Witam, jako 7 letni uzytkownik Pentaxa stwierdzam, ze przyszedl czas na zmianyPlanuje przejsc na system Canona lub Nikona tak sie sklada ze szkla, które mnie interesuja sa w podobnych cenach. Puszki nad ktorymi sie zastanawiam to 5d mk ii,6D lub N d600. Wiem z testow, ze Nikon ma lepsza matryce, lecz mnie interesuje obrazek ktory bedzie ładniejszy z puszki, abym nie tracil duzo czasu na obrobke zdjec. Glownie fotografuje sluby, imprezy oraz ludzi, portrety itp. Mam znajomego fotografa, ktory siedzi juz wtym kilka lat, a głównie jego rodzina od wieków lecz jak go pytam o cos to srednio ma pojecie, widocznie z teoria u niego kiepsko,ale zdjęcia robi dobre.Używa caly czas Canonow ma tez d700 i twierdzi, ze canon daje zdecydowanie lepszw kolory i nie poświęca tyle czasu na obrobke zdjec. Juz w sumie tez spotkałem sie z taka opinia, ze przy nikonie więcej roboty, ale za to można wiecej z niego wyciagnac. A jak to sie ma do nowych matryc Nikona? Przegladajac filmy na yt czy ogladajac tv glownie widzi sie Canon, wiec moze jednak generuje lepszy obrazek skoro taki popularny jest? Zapytalem u siebie na forum pentaxa, ale tam zaczeli wysmiewac sie z "Kanuna" oraz "Najkona" przypisywac jakies teksty biblijne itd. a jak ktos juz napisal, ze Canon zjada na sniadanie Pentaxa rowniez zostal zjechany:/ Na koniec dodam jeszcze, ktora firma lepiej dziala z lampami niesystemowymi? Wybierajac dana firme aparatu bralbym pod uwage lampy Metz 58 AF-2, Nissin 866Mk2 lub systemowe sb900/910, 430EXII/580EXII, jak wypada 430 d sb900? Co do lamp nikona mniej wiecj wiem o co chodzi z ITLL, AutoFP, TTL-BL itd, lecz jesli chodzi o Canona nie mam zielonego pojecia. Czy model 430EXII posiada takie funkcje jak Sb900?