Odp: Jak zrobić zdjęcie Księżyca?
Panowie, nie cudujmy:p Przecież tu chodzi o zwykłe pstryki z kompakta. Przejrzystość powietrza naprawdę tutaj nie ma znaczenia.
Żaden pomiar punktowy. Żadna korekta ekspozycji. Tyb M, wyższego ISO sie nie bać, krótki czas naświatlania, bo przeciez łysy swieci niemiłosiernie. Przysłona trochę przymknięta.
Ot wszystko...
EDIT
Przepraszam, chyba sie zagalopowałem:p W kompakcie nie mozna ręcznie ostrzyć, więc niech będzie ten pomiar punktowy.
Jak ścigasz jądra w Andromedzie, to dla Ciebie zwykły pstryk. Ale kolega wątkozakładacz tak zrobił i dostał białe kółko na czarnym tle. Dlatego myślałem, żeby trochę dokładniej w formie przepisu na placki. ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Panowie, nie cudujmy:p Przecież tu chodzi o zwykłe pstryki z kompakta. Przejrzystość powietrza naprawdę tutaj nie ma znaczenia.
.
ma decydujace znacznie dla wyniku.
po drodze masz pare kilometrow atmosfery - to bedzie roznica czy fotografujesz przez mgle czy nie.
niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie swoimi radami . gdybys wiedzial , ze ze wzrostem czulosci spada rozdzielczosc odwzorowania , to pewnie chcac pokazac " fakture ksiezyca" zastanowilbys sie jaka czulosc nalezaloby preferowac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
gdybys wiedzial
'
on wie jak się robi takie zdjęcia , uwierz :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Jak ścigasz jądra w Andromedzie, to dla Ciebie zwykły pstryk. Ale kolega wątkozakładacz tak zrobił i dostał białe kółko na czarnym tle. Dlatego myślałem, żeby trochę dokładniej w formie przepisu na placki. ;)
jasne jasne, dlatego napisałem wcześniej, że się zagalopowałem;)
W każdym razie trzeba próbować i będzie ok.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
ma decydujace znacznie dla wyniku.
po drodze masz pare kilometrow atmosfery - to bedzie roznica czy fotografujesz przez mgle czy nie.
niepotrzebnie wprowadzasz zamieszanie swoimi radami . gdybys wiedzial , ze ze wzrostem czulosci spada rozdzielczosc odwzorowania , to pewnie chcac pokazac " fakture ksiezyca" zastanowilbys sie jaka czulosc nalezaloby preferowac.
Zaręczam, że te kilometry atmosfery absolutnie nie będą miały wielkiego wpływu na obraz z kompaktu:D
Inaczej by było gdybyś chciał uchwycić Księżyc w ładnej rozdzielczości z jakiegoś pięknie skorygowanego refraktora APO, albo z dużego Newtona.
Ciekawe, że każdy, kto ma w ręku jakiś dłuższy obiektyw, chce zrobić zdjęcie Księżyca. Ja też tak miałem, potem zrobiłem kilka plam na Słońcu, a potem mi przeszło.
Jakaś pierwotna tęsknota?
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
jasne jasne, dlatego napisałem wcześniej, że się zagalopowałem;)
W każdym razie trzeba próbować i będzie ok.
--- Kolejny post ---
Zaręczam, że te kilometry atmosfery absolutnie nie będą miały wielkiego wpływu na obraz z kompaktu:D
Inaczej by było gdybyś chciał uchwycić Księżyc w ładnej rozdzielczości z jakiegoś pięknie skorygowanego refraktora APO, albo z dużego Newtona.
mozesz jako zareczenie, ze sie nie mylisz pokazac wlasnorecznie robione zdjecie ksiezyca ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ciekawe, że każdy, kto ma w ręku jakiś dłuższy obiektyw, chce zrobić zdjęcie Księżyca. Ja też tak miałem, potem zrobiłem kilka plam na Słońcu, a potem mi przeszło.
Jakaś pierwotna tęsknota?
w ramach pierwotnej tesknoty wypadaloby tez wlozyc palec do ognia.;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
mozesz jako zareczenie, ze sie nie mylisz pokazac wlasnorecznie robione zdjecie ksiezyca ?
Nie jestem specem od fotek Księżyca, ale tutaj mam np całe zjawisko zakrycia Jowisza przez księżyc, które wykonałem obiektywem MTO1000.
https://drive.google.com/folderview?...zg&usp=sharing
tutaj znalazłem jeszcze z dopieszczonym detalem (jak na MTO)
https://drive.google.com/file/d/0B8z...ew?usp=sharing
poszukam jeszcze wieczorem, bo mam również zdjęcia z refraktora ED80...
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
ciekawe.
Jak zrobić zdjęcie Księżyca?
Nie rozumiem po co przymykac przyslone i wydluzac czas, tym bardziej przyslone w kompaktach ;>
Mam tez warpliwosci co do statywu, ksiezyc mozna spokojnie pstrykac przy 1/200 co w polaczeniu ze stabilizacja powinno wystarczyc :)