No wlasnie problem w tym, ze 5D nie jest wybredne jesli chodzi o szkla. Decyzja juz zapadla, 7D i nie mieszajmy koledze w glowie.
Wersja do druku
No wlasnie problem w tym, ze 5D nie jest wybredne jesli chodzi o szkla. Decyzja juz zapadla, 7D i nie mieszajmy koledze w glowie.
Hej pomocni:)
Zippyshare.com - 7d olx.zip
Tu są sample w raw z 7d
Może ktoś rzucić na nie okiem?
egzemplarz od pierwszzego właściciela
przelot ok 80tyś. W zestaw sklepowy z gripem
1800zl do negocjacji
Dzięki
Osobiście nie rozumiem po co przesiadać się z 550D na 7D jak się nie foci sportu i szybkiej akcji. Żeby kupić cropa z jeszcze gorszą jakością zdjęć? Przecież ten aparat to strucel od ISO 100 włącznie.
5d mk 1 ?
Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomymi.
Ehhhh
[QUOTE=lookasf;1314836]Zmiana aparatu do użytku domowego jest ciężka. Chciałam coś lepszego a okazuje sie, ze mój wybór nie jest do końca tym co chce. Chciałem na początku cis z prestiżem (buda z magnezu i wyświetlacz ). Ale myśląc globalnie to i tak wszystko sprowadza sie do tego co będę oglądał z rodzina i znajomy
Przy 7D opadnie ci szczęka jak włączysz tryb seryjny i zobaczysz co to dobry AF. Przy 5D szczęka opada jak zaczynasz obrabiać zdjęcia. Z tego co pamiętam to masz S35A, idealne szkło pod FF. 5D MK1 to stara puszka ale jakością obrazka nie do pobicie przez dzisiejsze cropy.
Nie wiem skąd jesteś ale pewnie tam są ludzie co maja rożne aparaty - popytaj ( nawet w labach oni znają takich ludzi) może jakiś klub foto. Jak cię nie ciśnie zakup bo trzeba wydać pieniądze to spotkaj się z ludźmi co maja 5d/50d/7d. Umówcie się na wspólne zdjęcia i wtedy pomacasz te puszki. rób na swojej karcie i swoich obiektywach w podobnych ustawieniach i podobne sceny. W plenerze sprawdzisz ergonomie i af, domu na spokojnie porównasz obrabiając tak jak chcesz.
W ten oto sposób wyleczyłem się ze zmiany mojej 7d mkI na MKII czy 6D -Kupiłem drugie 7d mkI i czekam aż 7D MKII spadnie poniżej 3,5K. Rozważałem też kupno OLKA OMD em5 - ale dwa systemy to za dużo i jak każdy ma swoje wady i zalety.
Jeśli pośledzisz moje posty to zobaczysz dlaczego podjąłem taką decyzje.
to co chciałeś to nie prestiż a prodiż
do kupienia w każdym sklepie AGD
W 550D i 7DmkI jest ta sama matryca więc różnicy w jakości nie zauważysz. Na dodatek, to nie jest dobra matryca. Na pewno nie jest lepsza niż ta w 50D, a powinna być, bo to następca.
Widziałem sample z 7D i jakoś mnie nie zachwycił
To może zapytam Was czy warto dzisiaj kupować 5D mk1 ?
^^ Czasem warto czasem nie warto. Jak już się zdecydujesz na 5d classic to przed wsadzeniem do niej swojego Heliosa manualnego, sprawdź czy ta wersja nie zachacza o lustro na nieskaczonosci. Inaczej zabawa nowa stara zabawka może się szybko skończyć.
Jeżeli trafisz dobrą sztukę, po wymianie lustra (wada fabryczna - odklejające się lustro), to chyba ciągle warto.
Przeżyłem, tzn. "classic" przeżył, z Takumarem (o ile dobrze pamiętam). Obiektyw, aparat i lustro nie odnotowały strat, ale wolałem tego nie powtarzać.
@lookasf: niektóre obiektywy manualne przy ustawieniu na nieskończoność cofają ostatnią soczewkę do wnętrza aparatu, jeśli soczewka jest dużej średnicy (jasne stałki), a lustro duże (jak w pełnoklatkowych), może się zdarzyć, że lustro podczas podnoszenia trafi w soczewkę obiektywu.
Druga sprawa, w 5d była wada fabryczna - odklejało się lustro, do września ub.roku naprawiali to darmowo w autoryzowanych serwisach.
No i stało się...
Przez głowę pełną bijących się myśli, przez dziwne sample, po słowa każdego z Was [za co dziękuję]
zakupiłem 5D classic
Nie jest to demon prędkości, super AF ani nowoczesny sprzęt ale ma duszę
Jak ją poznam i mi zdrowie pozwoli to wskoczę na segment wyżej
Bardzo Wszystkim dziękuję :)
Będzie Pan zadowolony. Mistrz pucha, ma wszystko co potrzeba do trzaskania zdjęć :D mi niestety brakowało paru wodowtrysków i zmieniłem :(
Tu są szkła wykręcone na nieskończoność.
Helios wyglada tak jakby trochę uciekał poza obrys mocowania.
Ciekawe czy lustro nie będzie klepać w szkło?
Chciałbym prosić Was o pomoc
Zakupiłem 5Dc.
https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=photo%2cCR2
To jest zdjęcie wykonane tym aparatem
Takie szybkie przed pracą
Co jest nie tak, że czasami wychodzą czarne zdjęcia a czasami przycemnione
Dzięki
Jak to uzywka, czasem cos sie musi zepsuc w tym przypadku pewnie to migawka... Ile klatek bylo zrobione tym aparatem?
Ew. czy kompensacja byla ujemna? Robiles na AV tak?
Przełącz się na Tv, ustaw czas otwarcia migawki na 8000 i zrób zdjęcie. Jak wyjdzie w jeszcze gorszym stanie niż to co pokazałeś lub w ogóle czarne to najprawdopodobniej migawka nadaje się do wymiany. Miałem kiedyś 5D i miałem do niego dołączony kwit z Żytniej (autoryzowany serwis) po poprzednim właścicielu w którym stało bodajże coś takiego "aparat niedoświetla zdjęć przy czasie 1/8000" i aparat miał wymienioną migawkę.
To są dane EXIF z RAWa którego pokazał:
General Properties
Color: 16-bit RGB (Adobe RGB (1998))
Orientation: Rotated right
Exif Properties
Aperture Value: f/5
Color Space: sRGB
Components Configuration: YCbCr
Custom Rendered: Normal process
Date Time Original: 03.04.2016, 09:02
Exposure Bias Value: 0 EV
Exposure Mode: Auto exposure
Exposure Program: Aperture priority
Exposure Time: 1/3200 sec
F-Number: f/5
Flash: Flash did not fire
Focal Length: 35 mm
Focal Plane Resolution: 3086.93 × 3091.3 DPI
ISO Speed Ratings: 400
Max Aperture Value: f/1.6
Metering Mode: Pattern
Scene Capture Type: Standard
Shutter Speed Value: 1/3158 sec
White Balance: Auto
Exif Auxiliary Properties
Firmware: Firmware Version 1.1.1
Flash Compensation: 0 EV
Focus Mode: AI Servo AF
Image Number: 2700
Image Stabilization: On, Panning
Lens ID: 169
Lens Info: 35 mm – 35 mm
Lens Model: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Owner Name: Dawid Fortuna
Serial Number: 3331302300
TIFF Properties
Camera: Canon EOS 5D
Compression: JPEG
Orientation: Rotated right
Canon Maker Notes
Camera Temperature: 16
Continuous Drive: Single
Max Aperture Value: f/1.4
Min Aperture Value: f/16
Unique Model ID: 2147484179
White Balance Index: 0
PictureStyle
Color Tone: 0, 0, 0
Monochrome: 0, 0, 0
Pict Style Color Space: sRGB, 1, 1
Picture Style: 4095, 4095, 4095
Sharpness Frequency: 0, 0, 0
Wyeksploatowane sprężyny naciągające rolety migawki. Jeśli efekt przyciemnienia i nierównomierności
będzie się powiększał przy krótkich czasach n.p 1/8000s a malał przy czasach dłuższych np. 1/125 s
to będzie potwierdzeniem powyższego dużego zużycia. Migawka raczej do wymiany.