Odp: Obiektyw uniwersalny (w góry)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
wybór między 18-135 a 15-85. pierwszy jest dłuższy, za to drugi szerszy. ja bym brał jednak 18-135, bo jak będziecs chciał szeroko, to skleisz sobie panoramkę. wielu poleci Ci 15-85, ale moim zdaniem jest ono nieużywalne na 15mm (za duża beczka).
Skąd wziąłeś tą beczkę na 15mm? Owszem, można zauważyć dystorsję, ale wcale nie jest ona duża. Jest mniejsza, niż na polecanym przez Ciebie 18-135 - wg photozone -3.15% do -4.21%
Z podanych obiektywów 15-85 jest najlepszym wyborem jako uniwersalny.
Jednak moim zdaniem jeszcze lepiej zabrać 3 obiektywy: uniwersalny, uwa i tele. Jakby do posiadanego 18-55 dokupić 10-18 oraz 55-250 to mamy wszystko to czego potrzeba w górach i cenowo wyjdzie podobnie.
Przyznam, że zupełnie nie pomyślałam o opcji dwóch obiektywów. Ma swoje mocne plusy, ale przepinanie co chwila obiektywów na dłuższą metę nie jest zbyt wygodne, szczególnie w górach, kiedy szybko chcemy coś uchwycić. Ale opcja warta uwagi.
Przepinanie zależy od osprzętu. Dobra torba z przodu i obiektywy w niej bez dekielków i przepięcie trwa ze 3 sekundy. Ja właśnie posiadam 10-18, 18-55 i 55-250 (wszystkie STM). Przepinanie bywa upierdliwe ale mamy pokryty solidny zakres ogniskowych i dobrą jakość fotek w przeciwieństwie do jakiegoś megazooma. Masa tych 3 obiektywów nie jest też szzcególnie uciążliwa, bo każdy waży ok. 0,25kg. W sumie z aparatem uzbiera się ok. 1,5kg co jest jeszcze do zniesienia i zmieszczenia w stosunkowo niewielkiej torbie.
Cytat:
Zamieszczone przez
yliada
przepinanie co chwila obiektywów na dłuższą metę nie jest zbyt wygodne
Też tak myślałem i początkowo zakładałem, że będę miał tylko 1 obiektyw, w moim wypadku miał on zakres 18-250. Po 2 latach dałem się skusić na szerokie kadry i dokupiłem 10-22. Zacząłem przepinać i przekonałem się, że to wcale nie takie straszne. A zdjęcia robię głównie na wycieczkach w górach. Zaufaj innym użytkownikom - przepinanie można polubić, albo przynajmniej zaakceptować. Aparat noszę na szyi, a obiektywy w torbie na pasku biodrowym od plecaka. Przepięcie to kwestia 10 sekund. (z dekielkami)
Często przepinam obiektyw, bo mam jeszcze stałkę Zenita, którą strasznie lubię i robi dobre foty. No i tak przyznam, że wolałabym jeden obiektyw na wędrówkę.
--- Kolejny post ---
A na przykład 10-18 + 18-135, jednak o jeden obiektyw mniej.
10-18 plus 18-135 to będzie bardzo dobry zestaw wycieczkowy, szczególnie ze oba obiektywy można obsłużyć jednym zestawem filtrów i jedną osłoną przeciwsłoneczną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Suchy
10-18 plus 18-135 to będzie bardzo dobry zestaw wycieczkowy, szczególnie ze oba obiektywy można obsłużyć jednym zestawem filtrów i jedną osłoną przeciwsłoneczną.
Filtry tak, ale osłony lepiej mieć dwie.
Po pierwsze nie są identyczne: EW-73B będzie winietować z 10-18, a EW-73C gorzej chronić przed odblaskami 18-135.
Po drugie wygodnie jest mieć osłonę zapiętą na stałe w pozycji roboczej. Można wtedy bez obaw wkładać obiektyw do torby bez przedniego dekielka bagnetem do góry. Wtedy zmiana obiektywów jest szybsza i wygodniejsza.
Ale faktycznie w razie konieczności EW-73C można stosować do obydwu.
Ale ja mam EW-73B z 18-135 założoną na 10-18 i nic złego się nie dzieje. Winieta jest tylko na 10mm, wystarczy delikatnie puknąć palcem pierścień ogniskowej i już znika.
15-85 o ile jego waga nie stanowi problemu, 18-55 stm to też wbrew pozorom super szkiełko i można dokupić 10-18 do niego
Cytat:
Zamieszczone przez
max5
18-55 stm to też wbrew pozorom super szkiełko i można dokupić 10-18 do niego
Potwierdzam. Sam jestem w szoku jak bardzo podoba mi się ostatni wypad pstrykany tym szkłem z 7D. :) Przy moich zastosowaniach (95% fot to dzikie zwierzaki i 5% widoki- wakacje) nie potrzebuję chyba lepszego szkła. :)