-
Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Stare 5D ma IMO tylko jeden mankament - brak mikroregulacji AF. Wszystko inne na plus. ISO 1600 a nawet 3200 w pełni używalne. Fantastyczne obrazowanie, nie do podrobienia. Porównywałem z 6D i tam jest już jednak troszkę inaczej. Stosunkowo mało mpx przy matrycy FF, czyli to co lubię. Nawet taki 17-40 na 5D jakoś lepiej obrazuje niż na 5D Mk III czy na 6D...
Miałem 5d MKi i tylko z powodu braku mikroregulacji go sprzedałem - fotografuję stałkami i jest to niestety bolączka jak ma sie kilka jasnych szkieł ....obrazek był przecudny... szkoda, że tej samej matrycy nie ma 5d MKII ....
-
Ja ostatnio miałem okazję pożyczyć 5d MKI i w czasie pracy dla mnie największym mankamentem był wyświetlacz. Jak komuś zależy na FF i budżet ma skromny, to moim zdaniem warto szukać dobrej okazji do zakupu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrew84
dla mnie największym mankamentem był wyświetlacz
W sensie, że mały? Dla mnie bez znaczenia. Histogram widać dobrze. Na LCD i tak nie oceniam zdjęć. Nawet na wyświetlaczu w 6D.
-
ale ostrości na histogramie już nie zobaczysz :D
-
Kurcze mam wrażenie że trochę demonizujecie. Na powiększeniu da się zobaczyć, czy af trafił. Takie mam przynajmniej wrażenie.
-
Oczywiście, że można się nauczyć oceny trafienia AF na tym wyświetlaczu ale po przesiadce na 5dII nie da się używać LCD w wersji I . do luksusu ludzkie oko się szybko przyzwyczaja ;-)
-
No tak. Ważny jest punkt odniesienia. Jak dla mnie nie jest dużo gorzej niż w 40d ale 5d3 nie widziałem wiec w sumie co ja tam wiem ... ☺
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrew84
Ja ostatnio miałem okazję pożyczyć 5d MKI i w czasie pracy dla mnie największym mankamentem był wyświetlacz. Jak komuś zależy na FF i budżet ma skromny, to moim zdaniem warto szukać dobrej okazji do zakupu.
Wyświetlacz jest kiepski, nawet bardzo. Premiera 11 lat temu a dalej jakość zdjęć wysoka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawko
Oczywiście, że można się nauczyć oceny trafienia AF na tym wyświetlaczu ale po przesiadce na 5dII nie da się używać LCD w wersji I . do luksusu ludzkie oko się szybko przyzwyczaja ;-)
ojj tak, majac 5d3 nie daje rady patrzec na ekranik 5d2 :D
-
[QUOTE=mwitek;1307129]Kurcze mam wrażenie że trochę demonizujecie. Na powiększeniu da się zobaczyć, czy af trafił. Takie mam przynajmniej wrażenie.[/QUOTE
Da się ocenić czy trafił lub nie ale w obiekt.
Czy trafił dokładnie w punkt nie ma szans oceny na wyświetlaczu.
-
Przeciez sa matowki z klinem. Kiedys w aparatach w ogole wyswietlaczy nie bylo i ostrosc byla tam gdzie chcial fotograf. Tyle ze wtedy onanizm sprzetowy nie byl tak rozwiniety jak dzis a i ogladanie zdjec piksel po pikselu nie istnialo z przyczyn wiadomych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Przeciez sa matowki z klinem. Kiedys w aparatach w ogole wyswietlaczy nie bylo i ostrosc byla tam gdzie chcial fotograf. Tyle ze wtedy onanizm sprzetowy nie byl tak rozwiniety jak dzis a i ogladanie zdjec piksel po pikselu nie istnialo z przyczyn wiadomych.
Ale co maja matówki i onanizm sprzętowy do kiepskiego wyświetlacza w 5D ?
-
Kiepski wyświetlacz, odpadające lustro, AF do bani, stara technologia, nie kręci filmów i ma tylko 12mpx. Nie kupujecie, sprzedawajcie bo się niedługo rozpadnie. W zasadzie już powinien się rozpaść i szklak powinien trafić elektronikę jak kiedyś przekonywał jeden z użytkowników tego forum.
-
Oczywiście że warto. Jak miałbym teraz kupić jakiegoś nowego cropa to zdecydowanie wolał bym 5D
PS Wyświetlacz jest ok. AF na centralnym ok. Odpadające lustro to fakt, ale usterka naprawiana bezpłatnie w serwisie na żytniej (i tu nie jest ważne czy body ma 2 czy 10 lat. 12mln w zupełności wystarcza. Kręcenie filmów to jedyny minus, ale co komu potrzebne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kosmo
Oczywiście że warto. Jak miałbym teraz kupić jakiegoś nowego cropa to zdecydowanie wolał bym 5D
PS Wyświetlacz jest ok. AF na centralnym ok. Odpadające lustro to fakt, ale usterka naprawiana bezpłatnie w serwisie na żytniej (i tu nie jest ważne czy body ma 2 czy 10 lat. 12mln w zupełności wystarcza. Kręcenie filmów to jedyny minus, ale co komu potrzebne.
Nie mieszaj, lustro nie jest naprawiane za darmo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie mieszaj, lustro nie jest naprawiane za darmo
Od kiedy? W zeszłym roku naprawiali za darmo.
-
Bodajże do września za darmo, lub do końca 2015. Była informacja serwisowa o tym w 2015 roku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Od kiedy? W zeszłym roku naprawiali za darmo.
Do 30 września 2015, niestety.
-
prawda jest taka jak napisał ktos na początku: musisz trafic dobrze zachowany egzemplarz. Co do jakości zdjęć bądź spokojny. Niby nowsze matryce S/N dają więcej, ale to co daje ten aparat wystarczy nad to:) Ostatnio pytał się mnie znajomy czy mam lepszy aparat bo jakoś lepiej moje zdjęcia wyglądają. I tu jest cały sekret ... bo nie kupiłem. Z 5dII jest problem taki że czasem możesz trafić na puszkę, która jak to ktoś gdzieś ostatnio napisał: "filmowała wszystkie części Gwiezdnych Wojen", A 5D+ np 17-40 = 5DII/ 5d+135L = 5dII+85 1.8 druga sprawa moja pucha z demonizowana 50-ką (v2) działa od 2.2 i trafia w punkt(!) podejrzewam że bardziej wymagająca matryca zmusiła by mnie do zakupu nowszej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kazak
A 5D+ np 17-40 = 5DII/ 5d+135L = 5dII+85 1.8
Ale o co chodzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Stare 5D ma IMO tylko jeden mankament - brak mikroregulacji AF. Wszystko inne na plus. ISO 1600 a nawet 3200 w pełni używalne. Fantastyczne obrazowanie, nie do podrobienia. Porównywałem z 6D i tam jest już jednak troszkę inaczej. Stosunkowo mało mpx przy matrycy FF, czyli to co lubię. Nawet taki 17-40 na 5D jakoś lepiej obrazuje niż na 5D Mk III czy na 6D...
Tak, w starym 5D brakuje mikroregulacji AF. Jak ma się pecha i trafi na źle skalibrowany obiektyw albo co gorsza korpus to jest dramat, wymiana obiektywów albo wysyłanie do serwisu, fotografowanie linijek etc. Są na tym forum tacy, którzy to przeszli i jeszcze do dziś pamiętają panią Kasię z Żytniej :-).
Z tym ISO 3200 to bym nie przesadzał, obrazek przy tej czułości w starym 5D ma małą rozpiętość tonalną i wygląda płasko. Przy niższych ISO obrazek ma świetną kolorystykę, nie do pobicia przez nowsze wersje 5D. I jeszcze jedno - piękny, pancerny, "rasowy" dźwięk migawki i lustra przy robieniu zdjęcia, coś jak zamknięcie drzwi Mercedesa S-klasy, nie to co piszczące nowe puszki :-).
-
Ale i tak warto. Kolega właśnie zmienił 1100D na 5Dmk1 z małym przebiegiem... i szkła typu Canon 50mm 1.4 jakoś zaczęły inaczej pracować :) MMMM - racja , test robiłem na swoim 85/1.8 podpiętym do jego puszki z iso max 1600 - miód na serce się leje. Zresztą jest pełno w sieci porównań MKI z MKII i MKIII - poszukać po googlach, zdziwić się, kupić MKI :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Ale o co chodzi?
o porównianie kosztu zakupu 5Dii z 5D i szkłami, czyli 5D+135L=5DII+85 1.8 ~4500zł, a przy 135L+5D nie ma mowy o problemach z prędkością czy celnością AF, jak nie trafiam tym zestawem to tylko z mojej winy. Co do braku mikroregulacji to dobieram szkła pod puchę, czyli co może wkurza sprzedających, robiłem zawsze test, wydrukowanie podziałki to nie problem. Zresztą raz testowałem AF z arafatką bo materiał pozwalał na ocenę położenia płaszczyzny. I radzę tak robić bo np. z testowanym 100/2 miałem potężny BF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kazak
przy 135L+5D nie ma mowy o problemach z prędkością czy celnością AF, jak nie trafiam tym zestawem to tylko z mojej winy
Śmiem się nie zgodzić.
AF w 5D jest po prostu. Tylko jest i tylko w dobrze oświetlonych miejscach daje radę. W pokoju oświetlonym lampką biurkową już mniej. A czasem wcale. Nawet ze szkłami 1.4 czy 1.2 miałem kłopot zrobić zdjęcie oświetlonej choince. Używałem centralnego czujnika. Tylko tego używam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kazak
o porównianie kosztu zakupu 5Dii z 5D i szkłami, czyli 5D+135L=5DII+85 1.8 ~4500zł, a przy 135L+5D nie ma mowy o problemach z prędkością czy celnością AF, jak nie trafiam tym zestawem to tylko z mojej winy. Co do braku mikroregulacji to dobieram szkła pod puchę, czyli co może wkurza sprzedających, robiłem zawsze test, wydrukowanie podziałki to nie problem. Zresztą raz testowałem AF z arafatką bo materiał pozwalał na ocenę położenia płaszczyzny. I radzę tak robić bo np. z testowanym 100/2 miałem potężny BF.
135L męczy się z 5D, skrzydeł dostaje np na 6D. AF w 5D jest słaby ale do statycznych wystarczy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Śmiem się nie zgodzić.
AF w 5D jest po prostu. Tylko jest i tylko w dobrze oświetlonych miejscach daje radę. W pokoju oświetlonym lampką biurkową już mniej. A czasem wcale. Nawet ze szkłami 1.4 czy 1.2 miałem kłopot zrobić zdjęcie oświetlonej choince. Używałem centralnego czujnika. Tylko tego używam.
MAsz racje. Mam od dobrych 2 lat 5d. I AF jest uciążliwy przy słabszym oświetleniu ale wystarczy zaopatrzeć się w lampę albo Yn622c i problem rozwiązany bo to zdecydowanie usprawnia prace AF. Co nie znaczy że się nie da. Jeśli jest czas na ustawienie ostrości to myślę że złapie się ale nie z prędkością światła.
-
Śmiem się nie zgodzić. Stwierdzenie, że :
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
AF w 5D jest po prostu. Tylko jest i tylko w dobrze oświetlonych miejscach daje radę.
jest dla mnie zaskoczeniem. Mój 5d świetnie daje sobie radę również przy stosunkowo kiepskim oświetleniu. Może masz tam coś przybrudzone w tym aparacie? Oczywiście 6d daje radę mi na środkowym lepiej w bardzo dużej ciemnicy.
-
Aparat jest czysty, rok temu wymieniałem migawkę i mirror box. Przy okazji był wyczyszczony i potem z 5-7 tysięcy klatek zrobił bez ekstremalnych warunków;)
Mam porównanie do przynajmniej 4 innych aparatów i 5d wypada naprawdę słabo. Po podpięciu lampy to już inna sprawa. Skuteczność bardzo wzrasta. Poza AF oraz LCD ten aparat nie posiada wad. Bardzo go lubię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Śmiem się nie zgodzić.
Przyznaję że miałem na myśli miejsca gdzie jest dostateczny kontrast. W miejscach gdzie jest słabiej sprawę z reguły załatwia wspomaganie af z lampy. Ale gdy tego światła jest trochę (mało) to gdy 50 II jeździ w tę i z powrotem, pozostałe szkła trafiają. Przy bardzo słabym świetle i braku lampy przechodzę na ostrzenie ręczne. To jedyny wówczas sposób. Byłem bardzo zaskoczony gdy kolega pokazywał mi możliwości 6D gdy celował na przedmioty w niemal zupełnie ciemnym pokoju i ostrzył tam gdzie chciał. Chociaż zastrzegał że w 6d jest również raczej wyłącznie centralny. Ale to nie moja opinia.
-
jak 50 1.8 II nie ostrzy to Ty nie zganiaj na 5d tylko wywal to gówno do kosza (50 1.8 II :mrgreen: )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kazak
6D gdy celował na przedmioty w niemal zupełnie ciemnym pokoju i ostrzył tam gdzie chciał
Wiem bo mam oba :)
Dlatego twierdzę, że AF w 5D jest mierny. Przy używaniu wspomagaczy zyskuje na powtarzalności.
-
Zależy w jakim stanie jeśli w bdb i tanio to bardzo warto!
Jeśli nie fotografujesz w bardzo trudnych warunkach oświetleniowych i nie potrzebujesz zabójczo pewnego AFu (ten w 5D jest porównywalny z 30D)
to to jest to bdb aparat po dziś dzień.
-
Mowicie ze af w 5d jest mierny. Chcialbym porownac go do swojego z 450d. Wypada gorzej/lepiej/podobnie?
Chcialbym poprostu ff a stac mnie narazie na clasica z tym ze jezeli af mialby byc gorszy to kiepsko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
euro_coins
Mowicie ze af w 5d jest mierny. Chcialbym porownac go do swojego z 450d. Wypada gorzej/lepiej/podobnie?
Chcialbym poprostu ff a stac mnie narazie na clasica z tym ze jezeli af mialby byc gorszy to kiepsko.
Odpowiem tak
Kupując 5D I używasz przede wszystkim centralnego, boczne są ok o ile znasz na jakie linie dany czujnik reaguje i to wymaga wprawy,
Napewno warto wysłać body i szkła na kalibracje by mieć zabawę przy małym GO. A juz po takim treningu będzie pełne zadowolenie
Mikroregulacje miało juz 5D II
5D I + fajna stałeczka = dla mnie miodzo !!!
A, i nawet iso 3200 z tego aparatu będzie nieporównywalnie lepsze niz z 450D, warto
-
Cytat:
Zamieszczone przez
euro_coins
Dla mnie podobnie, za to zdjecia z 5-tki dużo lepsze. Ale ...Jestę amatorę ;)
-
Zastanawiałem się nad 50d lub 5d.
Dzięki kolegom z forum kupiłem 5d i z wyboru jestem bardzo zadowolony.
Co do iso3200 w 5d to jest miło zaskoczony.
Fotka poniżej
Iso 3200
z ręki czas 1/15
obiektyw canon EF 24-85 mm f/3.5-4.5 usm
jpg z aparatu bez obróbki w komputerze tylko, zmiana rozmiaru w IrfanView bez wyostrzania.
Pozdrawiam;)
-
Gdy nachodzą mnie myśli o sprzedaży mojego 5D, to zakładam 50mm i idę do lasu. Półtony zieleni prostują moje postrzeganie fotografii. Ponieważ migawka ma < 2k uruchomień, to ten sprzęt ma u mnie dożywocie. Fotografuję sceny plenerowe, więc AF mnie nie boli.
Jedyna rzecz ze spraw sprzętowych, która mnie boli w fotografii, to fakt, że nie stać mnie na Leica M typ 246 monochrom, ale to inny temat.
-
Przypominam że mamy już rok 2019.
Ja nie tak dawno kupiłem 5dc. Nawet nie wiem ile ma klatek na koncie, ale na pewno wiem, że odżyły u mnie takie obiektywy jak 50 1.4, 85 1.8 i 132 2.
Rypię nim nawet weselicha.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Przypominam że mamy już rok 2019.
Ja nie tak dawno kupiłem 5dc. Nawet nie wiem ile ma klatek na koncie, ale na pewno wiem, że odżyły u mnie takie obiektywy jak 50 1.4, 85 1.8 i 132 2.
Rypię nim nawet weselicha.
W Canonie nie ma aparatu 5dc jest 5D.
Apropo klatek, znajomy sprzedaje 5D2 z 16K na liczniku. Miesiąc już sprzedaje :D a stan igła itd.
-
Re: Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Eblebeble, mam 5Dc! I nie zamieniłbym go nigdy na 5d2 :lol:
-
Odp: Re: Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Eblebeble, mam 5Dc! I nie zamieniłbym go nigdy na 5d2 [emoji38]
Możesz wysłac zdjęcie manuala z tego 5dc?
-
Nie kłóć się z głosem ludu, 5Dc się przyjęło i tego nie zmienisz.
-
Re: Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Apropo klatek, znajomy sprzedaje 5D2 z 16K na liczniku.
Skoro tak to 5D2 też nie ma jest 5D mark II.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
Nie kłóć się z głosem ludu, 5Dc się przyjęło i tego nie zmienisz.
Skoro tak się proletariat chce podnosić na duchu droga wolna.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Skoro tak to 5D2 też nie ma jest 5D mark II.
Skrót a dodawanie literek to trochę inna sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Możesz wysłac zdjęcie manuala z tego 5dc?
Wyluzuj, c jest pewnie od "classic", czyli jedynka :)
-
Re: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
@zdebik Naprawdę myślisz, że literka c podnosi kogoś na duchu? Że 5Dc brzmi prawie jak 5Ds? :D 5Dc było pierwsze ;). Ale 5Dc pewnie spędza sen z powiek tym, co nie mogą sprzedać 5D2 :D
-
Odp: Re: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Cytat:
Zamieszczone przez
radiki
@
zdebik Naprawdę myślisz, że literka c podnosi kogoś na duchu?
Coś to c robi - jestes expert więc mi wyjaśnij.
-
Re: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Co tu się dziej :) No a w temacie to 5D kupić warto! Moje ulubione body Canona a mam i sporo nowsze modele :)
-
Warto. Szczególnie do niektórych obiektywów. Mam CZ Plannary 50 oraz 85 i cuda się dzieją, Panie Kolego!
A co do słabości AF i innych takich: gdy zmieniałem aparat do szybkich zdjęć, przez chwilę miałem tylko 5Dc (specjalnie dla Zdebika ;)). I zrobiłem kilka zdjęć ptaków; wprawdzie sikorek, ale zawsze. 8-)
-
5D? Warto
A jeszcze bardziej warto 6D bo też osiąga już bardzo niskie ceny
A co do literek - 5D CCC (cena czyni cuda)