Ja na dlugich wycieczkach uzywam iPada i iPhona. Chociaz przydazyla mi sie wpadka z iPhonem, to najlepszy podreczny bank dany, poniewaz jest zawsze pod reka :) i z 6D nie potrzebuje zadnego dodsatkowego kabla
Wersja do druku
Ja na dlugich wycieczkach uzywam iPada i iPhona. Chociaz przydazyla mi sie wpadka z iPhonem, to najlepszy podreczny bank dany, poniewaz jest zawsze pod reka :) i z 6D nie potrzebuje zadnego dodsatkowego kabla
Zaraz, zaraz. Ile pamięci masowej mają te urządzenia? 64G? 128G? To nie łatwiej kupić sobie kilka kart pamięci? Chyba, że chodzi tylko o backup.
64G, ale ma ta zalete ze mozna szybko przejzec zdjecia i wykasowac te ktore i tak poszlyby do kosza.
Ja uzywam 3 kart 32G + 2x16G, w tym jedna szybka. Razem z iPhone i iPad, wystarcza to nawet na dwutygodniowa wycieczke w egzotyczne rejony (gdzie zdjec rozi sie wiecej niz normalnie)
Jak robię ślub, to wolę w razie czego mieć backup w pewnym miejscu. Mi to służy głównie po to. Bo kart i tak trzeba mieć tyle, żeby cały materiał mieć na kartach + backup na lapku tablecie lub na czymkolwiek:)
To może jakiś używany laptop 10-12 cali, do niego bym zainwestował w szybki duży dysk SSD 256GB i czytnik CF. Zaletą takiego zestawu jest to, że jest lekki i piekielnie szybki ze względu na transfer danych na dysk SSD. Dla mnie to najlepsze rozwiązanie.
Tu się zgodzę, lecz czy na ślubie czy w plenerze jest aż tyle czasu by przesyłać 15gb rawów na telefon? Mobilność owszem - zachowana, lecz czas przesyłu moim zdaniem spowoduje tylko frustrację osoby archiwizującej i czekającej na koniec tej katuszy :). Gorzej jeszcze jak przyjdzie odebrać połączenie przychodzące w trakcie robienia backup'u na telefon..
Dyski 3,5" nie potrzebują zasilania zewnętrznego - fajnie by było gdyby w body była opcja podłączenia kabla usb i przesyłu bezpośrednio na taki dysk jednym przyciskiem.
ale masz na mysli skopiowanie przez czytnik kart? no bo chyba nie papranie sie z wifi...
tu laps moze i faktycznie miec ciutke lepszy kontroler USB i wyciagnac lepsza predkosc, ale nie upieralbym sie, ze roznica bedzie gigantyczna. z tym ze ja mam ogolnie niska opinie nt. wydajnosci urzadzen mobilnych dzialajacych na bateriach, bo nawet jesli to chodzi pod normalnym systemem desktopowym (Winda, Linux czy makowa) to tam jest zarzadzanie energia i interfejsy typu Wifi czy USB i tak chodza wyraznie wolniej niz na desktopach...
co do wifi to juz wiele zalezy od implementacji w aparacie i konkretnym telefonie. tablety Samsunga wyciagaja niezle predkosci (Tab 3 8.0 wyciaga mi spokojnie 12 MB/s, Tab Pro 8.4 jest gorszy ale nadal w okolicach 7-8 MB/s) czego nie moge powiedziec o Ipadzie 2, ktory byl wolny (pomijajac beznadziejny iOS, w ktorym nie ma normalnego dostepu do plikow).
moge w domu z ciekawosci zobaczyc jak to sie w praktyce sprawdza, chociaz majac czytnik mini USB i tak wole przez niego niz wifi.
IMHO, roznica miedzy lapsem a telefonem jest niewielka. przecietny lap wyciagnie z 8 MB/s po USB, moja komorka czy tablet (Samsungi) wyciagaja spokojnie 6-7 MB/s. na karcie 8GB daje to roznice miedzy 15 a 19 minutami zgrywania (zaokraglam). IMHO nie robi to w praktyce wielkiej roznicy.
na imagebanku (mam Vosonica VP5500 w szafie) predkosci sa rzedu 12 MB/s, ale to jednak jest dodatkowy gabaryt do zapakowania w podroz (sam bank to spora mydelniczka, a do tego doliczyc trzeba zewnetrzny zasilacz!). telefon ma sie zawsze przy sobie... a tablet 7-8 cali to tez nie jest wielki kloc (na pewno lzejszy i latwiejszy do zapakowania niz ww image bank)
nie wiem jaki masz telefon, ale na moim nie ma problemu. Android jest wielozadaniowy. wrzucam mu ES File Explorera do kopiowania plikow i przelaczam sie na Kobo zeby poczytac ksiazke, albo ogladam w miedzyczasie net ;)
[/quote]
wydaje mi sie, ze jednak masz na mysli dyski 2,5", bo desktopowe 3,5" na pewno zewnetrznego zasilania wymagaja ;)
Są chyba lepsze rozwiązania....., podwójne karty w puszce !
Stosuję (formatuję, zgrywam) z CF a SD nie wyciągam z puszki, przed jakimś ważnym wydarzenie też ją formatuję razem z CF. Obie 32 GB
Jedyna wada, to spowalnia pracę (z powodu SD) przy seryjnych.
jp