Odp: Zamiana 28-135 IS USM na...
jeśli chcesz w miarę tanio to bierz 20-35 ze zmiennym światłem. Miałem z 5dc i było ok. Później pokusiłem się o 17-40 L (dopłata 1200zł) i mimo że w opini wielu był to udany egzemplarz większych różnic nie było widać w obrazowaniu. 5d 1 i 20-35 to moim daniem bardzo dobry ekonomiczny zestaw.
To zależy z jakiego kraju będziesz zamawiać. Do tego wszystko też jest uzależnione od wartości przesyłanego towaru itd itp. Na terenie Unii raczej chyba nie ma problemu ale może pod poniższym linkiem może uda Ci się znaleźć trochę więcej i bardziej szczegółowych informacji.
Jak kupować za granicą
17-40 L, jeśli finanse pozwalają to bierz ten obiektyw. 17mm się nie bój, a to jednak lepsze szkło niż 20-35 3.5-4.5
Miałem, ale coś mnie napadło i sprzedałem. To był błąd.
20-35L - może być stare i zajechane, to było kiedyś podstawowe szkło reporterskie.
Tania opcja to 24-85/3.5-4.5 - ma bardzo dobry dół ogniskowych.
Albo poczekaj na nowo zapowiedziane 24-105/4.5-5.6 IS STM. Będzie spokojnie do 2.000zł, a jego MTF wyglądają zaskakująco dobrze.
Albo jak jesteś kreatywny i nie potrzebujesz zooma to może 24IS.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Albo jak jesteś kreatywny i nie potrzebujesz zooma to może 24IS.
No właśnie tak pół na pół. W ubiegły weekend byłem w Berlinie (przez ten cholerny maraton nie widziałem wielu rzeczy). Po powrocie i zgraniu zdjęć przekonałem się, że 90% fotek robię na 28mm - a i tak nieraz było mi za wąsko. Górny zakres mojego 28-135 prawie niewykorzystywany, dlatego pomyślałem o 20-35 - i szeroko, i zoom wystarczający.
Opinie ma dość dobre, a 17-40L różne - wielu twierdzi, że na FF "d**y nie urywa" tak, jak tego oczekiwali.