Odp: Canon 50d + 24-105L? Czy coś z tego wyjdzie?
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
50d wolałbym 15-85, szczególnie do podrózy...
A te karaiby którym szkiełkiem robiłeś? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
zakup 24-105 do cropa ma sens jeżeli planuje sie w najbliższej perspektywie zakup FF
No właśnie problem w tym, że na jesieni planuję zakup FF :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dzeej
dlaczego oglądasz się za 24-105 skoro pokrywa większość Twoich ogniskowych. Posiadasz 85 i 17-70, pytanie czy chcesz je zamienić na jedno szkło?
Chcę zostawić 85 i pozbyć się 17-70, bo koszmar mam z tą sztuką...
Cytat:
Zamieszczone przez
dzeej
Może lepiej poszukać czegoś w zakresie 70-300?
Aż takim budżetem nie dysponuję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
85 1.8 L???? sam składałeś to szkło?
Sorry, dla mnie to tak dobre szkło, że spokojnie mogłoby dostać czerwony paseczek.
to weź od dziewczyny lakier do paznokci i namaluj pasek;)
Moim zdaniem zrób przegląd ostatnich powiedzmy 200 zdjęć i zobacz na jakiej ogniskowej z reguły focisz. Może zmień na 24-70 f2.8 i będzie spokój - podpasuje
Właśnie dużo robię w zakresie 17-50 + 85, generalnie zależy mi na o wiele lepszym zastępcy dla S 17-70, lepszej ostrości i przede wszystkim AF.
Teraz się zastanawiam nad 18-270 (jak z tym szkłem na Canonie? Trzeba przebierać?) albo zestaw: T 17-50 + w niedalekiej przyszłości 70-300 no i dopełnieniem byłby 85, który posiadam. Jednak w tym drugim zestawie pozostaje kwestia zmieniania szkiełek często :)
24-105 używałem z 350D, 30D, 40D i nie planowałem w przyszłości FF. Byłem i jestem z niego zadowolony. No, teraz z 6D, to jestem tak średnio zadowolony. Na cropie nie miał żadnej winiety. Teraz przy 24mm na FF ma. I to dość potężną.
Wtedy gdy go kupowałem, był polecany na forach. Nawet tutaj. No ale wtedy FF nie było tak popularne jak teraz. Dziwne, że teraz, gdy FF stało się popularne, ten obiektyw jest odradzany do cropa. Co się stało?
Cytat:
Zamieszczone przez
Quechua
Właśnie dużo robię w zakresie 17-50 + 85, generalnie zależy mi na o wiele lepszym zastępcy dla S 17-70, lepszej ostrości i przede wszystkim AF...
To wymień na S 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Quechua
Właśnie dużo robię w zakresie 17-50 + 85, generalnie zależy mi na o wiele lepszym zastępcy dla S 17-70, lepszej ostrości i przede wszystkim AF.
idealnie te warunki spełnia właśnie c 15-85 ale radziłbym też poczekać na pierwsze testy tamiego 16-300...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
J.J.
24-105 używałem z 350D, 30D, 40D i nie planowałem w przyszłości FF. Byłem i jestem z niego zadowolony. No, teraz z 6D, to jestem tak średnio zadowolony. Na cropie nie miał żadnej winiety. Teraz przy 24mm na FF ma. I to dość potężną.
Wtedy gdy go kupowałem, był polecany na forach. Nawet tutaj. No ale wtedy FF nie było tak popularne jak teraz. Dziwne, że teraz, gdy FF stało się popularne, ten obiektyw jest odradzany do cropa. Co się stało?
nic się nie stało, to forum jest po prostu zdominowane przez onanistów sprzętowych a nie fotografów-pasjonatów. Wineta jest jedną z najprostszych wad do skorygowania, juz nawet na poziomie puszki ale nie, obiektyw musi być idelany tak jak testowa tablica - najczęściej fotografowanana "atrakcja turystyczna" 8-) ...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
...to forum jest po prostu zdominowane przez onanistów sprzętowych a nie fotografów-pasjonatów...
Tys prowda!!! Świynto prowda!!!
Cytat:
Zamieszczone przez
J.J.
Nic się nie stało i dalej na cropie da się nim robić zdjęcia, tylko zakres ogniskowych jak ktoś wcześniej napisał jest nijaki. Używam tego szkła pod FF i jest OK, chociaż szału nie ma :(
Czy nijaki, to zależy co kto lubi. Dla mnie jest w sam raz. Wolę 105 na końcu niż 85.