Po to dodali tą opcję żeby sobie jej używać, a przy odrobinie chęci są znakomite rezultaty.
Wersja do druku
Po to dodali tą opcję żeby sobie jej używać, a przy odrobinie chęci są znakomite rezultaty.
całłkiem sporo spotów reklamowych kręci się lustrzankami. powód jest banalny - koszty, a ściślej stosunek jakości do kosztów. zdarzają się też klipy muzyczne.
W sumie tak ale....
.... jak zwykle jest jakieś "ale". Pojawiło się ostatnimi laty trochę kamer z dużymi matrycami i wymiennymi szkłami. To spowodowało że po wzięciu czegoś takiego do ręki osłabło zainteresowanie filmowaniem dslr. Oczywiście jest to rozwiązanie droższe ale dedykowana do filmu matryca, kupa udogodnień i cech wprost z zawodowych kamer powoduje że ze znanych mi osób które zarabiają filmowaniem praktycznie wszyscy przesiedli się z luster na kamery.
Myślę że to z powrotem pójdzie w stronę specjalizacji i funkcja filmowania w lustrach pozostanie wyłącznie jako dodatek.
Krótko.
Przy niskich budżetach dslr ma sens, szczególnie na starcie ale po co się męczyć na dłuższą metę jak jest np. takie C100 8-).
Kamet tv przemyslowej pracuja 24/7/365 co daje ponad 60tys godzin pracy rocznie o nic im sie dzieje a to przeciez ta sama technologia cmos. Moja kamera video Sony ma na liczniku 1800h i obrazowi nie moge nic zarzucic. Mysle ze uszkodzenia matrycy nastepuja a skutek niewlasciwego uzytkowania (filmowanie slonca itp.) a nie zuzywania matrycy jako takiej. Osobiscie nie znam nikogo komu zuzylaby sie matryca od filmowania.
No to filmik pokazuje co się dzieje jak matryca dostanie laserem.
Sam mam 5D2 i do filmowania nikt mnie nie namówi. Czasem zaprzyjaźniony kotleciarz sugeruje "filmikowanie" bo mam "dobry aparat". Mnie to nie kręci. Czasem córce w plenerze coś nakręcę ale sporadycznie.
Co do zużycia matrycy to wydaje mi się że tak jak kolega Przemek pisał, że jak nie przesadzasz z eksploatacją (ostre światło) to nie powinno się nic stać. Po drugie primo czym się różni matryca w 5D2 od Canonowych kamer? A te cctv? Pracuję w tym i widzę że kamery działają w sumie na wieki wieków. Jeżeli jest uszkodzenie to jakieś mechaniczne lub kablowe...
Chociazby 650 i 700d ale Ty lepiej przeczytaj ten punkt ze zrozumieniem, bo z tego co widze to nie łapiesz
A to przepraszam, zrozumiałem po swojemu. A tak na marginesie dual pixel bardzo dobrze sobie radzi z af podczas filmowania. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że radzi sobie tak samo jak dobra kamera.
Czasami komuś bardziej pasuje 5d mk III niż RED, czy Arri :
Perfection on Vimeo
Tutaj na pewno budżet nie był ograniczony :-)