Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Nagrywanie filmów - dlaczego jest nieporządane?

Mieszany widok

Miasto
    Wrocław

Question Nagrywanie filmów - dlaczego jest nieporządane?

Przeglądając znany portal aukcyjny pod kątem używanej lustrzanki spotykam bardzo często informację że aparatem nie kręcono filmów, albo nakręcoo tylko kilka minut, albo tylko sprawdzono czy kręci filmy.
    Czy rzeczywiście kręcenie filmów jest niekorzystne dla lustrzanki? Jeżeli tak to dlaczego?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Nagrywanie filmów - dlaczego jest nieporządane?

Cytat Zamieszczone przez Kyrzan Zobacz posta
    Przeglądając znany portal aukcyjny pod kątem używanej lustrzanki spotykam bardzo często informację że aparatem nie kręcono filmów, albo nakręcoo tylko kilka minut, albo tylko sprawdzono czy kręci filmy.
    Czy rzeczywiście kręcenie filmów jest niekorzystne dla lustrzanki? Jeżeli tak to dlaczego?
    Kręcenie filmów powoduje zużycie matrycy i pojawianie się artefaktów, podobno.
    Ile w tym prawdy to nie wiem

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Kręcenie filmów powoduje zużycie matrycy
    Czyli że niby nagrzewa się bardziej, pojawiają się jasne plamy, a w efekcie końcowym "matrix" ?
    Ile godzin/dni/tygodni mogłaby wytrzymać taka matryca? Są jakieś informacje na ten temat?
    Gdy szukam informacji o negatywnych aspektach filmowania lustrzanką to znajduję tylko wytyczne jak ustawić aparat i jaki obiektyw dobrać.
    Spotkaliście się z uszkodzeniem matrycy od filmowana?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Czyli że niby nagrzewa się bardziej, pojawiają się jasne plamy, a w efekcie końcowym "matrix" ?
    Ile godzin/dni/tygodni mogłaby wytrzymać taka matryca? Są jakieś informacje na ten temat?
    Gdy szukam informacji o negatywnych aspektach filmowania lustrzanką to znajduję tylko wytyczne jak ustawić aparat i jaki obiektyw dobrać.
    Spotkaliście się z uszkodzeniem matrycy od filmowana?
    Wszystko co teraz napisze to tylko moje dywagacje.
    Wszystko się zużywa. Załóżmy ze matryca ma swoja żywotność , powiedzmy 5 mln zdjęć. Robiąc zdjęcia nie mamy praktycznie możliwości dojść do takiego wyniku. Zakładam, że migawka pracuje średnio 1/50 sekundy na 1 zdjęcie. Czyli po 5 mln zdjęć matryca ma przebieg 28 godzin.
    Zacząłem się nad tym zastanawiać po tym jak kupiłem 7D ze zniszczoną matrycą, wyglądała na idealnie czystą ale na zdjęciach pojawiało się kilka wypalonych miejsc. Sprzedający przyznał, że namiętnie kręcił filmy.
    Oczywiście może być tak, że 95% aparatów wytrzyma wieloletnie kręcenie filmów a padną tylko nieliczne matryce. Z drugiej strony miałem canona XA10 i po przebiegu dużo większym nic się nie działo z matrycą

Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Zacząłem się nad tym zastanawiać po tym jak kupiłem 7D ze zniszczoną matrycą, wyglądała na idealnie czystą ale na zdjęciach pojawiało się kilka wypalonych miejsc. Sprzedający przyznał, że namiętnie kręcił filmy.
    Te wypalone miejsca jak wyglądają? Jak winietowanie tylko że na jasno?
    Jak rozpoznać że matryca ma już dość ? Chodzi mi o to że czasami nie widać ostrych uszkodzeń takich jak pionowe linie czy wyraźne plamy.
    Jak rozpoznać te subtelne objawy?
    Sposób z dekielkiem i długim czasem naświetlania jest dobrym wyznacznikiem stanu matrycy?
    Poczytałem ten wątek i ten wątek i kilka innych w których są widoczne stany awaryjne.
    Ale obawiam się tych które dopiero mogą się pojawić po tym jak kupię używany aparat.

Pełne uzależnienie
    Miasto

1. Filmowanie na imprezie może być zabójcze dla aparatu, nawet w smartfonie

2. Filmowanie lustrzankami - czy warto i jak zacząć? [poradnik] | Fotoblogia.pl

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

nie zagłębiałem się w ten temat jakoś szczególnie mocno, ale po prostu logiczne zdaje się, że matryca pracuje dłużej, przez co zużywa się, gdy lustrzanką kręci się filmy. po prostu wtedy matryca może wcześniej "paść".
    ebe ebe

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Swoją drogą zastanawia mnie to, dlaczego producenci lustrzanek i obiektywów tak dużo uwagi poświęcają funkcjom "filmowym" skoro tak rzadko są one używane.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez PMP Zobacz posta
    Swoją drogą zastanawia mnie to, dlaczego producenci lustrzanek i obiektywów tak dużo uwagi poświęcają funkcjom "filmowym" skoro tak rzadko są one używane.
    No nie wiem czy rzadko, wiele osób kupuje lustrzankę tylko dla filmowania

Bywalec Awatar PMP
    Miasto
    Poznań

Pisałem to w nawiązaniu do pierwszego posta, ale jak się zastanawiam, to wśród moich znajomych nikt nie używa lustrzanki "tylko do filmowania". Z drugiej strony to zaledwie kilka, kilkanaście osób.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów