Odp: 7D + Sigma 17-50 f2.8 problem z ostrością
Tez mam 7D i Sigme 17-50. Świeżo zakupiona trafiała idealnie. Po jakimś czasie okazało się, że jest problem z trafieniem gdy używam lampy błyskowej. Wyłączylem wspomaganie AF w sterowaniu lampa zewnętrzna i teraz trafia. Mimo tego i tak Sigma leży w Gdyni w serwisie.
Twierdzą że coś z tym zrobią :-)
Żałuje, że ją kupiłem bez sprawdzenia. Wcześniej czytałem tylko testy i na tej podstawie zamówiłem ją w Euro i kupiłem. Wyślę na serwis a jak mnie dalej będzie wkurzać to zamienię na Canona 17-55 lub 24-105.
BTW mam na sprzedaż Sigmę 17-50 f2.8, stan idealny ktoś zainteresowany? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
winiarro
Już tamron 17-50 jak trafia to z reguły na każdym aparacie.
potwierdzam, warunek - dobre światło ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Canon7D
Żałuje, że ją kupiłem bez sprawdzenia...
Tego obiektywu nie można kupić bez sprawdzenia.
Na podstawie testu w Internecie kupiłeś sobie jak książę żonę w średniowieczu (widząc tylko jej portret) :).
Dobre skalibrowanie zooma z aparatem nie jest łatwe. Ciekawe, czy serwisantom będzie się chciało pobawić żeby był ostry na wszystkich ogniskowych.
17-50 to najgorszy przedział do roboty. Im dłuższy zoom tym mniej szans na FF i BF.
No cóż...nie wchodziłem na fora, nie czytałem itd. Myślałem, że nowy obiektyw będzie bez wad. Kupując nowy samochód z salonu nie jedzie się od razu na serwis ustawiać zbieżność? Widocznie z optyką jest inaczej...
Cytat:
Zamieszczone przez
Canon7D
No cóż...nie wchodziłem na fora, nie czytałem itd. Myślałem, że nowy obiektyw będzie bez wad. Kupując nowy samochód z salonu nie jedzie się od razu na serwis ustawiać zbieżność? Widocznie z optyką jest inaczej...
Z tymi samochodami, to bym uważał. Kobieta kupiła w dobrej cenie samochód i po 2 miesiącach pojawiła się na przedniej klapie wyblakła wielka jedynka. Był to samochód powystawowy wcześniej oklejony folią reklamową.
Z optyką już tak jest, że Canon nie dzieli się wszystkimi zmianami, które dokonuje w nowych aparatach w swoim systemie. Dlatego czasami Tamrony i Sigmy potrzebują regulacji. Najgorzej jak wysyłasz do serwisu i przychodzi odp., że wszystko ma swój zakres regulacji i lepiej już nie będzie.
Na jutro mam zamówionego kuriera, obiektyw jedzie na serwis. Jak odeślą to napiszę co ciekawego wykombinowali specjaliści z Sigmy
Napisz później ile się zeszło z kalibracja. Na stronie podają czas 7-14 dni, mój leży u nich od 8 stycznia a dzwoniąc dzisiaj do serwisu otrzymałem informacje ze może technik dzisiaj się nim zajmie.
Wcześniej napisałem do nich maila z uzasadnieniem usterki, poniżej wklejam odpowiedź:
Witam,
Proszę przysłać obiektyw do naszego serwisu w celu wykonania kalibracji
Sigmy. Do obiektywu proszę dołączyć kartę gwarancyjną, dowód zakupu ( może
być kopia), opis usterki oraz dane zwrotne z numerem telefonu.
Aparat należy wysłać wraz z naładowanym akumulatorem oraz zdemontowanymi
paskami.
Czas realizacji usługi to około 7-9 dni.
W przypadku kalibracji gwarancyjnej klient ponosi koszty dostarczenia
zestawu do serwisu.
Sprzęt proszę zapakować tak, żeby nie uległ uszkodzeniu podczas transportu,
nie należy wysłać obiektywu podpiętego pod aparat!
Sprawdź status <http://www.foto-service.pl/claimStatus.php> zlecenia
online.
Jak widać czas oczekiwania to 7-9 dni a tobie mija dzisiaj 9 dzień roboczy więc nie bardzo palą się do roboty ;) Sprawdzałeś status zlecenia w linku powyżej?
Sprawdzałem i nawet kilka razy dzwoniłem i dzisiaj tez nic się nie ruszyło.