Czy można kupić np. dysk zewnętrzy lub inne urządzenie umożliwiające wykonywanie archiwizacji zdjęć podczas np. plnerów , ślubów , sesji z modelingiem itp. z kart SD , CF bez noszenia ze sobą laptopa , notebooka .
Czy można kupić np. dysk zewnętrzy lub inne urządzenie umożliwiające wykonywanie archiwizacji zdjęć podczas np. plnerów , ślubów , sesji z modelingiem itp. z kart SD , CF bez noszenia ze sobą laptopa , notebooka .
Pozwalają na to dyski zewnętrzne z OTG.
Ostatnio edytowane przez wender ; 02-05-2014 o 16:23
Ja mam kieszonkową awaryjną baterię z czytnikiem kart i portem USB (Kingston Mobile Lite). Można do niego podłączyć kablem czytnik CF i z telefonu/tabletu/komputera połączyć się z nim przez WiFi i zgrać sobie zdjęcia z karty na przykład na pamięć telefonu. Rozwiązanie trochę wolne, lepsza opcja to podłączenie czytnika bezpośrednio do telefonu/tabletu, ale musi on obsługiwać OTG, mój niestety nie obsługuje.
Tak , są takie sprzęty, nazywają sie bodajże BANKI DANYCH , i posiadają one wbudowany czytnik kart, baterie, zdarzają sie takie z wyswielaczem kolorowym, dodatkowo w wielu z nich mozna bez problemu dokupić i zamontować większą pamięć, lub kupić samo urządzenei i dysk oddzielnie. jednak ja z doświadczenia podpowiem, kup wiecej kartlżej w torbie/plecaku, i nie tracisz czasu na zrzucanie, a nie daj Bóg cos sie sypnie z dyskiem a karte sformatujesz
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Ja powiem tak, szukałem różnych rzeczy do archiwizacji zdjęć np. podczas wesela czy po plenerze, w razie gdyby coś się z kartą stało. Szukałem i doszedłem do wniosku, że w związku z tym, że do obrabiania zdjęć mam kompa stacjonarnego to laptop 15,6 cala jest mi zbędny, więc go sprzedałem i za tą kasę kupiłem Asusa T100A z dyskiem 500 gb z win8. Laptopotablet, który ma 10 cali i waży niewiele, wkładam do torby i w wolnej chwili po USB zrzucam fotki. Fakt, że koszt (ja kupiłem w czasie premiery za 1599,00 zł teraz 100,00 zł droższy) nie jest mały, ale mam urządzenie uniwersalne, które mogę wykorzystywać też do pracy biurowej bo office jest darmowy![]()
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
__________________________________________________ ____________________________
www.facebook.com/pokornieckifotografia
Zastanawiałem się nad czymś podobnym, ale starszej generacji - tzn netbook Win7 starter, matryca 10,1" Samsung - netbook, 10,1" NP-N102S-B01PL Win7 (4234422879) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Nowy można kupić już za jakieś 750zł. Spokojnie można zrzucić zdjęcia na dysk i je sobie przejrzeć.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Pewnie, wystarczy żeby sprzęcik miał Windowsa i min. dwa porty USB, lub oprócz USB wejście na karę SD lub inną.
Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
Zamontowany czytnik kart nie pomoże mi zbytnio, bo pracuje na CF.
USB musi być. Netbooki przeważnie są bez napędów DVD(CD).
Widziałem na meczu profesjonalistę z 10,1" MSI. W przerwie przeglądał i pewnie wysyłał do redakcji .jpeg.
Moim zdaniem lepiej kupić średniego netbooka niż bank danych.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Pewnie, takie banki danych były chyba jedyną metodą ale to lata temu, teraz netbooki czy hybrydy są małe i poręczne, a przede wszystkim uniwersalne. Nie wiem jak zwykłe tablety z Windowsem by sobie poradziły. Asus T100 dla mnie był optymalnym rozwiązaniem ze względu na parametry procka dostateczny ram i przede wszystkim dysk 500gb. No i już wspominany office też jest zaletą. Nie próbowałem jeszcze obrabiać nic na nim ale myślę, że jakąś podstawową obróbkę by się dało zrobić taką na szybko w razie co. Dla ciekawości spróbuje LR zainstalować i zobaczę czy pociągnie.
ja robie backup na tablet. mozna sobie kupic czytnik kart pasujacy do zlacza micro USB B (telefony/tablety androidowe) z gniazdem na zwykle sd i micro sd
i sobie zawartosc tego pierwszego na to drugie skopiowac menedzerem plikow. dziala swietnie, tyle ze przy duzych kartach trzeba sobie poczekac...