Odp: Fotografia reportażowa 7d mkII czy 6d co kupić?
Żadne body nie da gwarancji udanej/lubianej przez oglądaczy fotki.
Żadne body nie zastąpi:ujęcia,światła pomysłu,obiektywu i na dziś najważniesze:OBRÓBKI.
Dla amatora nawet zaawansowanego wystarczy byle co,
profi musi mieć : ....... ,nie moje zmartwienie.
Tak sobie powiedziałem po obcowaniu z wieloma aparatami.
Cena. W stosunku do 70d musisz wybulić półtora kafla więcej, a nawet zaawansowany amator różnicy najmniejszej nie dojrzy...
Cytat:
Zamieszczone przez
bejzbol
Noo i to jest jakiś pomysł do 5d zawsze dążyłem więc może by to nie był zły pomysł...tylko jak teraz kupić dobrą używkę? Jakieś wskazówki?
Nie będzie łatwo ale szukaj body ze stosunkowo małym przebiegiem (poniżej 100 tys.) , najlepiej z potwierdzeniem przebiegu migawki z żytniej. Acha, najlepiej aby to była pierwsza migawka a nie np. piąta :mrgreen:
Zysk no nie sposób się nie zgodzić jednak nie wiem czy czytałeś cały wątek, gdzie pisałem jakie są bolączki mojej obecnej puszki i że chciałbym ją zmienić na coś lepszego i nowszego technicznie a nie koniecznie na małpkę która mi wcale nie pomoże ;-) myślę że po waszych wypowiedziach musze się rozglądać w takiej kolejności :
5d2 używka > 7d2 nowy > 6d
Kurcze ale boję się trochę kupna używanego aparatu i obiektywu, nie wiem na co zwracać uwagę, jak szybko i co przetestować itp :-/
5d2 przed pozostala 2 ? :O
Cytat:
Zamieszczone przez
bejzbol
Zysk no nie sposób się nie zgodzić jednak nie wiem czy czytałeś cały wątek, gdzie pisałem jakie są bolączki mojej obecnej puszki i że chciałbym ją zmienić na coś lepszego i nowszego technicznie a nie koniecznie na małpkę która mi wcale nie pomoże ;-)
Cytat:
Planuje wydać 6-7 tys.
Canon EOS 80D + ob. 18-135 IS USM Nano - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (lepsza opcja dla tych którzy nieco więcej filmują niż robią zdjęć ze względu na odchylany dotykowy ekran LCD)
albo
Canon EOS 7D Mark II body - Aparaty cyfrowe - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl + Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM Nano - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl lub + Canon 18-135 mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM Nano (OEM) - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl (jak znowu wypakują obiektywy z zestawów z 80D).
Dlaczego ten obiektyw? Deklarowana przez producenta stabilizacja o wydajności 4EV oraz ciekawa opinia na jego temat pod linkiem do wersji OEM, zakładam z góry że napisana przez autentycznego Klienta:
Cytat:
Rewelacja!
Jak wiekszosc osob dlugo zastanawialem sie nad wyborem obiektywu,szukalem uniwersalnego zoomu a wiec poniekad do wszystkiego bez zbednego wachlowania obiektywami bo ten za wąski a ten za szeroki.oczywiscie opcji bylo wiele ale ja postawilem na ten obiektyw bo:nie chcialem obiektywu ktory jest juz na rynku od kilku lub nawet kilkunastu lat a takich jest zdecydowana wiekszosc wiem postawilem na cos zupelnie nowego cos z tej epoki,glownie mam tu na mysli Nano usm czyli polaczenie STM-u z USM-em i powiem wam ze ten obiektyw ostrzy juz w momencie jak o tym pomyslicie jest niesamowicie szybki,dziala z predkoscia swiatla cos niebywalego...w dodatku bez najmnjejszego dzwieku,poprostu nic,cisza....po drugie obiektyw systemowy(to jedyny sluszny wybor) w moim przypadku 70D ostrosc zdjec jest niebywała.cena jak na nowowsc do przelkniecia.na wersje OEM czekalem 2 tygodnie ale oplacalo sie czekac.dadatkowo obiektyw jest uszczelniony co nie wszedzie mozna wyczytac,automatycznie rozpoznaje prace na statywie i panoramowanie.jest bardzo dobrze wykonany i super sie prezentuje.pieknie trafia w punkt ma super kolory,ostrosc no poprostu jest w tej klasie absolutnym mistrzem.mam nadzieje ze moja opinia bedzie pomocna dla przyszlych kupujacych i nie mogacych podjac jednoznacznej decyzji tym bardziej ze to pierwsza opinia na temat tego obiektywu.naprawde polecam
Ocena:***** Autor: Luca Dodano: 2016-04-20 23:48:49
Cashback:
Zwrot pieniÄdzy przy zakupie obiektywów objÄtych promocjÄ
â nawet do 3440 zĹ - Canon Polska
Na skorzystanie z cashback masz czas do 28 lutego 2017 roku (patrz punkt 3.):
Zwrot pieniÄdzy przy zakupie obiektywów objÄtych promocjÄ
â nawet do 3440 zĹ - Canon Polska
Ewentualnie nowy EOS 70D albo używany 7D Mark II plus jakieś inny obiektyw/y które ktoś tu Tobie może jeszcze podpowie. Oprócz wcześniej wspomnianego może jeszcze starczy kasy na chociażby EF 50mm f/1.8 STM?
Obiektyw samodzielnie rozpoznaje pracę na statywie i panoramowanie?
Firmowo brzmi to tak:
Cytat:
Stabilny obraz w centrum wydarzeń
Rejestrowanie niezwykle wyraźnych zdjęć jest wyjątkowo proste dzięki 4-stopniowej optycznej stabilizacji obrazu firmy Canon. Skutecznie przeciwdziała ona drganiom aparatu, zapewniając wysokiej jakości rezultaty podczas fotografowania w słabym oświetleniu lub w przybliżeniu. Z kolei specjalny tryb panoramowania włącza się automatycznie, gdy śledzisz poruszający się obiekt.
Dynamiczny stabilizator obrazu zapewnia stabilny obraz podczas nagrywania z ręki, w pełnym przybliżeniu lub w ruchu.
Źródło: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM - Lens - Canon Polska
Natomiast w instrukcji obsługi obiektywu jest wzmianka o czymś takim:
Cytat:
Dynamic IS Function
The EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS USM is equipped with dynamic IS, effective when shooting while walking
since it expands the IS range.
* Achieves effective IS at the wide end.
* Automatically activates when the camera is set to Movie Shooting
Źródło: http://gdlp01.c-wss.com/gds/3/030002...usm-im-eng.pdf
W mojej opinii ten obiektyw jest za ciemny aby był uniwersalnym.
Cytat:
Zamieszczone przez
bejzbol
Kurcze ale boję się trochę kupna używanego aparatu
I słusznie,wolałbym "przepłacić" za nowy.Rzadko zdarzają się transakcje z udokumentowanym przebiegiem ,
jak mój sprzedany 5D3 a jego cała historia fotograficzba była na CB.
Weź pod uwagę, że 5dII będzie miało najsłabszy AF z trójki 7d/5dII/6d. Ja bym jednak brał nowe 6d.
Najsłabszy to nie znaczy, że zły. Ma za to ergonomię i wizjer z innej bajki niż 6d. Coś albo coś.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Ma za to ergonomię i wizjer z innej bajki niż 6d.
Ergonomia to kwestia indywidualna ale według mnie jest dobrze z 6D. Wolałem ergonomię piątki ale bynajmniej nie z powodu uchwytu (ten jest dobrze wyprofilowany w 6D) a z powodu rozmieszczenia kilku przycisków.
Co do wizjera to zdecydowanie nie jest on z innej bajki jak piszesz. Pokrycie 97% w 6D i 98% w 5DII. Dla zwykłego użytkownika jest to zupełnie niezauważalne. Powiększenie wizjera jest identyczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Co do wizjera to zdecydowanie nie jest on z innej bajki jak piszesz. Pokrycie 97% w 6D i 98% w 5DII. Dla zwykłego użytkownika jest to zupełnie niezauważalne. Powiększenie wizjera jest identyczne.
Faktycznie z tym wizjerem przesadziłem bo technicznie prawie to samo, po prostu lepiej mi pasuje ułożenie do twarzy 5D (tak wiem jak to brzmi ;) i stąd to wrażenie, że widzę więcej.
Bardzo jestem ciekaw czy autor tematu podjął już decyzję które body zakupić,mam też nadzieję że pochwali się po za kupie i opisze swoje doznania.
No trochę mnie zeszło, ale powracam do tematu bo kasa już się prawie zgadza więc coraz częściej zaglądam w tematy o obiektywach.
Wybór padł na 6d ale z racji że Canon proponuje promocję cashback to myślę jaki z obiektywów wziąć do tej puszki? Oczywiście wybór jest dość ograniczony, stąd pytanie: który z obiektywów wybrać z listy canona objętych promocją aby było korzystnie? Na początku nad jakimś 24-105 który powinien być dość uniwersalny w moich zastosowaniach. Pierwszy obiektyw chciałbym kupić nowy aby skorzystać z promocji dlatego chciałbym aby zakup był opłacalny a kolejne pewnie używane.
Drugie pytanie dotyczy daty zakupu :-) coraz częściej czyta się o 6dmkII, promocja cashback trwa do końca stycznia 2017 więc może warto się jeszcze wstrzymać? Może nowa wersja nie będzie dużo droższa, a jeśli nawet to mkI powinno zlecieć z ceny, jak sądzicie?
nie liczylbym na szybka premiere 6d2
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
nie liczylbym na szybka premiere 6d2
Dlaczego? Myślę, ze jeszcze przed czerwcem 2017 pojawi sie na rynku.
+/- czerwiec 2017 to dla mnie nie jest szybko :P
No dokładnie rok to za długo :-) może na święta puszki potanieją tym bardziej po premierze 5dmk4, myślę tylko który z tych promocyjnych obiektywów dobrać od razu?