Odp: Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L
Zdjęcie 1, w PS CC jest funkcja Redukcja potrząśnięć i widać ślad, jest tutaj bardzo duży.
Tylko po użyciu tej funkcji
Zdjęcie 3
Po otwarciu w DPP widać kwadrat ostrości, jest czarny !
Wydaje się że w Twoim body, nawet przy ostrzeniu manualnym, gdy jest ostrość ustawiona to powinien być czerwony
jp
@jan pawlak - na komórce ciezko mi zobaczyć efekt, niby wydaje sie lepiej ale ocenie jutro...ale czy sugerujesz, ze zdjęcie jednak poruszone?
Co do tego zdjecia 2 i 3, powtarzam, ostrzyłem z ręki bez użycia AF. Proszę nie sugerujcie sie wskazaniami DPP w którym punkcie aparat ustawil ostrość bo wystarczy lekka korekcja kadru i wskazania DPP moga zupelnie Was zaskoczyć...
Sent from my Nokia 6310i using Tapatalk
Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L
Jezeli mowisz, ze na podgladzie byla zyleta, a po pstryku kupka, to wydaje sie byc to jednak poruszenie (choc troche mnie dziwi, ze przy 1/200).
Cytat:
Zamieszczone przez
Canonierzysta
@jan pawlak - na komórce ciezko mi zobaczyć efekt, niby wydaje sie lepiej ale ocenie jutro...ale czy sugerujesz, ze zdjęcie jednak poruszone?
Co do tego zdjecia 2 i 3, powtarzam, ostrzyłem z ręki bez użycia AF. Proszę nie sugerujcie sie wskazaniami DPP w którym punkcie aparat ustawil ostrość bo wystarczy lekka korekcja kadru i wskazania DPP moga zupelnie Was zaskoczyć...
zdjęcie 1.
Duży ślad rozmycia świadczy że niestarannie naciskałeś spust, jest poruszone.
Tylko po tej funkcji jest znacznie lepiej.
zdjęcie 3.
jeśli jest ostrość to kwadrat ostrości musi być czerwony. A jest czarny.
Nie ustawiłeś ostrości dobrze.
Owszem, widać gdzie jest najostrzej, ale gdyby był czerwony to mogłoby być znacznie lepiej.
Podglądałeś w LV x10 ?
jp
@hudy85 - dziecku robilem na AF z czasem 1/200, nie bylo czasu bawic sie w MF przy uciekającym dzieciaku;) za to na pieniek mierzylem dokładnie juz przez LV.. tym ze czasy juz dluzsze... Nic to... Wpadlem na pewien pomysł, zobacze zdjecia przed i po kalibracji...jesli będzie roznica będę sie starał o ponowna kalibracje w serwisie...
jeśli podglądałeś w LV x10 to powtórz zdjęcia ale :
- MOCNO wszystko po dociskaj/po dokręcaj na statywie
- użyj (samo) wyzwalacza z opóźnieniem 2s
Wierz mi, wiem co piszę !
Jeśli nadal będzie takie samo, to ....... czeka Cię zakup porządnego statywu, nie za "..do 200 zł "
jp
Jak pracujesz ze stabilizacją to zaczekaj aż się rozkręci, start stabilizacji podczas wciśnięcia spustu może wywoływać poruszenie. Wyjdź na dwór, zrób zdjęcie w ostrzone w Lv przy czasie minimum 1/800 i f5.6 i bez stabilizacji na szerokim końcu. Zdjęcie to zrób w prawdziwym Rawie. Daj znać co ci wyszło.
Brak szczegółowości / ostrości - 50D+25-104L
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
- użyj (samo) wyzwalacza z opóźnieniem 2s
Wierz mi, wiem co piszę !
Ja bym polecal jednak 10s, tyle przynajmniej mi trzeba, by obraz ustabilizowal sie na tyle, by zdjecie bylo ostre, a uzywam w miare dobrego statywu
@jan pawlak - przy tej odleglosci mierzylem raczej LVx5, samowyzwalacz byl na 2sek, statyw tani, ale byl na najkrótszych nogach wiec stal raczej pewnie...
Co do tego punktu którego sie uczepiłeś ;) Wyobraź sobie sytuacje w której robisz zdjęcie 3 butelkom ustawionych od siebie o paręnaście jednostek pod skosem. Masz ustawiony centralny punkt AF i wycelowany jest w srodkowa butelke, zmieniasz AF na MF i ustawiasz ostrość recznie na butelke znajdująca sie po lewej stronie, lecz nie zmieniasz pozycji aparatu, bądź jak kto woli, centralny punkt AF wciąż celuje w srodkowa butelke. Ostrość ustawiles idealnie na butelke lewa, otwierasz plik zdjecia w DPP, który punkt zostanie podświetlony (jeśli w ogóle)?
Dlatego wlasnie prosilem o nie sugerowanie sie wskazaniami DPP...