Tutaj mogę tylko przyklasnąć.
Wersja do druku
podobno sugerowana cena w PL to 18069zł - dla mnie to :D
Cena w BH jest 3500, bodaj taka sama jak była na starcie 5D mkIII. Także ja bym nie robił tu histerii cenowej. Normalne jest że sklepy teraz szaleją ale jak będzie dostępny to się zobaczy realne ceny w sklepach.
W poniedziałek składam podanie o wizę, czas wybrać się na zakupy do USA :).
Moim zdaniem bardzo ciekawa specyfikacja. Jeżeli matryca będzie miała osiągi porównywalne z tymi z 80D to 5-ka zyska bardzo dużo w zakresie dynamiki.
Jako były spotter i były Canonowiec mogę tylko powiedzieć, że dobrze że "były" - bo pewnie teraz patrzył bym na moje mk3 i okrutnie płakał, że trzeba być kompletnym idiotą żeby wydać 17 kafli na body ;-) A jakże bardzo by kusiło.
pzdr, Paweł
choroba sie nasila, za 5D Mark III placa(body only) ÂŁ1280 + ÂŁ200 traide in bonus - placisz ÂŁ2119.
Z mojego punktu focenia 5d4 to o wiele bardziej interesująca oferta niź 5d3 w identycznej cenie cztery i pół roku temu. Wtedy atrakcyjny był dla mnie tylko AF i to głównie jego celność a nie rozbudowanie, może jeszcze lepsze video Po pojawieniu się 6d to zainteresowanie spadło do zera.
5d4 ma kilka atrakcyjnych ulepszeń. DP, DR, MP, 4k, macany ekran.... No i GPS wifi, czyli od biedy może zastąpić 6d :D.
Ale proces ukultowienia 5d3 jest nieunikniony, bo wielu posiadaczy musi się teraz albo nim zadowolić albo go sprzedać. W obu przypadkach nie ma sensu na niego narzekać ;).
Hmm, chyba teraz Pentax staje się atrakcyjnym systemem przy cenie K1.
Gdyby szkła były tak popularne i tanie jak niektóre od Canona (tanie to są głównie niektóre starocia, albo jakieś amatorskie, ale zawsze coś), to by pozamiatali.
Kilka sampli:
Canon?EOS 5D Mark IV?Sample Images & Movies
Tymczasem epokowy progres nastąpił także w module wifi. Można teraz przesłać zdjęcia na telefon :)
5D Mark IV body w cenie 17599 zł + Grip BG-E20 w cenie 1799 zł = 19398 zł
5D Mark III body - 13333 zł (stan na 23 marca 2012)
Transmiter danych WiFi WFT-E7B - 2999 zł (cena aktualna)
Odbiornik GPS GP-E2 - 1088 zł (cena aktualna)
Razem: 17420 zł + Grip BG-E11 w cenie 1148 zł (cena aktualna) = 18568 zł
Różnica w cenie pomiędzy aparatami: 179 zł
Różnica w cenie pomiędzy aparatami z gripami: 830 zł
Źródła informacji:
5D Mark IV
Proclub: Profesjonalny Sklep Foto i Video / Canon EOS 5D Mark IV body - już wkrótce!! / lustrzanki zaawansowane / Strefa Canon -
Proclub: Profesjonalny Sklep Foto i Video / Canon BG-E20 Grip do EOS 5D Mark IV / battery gripy / Akumulatory / Zasilanie / Strefa Canon -
5D Mark III
Canon EOS 5D Mark III już dostępny na polskim rynku - Optyczne.pl
Canon Battery Grip BG-E11 do EOS 5D Mark III (5261B001AA) - Ceny i opinie na Ceneo.pl
Proclub: Profesjonalny Sklep Foto i Video / Canon transmiter danych WiFi WFT-E7B / adaptery WiFi i Bluetooth / Akcesoria drobne / Akcesoria / Strefa Canon -
Proclub: Profesjonalny Sklep Foto i Video / Canon Odbiornik GPS GP-E2 / akcesoria GPS / Akcesoria drobne / Akcesoria / Strefa Canon -
Dzięki. Nie rzuciło mi się to w oczy wcześniej.
--- Kolejny post ---
Można by te kwoty porównywać gdyby nie to, że moduły w nowej piątce będą zdecydowanie tańsze dla Canona (efekt skali). Ile osób może powiedzieć że miało taki komplet (mk3 + oba moduły)? Ktoś zna takie osoby? Sądzę, że ze względu na cenę i kwestie ergonomii takie dodatki w Polsce sprzedawały się sporadycznie.
Jak ktoś mieszka i kupuje w Polsce, to może twierdzić, że go kursy walut mało obchodzą. Niestety, Canon jest międzynarodową korporacją z centralą w Japonii, i dlatego ich kursy walut bardzo żywotnie interesują.
Biorąc kursy dolara dzisiaj i wtedy, złotówka była wtedy ~22% większa w oczach Japońskiego biznesmena. Czyli 5d3 z marca 2012 kosztowałby dzisiaj 16220 zł. Oczywiście ceny nie wylicza się z kursów walut "dzisiaj", tylko z pewnych kalkulacji i trendów przewidywanych na przyszłość. W sumie, jakkolwiek by na to (nie) patrzeć, Canon nic nie podwyższył.
zależy jak na to patrzeć właśnie :D
mam 5d3 bez wifi i bez gps - nie potrzebuję i potrzebował nie będę
5d4 - musiałbym zapłacić za to co jest mi zbędne
zoomi - Dokładnie, po co płacić za bajery, super by było jakby zrobili prostą puchę FF pokroju 5dI wyposażoną w same krzyżowe punkty AF oraz LV, bo jednak czasem jakimiś pleśniakami fajnie się pobawić, matryca góra 20MP, koszty produkcji pewnie umożliwiłyby ustalenie "amatorskiej ceny".
No ale marketing raczej czegoś takiego nie dopuści, FF i jeszcze tanie...
Nie mówią o zubożeniu 5d, tylko o alternatywnym modelu, na stworzenie 6d wpadli, tylko szkoda, że tym samym uwalili kilka drobnostek (jeden punkt krzyżowy, brak czasu 1/8000).
^^ Dlatego masz 6 tys a nie 16 ;)
No i mamy - brak konkretnego postepu, ale za to kilka bajerow, wielka matryca i jak zwykle wyzsza cena... :|
Cena zaraz bedzie rowna jedynkom - super :twisted:
canon miał braki na poziome technologii matryci i co za tym idzie osiągów tej matrycy, wygląda ze braki są niwelowane jeszcze nie jest tak dobrze jak u konkurencji ale postęp jest, inne aspekty tego korpusu wyglądaja dobrze, wielkość matrycy jest w sam raz ani duża, ani mała, firmy łatwo nie odpuszczą wojny na megapiksele, ten proces się łatwo nie zatrzyma bo to jedyny parametr który jest zrozumiały przez lud :mrgreen:, ten korpus ma szansę być doskonałym narzędziem, lustrzanka to prosty aparat nie należy sie spodziewać nie wiadomo jakich bajerów - i tak powinno zostać - na szczęście nie ma gibanego ekranika, może w 6DII też nie zrobią.
cena - jest jaka jest, canon nie miał takich wad nowych korpusów jak konkurencja więc nie musiał obniżać ceny, stąd niestety stały duży wzrost ceny, ja na szczeście nie potrzebuję tak zaawansowanego autofocusa (znaczy chętnie bym przygarnął i używał ale mogę bez tego żyć) więc mogę sobie pokibicować - ale jeśli ktoś potrzebuje taki korpus to z pewnością na niego może zarobić, a jeśli to realizacja hobby to są również droższe (i tańsze) zabawki.
cena tego korpusu jest niestety niedobrą prognozą na przyszłość - cena 6DII nie będzie już taka jak była :mrgreen: co nieoficjalnie słyszy się już od dość dawna i to mnie rusza bo to moja półka.
Canon 6dII będzie miał cenę startową na poziomie +9000 pln. Moim zdaniem chcą lustrzanki przenieść w wyższy poziom cen, żeby zrobić miejsce na bezlusterkowce.
To może być właśnie to.
Jeżeli C chce zaadresować ten segment na poważnie (a to chyba jedyny rosnący a raczej tak drastycznie nie malejący) to w ten sposób robi sobie przestrzeń. Przy czym obecna oferta EOS M to raczej dolna półka a nie segment prosumer.
P,paw
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lud czyli masy ustawiające się w kolejce po 5d4 bo ma dużo megapikseli i porzucający swoje 5d3 to jednak specyfika polska. U nas w Ameryce trzeba być co najmniej dentystą, żeby się skusić na taki wydatek. A każdy dentysta po koledżu wie, że megapiksele to tylko w kompaktach sprzed 10 lat się nie przydawały. Lud natomiast ciągle ma traumę z tych czasów.
Uf, jak dobrze, że nie jestem dentystą. Mam kompakta który ma 16mpx. Uwierz, że taka ilość mpx w ogóle się w nim nie przydaje :)
Przesadzasz. Na razie kolejek nie widzę i raczej nie zobaczę. Oczywiste jest, że przesadzili z ceną. Przynajmniej w PL bo ceny sprzętu foto w USA to osobny temat.
Te sample to faktycznie żadna rewelacja.
Spodziewałem się..... sam nie wiem czego.
Zobaczyć zdjęcia o miliardy lat świetlnych lepsze niż wychodzą z mojego 70D.
Ale przyznajcie że jest jakiś pęd że chce się go mieć bo ma trochę nowych bajerów.
Miałem cichą nadzieję że będzie w okolicach 15 tys.
Niby od 15 do 17 jest tylko 2 tys i jak się znajdzie 15 to i te 2 też ale jednak to jest prawie 20 tysi za samo body.
Hmmm... tego nie wziąłem pod uwagę :) a niebawem będę rejestrował DG na siebie.
Tyle że musiałbym chyba być zarejestrowany jako bezrobotny.
Edit:
a właśnie mi się przypomniały święte słowa kolegi mojego kolegi:
t
to nie aparat robi zdjęcie. To fotograf.
I to chyba powinno przyświecać wszystkim którzy mają np. MK3 i chcą zmienić tylko dlatego że weszło coś nowego.
Chcę się przesiąść na FF ale przy takiej cenie to pochylę się nad 6D i jeszcze starczy na jakieś szkiełka, ewentualnie 5D MK3
Większość ludzi kupujących takie body ma już najczęściej pokaźną szklarnię. Kto będzie przechodził na 5dmk4? Posiadacze pewnie 5dmk2. 6d, 5dmk3 - po części sprzedając swoje body i dokładając do MK4 to już będą odpowiednio mniejsze pieniążki ale czy warto aż dyle dołożyć każdy odpowie sobie sam. W przyszłym roku pójdzie albo i nie cashback na 5d mkIV zależy jak się będzie sprzedawał a prognozuje że w Polsce średnio :-) myślę będzie do wyrwania wkrótce za jakieś 15 k
^^ Zawsze można sobie poszukać promo bilety do NYC za 1000 zł, kupić w BH, porobić nim zdjęcia i wrócić ;) Choć może to być inne miasto a wtedy nie będzie podatku stanowego ;) Miedzy USA a Europa jest jakiś 1000 USD różnicy - styknie na bilet i pobyt na miejscu (i jeszcze zostanie).
Nie wiem czy było ale video 4k tylko z cropem 1.74. Troche wtopili. Tym bardziej że w oficjalnej specyfikacji tego nie podają.
Nie za bardzo widzę cel w tym. Zresztą za 1000 USD bilet w obie strony i chociażby tani hostel w NY + jakieś żarcie to raczej nie wystarczy. Ostatnio sprawdzałem to w obie strony bilety do NY to 2800 :) A gdzie wiza (bodajże 680pln)?
Canon uwierzył, że cokolwiek wprowadzi na rynek ludzie i tak z przyzwyczajenia pójdą do sklepu i kupią sprzęt za dyktatorską i bajońską kwotę.
Mk4 w stosunku do Mk3 nie wnosi aż tyle aby wydawać na niego 17koła. Zresztą już mark III jest(i był) sporo przedrożony. W dalszym ciągu najrozsądniejszym FF jest 6D (lub może doczekamy się Jego następcy).
Cen nowych szkieł w ogóle nie ma sensu komentować bo to chyba jakiś żart :)
Świat schodzi na psy albo ja się starzeję... albo jedno i drugie :)
jako posiadacz 5ds r po przejściu z 5d mark iii (mimo kilku zmian nawyków) uważam... że 50mpix. to jest to, przestałem używać canona 100 macro.
po co?