Odp: Jaka druga lampa i wyzwalacze.
a co tu podziwiać? co ma za znaczenie napis na lampie? dziś się właśnie bawiłem 600 canona. Nie ujęła mnie jakoś specjallnie i nie przekonała. wolał bym w to miejsce mieć i w sumie będę miał w torbie zapasowe yn. Idac dalej Twoim tokiem myślenia słubniacy nie powinni używać szkieł sigmy i tamrona. Cały sprzet firmowy "Canon" i może jeszcze do tego same elki. Uwierz że da się djęcia robić nie wydając 100000 na sprzęt. Mamy wolny rynek i dostęp do tańsych zamienników sprzętu za który w więksości przepłacamy, płacąc za napis na nim.
trzeba będzie zmienić niedługo podejście, że profi to nie facio z marką canon na szyi, ale też ze sprzętem firm alternatywnych. Czytając wątek dotyczący np sigmy 35 f1.4, wręcz czekam na "rękoczyny" użytkowników w/w sigmy i canona 16-35 L. Doczekalismy się czasów, że sprzęt alternatywny ma podobne parametry, a cenowo jest tańszy - może się okazać, że canon na obiektywie to będzie już tylko snobizm, za którym parametry nie ida w parze. Ale to tylko luźne dywagacje, niespecjalnie związane z tematem. Skoro kolejna lampa i wyzwalacze juz zamówione, pomyśl nad pozostałymi szpejami(statywy, modyfikatory światła, uchwyty itd), bo zatrudnianie osób do trzymania lamp niestecjalnie wygodne jest.
Na koniec uwaga techniczna. UCHWYT DO LAMP SYSTEMOWYCH Z MOCOWANIEM BOWENSA - pewnie myślałeś o zakupie takiego. Oglądałem 3 różne modele z 2 firm i w żadnym nie mieściła się lampa z zamocowanym wyzwalaczem 622c. Ostatecznie jedynym rozwiązaniem(zaczęło mi zależeć na czasie, bo zbliżał się termin zlecenia), okazał się kabelek oc-e3 i wiszący na nim wyzwalacz. Wszystko działa oki. lampa jest w "ognisku" uchwytu, wchodzi na odpowiednią głębokość do modyfikatora, ale zwiększylo to koszt o ok 60-70zł(cena kabla). Kabel oczywiście się przyda do innych celow, ale szukam teraz kolejnego uchwytu, do którego już nie mam zamiaru kupować kabla...
Bard dziękuję za uwagę techniczną . Zgadza sie rozgladam sie wlasnie a modyfikatorami . Na pewno odwiedzę jakis stacjonarny sklep żeby prymierzyć wywalace i lampy :) Mnie termin zlecenia nie goni więc mam czas. Nei zmienia to faktu że komercyjnie będę chciał ten sprzęt wykorystać ale dopiero jak się nauczę go obsługiwać na co też mam sporo czasu :)
Jako ze podobny dylemat, a w moim temacie nikt nie odpowiada to zapytam tutaj. Chce kupic 2 lampy, docelowo YN 568-EX i druga YN, chce sprowadzic je z USA (znajomy) i myslalem o drugiej tanszej, ale z tego co widze to chyba lepiej dolozyc na druga YN 568-EX ze wzgledu na HSS ? Zeby wyzwolic 2 lampy wystarcza mi 3 takie nadajniki czy jeszcze cos do tego trzeba 1 - YONGNUO YN 622C 2 4GHz Wireless TTL Flash Trigger for Canon 5D 10D 20D 30D | eBay ?
Z tego co widze bede musial kupic zestaw 4, bo chyba nikt tego pojedynczo nie sprzedaje ;s
Sprzedają wystarczy napisać zapytanie. Mi tak właśnie wytłumaczono w tym wątku, że taki zestaw będzie optymalny. Kupując tańszą lampę nie będzie hss. A to się faktycznie przydaje.
--- Kolejny post ---
http://www.ceneo.pl/19876168 pierwsza pozycja bez wysyłania zapytań :)
Cytat:
Zamieszczone przez
skura
trzeba będzie zmienić niedługo podejście, że profi to nie facio z marką canon na szyi, ale też ze sprzętem firm alternatywnych. Czytając wątek dotyczący np sigmy 35 f1.4, wręcz czekam na "rękoczyny" użytkowników w/w sigmy i canona 16-35 L.
wiesz, z obiektywami jest o tyle prostrza sprawa że przed zakupem możesz obiektyw szybko i prosto przetestować ze swym body, ew, skalibrować z poziomu USB DOCK-a lub mikroregulacji w body czego nie zrobisz z lampą, która wbrew pozorom jest dość skomplikowanym urządzeniem elektronicznym, oferującym naprawdę mnogość przeróżnych funkcji pod warunkiem nienagannej komunikacji z body i pozostałymi elementami systemu, a jak znam życie i politykę cwanona, za wszelką cenę będzie chciał maxymalnie skomplikować komunikację niesystemowych lamp ze swymi puszkami, jak nie teraz to w przyszłości...
Póki co nie skomplikował na tyle, że się nie da tego używać na ślubach. Uwierz naprawdę da się tym pracować. I chyba nikt nie idzie do pracy z nieprzetestowanym sprzętem wyjętym prosto z pudełka :) Istnieją bardziej skomplikowane zamienniki różnych narzędzi pracy i ludzie jakoś pracują na tym, a nie tylko na firmowych drogich narzędziach.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Póki co nie skomplikował na tyle, że się nie da tego używać na ślubach. Uwierz naprawdę da się tym pracować. I chyba nikt nie idzie do pracy z nieprzetestowanym sprzętem wyjętym prosto z pudełka :) Istnieją bardziej skomplikowane zamienniki różnych narzędzi pracy i ludzie jakoś pracują na tym, a nie tylko na firmowych drogich narzędziach.
jeśli masz pewność ze np. e-ttl zawsze zadziała identycznie tak jak w lampie systemowej to czemu nie. O ile zgadzam się co do obiektywów (sam używam kundla) to myślę jednak że dla świętego spokoju warto zainwestować w lampę systemową, tym bardziej że to zakup na 10,może nawet 20 lat, dający gwarancję wspólpracy z przyszłymi body a różnica w cenie nie tak duża jak w wypadku 'słoików'...
hmm co kto lubi Panie centur. Do tej pory mi się moja lampa sprawdzała. Więc zachęcony bardziej może małym doświadczeniem zdecydowałem się na taką drugą.. i wyzwalacze tej samej marki. W sumie teraz do błyskania na stopce będę miał jak by co zapas. A i zabawa w plenerze będzie ciekawsza. I to za 2000zł . Jak bym musiał zapłacić za ta "niby niezawodność systemową" ( napisałem niby bo to tez elektronika i lubi się psuć nie łączyć czasami pewnie itd) 5000 zł . To ja Panie centur wolę te 3000 wydać na jakieś fajne szkło czy cokolwiek innego, niż zapłacić za napis na obudowie. Może kiedyś jak się dorobię i nie będę miał na co wydawać pieniędzy, to zachce mi się mieć na wszystkich zabawkach w torbie napis canon i na każdym szkle czerwony pasek tak dla satysfakcji, że mnie stać i dla lansu :) Póki co pracuję tym co mam i świadomie sobie sam wybrałem . Nikogo nie namawiam do pójścia tą samą drogą. Każdy wydaje swoje pieniądze jak chce i zarabia jak mu się podoba. Za pieniądze, które zainwestowałem w zabawki foto, mógł bym mieć równie dobrze 5dmIII i jeden uniwersalny zoom ale co ja bym tym mógł zrobić ? A mam zestaw, który daje mi możliwość pracy i fotografowania hobbystycznie. Świadomie wydaję swoje pieniądze na to co mi aktualnie jest potrzebne i wystarcza do uzyskania zadowalających mnie efektów. Nie kupuję od razu wszystkiego z górnej półki bo był bym ze wszystkim do tyłu dwa lata i zbierał dalej kasę na zestaw marzeń każdego onanisty sprzętowego.
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
To ja Panie centur wolę te 3000 wydać na jakieś fajne szkło czy cokolwiek innego, niż zapłacić za napis na obudowie.
jak to ujął klasyk: "wszytsko co nie jest zabronione, jest dozwolone" 8-) ...