No to kup dwa. Noś je razem. A i jeszcze trzeci, Skylight.
Wersja do druku
No to kup dwa. Noś je razem. A i jeszcze trzeci, Skylight.
tani mam na mysli w desen podstawowej (pojedynczo powlekanej) Hoyi czy Marumi. w Holandii jakis czas temu kupilem tez UV-ke Phottiksa - wyglada to dokladnie na przebrandowane Marumi, a cena bardzo przyjemna.
to wszystko jest jakosciowo w zupelnosci dostateczne.
ale trudniej wymienia. filtr tez latwiej zdjac ;)
a co do czyszczenia - to bardzo zalezy od powlok. niektore Hoye czy Marumi czysci sie paskudnie, ale juz np. B+W (rowniez budzetowe) czy tanizne o pojedynczych powlokach (nadal w zupelnosci wystarczajaca do kita) bezproblemowo.
matryce Canona sa w bardzo znikomym stopniu wrazliwe na fale UV, wiec taki filtr to tak naprawde tylko i wylacznie prezerwatywa na szklo.
inna kwestia, ze akurat czego jak czego to Hoyi HRT zdecydowanie nie polecam. to jest "niedorobiona" folia polaryzacyjna, ktora sama z siebie odcina mniej swiatla i czesc efektu "przyciemnienia nieba" robi przez samo zabarwienie szkla. pomysl nie jest nowy, to zrobil wczesniej Singh-Ray (Singh-Ray Filters: LB Warming Polarizers), chociaz nie upieram sie, ze jako pierwszy w ogole. w wykonaniu Hoyi ma to jeden duzy mankament - zabarwienie szkla przeklada sie tez na przeklamanie kolorow fot. zdjecia sa bardziej zoltawe i suche, i jesli porownasz obok siebie fotke zrobiona zwyklym polarem i tym HRT to niestety szybko widac jego wady.
No i po co ten sarkazm ? Zadaję pytania, bo się na tym nie znam...normalna rzecz.
Jeżeli nie masz nic do powiedzenia konkretnego tylko takie posty jak powyżej to nie znając Cię już mogę sobie konkretne zdanie wyrobić...
akustyk --> co byś mi polecił zatem ? Jaką UV'kę lyb Sky'a i jaki polar ?
Bardziej chodziłoby mi o takie zestawienie np.
UV - taka i taka albo wcale lub Skylight (do 100)
Polar - taki i taki itp. (do 200 max)
Jak masz czas to poluj na polar B+W używany. Ja swojego kupiłem za 150zł w rozmiarze 72mm w bardzo dobrym stanie.
Hoya HD jest moim zdaniem przyzwoita, trochę na granicy budżetu, ale powinno się udać upolować.
Wiem że filtr UV nie działa na cyfrze, dlatego wspomniałem o Hoyi aby odwieść kolege od bezsensownego pomysłu kupienia takiego osobno. Przewaliłem już wiele szkieł w tym bardzo wiekowych i z porysowanymi soczewkami się nie zetknąłem. Poza canonem 10-22 - tu z racji odległości ostrzenia/oddalenia obiektów w wizjerze - dodatkowe zabezpieczenie może mieć sens. MZ zakladanie UVki to zwykle natręctwo, jak foliowanie pilota od audio/video.
Ale! Dzięki za słowa na temat tej Hoyi, bo właśnie zamierzałem ją kupić do analoga. Więc przemyślę raz jeszcze.
w podanych cenach to juz mozna spokojnie wybrac. proponuje (modele, cenowo moze dac sie taniej znalezc):
UV
tanio: MARUMI FILTR UV WIDE MC 58 mm SLIM 8 powłok (4180810327) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
a lepiej i nadal ponizej stowy: FILTR UV MARUMI WPC 58mm 58 (4153578351) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Marumi WPC akurat sie dobrze czysci, a to juz jest bardzo solidny filtr
Polar
tanio: filtr polaryzacyjny HOYA STANDARD 58 mm Sklep Łódź (4146574341) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
lepiej: FILTR POLARYZACYJNY WPC 58mm MARUMI 58 Japan*W-WA* (4204252164) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
ja widzialem 24-105 ktory lupnal ze statywu na bruk. mial nakrecony kondom, wiec nadal dziala, tyle ze mu sie ciezko filtry nakreca ;)
widzialem tez, tym razem wlasny, 17-40, ktory chypnal do wody nakrecony na korpus (slodkiej, na glebokosc okolo 60 cm).
mial wode w srodku, ale o dziwo dostala sie za przednia soczewke, od strony bagnetu lub pierscieni badz okienka skali ostrosci - dokladnie nie potrafie powiedziec.
troche prawda. ale tez zdarzylo mi sie w zyciu wyglaskiwac filtry co wieczor po calodziennym foceniu w pyle (Grecja). i wole szmata jechac po kondomie niz po soczewce.
w chwili obecnej czesciej krople deszczu scieram niz pyl, ale tu filtr tez ma spore praktyczne zalety (mozna zdjac, wytrzec i zalozyc od nowa - z lensem troche trudniej to idzie w padajacym deszczu).
no i nieodmiennie - lazac po lesie z rozstawionym statywie nie zawsze dopilnuje sie, zeby obiektyw nie zahaczal sie w galezie. z reguly mam klapke... ale nie zawsze. kondom niejako pozbawia tych zmartwien...
keep calm and carry on... ;)
A te testy filtrów UV i polaryzacyjnych na optyczne.pl są miarodajnie i wiarygodne dość ? :D Bo tam z UV'ek to najlepiej Hoya HMC UV-0 wypada o dziwo najlepiej, a i w miarę tania jest...ogólnie tam Hoye na pierwszych 3 miejscach są...
a coś takiego ? http://fotozakupy.pl/hoya-pl-cir-pro...tal-58mm/4854s lub http://fotozakupy.pl/hoya-zestaw-uv-...8-58-mm/39420s ?
albo taki zestaw :
http://fotozakupy.pl/hoya-hd-cir-pl-digital-58mm/20634s oraz http://fotozakupy.pl/hoya-hd-uv-58mm/20846s
i pytanie do tych filtórw Hoya - czym się różnią te z dopiskiem Digital ?
jako polar polecam hoye super hmc, i jakiś standardowy uv hoya
Podobno UV przeszkadza w fotografowaniu, kontrast traci... itd..8-)
Znawcy piszą że zabezpiecza przednią soczewkę przed zabrudzeniem i porysowaniem 8-)
I nie dziwie Ci się że masz mętlik w głowie, opinie uśredniaj chyba że poparte dowodami 8-)