-
Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?
Ciosem poniżej pasa byłoby gdyby Sigma odważyła się zaproponować dobre optycznie i tanie szkła TS. Canon by się zemścił straszliwie.
-
Mi się wydaje, że w segmencie obiektywów pro, Canona najbardziej zaboli gdy Sigma wypuści jakieś mega udane optyczne i przy tym tanie super tele klasy 400/2.8, 600/4.0 itp albo reporterskie tele typu 70-200/2.8
Ten segment jest absolutnym monopolem Canona i chyba główną siłą napędową jeżeli chodzi o profesjonalne szkła.
Wystarczy tylko spojrzeć na paparozzi focących mecze piłkarskie (no ogólnie sport), zdjęcia przyrodnicze itp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Canona nic nie sprowokuje bo ma masę zagorzałych zwolenników co na tym forum widać szczególnie.
Aż tak trudno w to uwierzyć, że istnieją zwykli ludzie, którzy kupują sprzęt jaki im odpowiada a akurat ma go Canon?
Mam 3 obiektywy w stopce, których nie ma Sigma a Canon ma w wersji lepiej niż dobrej.
Gdzie tu przestrzeń dla kibolskich zwyczajów?
Perełka w serii A to 35/1.4 i w zasadzie koniec dla FF.
Bardzo mi się podoba natomiast troska Sigmy o APS-C (18-35/1.8; 30/1.4)bo tutaj wielcy olewają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Mi się wydaje, że w segmencie obiektywów pro, Canona najbardziej zaboli gdy Sigma wypuści jakieś mega udane optyczne i przy tym tanie super tele klasy 400/2.8, 600/4.0 itp albo reporterskie tele typu 70-200/2.8
Ten segment jest absolutnym monopolem Canona i chyba główną siłą napędową jeżeli chodzi o profesjonalne szkła.
Wystarczy tylko spojrzeć na paparozzi focących mecze piłkarskie (no ogólnie sport), zdjęcia przyrodnicze itp
Ale Sigma tego nie zrobi. Dlaczego? Bo nie ma rynku na taki sprzęt. Żaden zawodowiec nie będzie oszczędzał kilku tysięcy dolarów, żeby zastanawiać się "trafi czy nie"? Jako amator też mogę potwierdzić, że nie kupiłbym 400/2.8 czy 600/4 od Sigmy nawet gdyby kosztowała połowę tego co Canon (a tyle nie będzie kosztować). A przy okazji: większości użytkowników supertele śni się już po nocach Canon 600/4 BR DO :) Coś czuję, że będzie kosztować ok. $ 15 000 i będą kolejki :lol: Ale trzeba jeszcze poczekać z pół roku...
P.S. Potwierdzeniem tego jest wykreowanie przez Tamrona/Sigmę segmentu taniutkich super telezoomów dla amatora (150-600). Sprzedają się jak świeże bułeczki i chwała im za to :)
-
Hej,
obejrzałem zdjęcia z f5,6 i f8 i delikatnie mówiąc jest bardzo średnio. Robię często C16-35/4 i przy f5,6 na wszystkich ogniskowych jest lepiej. Piszę o tym, bo czytam w ich teście jedno, a widzę na zdjęciach coś nieco innego...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Hej,
obejrzałem zdjęcia z f5,6 i f8 i delikatnie mówiąc jest bardzo średnio. Robię często C16-35/4 i przy f5,6 na wszystkich ogniskowych jest lepiej. Piszę o tym, bo czytam w ich teście jedno, a widzę na zdjęciach coś nieco innego...
C16-35/4L to cholernie ostre i kontrastowe szkło i trudno sobie wyobrazić co miałoby być lepiej w Sigmie.
-
Myślałem, że stałka to stałka;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Myślałem, że stałka to stałka;-)
Jest przecież 4x jaśniejsza. U Canona zaczęła się era wystarczająco ostrych zoomów. Oczywiście stałki można zrobić jeszcze ostrzejsze tylko po co? W przypadku telefoto mają takie hiper ostre sens, bo tam często używa się telekonwerterów. No i nie każdy będzie chciał zapłacić za hiper ostrość ;)
Te wystarczająco ostre zoomy Canona są też wystarczająco jasne ( f/4 ), ale to już temat na inną okazję ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Te wystarczająco ostre zoomy Canona są też wystarczająco jasne ( f/4 )
Tym bardziej na coraz lepszych matrycach Canona...
-
Ktore sa coraz slabsze w stosunku do Nikona...
-
wez pod uwage ze optyczni wrzucaja gole jpgi z 0 wyostrzeniem itd...
-
Myślę, że jeżeli ktoś już, z sobie znanych pobudek, napalił sie na to szkło to nie po to żeby go przymykać.
A taka duża dziura na f=20mm konkurencji nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Tym bardziej na coraz lepszych matrycach Canona...
których konkretnie lepszych matryc? coś mnie ominęło - przez ostatnie 7 lat :mrgreen:?
jak firma robi 0.5 EV na 7 lat to ile będzie robiła 2 EV które jej brakuje do konkurencji :mrgreen:? - 28 lat :mrgreen:
-
A w tym czasie inny poprawia sie o 5ev.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
których konkretnie lepszych matryc? coś mnie ominęło - przez ostatnie 7 lat :mrgreen:?
jak firma robi 0.5 EV na 7 lat to ile będzie robiła 2 EV które jej brakuje do konkurencji :mrgreen:? - 28 lat :mrgreen:
EV to nie wszystko, ISO poszlo w gore i mpix'y.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Dla mnie ta z 6de jest idealna, skoro robię astrofotografię np na 16-35/4. Przy tym Canononie nie potrzeba mi światła 2.8 z okropnymi gwiazdami w rogach, ponieważ idealnie skorygowany 16-35 na F4 załatwia całkowicie sprawę. Uważam, że postęp w technologii matryc u Canona jest ogromny:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Może przespałeś, nie wiem czy ile EV w teorii poszedł Canon do przodu. Wiem ze zmieniając aparaty widzę cały czas postęp w matrycach canona. Rozdzielczość, czułość coraz lepsza a ceny idą w dół
-
używam 6D - matryca jest niezla - jestem zadowolony mogę powiedzieć że nawet bardzo zadowolony
ale
to przeskok z cropa daje taki efekt, w cropie canon drepcze w miejscu, epokowe przejścia z 15mpix na 18mpix - postępu nie widać konkurencja oskoczyła, w ff też drepcze w miejscu od 5DII wyraźnych zmian nie widać, a może nawet od 5D I :mrgreen: - megapixeli trochę więcej - bo to najprostsze, iso rzeczywiście lepsze ale DR stoi w miejscu, a kierownik nie słyszał o problemie - chyba tylko fanboy może iść w zaparte i tego nie widzieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
używam 6D - matryca jest niezla - jestem zadowolony mogę powiedzieć że nawet bardzo zadowolony
ale
to przeskok z cropa daje taki efekt, w cropie canon drepcze w miejscu, epokowe przejścia z 15mpix na 18mpix - postępu nie widać konkurencja oskoczyła, w ff też drepcze w miejscu od 5DII wyraźnych zmian nie widać, a może nawet od 5D I :mrgreen: - megapixeli trochę więcej - bo to najprostsze, iso rzeczywiście lepsze ale DR stoi w miejscu, a kierownik nie słyszał o problemie - chyba tylko fanboy może iść w zaparte i tego nie widzieć.
Jakby dreptali w miejscu to nadal polecane byłyby 40D a nie 70D aa w FF 5DI a nie 6D. Już 5D w 2005 r. dawał tak wysoką jakoś obrazka, że body dalej jest kupowane 10 lat później. Nie wiem czego oczekujesz po matrycy ? Są granice które jak widać ciężko w tej chwili przeskoczyć.Dla mnie postęp jest gigantyczny ale może to dlatego że nie tak dawno miałem film w aparacie ISO400 i nawet nie śniłem o takim 5D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale
Jeżeli liczysz na epokowe przejścia co roku, to będziesz coraz bardziej zawiedziony, bo takowych nie będzie. Epokowe przejścia były zwiazane z wprowadzeniem fotografii cyfrowej niedawno temu, ale skończyła się babci ta biegunka, bo życie to nie je bajka. Powracamy do normalnego stanu rzeczy, czyli stopniowych ewolucyjnych ulepszeń
Sony wprowadziło nowa technologię matryc ze znacznym kasowaniem szumu na niskich iso (co dało spory skok w DR) już parę ładnych lat temu. Od tego czasu żadnych wyraźnych zmian nie widać - drepcza w miejscu.:cry:
-
Od dziś Sigma 20A jest w sklepach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Od dziś Sigma 20A jest w sklepach
W niektórych rzeczywiście już jest: Sigma A 20 mm f/1.4 DG HSM / Canon - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl :mrgreen:
-
Przecież nie pytałem, stwierdzałem :)
-
Kupno tej sigmy dla cropowców mija się z celem mam 18-35 i to jest rewelacyjne szkiełko. Do pełnej klatki owszem jest w końcu jasno i szeroko :-)
-
Tak na szybko jedna fotka OKD na f/1.4:
http://www.kubacichocki.pl/test/sigma20a/domki.jpg
JPG standard prosto z puszki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Czekam na Twój test!!! :D
-
Mój porfel też czeka :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ernest_DLRS
Czekamy na test :)
A prosz :) http://www.canon-board.info/testy-sp...2/#post1301936
-
Jestem po krótkiej zabawie tym obiektywem. Na 5Dmk2 AF jest szybki i celny, na 50D też wydaje się nie byc problemów.
Obiektyw przydatny pod astrofotografie, to są wrażenie na gorąco.
Z puszki:
Po suwaczkowaniu:
Dane w EXIF.
-
Przesłałbyś mi do oceny ten plik RAW??
Ze wstępnych testów wynikało, że przez wzgląd na winietowanie i na krzywizny, ten obiektyw nie będzie idealny do astrofotografii. Na Twoich minaturkach źle to nie wygląda, dlatego chciałem zobaczyć surową, pełną klatkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Przesłałbyś mi do oceny ten plik RAW??
Ze wstępnych testów wynikało, że przez wzgląd na winietowanie i na krzywizny, ten obiektyw nie będzie idealny do astrofotografii. Na Twoich minaturkach źle to nie wygląda, dlatego chciałem zobaczyć surową, pełną klatkę.
Nie mam dostępu do raw w tym momencie ale jak dla mnie winieta i krzywizny były mocno przereklamowane - no chyba, że ja jakiś ślepy jestem. Nie udostępniałem tutaj linka wcześniej ale można sobie pobrać pełnego JPEG demozaikowanego przez LR na 0 z zerowym ustawieniem wyostrzania. JPEG jest z TIFF z wyłączonym subsamplingiem i 100%. Obecnie na szybko tylko to.
http://goo.gl/Pebngz?gdriveurl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Nie mam dostępu do raw w tym momencie ale jak dla mnie winieta i krzywizny były mocno przereklamowane - no chyba, że ja jakiś ślepy jestem. Nie udostępniałem tutaj linka wcześniej ale można sobie pobrać pełnego JPEG demozaikowanego przez LR na 0 z zerowym ustawieniem wyostrzania. JPEG jest z TIFF z wyłączonym subsamplingiem i 100%. Obecnie na szybko tylko to.
http://goo.gl/Pebngz?gdriveurl
Tutaj lepiej to wygląda. Gwiazdki w narożnikach zamieniają się w ptaszki, ale tylko na znacznym powiększeniu. Trzeba brać też poprawkę,że to na 1.4. Kurdę, to może być niezły killer do astro:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Tutaj lepiej to wygląda. Gwiazdki w narożnikach zamieniają się w ptaszki, ale tylko na znacznym powiększeniu. Trzeba brać też poprawkę,że to na 1.4. Kurdę, to może być niezły killer do astro:)
Na krawędziach kadru komę widać ale bez przesady. Są obiektywy co komę mają trochę mniejszą ale kosztem światła. F1.4 umożliwia zejście z ISO w dół i jak dla mnie lepszą jakość...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Na krawędziach kadru komę widać ale bez przesady. Są obiektywy co komę mają trochę mniejszą ale kosztem światła. F1.4 umożliwia zejście z ISO w dół i jak dla mnie lepszą jakość...
W tym problem, że ja nie chcę widzieć komy:) Nie rozumiemy się...Wydać kilka tys. zł, po to żeby oglądać komę na F2.8, to ja już przerabiałem:) Wolę wyjeżdżać na wyprawy z 6D oraz obiektywem lżejszym, bardziej wszechstronnym, nawet ciemniejszym (EF 16-35 4IS L), ale idealnie skorygowanym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Wolę wyjeżdżać na wyprawy z 6D oraz obiektywem lżejszym, bardziej wszechstronnym, nawet ciemniejszym (EF 16-35 4IS L), ale idealnie skorygowanym.
Porównanie stałoogniskowego obiektywu ze światłem 1.4 do zooma nie ma większego sensu. Ten zoom jest o tyle porównywalny, że można go ustawić na 20mm.
-
A ja mając 20 2.8 i 16-35II wszędzie i do wszystkiego biorę ten pierwszy :) Za jakiś czas zamienię na tą sigmę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
mając 20 2.8 i 16-35II wszędzie i do wszystkiego biorę ten pierwszy Za jakiś czas zamienię na tą sigmę
merida zabierałeś już "wszędzie i do wszystkiego" obiektyw z wypukłą przednią soczewką ważący prawie 1kg?
-
Myślę że spokojnie znajdą się ślubniaki którzy przygarną tego potwora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Porównanie stałoogniskowego obiektywu ze światłem 1.4 do zooma nie ma większego sensu. Ten zoom jest o tyle porównywalny, że można go ustawić na 20mm.
Czy doczytałeś, że chodziło o astrofotografię?:) Jeśli chodzi o idealną korekcję dla gwiazd, to jak najbardziej jest sens.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
W tym problem, że ja nie chcę widzieć komy:) Nie rozumiemy się...Wydać kilka tys. zł, po to żeby oglądać komę na F2.8, to ja już przerabiałem:) Wolę wyjeżdżać na wyprawy z 6D oraz obiektywem lżejszym, bardziej wszechstronnym, nawet ciemniejszym (EF 16-35 4IS L), ale idealnie skorygowanym.
Trochę się pogubiłem z tym o co chodzi. Sigma ma światło 1.4 a nie 2.8. Rozumiem astrofotografie na 16-35 2.8 ale na 4.0? Na szczęście mamy wybór i każdy może wybrać obiektyw jaki mu pasuje. S20 to fajny, jasny ale wielki kloc, jednym będzie pasował a innym nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Trochę się pogubiłem z tym o co chodzi. Sigma ma światło 1.4 a nie 2.8. Rozumiem astrofotografie na 16-35 2.8 ale na 4.0? Na szczęście mamy wybór i każdy może wybrać obiektyw jaki mu pasuje. S20 to fajny, jasny ale wielki kloc, jednym będzie pasował a innym nie.
Dlatego tak bardzo mi zależy na tym aby ktoś przetestował ten obiektyw w nocy:) Z doświadczenia wiem, że raczej żaden obiektyw nie da idealnie skorygowanego pola, na tak dużych przysłonach jak F1.4-F2. Na F2.8 jest już dość ciężko jeśli chodzi o szerokie pola. Życzyłbym sobie aby ta Sigma miała idealną korekcję na F2.8, bo jesli nie, to będę dalej zabierał ze sobą idealnego, choć troszkę ciemniejszego 16-344IS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Myślę że spokojnie znajdą się ślubniaki którzy przygarną tego potwora.
Być może, ale na wesele bym się z nim nie wybrał, chyba że po wykupiebiu ubezpieczenia NW :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Dlatego tak bardzo mi zależy na tym aby ktoś przetestował ten obiektyw w nocy:) Z doświadczenia wiem, że raczej żaden obiektyw nie da idealnie skorygowanego pola, na tak dużych przysłonach jak F1.4-F2. Na F2.8 jest już dość ciężko jeśli chodzi o szerokie pola. Życzyłbym sobie aby ta Sigma miała idealną korekcję na F2.8, bo jesli nie, to będę dalej zabierał ze sobą idealnego, choć troszkę ciemniejszego 16-344IS.
Będą idealne warunki to test będzie ;)
Co do zniekształceń na 2.8 to będziesz rozczarowany bo są w zasadzie praktycznie takie same jak na 1.4. Albo akceptujesz komę tylko na granicach kadru na pełnej klatce albo czekasz aż ktoś inny zrobi ultra jasny obiektyw bez wad optycznych pod pełną klatkę. Mógłbyś pokazać swoje astrofoto na obiektywie ze światłem 4.0 bo ja sobie tego jakoś nie wyobrażam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Będą idealne warunki to test będzie ;)
Co do zniekształceń na 2.8 to będziesz rozczarowany bo są w zasadzie praktycznie takie same jak na 1.4. Albo akceptujesz komę tylko na granicach kadru na pełnej klatce albo czekasz aż ktoś inny zrobi ultra jasny obiektyw bez wad optycznych pod pełną klatkę. Mógłbyś pokazać swoje astrofoto na obiektywie ze światłem 4.0 bo ja sobie tego jakoś nie wyobrażam.
W zasadzie, to nic nadzwyczajnego, bo bardziej specjalizuję się w długoczasowych ekspozycjach na montażu, ale ta korekcja mnie bardzo satysfakcjonuje. Wszystkie zdjęcia, to pełne klatki, bez resize.
-
czy ktoś gdzieś coś czytał, porównywał sigmę 20 1,8 do 20 art?
-
Jak AF w tym obiektywie? Wiadomo w słabych warunkach oświetleniowych typu repo, ślubniaki? Front, Back focus? Szybkość? Wiadomo w testach mogę sobie pooglądać jednak ciekawi mnie opinia kogoś kto sam używa.
-
Przymierzałem się do niej w sklepie i obrazek jak to w nowych sigmach-znakomity, jednak nie trafiała mi idealnie w punkt. Mikroregulacja w body nic nie dała. Póki co zostałem z C20 2.8 . Może kiedyś... ;)
-
Ja byłem na testach w sklepie a zamówiłem przez internet inną sztukę. W sklepie była bardzo dobra a przyszła dla mnie idealna. 0 problemów z AF. Trafia w punkt bez kalibracji. Jest jeszcze lepsza niż 35 Art.