem fascynatem nowości w sprzęcie, ale czy już są aparaty bez lustra i bez mechanicznej migawki, zapewniające w miarę dobrą jakość z matrycy???
-
@Jacek
One na ogół mają mechaniczną migawkę.
Co do spekulacji Co nowego nas czeka u Canona:
-ciekawe co z następcą 7D II https://www.optyczne.pl/porownaj.php...=993&add1=1920 -6 lat we wrześniu
-co z następcą EOS M5?
-
Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Jakoś nie ma chyba przestrzeni na następcę 7DII.
Tanie to to nie będzie jak ma być solidne.
Jest szybkie R6 a z R5 można wykroić cropa o dostatecznej rodziałce. No i świeże 90D.
Bardzo mnie ciekawi co Canon zrobi w serii M: jeden następca M5 i M50 czy ciągnięte obie linie :roll:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No nie wiem. Ja np. na niego czekam. Może niezbyt intensywnie, bo w dotychczasowym kombo wiele mi nie brakuje (7D2 + R), ale przyszłościowo właśnie wymieniłbym 7D2 na jakiegoś następcę bezlusterkowego (AF w R to jednak zupełnie nowa jakość w stosunku do naprawdę dobrego w 7D2). Ktoś może powiedzieć, że przecież wchodzi R6, ale on nie ma cropa;) 7D2 wymienię dopiero, jak pojawi się sensowny, trochę szybszy, z lepszą matrycą następca, z AF w standardzie R lub lepszym. I który będzie jednak cenowo bliżej 7D2, niż R6. Mam dziwne wrażenie, że nie jestem jedynym, który czeka na coś takiego, choć oczywiście mam tez świadomość, że nie będzie do aparat dla mas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek
Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
Na razie sa migawki mechaniczne, bo sama migawka elekteroniczna ma swoje ograniczenia i nie zawsze sie ja da użyć. Ale w większości da się. Więc mechaniczne robią w bezlustrach małe przebiegi.
Biorąc pod uwagę, że mechaniczne migawki mają podawane przebiegi (zalezy od modelu) do 500.000 zdjęć (a bywa, że padaja po ponad 1 mln) to ja bym się migawką nie martwił za bardzo, szczególne jesli będziesz robił większość na elektronicznej. Ile lat potrzebujesz na zrobienie miliona zdjęć? Sprzęt sie zestarzeje szybciej moralnie niż padnie.
Wiem, można mieć pecha, no ale jest też gwarancja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Mam dziwne wrażenie, że nie jestem jedynym, który czeka na coś takiego, choć oczywiście mam tez świadomość, że nie będzie do aparat dla mas.
Użytkownicy 7DII prawdopodobnie nie zaakceptują niczego mniejszego niż R6.
Do tego to samo sterowanie, IBIS, AF itd. i tylko mały sensor po to żeby był mały :shock:. Jak Olympus m1x - taki cudak na zakończenie kariery.
Gęsta matryca FF, z której można wykroić przyzwoite 18 Mpx przy cropie 1.6 trafiła do kosztownego R5. Trzeba się przeorientować na FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Tanie to to nie będzie jak ma być solidne.
Jest szybkie R6 a z R5 można wykroić cropa o dostatecznej rodziałce.
7D II startował z ceną 6500. Jakby następca miał kosztować i 8500 to i tak dużo mniej niż 20000 za R5.
Dla spottersów to dodatkowa różnica czy kupią zooma do 400 czy do 600mm np. https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1082152-REG -zresztą Canon nie ma zooma do 600mm
albo stałoogniskowy 400 vs. 600mm https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EY_1433722-REG
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Trzeba się przeorientować na FF.
Bez sensu! FF i tak mam, tylko do innych celów. A nie mam zamiaru płacić 'milionów' i zaśmiecać dysku bezsensownymi gigabajtami danych tylko po to, żeby z matrycy R5 wykroić cropa... Potrzebne jest porządne aps-c i to nie będzie żaden cudak. I masz rację - taka puszka musi mieś konkretne, spore gabaryty, żeby była dobrze wyważona z ciężkimi szkłami i wygodnie się trzymała:D
Jeśli miałbym kiedykolwiek myśleć o czymś pokroju R5, to tylko po to, żeby korzystać z tego jako z FF, a nie kombinować jak przysłowiowy koń pod górkę;) Na ten moment zdecydowanie mi to nie grozi. R raczej zostanie ze mną na dłużej. 7D2 zresztą pewnie też, bo na wymarzoną puszkę aps-c przyjdzie mi pewnie jeszcze sporo poczekać, co zresztą w sumie całkiem mi pasuje. Na ten moment w budżecie nie mam zaplanowanych kolejnych wydatków foto w najbliższym czasie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek
Brak części mechanicznych nie jest wyznacznikiem żywotności. 40 letnie aparaty dalej działają, pytanie czy elektronika w obecnym sprzęcie będzie działać po 10 latach
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Brak części mechanicznych nie jest wyznacznikiem żywotności. 40 letnie aparaty dalej działają, pytanie czy elektronika w obecnym sprzęcie będzie działać po 10 latach
Albo tak krytyczna mieszanka mechaniki i elektroniki jak IBIS :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Albo tak krytyczna mieszanka mechaniki i elektroniki jak IBIS :mrgreen:
W sony padała stabilizacja na potęgę, przynajmniej w korpusach pokroju A300
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.
A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
A czemu miałyby nie wytrzymać?
bo jest taka urban legenda mówiąca o tym ze każdy współczesny "rzecz" jest gorszy i bardziej awaryjny od starego
coś jak to, że na naszym forumie każdy nowy canon jest okrzyknięty gorszym od starego
i tak w kółko
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
W sony padała stabilizacja na potęgę, przynajmniej w korpusach pokroju A300
W szkłach typu canon 70-200 f/2.8 L USM IS tez padała stabilizacja i musiałem przebierać kupując używkę. Nie zmienia to faktu, że IBIS jest faktycznie bardziej awaryjny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.
Mój 30D też nadal ma się dobrze. Tyle tylko, że 30D, rocznik 2007, ma niecałe 20 tysięcy przebiegu, a 7D2, rocznik chyba 2016, ma już ponad 80 tysięcy przebiegu. Jest subtelna różnica;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bo jest taka urban legenda mówiąca o tym ze każdy współczesny "rzecz" jest gorszy i bardziej awaryjny od starego
coś jak to, że na naszym forumie każdy nowy canon jest okrzyknięty gorszym od starego
i tak w kółko
Nigdzie nie pisałem ze nowe jest gorsze
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.
A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
To raczej kwestia dużej ilości elektroniki i jej zawodności. 40D ma jej niewiele
-
Ciekawe co oni kombinują? Kolejny bagnet? Jakaś paranoja.
https://www.canonrumors.com/there-is...g-in-2020-cr2/
-
@Kolekcjonerze nie denerwuj się.
Cytat:
another RF mount camera coming
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Tzw. słuszna racja - źle przeczytałem ;)....:lol:...
Podejrzewam, że chodzi tym razem o zapowiadaną kamerę serii C z tym mocowaniem.
-
Wygląda, że będzie następca M50 i coś poważniejszego (flagowiec) w linii M:
https://www.canonrumors.com/ibis-is-...-m-lineup-cr2/
Niby gadka o IBIS ale tak wynika.
-
Coś ćwierkają na rumorsach o M7. Podobno ma być wypas. Ciekawe czy nazwa jest nieprzypadkowa i ma być to taki odpowiednik 7D w eMkach?
-
Skoro m6/m5 to odpowiednik serii dwucyfrowej, to odpowiednik 7D powinien się nazywać M1, bo 7D to taka jedynka aps-c.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Coś ćwierkają na rumorsach o M7. Podobno ma być wypas. Ciekawe czy nazwa jest nieprzypadkowa i ma być to taki odpowiednik 7D w eMkach?
Z pewnością Canon "nagrabił" sobie u wielu użytkowników, że po 6 (?) latach nie ma nadal następcy 7d2. Myśl, że w końcu pojawi się taka puszka (ale z jakim bagnetem, M czy RF?) jest jedynym powodem, który wstrzymuje mnie przed zakupem R5. Wystarczy mi, że będzie mieć AF analogiczny jak R5/R6 o nic więcej nie proszę. Zwłaszcza, że nawet obecna matryca APS-C jaka by ona nie była (32,5 MPx) to odpowiednik ca. 80MPx na FF i tu już R5 wcale nie wygląda tak korzystnie, o R6 nie wspomnę.
-
Taki rumor słabej kategorii prawdopodobieństwa:
https://www.canonrumors.com/new-eos-...fications-cr1/
Byłby to sygnał, że plotki o śmierci linii M są mocno przesadzone ;)
-
jak patrzę na te specyfikacje 32mpix w apsc to 45Mpix w ff przestaje się wydawać zbyt dużą ilością megapixeli
-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Canon EOS R, ale z mniejszą matrycą APS-C. Taki aparat mamy zobaczyć w przyszłym roku
https://spidersweb.pl/2020/09/canon-eos-r-aps-c.html
Oznaczałoby to rozpoczęcie nowej linii bezlusterkowców klasy APS-C, a pamiętajmy, że taka linia już istnieje.
Tia... jakoś nie wierzę , że Canon będzie ciągnął równocześnie linię EOS R i EOS M oraz nową EOS R-M mając jeszcze DSLR FF i DSLR APS-C. Pięć linii może trudne do utrzymania, ale sprawdza się to, że wszystkie siły zamierza skupić na tym , aby tworzyć nowe "misie" RF (porzucając mocowanie EF i M. Tak więc nie należy się za bardzo spodziewać nowych szkieł EF i M). Czyli wypuści zapewne ostatni z serii EOS M7 i zakończy tą linię produkcyjną definitywnie. Wg Canonrumors https://www.canonrumors.com/further-...-eos-m-system/ system EOS-M zostanie zamknięty już w 2021 roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To byłaby fataliza, strasznie polubiłem Canona M6, całą szklarnię do niego (5 słoików) mieszczę w małej torbie. Według moich facebookowych obserwacji ten systemik jest całkiem popularny w krajach biedniejszych, jak Indonezja, Turcja itp., bo jest po prostu stosunkowo tani. I teraz to fajne, budżetowe lustro dla mas mieliby zastąpić eRką APSC i sprzedawać tylko trochę taniej niż FF? Tak łatwo zrezygnowaliby ze sporej części rynku? Musieliby moim zdaniem w linii RF zaproponować jakieś naprawdę budżetowe odpowiedniki puszek XXXD, a na to się póki co nie zanosi. Ja w każdym razie trzymam kciuki za eMki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
To byłaby fataliza, strasznie polubiłem Canona M6, całą szklarnię do niego (5 słoików) mieszczę w małej torbie. Według moich facebookowych obserwacji ten systemik jest całkiem popularny w krajach biedniejszych, jak Indonezja, Turcja itp., bo jest po prostu stosunkowo tani. I teraz to fajne, budżetowe lustro dla mas mieliby zastąpić eRką APSC i sprzedawać tylko trochę taniej niż FF? Tak łatwo zrezygnowaliby ze sporej części rynku? Musieliby moim zdaniem w linii RF zaproponować jakieś naprawdę budżetowe odpowiedniki puszek XXXD, a na to się póki co nie zanosi. Ja w każdym razie trzymam kciuki za eMki.
Też trzymam kciuki za M-ki, ale po prostu przestaną produkować nowe szkła i aparaty zamykając system (game over). Wypuszczą kolejne budżetowe FF z mocowaniem RF https://www.canonrumors.com/a-budget...f-of-2021-cr2/ w 2021 za 999 USD, to i z marszu umieszczą w nim za chwilę matrycę APS-C 32 Mpix , bo ich oczkiem w głowie jest sprzedaż wyłącznie szkieł RF , na których zbijają teraz wielką kasę (Ilość nowych patentów przyprawia o zawrót głowy, podobnie jak ceny RF). A biorąc pod uwagę ergonomię puszek z serii R , M-ki szybko zmienią właścicieli i zrobi się to bardzo tani i zamknięty system bez przyszłości i nowych szkieł. W przyszłości jedynie niezależni , jak np. sigma czasem coś podrzuci pod mocowanie M, bo będzie miała w tym swój interes w przeciwieństwie do canona.