Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 46

Wątek: Archiwizacja danych w plenerze - jak ?

Bywalec
    Miasto
    Ostrów

Domyślnie Archiwizacja danych w plenerze - jak ?

Czy można kupić np. dysk zewnętrzy lub inne urządzenie umożliwiające wykonywanie archiwizacji zdjęć podczas np. plnerów , ślubów , sesji z modelingiem itp. z kart SD , CF bez noszenia ze sobą laptopa , notebooka .

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Archiwizacja danych w plenerze - jak ?

Pozwalają na to dyski zewnętrzne z OTG.
    Ostatnio edytowane przez wender ; 02-05-2014 o 16:23

Dopiero zaczyna

Ja mam kieszonkową awaryjną baterię z czytnikiem kart i portem USB (Kingston Mobile Lite). Można do niego podłączyć kablem czytnik CF i z telefonu/tabletu/komputera połączyć się z nim przez WiFi i zgrać sobie zdjęcia z karty na przykład na pamięć telefonu. Rozwiązanie trochę wolne, lepsza opcja to podłączenie czytnika bezpośrednio do telefonu/tabletu, ale musi on obsługiwać OTG, mój niestety nie obsługuje.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Tak , są takie sprzęty, nazywają sie bodajże BANKI DANYCH , i posiadają one wbudowany czytnik kart, baterie, zdarzają sie takie z wyswielaczem kolorowym, dodatkowo w wielu z nich mozna bez problemu dokupić i zamontować większą pamięć, lub kupić samo urządzenei i dysk oddzielnie. jednak ja z doświadczenia podpowiem, kup wiecej kart lżej w torbie/plecaku, i nie tracisz czasu na zrzucanie, a nie daj Bóg cos sie sypnie z dyskiem a karte sformatujesz
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Ja powiem tak, szukałem różnych rzeczy do archiwizacji zdjęć np. podczas wesela czy po plenerze, w razie gdyby coś się z kartą stało. Szukałem i doszedłem do wniosku, że w związku z tym, że do obrabiania zdjęć mam kompa stacjonarnego to laptop 15,6 cala jest mi zbędny, więc go sprzedałem i za tą kasę kupiłem Asusa T100A z dyskiem 500 gb z win8. Laptopotablet, który ma 10 cali i waży niewiele, wkładam do torby i w wolnej chwili po USB zrzucam fotki. Fakt, że koszt (ja kupiłem w czasie premiery za 1599,00 zł teraz 100,00 zł droższy) nie jest mały, ale mam urządzenie uniwersalne, które mogę wykorzystywać też do pracy biurowej bo office jest darmowy
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Ja powiem tak, szukałem różnych rzeczy do archiwizacji zdjęć np. podczas wesela czy po plenerze, w razie gdyby coś się z kartą stało. Szukałem i doszedłem do wniosku, że w związku z tym, że do obrabiania zdjęć mam kompa stacjonarnego to laptop 15,6 cala jest mi zbędny, więc go sprzedałem i za tą kasę kupiłem Asusa T100A z dyskiem 500 gb z win8. Laptopotablet, który ma 10 cali i waży niewiele, wkładam do torby i w wolnej chwili po USB zrzucam fotki. Fakt, że koszt (ja kupiłem w czasie premiery za 1599,00 zł teraz 100,00 zł droższy) nie jest mały, ale mam urządzenie uniwersalne, które mogę wykorzystywać też do pracy biurowej bo office jest darmowy
    Zastanawiałem się nad czymś podobnym, ale starszej generacji - tzn netbook Win7 starter, matryca 10,1" Samsung - netbook, 10,1" NP-N102S-B01PL Win7 (4234422879) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Nowy można kupić już za jakieś 750zł. Spokojnie można zrzucić zdjęcia na dysk i je sobie przejrzeć.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Bydgoszcz

Pewnie, wystarczy żeby sprzęcik miał Windowsa i min. dwa porty USB, lub oprócz USB wejście na karę SD lub inną.
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Pewnie, wystarczy żeby sprzęcik miał Windowsa i min. dwa porty USB, lub oprócz USB wejście na karę SD lub inną.
    Zamontowany czytnik kart nie pomoże mi zbytnio, bo pracuje na CF.
    USB musi być. Netbooki przeważnie są bez napędów DVD(CD).
    Widziałem na meczu profesjonalistę z 10,1" MSI. W przerwie przeglądał i pewnie wysyłał do redakcji .jpeg.
    Moim zdaniem lepiej kupić średniego netbooka niż bank danych.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Miasto
    Bydgoszcz

Pewnie, takie banki danych były chyba jedyną metodą ale to lata temu, teraz netbooki czy hybrydy są małe i poręczne, a przede wszystkim uniwersalne. Nie wiem jak zwykłe tablety z Windowsem by sobie poradziły. Asus T100 dla mnie był optymalnym rozwiązaniem ze względu na parametry procka dostateczny ram i przede wszystkim dysk 500gb. No i już wspominany office też jest zaletą. Nie próbowałem jeszcze obrabiać nic na nim ale myślę, że jakąś podstawową obróbkę by się dało zrobić taką na szybko w razie co. Dla ciekawości spróbuje LR zainstalować i zobaczę czy pociągnie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

ja robie backup na tablet. mozna sobie kupic czytnik kart pasujacy do zlacza micro USB B (telefony/tablety androidowe) z gniazdem na zwykle sd i micro sd
    i sobie zawartosc tego pierwszego na to drugie skopiowac menedzerem plikow. dziala swietnie, tyle ze przy duzych kartach trzeba sobie poczekac...
    www albo tez flickr

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów