-
Odp: Black Friday - promocje sprzętu, okazje.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
No i właśnie o to chodzi. Jak robiłem zdjęcia do kotleta to i 3 Mp mogło z palcem w nosie wystarczyć, i A4 dało się z tego wydrukować. Mam EOS 6D, czyli FF z matrycą 20 Mp, który kosztuje dużo mniej od R6 z matrycą o takiej samej wielkości, a ja zdjęć z niego kropować nie muszę, lecz zmniejszać, bo mi te 20 Mp nie jest potrzebne dla zdjęć np. rodzinnych, i na nim robię raczej pełne kadry. Obiektyw 100-400 mm założyłem do 6D dopiero po nabyciu telekonwertera 1,4x i to bardziej na próbę, niż z faktycznej potrzeby, bo mi ten obiektyw bez telekonwertera daje większy zasięg na APS-C C 80D z 24 Mp. Gdyby potrzeba gęściejszych matryc na FF była iluzoryczna, to żadna firma by ich nie robiła. Wypadało by zatem zapytać kolegę @KNC po co w ogóle kupił R5 i do niego podpiął Sigmę 4/500 mm Sport z telekonwerterem. Odpowiedź jest prosta: gdyby miał korpus z matrycą 20 Mp, to nawet z obiektywem za prawie 30 tys. miałby mniejszy zasięg, niż mój zestaw, a tak zyskuje większy zasięg, lepszy AF i lepszą jakość zdjęć, przy czym lepszy zasięg jest sprawą nie do pominięcia w ogólnym wyborze w tym zakresie zastosowań.
-
No i gucio
Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
No i gucio
Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
A może, jak to mają w zwyczaju, znowuż sprzedali sprzęt, którego nie mogą nawet sprowadzić? Ja już się do nich konkretnie zraziłem. Co prawda dotyczyło to czegoś innego, ale też sprzętu Canona. Skończyło się tym, że chyba po ok. 2 tygodniach dostałem maila, że nie mogą zrealizować zamówienia z uwagi na braki u dystrybutora (na stronie cały czas status dostępny u dystrybutora) i żebym podał numer konta, bo nie wiedzą, gdzie kasę zwrócić...
-
Eeee
Canon polska 2 tygodnie minely od zwrotu eosa na magazyn, kasy nie mam, pani w telefonie przekazala zgloszenie do obslugi, mam czekac kilka dni roboczych
Fotoforma sie nie odzywa
20k utopione od 3 tygodni, a ani zwrotu ani aparatu [emoji107]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
No i gucio
U mnie podobna sytuacja. Zamówiłem R6 w dniu 30 listopada i jak się okazało sprzedali więcej aparatów niż mieli. W ubiegłym tygodniu pisałem do nich i uzyskałem odpowiedź, że prawdopodobnie nowa dostawa będzie w tym tygodniu, czytaj najprawdopodobniej sprzętu nie ma i nie będzie. Trochę słabo to wygląda.
-
-
Zawsze mówiłem, żeby sprzęt kupować u tipa, a nie u oszustów :-)
-
ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II :) mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II :) mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
Wpadłeś w korpo procedurę. Tam po prostu każdy dział ma tydzień/dwa na przekazanie tematu dalej. Ne bronię ich. Kpina z brakiem FV i o brak info o tym przy zamówieniu. Fotoforma to sklep autoryzowany przez Canona, bez wpływu na dostawy. Lipa tylko, że milczą. Za to negatyw jak nic plus reklamacja, że olewają klienta trzymając kasę na kącie. Pewnie nic nie da, ale może dotrze do właściciela i przynajmniej opierdzieli porządnie kogo trzeba.
-
Tegoroczne promocje były wyjątkowo wirtualne. Były obniżone ceny na nieistniejące produkty i żadnej przeceny na to co jest realnie do kupienia.
Promocja sklepu Canona na R6 była chlubnym wyjątkiem bo była znacząca a towar istniał. Sprawa braku FV to oczywista wpadka ale ten sklep od początku miał jakieś ograniczenia w tym zakresie.
-
Są za to świetni w spamie, którym zalewają mnie regularnie drugi dzień [emoji16]
Czy wy serio serio chcecie żebym teraz wystawił ocene? Zastanowcie się 10 razy zanim wyslecie kolejny taki spam zamiast informacji o przesyłce.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a4c7c73514.png
-
Też kilka razy otrzymałem taki sam spam. Aż korci aby wystawić im laurkę.
-
Właśnie postanowiłem skorzystać z promocji w RTV Euro ADG - 30 rat 0% w tym 2 raty gratis i zakupiłem szkiełko Sigma 56/1.4.
Dokonałem rezerwacji z odbiorem w sklepie bo przy tej opcji były dostępne te raty. Po wypełnieniu wszelkich formalności ratalnych wyszło na jaw, że mogę skorzystać z tej promocji pod warunkiem wykupienia jakiegoś ubezpieczenia na uszkodzenia mechaniczne za jakieś 400 PLN. W rezultacie kupiłem po normalnej cenie bo chciałem mieć to szkło na Święta a u mnie na wsi gdzie indziej już nie zdążę kupić.
Jestem doszczętnie zniesmaczony takim załatwieniem sprawy. Niby niepotrzebnie skusiłem się na jakąś promocję, zwłaszcza w tej badziewni, ale to szkło od ponad roku ani drgnęło i to w sumie jedyna "promocja".
Oczywiście nigdy nic tam już nie kupię i zachęcam innych do wnikliwej analizy ich promocji ratalnych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Właśnie postanowiłem skorzystać z promocji w RTV Euro ADG - 30 rat 0% w tym 2 raty gratis i zakupiłem szkiełko Sigma 56/1.4.
Dokonałem rezerwacji z odbiorem w sklepie bo przy tej opcji były dostępne te raty. Po wypełnieniu wszelkich formalności ratalnych wyszło na jaw, że mogę skorzystać z tej promocji pod warunkiem wykupienia jakiegoś ubezpieczenia na uszkodzenia mechaniczne za jakieś 400 PLN. W rezultacie kupiłem po normalnej cenie bo chciałem mieć to szkło na Święta a u mnie na wsi gdzie indziej już nie zdążę kupić.
Jestem doszczętnie zniesmaczony takim załatwieniem sprawy. Niby niepotrzebnie skusiłem się na jakąś promocję, zwłaszcza w tej badziewni, ale to szkło od ponad roku ani drgnęło i to w sumie jedyna "promocja".
Oczywiście nigdy nic tam już nie kupię i zachęcam innych do wnikliwej analizy ich promocji ratalnych.
Ale kiedy dowiedziałeś się że musisz to ubezpieczenie wykupić? Dopiero jak byłeś odebrać czy wcześniej?
Ja pamiętam jak kiedyś już dawno temu kupowałem rodzicom tv, a że na raty no to na siebie brałem. Była cena 3000 zł w ratach 30 x 0% a jak paniusia mi pokazała umowę która przygotowała to wyszlo łącznie ponad 3600 no bo ubezpieczenie dodała, nic nie pytając i nie mówiąc. Jak się zorientowałem i zapytałem o co chodzi to w końcu wyszło że to ubezpieczenie wcale nie jest obowiązkowe, tylko paniusia je dodała ot tak od siebie. Co ciekawe to ubezpieczenie to dawało tyle, że w przypadku utraty pracy ubezpieczyciel mógłby spłacić za mnie do max 5 rat, ale czy i ile by spłacił to wróżka może wiedziała. Jednak patrząc że 1 rata to 100 zł to w najlepszym wypadku wpłacili by za mnie 500 zł a za ubezpieczenie wyszło ponad 600 zł. Idiotów szukają dlatego od dawna żadnych sprzętów RTV, foto itd na raty nie biorę z założenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Ale kiedy dowiedziałeś się że musisz to ubezpieczenie wykupić? Dopiero jak byłeś odebrać czy wcześniej?
W ofercie była rata 59,63 PLN czyli nominalna. A w umowie pojawiła się rata 74,95 PLN co daje 460 PLN drożej. No i wtedy wyszło, że to jest dodatkowe ubezpieczenie i ta promocja jest możliwa tylko w tej formie. Obiektyw już miałem w rękach no to kupiłem po normalnej cenie.
-
Ubezpieczenie nie jest w euro obowiązkowe. Sprzedawca Cię wkręcił. Mają premie za sprzedaż ubezpieczeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ubezpieczenie nie jest w euro obowiązkowe. Sprzedawca Cię wkręcił. Mają premie za sprzedaż ubezpieczeń.
Oczywiście, że wkręcił - w opisie promocji rata była jawnie podana. Gdybym się nie napalił na ten obiektyw to bym sobie poszedł :oops:
-
R6 już dostępny, możliwa wysyłka jutro, ale poprosiłem po świętach :)
a G7X MK II miło mnie zaskoczył :) szkoda, że nie ma 4k
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W ofercie była rata 59,63 PLN czyli nominalna. A w umowie pojawiła się rata 74,95 PLN co daje 460 PLN drożej. No i wtedy wyszło, że to jest dodatkowe ubezpieczenie i ta promocja jest możliwa tylko w tej formie. Obiektyw już miałem w rękach no to kupiłem po normalnej cenie.
Sprzedawca Cię wkręcił, bo oni od ubezpieczeń mają prawdopodobnie prowizję. Też tak chcieli mnie zrobić, ale jak ich wyśmiałem i powiedziałem, ze w takim razie kupię u konkurencji, albo bez łaski, za gotówkę, to raptem okazało się, że żadnego ubezpieczenia nie potrzeba i mogę wziąć na raty bez żadnych głupich dodatków. Ogólnie zakupy w Euro są OK, tylko trzeba uważać na namolnych sprzedawców. Z tego powodu, jeśli teraz coś u nich kupuję, to staram się wszystko załatwiać przez net.
-
Przy tych ratach zwłaszcza 0% to jeszcze często dają obowiązkowo w umowie jakąś kartę i konto zakładają co też wiąże się często z dodatkowymi kosztami...
-
Wystarczy przeczytać regulamin sprzedaży ratalnej euro. Nie ma tam ani słowa o ubezpieczeniach, czy kartach. To wszystko inwencja sprzedawców. Zgadza się, że najprościej załatwić zakup przez net, wtedy nie ma niespodzianek w postaci bzdur opowiadanych w sklepie. A żeby nie było, to sam dałem się im ładnych kilka lat temu wkręcić w super ekstra gratisową kartę kredytową, z której później nie mogłem się wymiksować bez straszenia uokikiem. Był czas, że w euro mieli mnóstwo sprzętu w bardzo dobrych cenach i na fajnych warunkach ratalnych 0%. Teraz sprzętu tyle, co kot napłakał. To najlepiej świadczy o upadku sprzedaży branży foto. Telefony się kupuje, a nie jakieś bzdurne aparaty :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Przy tych ratach zwłaszcza 0% to jeszcze często dają obowiązkowo w umowie jakąś kartę i konto zakładają co też wiąże się często z dodatkowymi kosztami...
Nie ma żadnych obowiązkowych dodatków. To, że sprzedawcy próbują to wciskać, to nie znaczy, że trzeba dać to sobie wcisnąć. Jeszcze nigdy nie miałem rat 0%, w których miałbym cokolwiek dodatkowego, poza ratami. A prawie za każdym razem próbowano mnie czymś "uszczęśliwić".
-
Pamiętajcie, że sprzedawca jest tylko pośrednikiem między bankiem i Wami i na Wasze żądanie ma obowiązek pokazać Wam decyzję kredytową.
Zazwyczaj takie żądanie kończy wciskanie kitu z kartami i ubezpieczeniami ;)
Pracuję w branży finansowej i niejednokrotnie przerabiałem takie przypadki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Nie ma żadnych obowiązkowych dodatków. To, że sprzedawcy próbują to wciskać, to nie znaczy, że trzeba dać to sobie wcisnąć. Jeszcze nigdy nie miałem rat 0%, w których miałbym cokolwiek dodatkowego, poza ratami. A prawie za każdym razem próbowano mnie czymś "uszczęśliwić".
Jest sporo mojej winy, że nie stawiałem sprawy na ostrzu noża tylko się trochę obraziłem, że to takie cyrki. Nigdy nie kupowałem na raty i naiwnie sądziłem, że jak centrala wymyśliła promocję to pracownicy zadowoleni będą ją realizować bez kombinowania. Widzę, że tak nie jest.
Trochę mi szkoda, że moja frustracja przeniosła się na szkło, które jest zacne i walczy dzielnie o bycie prymusem :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
szkło, które jest zacne i walczy dzielnie o bycie prymusem :).
Zrób trzy rzeczy:
1) Odpuść już ten wątek ;)
2) Popraw stopkę z opisem arsenału
3) Pokaż zdjęcia z tej sigmy i podziel się opinią, bo też mi chodzi ten słoik po głowie jako uzupełnienie zestawu M-ałego :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Zrób trzy rzeczy:
1) Odpuść już ten wątek ;)
2) Popraw stopkę z opisem arsenału
3) Pokaż zdjęcia z tej sigmy i podziel się opinią, bo też mi chodzi ten słoik po głowie jako uzupełnienie zestawu M-ałego :D
Zrobię jak piszesz :)
Jadę na Święta i może coś popstrykam.
Jak będzie godne CB to coś wrzucę :lol:
-
Nie chcę ciagnąć tasiemca dalej ale, zastanawia mnie zwrot w przypadku rat i tego ubezpieczenia.
-
Mam już zwrot na karcie, więc wszystko trwało 23dni.
Ok teraz muszę jakis adapter na szkła EF. Polecacie coś 3rd party czy jednak celować w oryginał?
-
Miałem vitroxa i niby ok, ale styki opiłkowały trochę. Kupiłem orginał z ringiem i 50stm na początek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Mam już zwrot na karcie, więc wszystko trwało 23dni.
Ok teraz muszę jakis adapter na szkła EF. Polecacie coś 3rd party czy jednak celować w oryginał?
Kupuj Canona, większość zamienników ma problem z flarami/dziwnym kolorem pod światło ( fioletowe zafarby )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
R6 już dostępny, możliwa wysyłka jutro, ale poprosiłem po świętach :)
a G7X MK II miło mnie zaskoczył :) szkoda, że nie ma 4k
U mnie zero odzewu do dnia dzisiejszego, nawet nie odpowiadają na wiadomości. Przynajmniej jedno wiem, że więcej już u nich nie zrobię żadnych zakupów.
-
Tak się zastanawiam, czy mimo, że dostałem już od nich zwrot na konto, nie wystawić im adekwatnej opinii? Zamówienia nie zrealizowali, kasę przetrzymali, a towar (przypominam, że w moim przypadku nie chodziło o R6) na stornie nadal opisany jako "magazyn dostawcy". A w mailu napisali wprost, że nie są w stanie zrealizować zamówienia, ze względu na brak towaru w magazynie dostawcy...
Ja już tez skutecznie wyleczyłem się z zakupów u nich. Tym bardziej, że jakiejś fajnej promki to ja u nich w ogóle nie pamiętam.
-
Wracam dzis do wawy po swietach, kurier zostawił paczke w punkcie, moze jeszcze zdaze odebrac. Pojutrze ma dojechac adapter.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Wracam dzis do wawy po swietach, kurier zostawił paczke w punkcie, moze jeszcze zdaze odebrac. Pojutrze ma dojechac adapter.
Gratuluję. Przynajmniej jednej osobie udało się. Ja straciłem do nich cierpliwość. Nawet nie raczą odpowiadać na maile, więc zadzwoniłem i anulowałem zamówienie.
-
Szkoda [emoji53]gdzie teraz wezmiesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Szkoda [emoji53]gdzie teraz wezmiesz?
Na razie wstrzymam się z zakupem, może gdzieś będzie dostępny w najbliższej przyszłości. Jednak to nauczyło mnie, że w niektórych sklepach nie warto robić zakupów.
-
Obsługa klienta Canona jest mocno nieogarnięta.
Najpierw zwrot kasy za R6 w ich sklepie, dwa razy musiałem o to dzwonić.
2 tygodnie temu zarejestrowałem aparat na cashback i do tej pory nic nie wiem. Strona z logowaniem żeby sprawdzić stratus nie działa (widocznie konto wygasło), dzwoniłem do obsługi, polecono mi napisać do nich mail i mają się odezwać w ciągu kilku dni.
Serio, tak to wyglada u największego producenta aparatów?.. :roll:
-
Na cashbacki czekałem i po 2 miesiące... z czym to zjejść...
-
dobrze że nie 2 lata :roll: z czym oni mają problem, dałem im wszelkie możliwe dane
-
wspaniałomyślnie dziś mi zatwierdzili, kasa za miesiąc ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
dobrze że nie 2 lata :roll: z czym oni mają problem, dałem im wszelkie możliwe dane
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
wspaniałomyślnie dziś mi zatwierdzili, kasa za miesiąc ;)
Cashback to jednak nie jest zas..ny obowiązek producenta tylko jakaś tam akcja promocyjna.
Korzystałem 4 razy, uzbierało się tego trochę a miesiące czekania się zapomniały ;)
-
Canon EOS R bez adaptera mocowania Canon EF-EOS R za 7089,99 zł:
https://store.canon.pl/canon-korpus-...os-r/3075C063/
Canon EOS 90D za 5589,99 zł:
https://store.canon.pl/canon-korpus-...-90d/3616C025/
Pozostałe oferty:
https://store.canon.pl/camp/oferta-miesiaca/6700001/
Bezpłatna dostawa, 30 dni na zwrot, 2 lata gwarancji EWS i brak możliwości wystawienia faktury na firmę. Oferty kończą się w dniu 31 maja 2022 roku.
-
Kiedyś, tak mi się wydaje black friday był raz w roku jakoś na jesieni, potem pojawił się black week, który trwa prawie miesiąc, a teraz wymyślą black year, a ceny z ... Tak, tak, wiem, covid, wojna, dolar... :mrgreen: Trzeba zacząć inwestować w sprzęt foto zamiast w złoto, dolara czy obrazy ... Trzymam jeszcze jakieś analogi Canona 30 i 1V oraz 1d3 - może uda się wymienić je na jakieś "Porsche" w stylu R3 :D
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Pierwszy raz zajrzałem do tego sklepu i ujął mnie za serce ten podział aparatów. "Tak, tak, wiem, covid, wojna, dolar...", ale świat chyba się kończy. :D
Załącznik 8027
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Chyba czerstwe bułki w Biedrze lepiej schodzą, skoro tak obniżyli cenę :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Chyba czerstwe bułki w Biedrze lepiej schodzą, skoro tak obniżyli cenę :mrgreen:
W kontekście debiutu APS-C z bagnetem RF to szkło zdecydowanie zyskuje na użyteczności, wyprzedzając relatywną ogniskową RF800/11 na FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W kontekście debiutu APS-C z bagnetem RF to szkło zdecydowanie zyskuje na użyteczności, wyprzedzając relatywną ogniskową RF800/11 na FF.
Podpowiem jeszcze, że oba szkła tele RF f/11 bardzo zyskują na korpusie R3, gdzie ustawiają ostrość prawie w całym kadrze, a nie tylko w centrum jak na R5/R6. W przypadku R7 jest spora szansa, że będzie podobnie jak R3.
-
-
Chciałem zgłosić brak promocji na zestaw M6markII +EVF +15-45 za 3000 PLN.
Była co roku, naopowiadałem znajomym i teraz nie widzę. Ktoś, coś?