Hej, chcę kupić lustrzankę, nie zajmuję się fotografią, lubie pstrykać zdjęcia ale tylko dla siebie i w tym celu potrzebuję lepszy aparat. Interesuje mnie kupno koniecznie lustrzanki więc proszę nie namawiać na kompakty. Zależy mi na portretach (ładnie rozmyte tło), zdjęciach makro i takich codziennych "krajobrazach", nic więcej mi nie potrzeba, zadnego filmowania itp. Aparat mogę kupić nawet używany, raczej tańszy (może być starszy model) ok 1000 zł na początek. Po przeczytaniu miliarda wątków na ten temat, podobno lepiej kupić słabsze body a skupić się na porządnych obiektywach, więc proszę od razu po podaniu modelu zasugerować najlepszy obiektyw do portretów/makro ?? Bardzo ważne - co myslicie o kupnie starego aparatu, tak z 2008 roku? np nikon d60 ? (tak wiem ze to forum canona).
Proszę o nieużywanie "profesjonalnego" słownictwa bo nic nie zrozumiem, oraz niekrytykowanie i dogadywanie, że "zdjecia robi fotograf". Chcę lustrzankę i proszę o pomoc bez zbędnego komentarza. Z góry bardzo dziękuję![]()