Z tymi kolorami roznie jest znam nikoniarza ktory twierdzi, ze cukierkowe kolory sa w canonie.
Wersja do druku
Z tymi kolorami roznie jest znam nikoniarza ktory twierdzi, ze cukierkowe kolory sa w canonie.
Pentax to dla wielu uzytkownikow nie jest wybor tylko wyznanie. i nie wolno miec marek innych przed nim ani wzywac imienia Pentaksa na daremno.
z wymienionej trojki kandydatow nie mialem Nikona D600. na szczescie, bo robie widoczki na dziurach f/11, a lubie miec czas wolny (a nie tylko siedziec i czyscic syf od oleju). ani bym go nie kupil chocby Nikon nie wiem jak sie zarzekal, ze problem rozwiazany, bo to jest dla mnie producent o niskiej reputacji (produkty z ewidentnymi niedorobkami i firma brnaca w zaparte ze "nic sie nie stalo, ludziki nic sie nie stalo!").
pomiedzy 5D mkII a 6D dla siebie wybieram 6D. duzo fajniejsza tonalnie matryca (kosztem nieco tylko mniejszej ilosci szczegolow*) w mniejszej i lzejszej puszce.
* - dotyczy wrazen subiektywnych. IMHO, na standardowych ustawieniach LR obrazek 6D jest na poziomie piksela minimalnie mniej szczegolowy niz 5D mkII. roznice w ilosci pikseli pomijam w tej dyskusji, bo to jest praktycznie nic.
Chcialem powiedziec, ze kolory to subiektywna ocena kazdego usera. Ja puszke wybieralbym patrzac przez pryznat: czego mi potrzeba a z czego moge zrezygnowac.
Potrzeba mi na pewno celności AF:) Nie chciałbym mieć co 2-3zdjęcie BF/FF. Sprecyzuję teraz na jakich szkłach bym się skupiał na chwilę obecną, a więc tak głównie preferuję systemowe szkła, miałem kiedyś tamrona i rożnica w obrazku jest znacząca miedzy np. Pentax a Tamron, podejrzewam, że C i N również mają inny obrazek niż Tamron nie wiem jak wypada sigma, bo nigdy nie miałem, co do szkiełek to na pewno C35/2 wersja bez USM----->N35/1.8G który jest szybszy, ostrzejszy i celniejszy? Kolejny to oczywiście C85/1.8 USM----> N85/1.8D( i to samo pytanie co w poprzednim.) oraz C50/1.8---->N50/1.8D lub G jak wypadają te wersje w porównaniu z 50Canona?
No,no ładnie to ująłeś :mrgreen: .
Ale dodałbym,że tak przedstawia sprawę posiadania aparatu PENTAX (nikt nie neguje,że ta marka wniosła sporo do fotografii)tylko polskie forum pentaxa.Zorganizowało się ono na grupie sympatyków marki i przez 10 lat nie uczyniło ani kroku do przodu,zasklepione we własnym sosie,bez zewnętrznego wsparcia ,żebrające o datki na serwer..
Utrzymuje gości i swoich userów w przekonaniu:tylko PENTAX.Na przeciwległym biegunie jest ameryckie forum wspierane przez duże firmy : Pentax Forums - The Ultimate Resource for Everything Pentax.
Niezależnie od tego:na dzień dzisiejszy Pentax K-5 IIs rządzi a kategorii APS-C.