Może akumulatory zmień, to w trybie hss ?
Wersja do druku
Dobre Eneloopy akumulatory i wszystko bedzie dzialalo jak nalezy.
+1 za Yongnuo 568EX II - nie ma lepszej alternatywy. Jest to troche tani chinczyk ale jak sie zepsuje to kupisz kolejny:) Mozesz miec 4 takie lampy w cenie 600EX:)
Mam dwa różne komplety akumlatorów GP, z obydwoma dzieje się to samo. W obecnej chwili nie mam możliwości sprawdzić innych. Nie wiem/nie pamiętam czy dzieje się to również w trybie hss ale w zwykłym na pewno. Zazwyczaj można zrobić dwa zdjęcia w serii a przy trzecim aparat się wiesza i potrzebne jest wyjęcie akumlatora.
zasilanie obstawiam, styki na stopce aparatu przeczyść. Sprawdź jak działa seria przy zdalnym wyzwalaniu
Zrobiłem kilka prób aby sobie przypomnieć jak to wygląda dokładnie. Gdy lampa jest założona na stopce aparatu, przy robieniu zdjęć serią może nie przy trzecim zdjęciu ale trochę później aparat sygnalizuje następujący błąd: Err 20 Nie można fotografować ze względu na błąd. Wyłącz i włącz lub wyjmij i ponownie włóż akumulator.
Natomiast jeśli odpalam lampę przez radiowy wyzwalacz aparat działa jak należy. Natomiast lampa po zrobieniu kilku zdjęć w serii przestaje błyskać na krótką chwilę po czym działa dalej. Sądzę, że jest to spowodowane tym, że akumulatory nie nadążają jej ładować. Specjalnie mnie to nie dziwi bo to logiczne ale czemu w takim razie w analogicznej sytuacji aparat wyrzuca błąd zamiast spokojnie strzelać foty bez błysku?
P.S. Czyszczenie styków nie pomaga.
Erorr 20 - informacja o usterce mechanizmu.
Przetestowałem to u siebie, występuje ten sam błąd. Najczęściej gdy lampa błyska z pełną mocą. Przy dobrym oświetleniu gdy nie jest potrzebna moc lampa robi bez problemu serią. W miejscach nie doświetlonych przy iso do 400 i czasach 1/200 f5.6 po kilku klatkach zielona dioda ładowania na lampie i error 20.
Aparat powinien dalej robić bez lampy, zdarza się i tak, że jeszcze dwie klatki zrobi i wyskoczy błąd, wynika to chyba z braku synchronizacji migawki z lampą i aparat może to widzieć jako błąd (usterkę).
Podbij iso wyżej, i zobacz czy problem występuje. Obserwuj diodę gotowości lampy. Problem u mnie występuje w momencie gdy zapala się zielona dioda (brak gotowości lampy) 8-)
Wszytko się zgadza. U mnie też tak to wygląda. Aparat wyrzuca błąd gdy na lampie świeci się zielona dioda a im mocniejszy błysk tym szybciej się zacina, zapewne dlatego że dłużej się ładuje i łatwiej "trafić zdjęciem" na nie gotową lampę.
Myślałem, że to z moim egzemplarzem jest coś nie tak a tu się okazuje, że nie. Ciekawe czy winny tu jest aparat, lampa czy połączenie akurat tych modeli ze sobą.
Aparat i lampa, aparat powinien robić dalej bez lampy... ale w zasadzie jaki sens...
W ciemnych miejscach używam iso 1600 lub 800 z lampą, czasem wyżej i czasów do 200 i owy problem nie występuje, lampa nie używa pełnej mocy, przesłona do 6.3.
Mało kiedy błyskam pełną mocą, raz że to brzydko wygląda a wda pełna moc w serii, to raczej 2,3 fotografie i zielona dioda nie tylko YN.
Test jeden tak na szybko ciemny obiekt, przy słabym świetle iso 800, czas 1/200 i f5.6 robi seria H plus lampa hss (choć nie używa przy czasie 1/200) 16 klatek i bez błędów.