Odp: Obróbka zdjęć za kasę! pomocy
Ludzie nie można nisko cenić swojej pracy. Za byle bzdure u mechanika trzeba zaplacic 50 zl za godzine minimum. A skoro ktos nie potrafi, nie chce sam obrobic swoich zdjec to moim zdaniem 50 zl za godzine to minimum.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
izuu0
Zbytnio nie wiedziałam, gdzie wrzucić ten wątek.. mianowicie dotyczy on obróbki zdjęć za pieniądze.. Jest pan, który będzie miał swój wernisaż i potrzebuje, aby obrobić mu 102 zdjęcia w miarę normalnie, bo z zawodowego fotografa nie był zadowolony i kasa troche wyrzucona w błoto.. zostałam zaproponowana ja.. i zapewniono mi, że nie jest to praca za darmo.. i sama nie wiem co mam w tej sytuacji robić.
jestem amatorem.. aczkolwiek nie mam pojecia jak sie zachować. powiedzieć o kasie? zrobić za darmo? wiadomo, ja przy tych zdjęciach spędzę cały weekend i pewnie większość przyszłego tygodnia.. ile brać za jedno zdjęcie?
proszę o szybką odpowiedź, jutro mam rozmawiać z tym panem.
Poproś tego pana żeby przesłał Tobie jedno zdjęcie do obróbki, obrób je i mu odeślij. Będziesz wiedziała wtedy ile zajęło to (ta obróbka) Tobie czasu i na tej podstawie będziesz wiedziała czego się spodziewać po pozostałych 101 zdjęciach. Jak ten pan będzie zadowolony z Twojej obróbki to rozmawiacie dalej o finansach. Nie prowadzisz działalności gospodarczej więc wypadałoby ustalić stawki za wynagrodzenie bez podatku. Które są różne:
Zdjęcia produktów, packshot, fotografia produktów - WizjaProduktu.pl - Obróbka zdjęć przesłanych przez klienta - przy "powyżej 100 zdjęć" 5 zł za jedno zdjęcie plus 40 zł za godzinę pracy jeżeli okaże się że nad każdym zdjęciem trzeba będzie dłużej posiedzieć.
Retusz i obróbka zdjęć
"Przygotowanie zdjęcia do wydruku" - od 4 PLN/netto za sztukę
+
"Retusz i obróbka zdjęć z przeznaczeniem do druku i publikacji w Internecie." dla "Ilość zdjęć" 101-250
"Kadrowanie, korekcja kolorów, ostrości i jasności zdjęcia" - 1,50 PLN/netto za sztukę
"Retusz postaci (wygładzanie skóry, redukcja zmarszczek, wybielenie zębów, korekta czerwonych oczu, poprawa nosa, oczu, ust)" - 4 PLN/netto za sztukę
"Usuwanie niechcianych elementów na zdjęciu, zmiana koloru elementu, prostowanie elementów" - od 3,50 PLN/netto za sztukę
13 PLN/netto, dla równego rachunku 10 PLN/netto.
Jeżeli okaże się że wystarczy całość pociągnąć hurtowo jakimś fajnym presetem w Lightroom i pan stwierdzi że "to jest to!", to przytulenie z pięciu stów nie byłoby złą opcją. Za mniej to lepiej nawet nie włączać komputera. Jakby ten pan zaczął narzekać na cenę, to zawsze może zajrzeć sobie pod ten link.
Źródło: obróbka zdjęć cennik - Google-Suche
Cytat:
Zamieszczone przez
scooter
Ludzie nie można nisko cenić swojej pracy. Za byle bzdure u mechanika trzeba zaplacic 50 zl za godzine minimum. A skoro ktos nie potrafi, nie chce sam obrobic swoich zdjec to moim zdaniem 50 zl za godzine to minimum.
Dlaczego porównujesz pracę fotografa do pracy mechanika ?
Wolę 3 godziny zdjęcia obrabiać za 50zł niż godzinę samochód za 50zł
Bo jedna i druga rzecz robi ktos kto ma wiedze, a wiedza nie jest tania.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dlaczego porównujesz pracę fotografa do pracy mechanika ?
Wolę 3 godziny zdjęcia obrabiać za 50zł niż godzinę samochód za 50zł
A mechanik moze wolec odwrotnie - niech kazdy robi to co lubi i jeszcze niech mu to przynosi kapuche. Ja tam wcale nie uwazam, ze dobrym mechanikiem jest latwiej zostac niz dobrym fotografem.
Dokladnie, a dobrze obrobione i przygotowane do druku zdjecia wymagaja czasu i wiedzy ktorej nie posiadzie sie w 15 minut, wiec nalezy ja cenic;)
Chcialem zauwazyc ze autorka pytania, izuu0 nie jest ani zawodowym fotografem, ani zawodowym grafikiem, wiec nie musi wyceniac swojej stawki po cenach rynkowych.
Cytat:
powiedzieć o kasie? zrobić za darmo?
Jak widac nie odrzuca nawet opcji zrobienia tego za darmo i wcale nie uwazam tego za naganne. Czy nikt z was nigdy nie zrobil nic za darmo? i czy to jest psucie rynku?
Bez przesady, to jest jednorazowa fucha/przysluga, a nie dampingowa robota na czarno. Chociaz pewnie US mialby absolutnie odmienne zdanie.
Przy duzo wiekszej stawce godzinowej, zdaza mi sie komus pomoc za darmo, poswiecajac nieraz i kilka, kilkanascie godzin swojego wolnego czasu (i nie sa to przyslugi dla kolegi, czy znajomego).
Wbrew pozorom to kiedys moze (choc nie musi) zaprocentowac. Traktujmy taka darmowa robote jako "inwestycje w reklame szeptana", ktora jest calkie skuteczna i niedroga (w srodowisku foto chyba bardzo skuteczna)
Jak radzil GalaktycznyMuczaczo, 700PLN to calkiem przyzwoita cena, jezeli to jest podstawowa obrobka, a nie sleczenie wielogodzinne nad kazdym kadrem.
Poza tym:
Cytat:
Jest pan, który będzie miał swój wernisaż
za niewielka cene, bedziemy mogli poczuc sie mecenasami sztuki :)