Odp: Canon ef 100mm 2.8 L vs Tokina 100mm 2.8
Ogólnie mam całkiem spory problem z tym wyborem. Makro (około 100 mm) będę używał głównie do fotografii produktowej, więc szybkość AF nie ma praktycznego znaczenia. Jako że ze statywu, również stabilizacja nie jest potrzebna. Ważne, żeby był ostry. Tylko, że wszystkie powyższe obiektywy (Canon 100L, Canon 100, Tokina 100 i Tamron 90) wydają się takimi być i mają swoich gorących zwolenników, a patrząc na testy i opinie, jakość w tym segmencie szkieł wydaje się całkiem porównywalna. Więc nadal nie wiem, który wybrać. Na tą chwilę skłaniam się ku Canonowi 100 (nie L), ale przerabiałem już i byłem prawie zdecydowany na każde z wymienionych szkieł. A moment konieczności podjęcia ostatecznej decyzji zbliża się wielkimi krokami.
To może kieruj się ceną.
Pozdrawiam
Grabus
Niby tak, ale wszystkie prócz L-ki prezentują porównywalny DLA MNIE W TYM PRZYPADKU pułap cenowy poniżej 2 tys. zł - więc to nadal średnie kryterium wyboru. :) Ponieważ nie ma DLA MNIE W TYM PRZYPADKU różnicy czy wydam 500 zł w tą czy w tamtą stronę, o ile jakość produktu uzasadni taki wydatek. Różnica DLA MNIE W TYM PRZYPADKU robi się dopiero przy L-ce - ale na tą chwilę ją odrzucam, ponieważ nie przekonuje mnie jej przewaga w ostrości (o ile istnieje) i niepotrzebna mi jej stabilizacja - a więc spodziewana jakość produktu nie uzasadnia DLA MNIE W TYM PRZYPADKU ponad 1000 zł większego wydatku. Chyba że ktoś przekona mnie, że L-ka jest o klasę lepsza od pozostałych i warto ponieść ten wydatek? :) Jeśli nie, to nadal zostaje trzech konkurentów i trudny wybór.
Stabilizacja się przydaje, nawet (a może zwłaszcza) przy makro. Nie mówiąc już o portretach w ciemnych pomieszczeniach... bajka, i ostry od 2.8 aż miło... Osobiście uważam że warto do niej dołożyć...
A moim zdaniem przy makro stabilizacja, się nie przydaje, ponieważ aby uzyskać naprawdę dobry efekt w makro, trzeba stackować zdjęcia, a wtedy statyw jest konieczny i stabilizacja się nie przydaje.
Co do dylematów, skoro żadne z kryterium nie przemawia za żadną opcją, to poszedłbym w szkło systemowe, czyli Canon, kierując się magiczną kompatybilnością sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grabus
A moim zdaniem przy makro stabilizacja, się nie przydaje
Zależy jakie makro robisz :D jak motyla 1:2 to się przydaje zwłaszcza jak robisz ze 180mm ! W przypadku 2:1 Twoja wersja się przydaje ! :)
to moze kup tamrona 90mm ze stabilizacją (2099zł) :> sporo tańszy niż Lka
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
to moze kup tamrona 90mm ze stabilizacją (2099zł) :> sporo tańszy niż Lka
Sam myślę by sobie to zapodać, bardziej w celach "pobawienia się" niż potrzeby :D
tylko ten tamron 90 2.8 vc za naszą zachodnią granicą jest sporo tańszy, na redcoon i w MM kosztuje koło 420Euro, czyli koło 1800zł. Może u nas na dniach też cena tego szkła spadnie
Obecnie na EF 100mm f/2,8L Macro IS USM jest zwrot 410PLN.
Canon właśnie ogłosił nowy CashBack.