-
Odp: Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.
Bo może 500 zł to granica, którą nie chce przekroczyć? Kupowałem kiedyś sprzęt snowboardowy, czekałem rok czasu, a budżet jaki ustawiłem taki został. Za jakiś czas jak dozbiera więcej to napiszecie mu żeby dorzucił do 5D, a potem 1DX ;)
Szukaj na olx i grupach handlowych na fejsie, są tam często fajne okazje.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
tak dobrze piszesz nie am zamiaru wydawać większych pieniędzy na początek bo to dla mnie nie ma sensu. Nawet jakbym podzbierał to wtedy przyjdzie ochota a może lepszy a może większy i tak dalej że skończę w końcu na 1000 zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Nawet jakbym podzbierał to wtedy przyjdzie ochota a może lepszy a może większy i tak dalej że skończę w końcu na 1000 zł.
Optymista :mrgreen:
-
znam takich co osiągnęli już 1100 nawet
może wolf spróbuj na niemieckim forum bo z polskim ci nie po drodze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
tak dobrze piszesz nie am zamiaru wydawać większych pieniędzy na początek bo to dla mnie nie ma sensu. Nawet jakbym podzbierał to wtedy przyjdzie ochota a może lepszy a może większy i tak dalej że skończę w końcu na 1000 zł.
1000 zł to na dodatki do aparatu się wydaje. Może pomyśl nad jakimś kompaktem.
-
Kompakta miałem przez kilka lat i mam dalej nie jestem żadnym profesjonalistą chcę tylko na początek zobaczyć z czym to się je i co i jak a nie odrazu wydawać kasę na dodatki za 1000 zł jak może mnie to nie przyciągnie
-
Tutaj z tego co widzę to polecają albo 5D albo 5D, do tego oczywiście 70-200/2.8, jak nie masz tylu $$ co potrzeba dołóż ;)
Mam znajomego co analogiem foci i ma jakiś obiektyw sprzed pół wieku i wcale to nie 5D+70-200.
Ja swoją pierwszą luszczankę kupiłem za 500 zł, a później tak jakoś dużo więcej się z tego zrobiło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
1000 zł to na dodatki do aparatu się wydaje. Może pomyśl nad jakimś kompaktem.
Czy naprawdę uważasz, że tania używana lustrzanka i stary obiektyw nie mogą dać dużo dobrej zabawy z fotografowania, i zadowalających właściciela efektów?
Zwróć uwagę, że nie chodzi o pytanie "co kupić do robienia ślubów" czy "jaki sprzęt jest potrzebny do rozkładówki w magazynie", i nie kazdy chce (lub może) wydawać kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy na hobby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Czy naprawdę uważasz, że tania używana lustrzanka i stary obiektyw nie mogą dać dużo dobrej zabawy z fotografowania, i zadowalających właściciela efektów?
Zwróć uwagę, że nie chodzi o pytanie "co kupić do robienia ślubów" czy "jaki sprzęt jest potrzebny do rozkładówki w magazynie", i nie kazdy chce (lub może) wydawać kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy na hobby.
Kompakt tez może dać dużo zabawy. Propozycje tego co może kupić dostał, reszta zależy od niego
-
ja nawet uważam ze nieogarnięci powinni zaczynać od dobrego kompakta
bo jak poczuje zew to kupi lustro ale będzie już wiedział cokolwiek a jak nie poczuje to ma fajny aparat który mu wystarcza
-
Tak jak mówiłem kompakta mam już ponad 7 lat i wypracował sporo zdjęć dla tego chciałbym coś lepszego z lustrzankami mam styczność bo znajomi posiadają i sam chciałbym się z tym zmierzyć nie dużym kosztem.
-
ja zaczynalem od 400d + kit
fajny zestaw, teraz mozna od razu zaczac od 500/550, jeszcze fajniejsze puchy za grosze
-
właśnie się do tego modelu przymierzam.
-
-
dla tego szukam czegoś wartego uwagi nie jestem w gorącej wodzie kąpany :).
-
to nie tu, szukaj na allegro, olx
-
Jakbym tego nie wiedział :)
-
podać ci adres czy dalej będziesz drążył temat ? który tak na prawdę końca nie ma bo olx lub allegro i inne tego typu ciągle oferują inne puszi inne szkła inne ceny tak czekając to się nie doczekasz :) kup popróbuj albo wypożycz od kogoś posprawdzaj co Ci bardziej leży wydasz tą kasę w znacznej mierze na wynajem ale jak sam napisałeś
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
i sam chciałbym się z tym zmierzyć
inaczej pożycz od kogoś pochodź posprawdzaj , może okazać się że wcale tego nie szukasz o czym myślisz ;) i podejmiesz decyzje by zainwestowac w cos innego
-
Zacietosc godna pochwaly. Za to moge ci zalatwic w pelni sprawny 18-55 , jak dobrze pojdzie to nawet z IS-em. Daj mi znac na priv ile chcesz za niego zaplacic i bedziesz mial sprawe z glowy.
-
-
Zapytaj o stan licznika migawki przy trzecim i czwartym zestawie, ostatni 1000d w miarę tanio jak na zestaw z kitem.
-
Jeśli mieści się w budżecie, to polecam dla Ciebie 450d.
Miałem i lubiałem.:)
Ma kilka ulepszeń w porównaniu z poprzednikami za które warto dopłacić. Takie jak LiveView AF, większy ekran, większy wizjer, pomiar światła punktowy, karta SD, lepszy AF, wyższe ISO.
500d dodatkowo ma filmowanie.
Nie wiem jak u Ciebie ze wzrokiem, ale dla mnie 20d jest zdyskwalifikowany ze względu na tyci ekranik z tyłu. Poza tym, robi całkiem ładne zdjęcia, nawet go jeszcze mam.
Jeśli chodzi o kitowy obiektyw, kup z IS dla IS, nie dla ostrości. Mam oba i nie wykryłem żadnej istotnej różnicy ostrości. Nie kupowałbym aparatu bez LV. Mając LV przekonasz się jak ostry kit czy jakiś 50/1.8 z wątpliwym AF potrafi naprawdę być.
-
W sprawie liczników jutro będę kontaktował się ze sprzedającymi a tak orientacyjnie to do jakiego przebiegu warto kupować czy 30k to jeszcze w miarę przyzwoity przebieg czy raczej nie ryzykować? Najbardziej skłaniam się do tego z 3 linku. Tak szukam czegoś z ISem ten Rebel XS z czwartego linku tylko zastanawia mnie tak niska cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
W sprawie liczników jutro będę kontaktował się ze sprzedającymi a tak orientacyjnie to do jakiego przebiegu warto kupować czy 30k to jeszcze w miarę przyzwoity przebieg czy raczej nie ryzykować? Najbardziej skłaniam się do tego z 3 linku. Tak szukam czegoś z ISem ten Rebel XS z czwartego linku tylko zastanawia mnie tak niska cena.
Rebel XS czyli 1000d ma być sporo tańszy od Rebela XSi czyli 450d bo to niższa seria.
30k powinien jeszcze sporo powalczyć jak jest zadbany. Brałbym jeszcze, jak dobra cena, chociaż ja bym szukał sztuki z minimalnym przebiegiem. Amatorzy używają tego sprzętu, a chyba nie ma już takiego brania dzisiaj, więc chyba musi być sporo okazji z niskim przebiegiem za niewiele więcej. Ja sprzedałem mojego 500d z kitem IS i kilkoma bateriami oryginalnymi na eBay niespełna rok temu za $225. Przebieg był mniej niź połowa tego XS, w idealnym stanie.
-
Przy przebiegu 30k w dwudziestce będzie najprawdopodobniej spust migawki do wymiany, ale to koszt nieduży. Fakt, 20d robi ładne zdjęcia. Pozdrawiam.
-
Jednak chyba zdecyduje się na tego canona z trzeciego linku martwi mnie tylko to ze muszla oczna jest odzielnie czy jej montaż nie powienien być problematyczny i jeszcze jedno co to może byc za element z pierwszego zdjęcia taki krótki plastikowy patyczek albo to pędzelek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
jak według bardziej doświadczonych użytkowników wypadają podane aparaty?
Jeśli znajdziesz 450d z 18-55 IS w dobrym stanie poniżej 500zł (ale nie sam aparat z obiektywem i torbą za 300), z przebiegiem 20-30tys. to warto. Jeśli aukcja ma 3 godz. do końca, ma "kup teraz", i żadnych chętnych, to nie warto.
Raczej nie szukałbym 400d. To fajny aparat, ale większa karta do niego kosztuje tyle, co obiektyw, do 450d będziesz mieć tańsze karty, a przy zakupie aparatu w tych kwotach warto zwracać na to uwagę.
-
A może 550d z gripem torbą 2 akumulatory akurat posiadam taki
Albo samo body + 50 mm 1.8 lub 28-80mm USM
550d nagrywa filmy w HD choć nigdy z tego nie korzystałem nawet w 5D MK II z tego nie korzystam
Jest już na karty SD i matryca jak w 7D