Odp: pierwszy sprzęt do portretów/makro
Kp1 nie daj się kaznodziejom, jak chcesz lustrankę, to kup sobie lustrzankę. Twój plan jest całkowicie realistyczny, możesz tanio nabyć sprzęt, który odpowiada Twoim zamiarom. Byleś nie próbował fotografować bez światła.:roll:
Oczywiście, że opłaca się kupić starszy sprzęt, jak się ma ograniczony budżet. Ja mam w szufladzie 20D i 500d z małym przebiegiem i w perfekcyjnym stanie, których nie używam. Teraz mam nowsze zabawki, ale zdjęcia z nich były równie dobre (albo złe). Za 1001 zł oddalbym Ci oba razem z kitowymi obiektywami plus 50/1.8 (które ma tendenclę do samo rozpadu, ale poza tym jest jak nowe :lol:) bateriami i wszystkim innym w pudłach, gdybyś się pojawił pod moimi drzwiami. Ale mieszkam za daleko, więc oferta nieaktualna.:cry:
Jakikolwiek Canon od 20d do 600d spełni Twoje wymagania, do tego kit, i 50mm/1.8. Do makro różnie można kombinować od pierścieni pośrednich, przez soczewki, odwrotne mocowanie, tanie obiektywy manualne itd. Topowym rozwiazaniem do prawdziwego makro jest EF-S 60mm/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja mam w szufladzie 20D i 500d z małym przebiegiem i w perfekcyjnym stanie, których nie używam. Teraz mam nowsze zabawki, ale zdjęcia z nich były równie dobre (albo złe)
Pięknie to ująłeś .oddając prawdę o jakości fotek w ujęciu:starszy nowszy sprzęt.Mam dużo świetnych fotek z Pentaxa K 100D i dużo świetnych z C 5D3.Ten drugi bije na głowę ten pierwszy,a ilość fotek cieszących ,jest wciąz równoważna.
Lustrzanka sama z siebie nie da ci super zdjęcia, oczywiście kupno nie będzie złym krokiem. Co kupić to już napisali koledzy. Lustrzanka - jaka by nie była - wymaga jednak jakieś wiedzy o fotografii popartej doświadczeniem jeżeli chcesz robić zdjęcia z - jak napisałeś - rozmytym tłem, które przyciągną oko.
I wbrew temu co ostatnimi czasy można poczytać na forum, cropem też da się robić dobre zdjęcia. Mam i cropa, i FF. I cropem też udało mi się zrobić sporo fajnych zdjęć :)
Polecam Canona 40d w parze z Canonem EF 85mm 1.8 USM; świetny zestaw do portretów, ale uprzedzam, że będzie wąsko i sprawdzi się głównie przy fotografowaniu z dystansu.
A jakim dysponujesz budżetem, napisałeś,,że na body chcesz wydać ok. 1000zł, a ile na obiektyw/obiektywy? 85/1.8 faktycznie może być wąski. Jest też 50/2.5 makro,jest szerzej.
Body do 1000zł to tylko 40D, 50D i 5Dc są powyżej budżetu ale jak jesteś w stanie dołożyć to polecam 5Dc :) Jak już wejdziesz w FF to tak łatwo nie uciekniesz :) Da się tym robić makro, portrety pewnie też ale to nie moja działka. Do robali nie lepiej Tamrona 90mm? Chyba taniej wyjdzie niż Canon 60mm? Ewentualnie opcja Helios + pierdzionki pośrednie (ile to może kosztować ze 100-200zł wszystko?) a reszta w obiektyw do portretów.
Tanio :
Camon ef-s 60mm 2.8 macro + eos 40d ew 550d/600d - 600'ka lepsza do.macro ze wzgledu na ekranik.
Drogo:
Ef 100mm 2.8L macro + eos6d
Oba zestawy nadaja sie do portretow i macro.
" Aparat mogę kupić nawet używany, raczej tańszy (może być starszy model) ok 1000 zł na początek."
proponowane
Ef 100mm 2.8L macro + eos6d .... ;/