No właśnie nie. Kolega czornyj radzi bardzo rozsądnie.
Wersja do druku
Dell Inspiron 3847 i5-4440/8GB/128+1000/Win8X GT625 - Desktop - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
masz ssd, win8,1,twardy 1 tera,reszte jest w info.Trzeba tylko w sklepie poprosic o dolozenie RAM do 16.DELL opiekuje sie kompem,przyjezdzaja do domu itepe Mam i jestem zadowolony. Poprzednio tez mialem DELLA - zadnych klopotow. Sklep przyjazny,moze Ci doradza co innego.Powodzenia :-)
Gigabyte GA-B85M-D3H
Intel Core i5-4690K BOX
4x4 GB DDR3 1600
WD Blue 1TB
Crucial M500 240 GB
LG GH24NSB0
Corsair VS 550W
GeForce GTX 750 Ti lub cos z AMD
Obudowa - w/g uznania od 45zl do 1000
Mysz, klawiatura
Monitor??? - niech madrzejsi cos wymysla bo sam jestem w kropce
Ofc, zestaw skaladany na szybko. Mozna taniej i drozej w/g gustu. Niczego nie wciskam. Mozesz nawet mac'a kupic tez bedzie ok. Za 6K juz chyba jakis bedzie (chyba).
czesci powinny byc dostepne w http://www.morele.net/ skladaja kompa za free.
Jeśli już ta płyta, to skoro producent podaje max 32GB, a na płycie są 4 sloty na pamięć, to po co zapychać je kośćmi po 4GB? Jak później rozbudować system za np. 2 lata? Trzeba będzie szukać kupca na 4GB kości, co będzie ciężko sprzedać i na dodatek za grosze. Nie lepiej kupić 2*8GB i "na zaś" zostawić na dołożenie dwa sloty puste? Tym bardziej, że różnica w cenie 4*4GB a 2*8GB nie jest porażająca. :)
Jeżeli o monitory chodzi to tylko EIZO. Mnie na nówke stać nie było, wziąłem jakiś poleasingowy z gwarancją, ale wreszcie sRGB w aparacie to to samo co SRGB na monitorze :)
Komputer:
Procesor Intel najlepiej i7, nie pakuj się w amd.
Pamięć ram im więcej tym lepiej, jest bardzo ważna przy obróbce- szczególnie video więc 8gb to absolutne minimum.
Karta graficzna- już się w nich nie orientuje, poczytaj, które modele nadaj się do obróbki video/foto, jeśli chodzi o forme to nvida.
Dysk, jak już pisali ludzie wyżej - SSD.
Monitor:
Tylko EIZO!!! nie musi być mowy za 20000zl, osobiście mam dwa poleasingowe eizo po 500-700zl, skalibrowane po zakupie przez kolegę, oraz kartę graficzną, ktora dobrze je obsługuje ;) i takie rozwiązanie baaaardzo polecam, jest to niesamowicie wygodne przy obróbce. To chyba tyle ;) pozdrawiam
Nie ma sensu pchać się w i7. I5 jest wystarczająco szybki. Seria "K" czyli odblokowany mnożnik - można jeszcze sporo z niego wycisnąc. Zestaw zdebik'a jest do przyjęcia po za ramami. 16GB i tak nie jest Ci do niczego potrzebne. Z powodzeniem wystarczy 1 kość 8GB.
Ja dodam swoje trzy groszę
Złóż PC-ta z odpowiednimy komponentami i zainstaluj system IOS i masz hackintosh-a lub jak kto woli mac-a.
Działa super nie na jakimś windowsie.
Odpowiednia płyta Gigabyta lub Asusa procek I7 , grafika Geforce i śmiga jak talala.
Sam złożyłem i polecam.