jest muszla oczna dla ludzi w okularach, nazywa się soczewka kontaktowa :)
Wersja do druku
jest muszla oczna dla ludzi w okularach, nazywa się soczewka kontaktowa :)
już kolega xxkomarxx Ci napisał, najpierw czytaj (ze zrozumieniem) a dopiero potem pisz (ale pod warunkiem, że masz coś ważnego/wnoszącego do tematu) do napisania, dla innych co wiedzą wszystko najlepiej, powtarzam NIE mogę używać soczewek kontaktowych, wiec nie nabijajcie sobie postów:evil:
dzieki za pomoc, i zaangażowanie w mój problem, bawiłem się dzisiaj czyms podobnym, ale to nie jest optymalne rozwiązanie, użycie zabiera podobna ilośc czasu jak "procedura" powiekszania fotki na lcd, kupie wiekszą muszle-zamiennik za pare zł i zobacze jak bedzie w okularach (ustrojstwo samo w sobie ciekawe, no i jak profi/filmowo wygląda):mrgreen:
Tombas, a w czym przeszkadzają Ci okulary podczas fotografowania? Serio pytam, bo sama fotografuję w okularach od zawsze - też soczewki odpadają.
Jeśli chodzi o patenty, które znam, to widziałam okularników używających takiego ustrojstwa: Muszla oczna - Canon 22mm okrągła - infoto.pl
(Tak, pamiętam że pytałeś o oryginały, ale jeśli nie wiesz, czy rozwiązanie Ci będzie odpowiadało to może lepiej zaryzykować 20 pln?)
Poza tym nierzadko spotykam się z tym, że okularnicy fotografują ze zdjętą muszlą oczną. Ja - jak pisałam - używam normalnego wizjera i jedyne co mi przeszkadza, to parowanie szkieł i wizjera, co zdarza się podczas upałów i mrozów.
Aha, a opcji wizjera LCD - nie polecam. Niewygodne to okrutnie, wiem, sama korzystałam, kiedy fotografując w teatrach chciałam być bardziej dyskretna niż ustawa przewiduje. Niewygoda polega na primo: kolejnej rzeczy wiszącej na pasku na szyi, secundo na dość nietrwałym mocowaniu - cały wizjer trzyma się na magnesiku, który jakoś specjalnie mocny nie jest. Wiec jeśli masz na sobie torbę, aparat, wizjer i np. chcesz zmienić szkło, to prawdopodobieństwo, że coś zaliczy kontakt z podłożem, jest bardzo duża.
Znalazłem muszle canona ED-E tylko mam zagwostke, czy bedzie pasowac do 5dmkII? napisałem już do sprzedawcy, ale milczy...
Dla osób chcących fotografować w okularach to "ustrojstwo" nie jest przydatne. Guma, którą nakładasz na uchwyt powinna przylegać dookoła oka, a jakiekolwiek oprawy okularów to praktycznie uniemożliwiają. Natomiast bez okularów ten gadżet jest całkiem przydatny, szczególnie jeśli zdarzy się focić w słoneczku. I jeszcze dla tych co mają 6D dodam ( wbrew temu co podają sprzedający) przy zakupie takiej muszli trzeba brać 18mm a nie 22mm, bo taka jest wielkość uchwytu w 6D.
Ja korzystałem kiedyś z EP-EX15. Ale jest to słaba opcja osobiście nie polecam.