O ile wiem to w trybie Av aparat liczy ekspozycje dla swiatła zastanego a lampa jedynie doswietla pierwszy plan. Coś pomylilem ???
Wersja do druku
O ile wiem to w trybie Av aparat liczy ekspozycje dla swiatła zastanego a lampa jedynie doswietla pierwszy plan. Coś pomylilem ???
Nic nie pomyliles. Zastanawiam sie tylko jak to sie ma do nieprzepalania pierwszego planu ;)Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Nie tylko w trybie Av, a praktycznie we wszystkich trybach.Cytat:
To podstawowa zasada całego E-TTL'a. Światłomierz w aparacie zawsze mierzy zastane, a zadaniem lampy jest doświetić pierwszy plan. I skoro przepala, to trzeba ją w inny sposób "przygasić" i te sposoby podałem.
Ano :-)Cytat:
To juz nic nie łapie. Skoro lampa tylko dobłyskuje pierwszy plan czyli leciutko pstryka to trudno jest go przejarać-tak na zdrowy chłopski rozum. Aha no i wydawało mie sie, że w trybach Auto lampa wali pełna moca i aparat własnie traktuje lampe jako głowne swiatło i stąd zdarza się przejarany pierwszy plan i niedoswietlone tło. Ale je narazie tylko teoretyk jestem wiec moge sie mylić
Mylisz sie.
Jesli zastanego jest wystarczajaco (a zwykle jest i aparat ustawia sie do zastanego) to nawet minimum dorzucone z lampy do tego potrafi zrobic "za duzo", zwlaszcza przy mniejszych odleglosciach obiektowych. Dlatego wlasnie ktos wymyslil korekty.
A w automatach lampa wcale nie wali na pelnej mocy. Tez umiejetnie sie dostosowywuje, podobnie jak w Av czy Tv. Jedyna roznica to ze w auto puszka ma wyznaczony limit zastanego do pelnej dziury i 1/60 dla jakiegos tam iso i ponizej juz nie schodzi. Tyle ze to samo poza auto iso i automatycznie wyskakujaca kukulka jest w P.
Ok łapie wszystko poza zdaniem: w auto puszka ma wyznaczony limit zastanego do pelnej dziury i 1/60 dla jakiegos tam iso i ponizej juz nie schodzi. Czy to oznacza, że w trybach auto aparat max co może ustawić dla zastanego to: pełna dziura, 1/60 i iso400, a jak jest nadal ciemno to dobłyskuje lampą. Teraz dobrze myśle ?
Tak. Z lampa w P napewno tak jest, z tym wyjatkiem, ze sam musisz otworzyc lampe i ustawic iso ;)
Nie wiem czy lampa na kwadraciku nie otwiera sie przypadkiem nieco wczesniej zanim dojdzie do limitu...
Fotografuje ktos wogole na auto? :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Moja siostra na zielonym lub P (350D + wbudowana lub z rzadka 420EX - zewnetrzna rzadko podlacza bo albo jej nie nosi bo za ciezka, albo nie ma czasu/ochoty podpinac zewnetrznej).
Powod: "a bo nie mam czasu na te rozne ustawienia a wychodza dla mnie wystarczajaco dobrze na automacie" .