W warunkach, które wymieniłeś akcja jest raczej niemrawa, więc f4 na 6D powinno styknąć.
Tym bardziej, że masz OS, więc ze dwie działki do przodu. Nie przekonasz się, póki nie spróbujesz.
Wersja do druku
W warunkach, które wymieniłeś akcja jest raczej niemrawa, więc f4 na 6D powinno styknąć.
Tym bardziej, że masz OS, więc ze dwie działki do przodu. Nie przekonasz się, póki nie spróbujesz.
stałki super sprawa ale nie w tłumie fotoreporterów.
strefy dla foto mogą być różnie oddalone o głównych wydarzeń. a może trzeba będzie robić szybkie foty w kuluarach lub przez otwarte drzwi.
imo c24-105/f4L jako allround to minimum - ze wszystkimi ograniczeniami wynikającymi z ogniskowych i f4
(dochodzi jeszcze kwestia gdzie to chcesz publikować? skoro pytasz to zapewnie nie na rozkładówkę newsweeka i może nikt nie będzie kręcił nosem na wysokie ISO).
zwyczajów sejmowych nie znam ale robiłem kiedyś foty w pałacu prezydenckim jako tzw gość. sala kolumnowa. światło dużo gorsze niż na standardowej konferencji prasowej.
daleko miałem do Prezydenta a i tłumek "pro" w swojej strefie był odgrodzony taśmą i nie mógł zbyt blisko podejść.
moje foty małpą to słabizna - lepiej przemilczę. natomiast jeden"pro" pstrykający dla poważnego portalu www, nie wyciął exifów i stąd wiem, że robił Canonem EOS-1D Mark IV, 1/125s. f4, ISO 1250, bez lampy, na preselekcji czasu i AWB :). ogniskowe: 78mm do 93mm więc być może nawet tym samym zoomem o który pyta autor wątku.
no ale te foty to też takie sobie - ot chałturka na www.
Ah zapomniałem że 6D to FF, nie grzebałem dawno w nowszych sprzętach i byłem poprostu zmęczony. Człowiek zajmuje się fotografią więc wie o czym do niego mówię, nawet jeśli się pomyliłem to adresat komentarza zrozumiał o co mi chodziło. Można było mnie poprostu skorygować natomiast nie widze potrzeby zamieszczania jakichś zjadliwych komentarzy. Nawet jeśli jestem niewyspany to nie dlatego, że długo spałem.
Ja mam dokładnie ten sam set: 6D z 24-105 4L. Na co dzień głównie zajmuję się fotografią koncertową (ale powiedzmy, że jedno i drugie to swego rodzaju reportaż ;) ) i obiektyw jest naprawdę uniwersalny. Póki co - jedyny jaki posiadam. 6D ma naprawdę sensowne ISO wiec można zawsze podbić, gdy światła za mało natomiast ta pucha ma to do siebie, że AF ma...nienajlepszy i czasem przy dynamicznych sytuacjach jest z nim problem, a przy reportażu może to zaważyć o tym, czy mamy dobre zdjęcie, czy go nie mamy.
Anthony ja bym ten zestaw uzupełnił jakąś jasną stałeczką.
24-105 to mój główny wół roboczy do ślubów, eventów, konferencji, targów...słowem do wszystkiego i w prawie każdych warunkach - dodatkowy zakres 70-105 jest bardzo użyteczny i dlatego wolę ten słoik bardziej niż 24-70. Fotografuję praktycznie w 100% z lampą, więc zawsze mam wspomaganie dla AF.
miszaj racja 24-105 baaaaardzo uniwersalny jest. Fakt przy f/4 może czasem brakować światła ale osobiście wtedy błyskam małym Sunpakiem 2000 lub 430-ką zależnie od potrzeb. Na bieganie po mieście bardzo fajny zakres. I co też ważne - jest moim jedynym szkłem, które zabieram na wakacje :)
Ja na wakacje też go wziąłem, ale częściej miałem założonego 17-40 i 50-tke. Później jak urodziły mi się dzieci i zmienił się przekrój robionych zdjęć na portretowe w trudnych domowych warunkach i czasem na dworze to 24-105 zrobił się za ciemny, poza tym kiepsko było z rozmyciem tła przy f/4, a dziecięce portrety powinny być miękkie raczej. Dlatego 24-105 mimo, że kiedyś mój ulubiony, zaczął leżeć w torbie. Później jeszcze bardziej polubiłem stałki i sprzedałem go w końcu.
24-105L jest tak naprawdę użyteczny w zakresie 24-50 (przy przesłonie 4), potem robi się mydełko, trzeba przymykać, więc jest to bardziej szkło plenerowe
przynajmniej tak było w moim, używanym b, krótko, egzemplarzu
To rzeczywiście kiepski egzemplarz miałeś, na moim nie widzę różnicy w rozdzielczości na żadnej ogniskowej.