-
Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Jakieś pomówienia, rzecznicy sony już są w drodze (zasuwają autostradą).
-
Czy w EOS R sa AF krzyzowe? W Z6-7 nistety nie ma.. w A7 III nie wiem..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalwlodarczyk
Czy w EOS R sa AF krzyzowe? W Z6-7 nistety nie ma.. w A7 III nie wiem..
Na razie na matrycach robią dual pixele dzielone tylko w pionie (są niestety ślepe na linie poziome).
Domyślam się, że jeszcze przez jakiś czas krzyżowe "+" nie będą łatwe do uzyskania. O krzyżowym "x" to przez następną dekadę bym nie marzył. Zresztą.. po co?
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Re: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tymczasem u Sony: https://www.optyczne.pl/13779-news-N...%B3w_Sony.html
Aktualizacje firmware (dostępne do pobrania na stronie pomocy firmy Sony) otrzymały następujące modele aparatów:
Sony A9 - firmware 5.01
Sony A7R III - firmware 3.01
Sony A7 III - firmware 3.01
Sony A7R II - firmware 4.01
Sony A7S II - firmware 3.01
Sony A7 II - firmware 4.01
Sony A6500 - firmware 1.06
Sony A99 II - firmware 1.01
-
Odp: Re: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Tak przy okazji ;) AF po wgraniu nowego oprogramowania w A7 II ze szkłami Canona znacząco dostał kopa i przyspieszył :) Takie małe info dla tych zainteresowanych :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Tak przy okazji ;) AF po wgraniu nowego oprogramowania w A7 II ze szkłami Canona znacząco dostał kopa i przyspieszył :) Takie małe info dla tych zainteresowanych :)
Napisz proszę z jakimi szkłami konkretnie i, przede wszystkim, z którym adapterem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Napisz proszę z jakimi szkłami konkretnie i, przede wszystkim, z którym adapterem?
Konkretnie to z Canonem EF 85 mm f/1,2 L Ii USM przez adapter sigma MC-11 z Sony A7 II (MC-11 też ostatnio aktualizowałem). Wczoraj był dość wołowaty a po wgraniu nowego softu przyspieszył dwukrotnie :) Trochę się zdziwiłem bo nie liczyłem na jakąś poprawę.
Foty z tego canona z A7 II
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1391990
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
bardzo spodobal mi sie jeden z komentarzy
Cytat:
Kamil Gromek Krzepki Harry • 4 godziny temu
Gdyby tylko jeszcze pokonali NIkona w cenach obiektywów :)
-
Re: Odp: Re: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
bardzo spodobal mi sie jeden z komentarzy
mnie urzekł taki:
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzegorz
Lubię też dźwięk podnoszenia lustra
:roll:
Równie dobrze może sobie taki wgrać do kompaktu albo smartfona :mrgreen:
I stało się jasne z jakiego powodu wielu fotografów nie potrafi rozstać się z DSLRami
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Widziałem na dpreview. Myślę że w Nikonie od dawna mają ból głowy, bo to by potwierdzało ploty o niezbyt dobrej sprzedaży Zetek - co zresztą dla mnie nie jest niczym dziwnym.
BTW: 2021 będzie jeszcze kluczowy z innego powodu. Okaże się czy poradzą sobie technologicznie z lagiem wizjerów elektronicznych. To będzie odpowiedź czy dslr pójdą do śmietnika na dobre czy agonia będzie jeszcze trwała.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że w Nikonie od dawna mają ból głowy, bo to by potwierdzało ploty o niezbyt dobrej sprzedaży Zetek - co zresztą dla mnie nie jest niczym dziwnym.
Zarówno R jak i Z debiutowały w atmosferze wcześniej niespotykanego hejtu.
Najemnicy klepią wciąż to samo co na początku:
- kupujący Z i R to beta-testerzy,
- AF w Z jest bezużyteczny,
- w R nie ma tego czego niema i takie tam,
- nowe bagnety są niesprawdzone i nie ma do nich szkieł,
- Z i R zostały sklecone naprędce i nie wiadomo co z nimi dalej.
Tylko, że teraz coraz trudniej być przekonywującym bo przybywa zadowolonych użytkowników Z i R. Czasami poczytam opinie kupujących na BH Photo i sam jestem zaskoczony ilością pozytywów odnośnie kupionych R i Z. Część ludzi jest w szoku, że sprzęt w ogóle działa ale część potrafi na chłodno dostrzec zalety.
Udało się ukształtować opinię, że jedna firma produkuje bezlustra. Myślę, że Nikon i Canon nie mają co liczyć na nowych użytkowników. Trochę ludków pozostanie w swoich systemach bo szkła pasują, bo ergonomia ale na więcej nie ma co liczyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Widziałem na dpreview. Myślę że w Nikonie od dawna mają ból głowy, bo to by potwierdzało ploty o niezbyt dobrej sprzedaży Zetek - co zresztą dla mnie nie jest niczym dziwnym.
BTW: 2021 będzie jeszcze kluczowy z innego powodu. Okaże się czy poradzą sobie technologicznie z lagiem wizjerów elektronicznych. To będzie odpowiedź czy dslr pójdą do śmietnika na dobre czy agonia będzie jeszcze trwała.
1. Sprzedaż. Czy to nasz problem? Może jestem egoistą, ale mnie obchodzi czy firma mi daje dobry aparat, a nie ile sztuk sprzedała. Nikon ma najdroższy sprzęt (bezlustra) i dlatego mnie nie dziwi trzecie miejsce.
2. Sony A9 nie ma lagów, czyli da sie to zrobić, choć to podnosi cenę (osobny procesor).
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zarówno R jak i Z debiutowały w atmosferze wcześniej niespotykanego hejtu.
Najemnicy klepią wciąż to samo co na początku:
- kupujący Z i R to beta-testerzy,
- AF w Z jest bezużyteczny,
- w R nie ma tego czego niema i takie tam,
- nowe bagnety są niesprawdzone i nie ma do nich szkieł,
- Z i R zostały sklecone naprędce i nie wiadomo co z nimi dalej.
Tylko, że teraz coraz trudniej być przekonywującym bo przybywa zadowolonych użytkowników Z i R. Czasami poczytam opinie kupujących na BH Photo i sam jestem zaskoczony ilością pozytywów odnośnie kupionych R i Z. Część ludzi jest w szoku, że sprzęt w ogóle działa ale część potrafi na chłodno dostrzec zalety.
Dokładnie.
Nie wiem na ile sie rozeznajecie w Nikonach (Z), ale uważam, że aktualnie trzeba upaść na głowę by z lustrzanki Nikona sie przesiadać na Sony A7. Po aktualizacji softu (eyefocus) praktyczna różnica między bezlustrami spadła do niemal zera, Nikony mają lepsze parametry w filmie!!! (sic!), przewaga eyefocus Sony jest w sytuacjach .. w naturze prawie nie wystepujących (tester musi sie wykazac by pokazać lepszość Sony). Przy kolejnym modelu (albo upgrade) Sony będzie wygrywało, ale jedynie ceną. Tylko gdy sie porówna cene nowych w sklepie. Wyższa cena body N nie przesądzi o tym, by odejść z systemu, bo zatrzymują w nim szkła dotychczas posiadane. A oferta szkieł natywnych za rok zaspokoi podstawowe potrzeby wielu fotografów (UWA do krajobrazów 14-35, 24-70 i 70-200/2.8, tańszy 24-70/4, kilka stałek 1.8)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Myślę, że Nikon i Canon nie mają co liczyć na nowych użytkowników. Trochę ludków pozostanie w swoich systemach bo szkła pasują, bo ergonomia ale na więcej nie ma co liczyć.
Ale to absolutnie wystarczy! Sprzedaż w danym roku ma się nijak do potencjału tego co w domu mają ludzie. Co z tego, że firma X (Sony) sprzeda w danym roku o kilka % więcej niż konkurencja, jak w użyciu jest kilkakrotnie więcej ludzi uzytkujacych systemy i optykę innych firm (Nikon, Canon). W Sony nie ma (prawie) ludzi przesiadających się z lustrzanek Sony. W Canonie i Nikonie sa ich dziesiątki milionów. Biorąc pod uwagę spadki sprzedaży aparatów z wymienną optyką rok do roku to Sony nie ma szans by kiedykolwiek prześcignąć te liczbę Canonów i Nikonów jakie są u ludzi. Dobrze może w Sony wyglądac jedynie sprzedaż aparatów w danym roku, to tyle. I epatują tym ludzi na maxa. Marketing mają dobry.
Zresztą co mnie to obchodzi. Ja chcę dobrego aparatu, a ile kto sprzeda ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To ja poproszę takie A9 z logo Canona na korpusie i wbudowanym bagnetem EF Canona w cenie EOS R-ki. Innych życzeń chwilowo brak :) Napis to pikuś ,ale jak przełożyć bagnet ? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Nikon ma najdroższy sprzęt (bezlustra) i dlatego mnie nie dziwi trzecie miejsce.
Tak, to może być pośrednio odpowiedź. Może też być nim (dla niektórych oczywiście) - wygląd zetek - w opinii nazwijmy to ulicy - najbrzydszych aparatów ever ;). Wiem że to może mało poważne ale takie rzeczy dla sprzedaży mają znaczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
2. Sony A9 nie ma lagów, czyli da sie to zrobić, choć to podnosi cenę (osobny procesor).
Sprawdzałeś?
Ja opieram się na opinii dwóch moich znajomych, którzy mieli to body na testach wypożyczone przy okazji skoków i obaj (jeden wielki talib Sony ;)) twierdzą jednoznacznie - tak, lagi wizjera są. I tak, w sporcie może to być problematyczne.
Fakt. Nie miałem, nie używałem więc opieram się na opiniach ale te po necie też są podobne. Myślę że inżynierowie Nikona nie są idiotami i mają pełen ogląd rynku i nie wychylali by się z takimi rewelacjami bez sprawdzenia obecnych technologii.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ale to absolutnie wystarczy! Sprzedaż w danym roku ma się nijak do potencjału tego co w domu mają ludzie. Co z tego, że firma X (Sony) sprzeda w danym roku o kilka % więcej niż konkurencja, jak w użyciu jest kilkakrotnie więcej ludzi uzytkujacych systemy i optykę innych firm (Nikon, Canon). W Sony nie ma (prawie) ludzi przesiadających się z lustrzanek Sony. W Canonie i Nikonie sa ich dziesiątki milionów. Biorąc pod uwagę spadki sprzedaży aparatów z wymienną optyką rok do roku to Sony nie ma szans by kiedykolwiek prześcignąć te liczbę Canonów i Nikonów jakie są u ludzi. Dobrze może w Sony wyglądac jedynie sprzedaż aparatów w danym roku, to tyle. I epatują tym ludzi na maxa. Marketing mają dobry.
To prawda. Po to są przecież te wrzutki ale też dają do myślenia i pole do analiz ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No tak ale to w takim razie ten wpis nie był dla Ciebie 8-)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To ja poproszę takie A9 z logo Canona na korpusie i wbudowanym bagnetem EF Canona w cenie EOS R-ki.
Na razie Canon i Nikon nie oferują flagowca. I to rozumiem, zbierają doświadczenie na modelach ze średniej półki.
Przy okazji. Jesteś gotów zapłacić za takie body więcej niż kosztował na starcie A9? Bo to nie jest cena R-ki.
-
Odp: Re: Odp: Re: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To ja poproszę takie A9 z logo Canona na korpusie i wbudowanym bagnetem EF Canona w cenie EOS R-ki. Innych życzeń chwilowo brak :) Napis to pikuś ,ale jak przełożyć bagnet ? ;)
Będzie, natomiast co do ceny, hmmmm... dżentelmeni podobno o pieniądzach nie dyskutują ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak, to może być pośrednio odpowiedź. Może też być nim (dla niektórych oczywiście) - wygląd zetek - w opinii nazwijmy to ulicy - najbrzydszych aparatów ever ;). Wiem że to może mało poważne ale takie rzeczy dla sprzedaży mają znaczenie.
Odbiję piłkę i powiem, że czytam opinie takie że Canon R jest brzydszy.
Mi sie podoba Fuji i Pentax, a bezlustra zarówno C i N sa okropne. Co mi nie przeszkodzi kupić jakiegos Nikona Z, bo patrze na to co sprzęt oferuje i na to co mam do tej pory (czyli wykluczam przesiadkę).
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Sprawdzałeś?
Ja opieram się na opinii dwóch moich znajomych, którzy mieli to body na testach wypożyczone przy okazji skoków i obaj (jeden wielki talib Sony ;)) twierdzą jednoznacznie - tak, lagi wizjera są. I tak, w sporcie może to być problematyczne. ..
Ja sie opieram na opinii znajomego użytkownika A9. Może o czym innym mówimy? Chodzi o wybudzenie body, czy o to, że w czasie zapisu zdjęcia nie "przycina" obrazu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Candar, sorry, że się wtrącam, ale ty już masz najlepsze aparaty na świecie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Odbiję piłkę i powiem, że czytam opinie takie że Canon R jest brzydszy.
Mi sie podoba Fuji i Pentax, a bezlustra zarówno C i N sa okropne. Co mi nie przeszkodzi kupić jakiegos Nikona Z, bo patrze na to co sprzęt oferuje i na to co mam do tej pory (czyli wykluczam przesiadkę).
Ja sie opieram na opinii znajomego użytkownika A9. Może o czym innym mówimy? Chodzi o wybudzenie body, czy o to, że w czasie zapisu zdjęcia nie "przycina" obrazu?
Chodzi o minimalne opóźnienie akcji w wizjerze aparatu. W dslr go nie masz, bo tam obraz dociera do oka od razu (bez wdawania się w rozważania fizyczne - prędkość światła w praktyce oznacza - natychmiast, opóźnienia ośrodka też można bez ryzyka istotnej pomyłki pominąć). W ML najpierw pada na sensor - jest przetwarzany, kodowany i wyświetlany w wizjerze. Choćby skały sr....y ;) opóźnienie jest, bo cały ten proces jednak ułamkowy czas trwa. Być może w pewnych rodzajach fotografii nie jest to bez znaczenia. Ja sportu nie fotografuję. Więc pewnie nawet nie byłbym w stanie tego ocenić, dlatego zasięgnąłem opinii osob które siedzą w temacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chodzi o minimalne opóźnienie akcji w wizjerze aparatu. W dslr go nie masz, bo tam obraz dociera do oka od razu (bez wdawania się w rozważania fizyczne - prędkość światła w praktyce oznacza - natychmiast, opóźnienia ośrodka też można bez ryzyka istotnej pomyłki pominąć). W ML najpierw pada na sensor - jest przetwarzany, kodowany i wyświetlany w wizjerze. Choćby skały sr....y ;) opóźnienie jest, bo cały ten proces jednak ułamkowy czas trwa. Być może w pewnych rodzajach fotografii nie jest to bez znaczenia. Ja sportu nie fotografuję. Więc pewnie nawet nie byłbym w stanie tego ocenić, dlatego zasięgnąłem opinii osob które siedzą w temacie.
Ok. A jakie wobec tego masz doświadczenia z EFCS (elektroniczna przednia kurtyna migawki) ? O korzyściach płynących z EFCS wiadomo ;)
Na przykładzie A9
"Opóźnienie migawki w ciągłym AF w Sony A9 (z obiektem w stałej odległości) było dobre, choć nie wyjątkowe, mierząc w 0.216 sekundy w trybie pojedynczego obszaru (centralny) AF z obiektywem Sony Zeiss 35 mm f / 2.8. Domyślnie włączono mechaniczną migawkę i elektroniczną pierwszą kurtynę migawki (EFCS). Przy wyłączonym EFCS opóźnienie pełnej migawki AF wzrosło do 0,355 sekundy. Z całkowicie elektroniczną migawką, pełne opóźnienie migawki AF wynosiło 0,231 sekundy, trochę wolniej niż w przypadku EFCS. Po ręcznym ustawieniu ostrości opóźnienie migawki Sony A9 spadło do 0,097 sekundy za pomocą EFCS lub bez 0,249 sekundy. W pełni elektronicznej migawki opóźnienie migawki ręcznego ustawiania ostrości wynosiło 0,119 sekundy. Preselekcja opóźnienia migawki Sony A9 wynosiła zaledwie 0,020 sekundy z EFCS, co jest bardzo szybkie. Bez EFCS opóźnienie migawki w trybie wstępnym wzrosło o 0,165 sekundy, ale przy całkowicie elektronicznej migawce było to zaledwie 0,038 sekundy."
-
Wiem, ze na na temat, ale do końca tygodnia w cyfrowe.pl można kupić A9 za 12393zł kod rabatowy SONY3000
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Będzie, natomiast co do ceny, hmmmm... dżentelmeni podobno o pieniądzach nie dyskutują ;)....
Zrobienie odpowiednika A9 przez Canona jest równie prawdopodobne co nowy, atomowy lotniskowiec dla floty Rosji (Władimir obiecał). W końcu Canon/Rosja jest mocarstwem :lol: I, przede wszystkim, już za dłuższą chwilę będzie A9 II, korpus jeszcze bardziej rewolucyjny...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Wiem, ze na na temat, ale do końca tygodnia w cyfrowe.pl można kupić A9 za 12393zł kod rabatowy SONY3000
Dzięki za informację, to bardzo dobra cena :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Już biegnę do sklepu.....ale zaraz co ze szkłami których potrzebuję ;)....
@candar - przecież napisałem, że nie mam doświadczenia z tym sprzętem to o co mnie pytasz? Zapytaj osoby które używały 8-).
-
Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
To bardzo dobra informacja :) Dziękuję :)
Ano poczekamy do przyszłego roku i obaczymy co nam Canon zaserwuje. Zakładając, że zaniedługo ukaże się A9 II to w przyszłym roku będzie można rozmyślać, czy zostać w S czy wracać do C o ile Canona zaskoczy nową ciekawą puszką.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Już biegnę do sklepu.....ale zaraz co ze szkłami których potrzebuję ;)....
Te których potrzebujesz już masz :) ja zresztą też, mają takie ładne logo Canona i całkiem dobrze śmigają na S ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
@
candar - przecież napisałem, że nie mam doświadczenia z tym sprzętem to o co mnie pytasz? Zapytaj osoby które używały 8-).
Te, które znam są zachwycone ;) Ale to zapewne wyjątki :)
-
Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Te których potrzebujesz już masz :)
Oj.. tu wcale tak różowo nie jest :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ano poczekamy do przyszłego roku i obaczymy co nam Canon zaserwuje. Zakładając, że zaniedługo ukaże się A9 II to w przyszłym roku będzie można rozmyślać, czy zostać w S czy wracać do C o ile Canona zaskoczy nową ciekawą puszką.
Znając Canona dorzucą drugą kartę i wykastrują eye-af no chyba, że ekstra wykupisz aktualizacje :).
Nie spodziewaj się atrakcji, po premierze będzie spam jakia to kupa i że zdjęć nie robi...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
canon nigdy nie zaskakuje - chyba że zaskoczeniem jest gigantyczny crop na 4k, ewentualnie "nowa" stara matryca
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Znając Canona dorzucą drugą kartę i wykastrują eye-af no chyba, że ekstra wykupisz aktualizacje :).
Nie spodziewaj się atrakcji, po premierze będzie spam jakia to kupa i że zdjęć nie robi...
bilans musi wyjść na zero
-
Re: Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wystarczy lepsza matryca w obecnym rozmiarze (oby nie poszli w te ponad 50 mpix) oraz dopracowany AF i będzie OK. Eye-AF to mogą tylko poprawić, aby nie odstawać od reszty i wiedzą, że ten element układanki jest jednym z ważniejszych ;)
Zastanawiam mnie tylko, że zamierzają równolegle wypuścić na rynek coś tańszego w rodzaju RP i jakoś nie ogarniam z czego można by wykastrować RP, aby wypuścić kolejną tańszą pełną klatkę.
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Eye-AF to mogą tylko poprawić, aby nie odstawać od reszty i wiedzą, że ten element układanki jest jednym z ważniejszych ;)
Cisnąłem bekę z tym AF'em, ale po tych aktualizacjach bez clicku...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zastanawiam mnie tylko, że zamierzają równolegle wypuścić na rynek coś tańszego w rodzaju RP i jakoś nie ogarniam z czego można by wykastrować RP, aby wypuścić kolejną tańszą pełną klatkę.
Tu akurat mogę pomóc, zamienią metal na policarby. Plastikowy bagnet, body, nawet gumy będą z plastiku ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tu akurat mogę pomóc, zamienią metal na policarby. Plastikowy bagnet, body, nawet gumy będą z plastiku ;).
wydaje się że te gumy już są plastikowe, wizjer za dopłatą (wsuwany na stopkę) bo przecież i tak wszyscy na zombie robią więc będzie dodatkowym drogim akcesorium
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ale to chyba ma być coś z M nie R. O jeszcze tańszej FF to prawdę rzekłszy nie słyszałem. Natomiast jeśli chodzi o wycinanie to nie doceniacie Canona - jak będzie trzeba to staną na wysokości zadania :mrgreen:
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale to chyba ma być coś z M nie R. O jeszcze tańszej FF to prawdę rzekłszy nie słyszałem. Natomiast jeśli chodzi o wycinanie to nie doceniacie Canona - jak będzie trzeba to staną na wysokości zadania :mrgreen:
W sumie masz rację - mogą się wzorować na pomysłach reaktywowanej Y 35 ;) https://www.youtube.com/watch?v=nDDCCRA2kM4
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Wiem, widziałem ten filmik. Z Canonem to nie jest o tyle dobre porównanie, że oni nie pozwalają sobie na wypuszczanie szajsu. To zupełnie nie ta kwestia. Są mistrzami wycinania funkcjonalności nie jakości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Cisnąłem bekę z tym AF'em, ale po tych aktualizacjach bez clicku...
O możliwości takiej modyfikacji wiadomo już od dawna.
https://www.canon.co.uk/support/cons...uals&language=
Jaka tam jest data?
Release date: 13 September 2018
Co pisze w środku?
http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/030003...osr-im-eng.pdf
Cytat:
* Rubber rings can be replaced at Canon Service Center (chargeable).
Cytat:
* There are cases in which the sound of control ring operations may be recorded when shooting movies.
Cytat:
* The clicking sensation of the control ring can be removed by the Canon Service Center (chargeable).
Te same informacje można znaleźć w instrukcjach obsługi obiektywów, tu na przykładzie RF 50mm F1.2 L USM w języku polskim.
http://gdlp01.c-wss.com/gds/3/030003..._Manual_PL.pdf
Teraz po prostu tylko podali sugerowaną cenę za tę ostatnią usługę.
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Bezlusterkowce Canon R vs Nikon Z vs Sony A
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiem, widziałem ten filmik. Z Canonem to nie jest o tyle dobre porównanie, że oni nie pozwalają sobie na wypuszczanie szajsu. To zupełnie nie ta kwestia. Są mistrzami wycinania funkcjonalności nie jakości.
Zgadza się. Konserwatywność i pancerność profi korpusów Canona jest nie do przecenienia. Z drugiej strony wydaje mi się, że to domena wszystkich flagowców z różnych systemów.