-
Odp: Jak zainwestować 10 tys ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jestem pewien, że rodzice Centura o niczym innym nie marzą :mrgreen:
Kolega mógłby przekonać. Inwestycja w siebie to ponoć najlepsza inwestycja ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale z kolei, nie jest orawdą, że małych sum nie warto inwestować. Jeśli kogoś stać tylko na zainwestowanie małej sumy, to znaczy, że nie jest bogaty i dlatego powinien się cieszyć małymi profitami. Biedny powinien się cieszyć wacikami, tak jak bogaty jachtami, każdemu według posiadanego kapitału, jak mówi Pismo, bo z pustego żadna koza na pochyłe nie naleje.
Zgoda. Ale przy tych małych sumach albo musisz zainwestować dużo czasu - niewspółmiernie do osiągniętego zysku (wiele osób w tym czasie może zarobić więcej inaczej), albo liczyć się z tym, że tak jak w ruletce wartość oczekiwana wygranej jest ujemna.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A co za problem ze sprzedaniem akcji?
Technicznie żaden, mentalny ma jednak wiele osób. Po prostu to zabawa nie dla każdego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Dziś funciaki mogę sprzedać po 5,045, a kupiłem 13.01 po równe 5 zł.
Nie ma to jak naciągać rzeczywistość do swoich teorii...
Oczywiście sprzedawać nie zamierzam, jeszcze nie ma to większego sensu.
PS: A jeśli funt spadnie, to... jeszcze dokupię.
Przyznaje ci rację, spojrzałem na zamknięcie z wtorku które wypadło mniej korzystnie od środy
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przecież ja nie o biznesie :-)
Masz działalność gospodarczą i jesteś płatnikiem VAT. Kupujesz w NBP 4 monety złote o niskim nakładzie per np. 2600 za sztukę, razem 10.400 brutto. Odliczasz VAT więc de facto inwestujesz 8.456. Po pięciu latach monety sprzedajesz na rynku wtórnym bez faktury/paragonu per 3.500 za sztukę. 14.000 - 8.456 = 5.544, tj. 66% narzutu. Rocznie 13%, tak jak w Amber Gold :-)
W wersji soft kupujesz brutto za 10.400, nic nie odliczasz, sprzedajesz po 5 latach za 14.000, masz 3.600, a więc 35% - rocznie 7%, nadal więcej niż na lokacie i bez podatku. Ryzyko żadne (bo ceny niskonakładowych monet nie spadają), jeżeli złoto spadnie to i tak cena pozostanie, jeżeli złoto wzrośnie cena pójdzie do góry jeszcze wyżej. Potrzymasz monety dłużej, zarobisz więcej.
Trzymajmy się inwestycji zgodnych z prawem. Jak ty chcesz Vat od monet odliczyć ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Kolega mógłby przekonać. Inwestycja w siebie to ponoć najlepsza inwestycja ;)
Zawsze lepiej w siebie niż np w żonę
-
Można zainwestować, ale w rozwój raczej. Na start - trzeba mieć jakiś pomysł. Jesli masz sprzęt (jesteśmy na forum fotograficznym, zakładam więc że masz) to może usługi fotograficzne, jakaś specyficzna tematyka, sesje dla kobiet w ciąży, plenerowe, niemowlaków etc. - zależy czym dysponujesz. Ja chce na razie się nieco rozreklamować, myślę o jakiejś dużej reklamie na mieście typu banner czy coś w stylu billboardu. To ponoć najskuteczniejsze formy (tak wydedukowałem obserwując "konkurencję' oraz czytając na stronach branżowych Mam nadzieje, że to przyniesie skutek, bo już kończą mi się pomysły. Na pewno najważniejszą rzeczą w dzisiejszych czasach jest reklama, w sm ale tez poza nimi. Więc jak już coś wymyślić to w drugiej kolejności KONIECZNIE pomyśl o reklamie. Bez tego znikniesz w otchłani konkurencji czy internetu.
-
A tymczsem, w ciągu tych trzech miesięcy, wartość 10 akcji LMT wzosła o 800 zł...8-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A tymczsem, w ciągu tych trzech miesięcy, wartość 10 akcji LMT wzosła o 800 zł...8-)
A na funcie też dało się zarobić? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
karel
Na pewno najważniejszą rzeczą w dzisiejszych czasach jest reklama
No popatrz a ja głupi myślałem, że najważniejsza jest umiejętność robienia dobrych zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
A na funcie też dało się zarobić? ;)
Nawet ze dwa razy się dało, jak ktoś "trzymał rękę na pulsie".
-
a może zainwestować w jakąś maszynę która będzie coś produkowała itp, jakiś automat czy coś w tym rodzaju ???
-
...najlepiej w drukarkę banknotów ;)
-
Tak, ale mu doradziłeś :) W drukarkę banknotów. Wiesz ile można dostać za fałszowanie kasy. Dużo, bardzo dużo. 10k zł to nie jest ekstremalnie duża kasa. Nie wiem, może w lokatę. Tylko w rok na 10 tys zł można zrobić około 250 zł, nie wiem czy to kogoś zadowoli. Są serwisy za pośrednictwem których można pożyczać ludziom kasę na procent. Tutaj na forum o tym trochę więcej napisali: forum/ jest to pewne ryzyko, ale tam gdzie jest szansa większego zarobku jest też ryzyko straty. Takie życie.
-
No to po 4 miesiącach mamy z zainwestowanych 10 tys w waluty:
Funt - z 5,1 na 4,8 czyli 590zł straty
Dolar - z4 na 3,8 czyli 500zł straty
Inwestycja w waluty nie wyszła najlepiej
Zysk z lokaty 2% wyniósłby 100zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Zysk z lokaty 2% wyniósłby 100zł
Na pewno? :-)
Ostatnie miesiące wyprostowały fanów funta. Kolejne wyprostują jeszcze bardziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Na pewno? :-)
Ostatnie miesiące wyprostowały fanów funta. Kolejne wyprostują jeszcze bardziej.
fakt, to 4 a nie 6 miesięcy i jeszcze belka czyli pewnie z 60zł, na pokrycie inflacji będzie
-
Według mojej rady z posta #15 zysk w ciągu tych 5 miesięcy byłby ponad 10% czyli ok. $270, czyli połowa 35/2 IS.8-)
-
Co to za papier LMT ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
...najlepiej w drukarkę banknotów ;)
Polecisz jakąś ? Moja już ledwo zipie
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Co to za papier LMT ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atos
Tak, ale mu doradziłeś :) W drukarkę banknotów. Wiesz ile można dostać za fałszowanie kasy. Dużo, bardzo dużo. 10k zł to nie jest ekstremalnie duża kasa. Nie wiem, może w lokatę. Tylko w rok na 10 tys zł można zrobić około 250 zł, nie wiem czy to kogoś zadowoli. Są serwisy za pośrednictwem których można pożyczać ludziom kasę na procent. Tutaj na forum o tym trochę więcej napisali:
forum/ jest to pewne ryzyko, ale tam gdzie jest szansa większego zarobku jest też ryzyko straty. Takie życie.
Pierwsze słyszę aby drukowanie banknotów było zabronione
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Co to za papier LMT ?
Lockheed Martin Corp. produkuje zabawki, które wiele osób na forum lubi fotgrafować. F16, F22, F35.
Oprócz tego rakiety i mnóstwo innego sprzętu, który się sprzedaje jak świeże bułeczki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Co to za papier LMT ?
--- Kolejny post ---
--- Kolejny post ---
Pierwsze słyszę aby drukowanie banknotów było zabronione
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Lockheed Martin Corp. produkuje zabawki, które wiele osób na forum lubi fotgrafować. F16, F22, F35.
Oprócz tego rakiety i mnóstwo innego sprzętu, który się sprzedaje jak świeże bułeczki.
Dobrze obstawiałeś :)
-
może automat z 'gumkami' ?
-
-
GBP 4,615
@Merde dalej kupujesz? :-)
-
Skup 4,635, sprzedaż 4,655.
Kupiłbym jeszcze z tysiąc, ale zaskórniaki się powoli kończą ;-)
-
A tymczasem akcje Lockheed Martin (LMT) wzrosły od 18 stycznia do dzisiaj już równe 20% a jeszcze tyle wojen przed nami....
Wprawdzie dolar w złotych tymczasowo spadł od tego czasu o 11%, ale zysk w $ ponad $500 na ~10 kPLN inwestycji...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A tymczasem akcje Lockheed Martin (LMT) wzrosły od 18 stycznia do dzisiaj już równe 20% a jeszcze tyle wojen przed nami....
Wprawdzie dolar w złotych tymczasowo spadł od tego czasu o 11%, ale zysk w $ ponad $500 na ~10 kPLN inwestycji...
Ale zarobiłeś coś, czy tylko tak teoretyzujesz? :-)
-
Dyskusja w tym wątku zaczęła się 18 stycznia 2017r.
Zobaczcie jak można była zarobić na akcjach PZU przez ten czas
Powszechny Zakład Ubezpieczeń SA (PZU) - Notowania GPW - Giełda - Bankier.pl - 1
ustawcie sobie przy wykresie zakres dat ;)
A gdyby je kupić w okresie wrzesień/listopad 2016...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
A gdyby je kupić w okresie wrzesień/listopad 2016...
Sprawdzając w ten sposób to każdy może być mądry ;-)
PS: A Bitcoin? To dopiero daje zyski...
-
Jasne. Chciałem tylko pokazać, że na rodzimym rynku też zdarzają się spektakularne zyski ;)
Co do Bitcoin-a to w ogóle nie ogarniam tego jak to działa, jakieś kopalnie, moce obliczeniowe, itp. itd.... mimo, że swego czasu dużo czytałem na ten temat.
-
No to po 6 miesiącach mamy z zainwestowanych 10 tys w waluty:
Funt - z 5,1 na 4,62 czyli 940zł straty
Dolar - z 4 na 3,65 czyli 875zł straty
Na funcie mamy prawie 10% straty kapitału w pół roku
Zysk z lokaty 2% wynosi 100zł na 6 miesięcy
Wszystko oczywiście bez podatków i prowizji
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
LMT z 257 na 304 poszły od stycznia. W styczniu kurs dolara w okolicach 4,1, czyli kupujemy 2439 $ a więc mamy za to 9,5 akcji. Dzisiaj sprzedajesz za 304 co daje 2885%, prowizje 16$, zostaje nam 430$. Porada dotyczyła osoby, która teraz te dolary musi zamienić na pln, więc po dzisiejszym kursie dostanie 10470zł 4,7%
-
Za 10K to mozna ale sobie kupic C6D!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Za 10K to mozna ale sobie kupic C6D!
Ale tu chodzi o zyski, a nie doradztwo na czym wtopić :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ale tu chodzi o zyski, a nie doradztwo na czym wtopić :-)
Kupujesz 6D, wbijasz na deske z pytaniem jak zrobiono to zdjecie. Klepiesz kotleta i balety w pipce malej. Dorabiasz sie pierwszego miliona itd itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale zarobiłeś coś, czy tylko tak teoretyzujesz? :-)
Miałem kiedyś bliski związek z LMT i cieszyłem się jego wzrostem do ~$80 po czym pozbyłem się, :cry: bo wtedy byłem niestety pacyfistą. :roll: Teraz jestem już tylko pazernym oportunistą i żałuję. Tym razem chcę jedynie pomóc bliźniemu ze względów altruistycznych. :) Nie posiadam żadnego interesu w LMT.
-
Teresa ty jesteś od tych dachówek? Najpierw inwestować czy lepiej od razu dachówki? Czy twoje produkty są opiniowane przez DxO?
-
Ponieważ wątek stał się praktycznie miejscem dla spamerów, zamykam. Jeśli ktoś chciałby coś napisać proszę dać znać na PW albo otworzyć nowy.