czekam czekam czekam ;)
Wersja do druku
czekam czekam czekam ;)
Fakty są takie :
ogniskowa 180mm, przesłona 4, czas 1/800
ostrość ustawiona pomiędzy tylnymi łapami, bliżej zewnętrznej
po rozjaśnieniu zdjęcia wyraźnie, że max ostrości jest na trawie przed pyskiem
1.
Zastosowałaś najmniej korzystne warunki wykonania ze względu na głębię ostrości.
Jeśli odległość od psa była 2m to głębia ostrości wynosi wtedy 1,7cm a jeśli 3m to wtedy wynosi 4cm
Znajdź w necie jakiś kalkulator głębi ostrości i pobaw się trochę.
Najogólniej staraj się używać przesłon 8, 10 lub wyżej i ewentualnie z trochę większej odległości, zawsze w kompie można wykadrować aby zajmował cały ekran.
Staraj się fotografować w trybie Av, przesłonę ustaw na np. 8
2.
ostrość nie jest w tym miejscu gdzie być powinna, ale to przypadłość z którą boryka się większość z nas.
Trzeba zrobić testy, poszukaj w necie (miarka pod kątem 45 stopni) i wykonać kilka zdjęć. albo użyć specjalnych programów do tego celu.
jeśli wszystkie będą miały przesunięcie ostrości w tą sama stronę (albo przed, albo po) to wtedy należy skorygować/dopasować ten obiektyw do tego aparatu.
jp
a czy sam fakt tego ze ostrosc ustawiona na tylnych lapach, gdize tak na prawde jest mydlo a ostrosc na trawie nie wystarczy do stwierdzenia ze jednak nalezy dopasowac obiektyw do body?
Po rozjaśnieniu nie jest aż takie mydło.
Zawsze warto mieć sprawny system ogniskowania (AF), ale też zawsze są jakieś rozrzuty nawet przy prawidłowym ustawieniu.
Przy odległości np. 2m owe 1,7cm to naprawdę mało. Musisz używać przesłon 8, 10, 16 itd. aby być pewna, że mimo rozrzutów Af będziesz miała ostre zdjęcie.
Nie wiadomo, czy ten system (body + obiektyw) ma stałe przesunięcie czy duży rozrzut.
Jeśli stwierdzisz, że stałe przesunięcie to warto/trzeba je skorygować.
Jeśli ma duży rozrzut to trzeba z tym żyć i strać "trzymać" dużą głębię ostrości.
Na razie nie wiesz jak jest, trzeba przetestować i dopiero potem decyzja co robić
jp
--- Kolejny post ---
Znajdź w sieci program Reikan FoCal, poczytaj instrukcję
Nie jestem pewien czy dla Twojego body też, ale chyba tak, testuje AF i ustawia/kompensuje automatycznie obiektyw+body.
jp
Masz dobry (co do typu przynajmniej ) zestaw 40D+70-200/4L i efekty powinny być na prawdę dobre.
Jak wyglądają "zwykłe" zdjęcia. Np. kontrastowy obiekt nieruchomy, czas 1/500 - 1/1000, F=4, wybrany środkowy punkt AF, tryb Oneshot.
Jeżeli sprzęt wymaga kalibracji to na wszystkich zdjęciach powinien być widoczny front focus - tak jak na tym z psem.
koko90
Test AF
1. Warunki
Pożyteczny były statyw, pozwoliłoby to jednoznacznie (i liczbowo) ustalić jakość Twojego AF dla Twojego 40D + 70-200
Można bez, ale będzie to tylko jakaś ocena skłonności.
Potrzebna jest zwykła linijka centymetrowa o długości co najmniej jakieś 20cm
2. Ustawienia
Obiektyw na 200mm i AF ON, na body tryb Av ustawione na 4,0.
Linijka na np.. stole oparta o ścianę pod kątem 45 stopni
Aparat na statywie ustawiony :
- poziomo tak by widzieć linijkę (środek) w ten sposób, by centralny punkt AF ustawiony był (łapał) kreskę przy jakiejś konkretnej liczbie, np. 10
- najbliżej jak się da ale tak by AF mógł pracować, w Twoim przypadku to jakieś 124 cm, od tej linijki do tylnej ścianki puszki.
- podłączony zdalny wyzwalacz, pilot lub ustawiony samowyzwalacz np. na 2 sekundy. Jeśli bez statywu no to bez tego punktu
3. Test
Robimy kolejno 10 zdjęć ale po każdym pierścień ostrości przekręcamy w lewo lub prawo o trochę, lepiej dużo
Gdy bez statywu to niezwykle istotne jest by środkowym punktem łapać ostrość zawsze w tym samym punkcie linijki , np. na 10 linijki
4. Odczyt
Odczytujemy z każdego zdjęcia pozycję dla której jest najlepsza ostrość i zapisujemy (10.2; 10.0; 9.5; 8.6; 11.3; itd.)
Przy zdjęciach z ręki może być czasami np. słaba ostrość, ważna jest pozycja "najostrzejsza" na tym zdjęciu
5. Analiza
a. Jeśli średnia arymetryczna będzie np. 8,5 to oznacza że masz przesunięcie o 1,5 i możnaby/trzebaby doregulowywać.
b. Ważne jest także jaki duży jest odstęp od tej średniej zarejestrowanej wartości największej oraz najmniejszej.
Opublikuj tutaj lub przyślij te wyniki
jp
PS
Chcę Ci jeszcze uzmysłowić, nawiązując do zdjęcia psa że gdybyś :
- nacisnęła spust do połowy
- następnie "obróciła" nawet drobne trochę body by lepiej skadrować lub cofnęła o trochę
to przy ustawieniach które miałaś, głębi ostrości rzędu 2cm-3cm, otrzymane zdjęcie NIE świadczy o złej pracy systemu AF
dzieki bardzo za odp i pomoc. pokombinuje troche z tymi linijkami testami drukowanymi i czym sie jeszcze da. dzis piekne warunki do robienia zdjec to i sprobuje troche podzialac na przymknietej przeslonie i najrozniejszych ustawieniach aparatu zobaczymy co z tego wyjdzie. jeszcze pytanie dla upewnienia sie. jesli obiektyw rzeczywiscie wymaga dopasowania do body to aktualnie ff powinien wystepowac przy kazdej ogniskowej tak?
mozliwe ze jest tak jak mowisz. zrobie ten tes i zobaczymy. na dzien dzisiejszy po prostu w glowie mi sie to nie miesci 3 lata z sonym, efekty jak dla mnie zadowalajace, wydawalo mi sie ze jestem juz gotowa na cos bardziej zaawansowanego, a okazuje sie ze nawet ostrosci nie potrafie zlapac. i to jeszcze na obiekcie nieruchomym, gdzie na sonym takich problemow nie mam. punkt af pokazuje tu, i tez tu zdjecie jest ostre, zadnych problemow.na dzien dzisiejszy idac na spacer wybieram alphe, canon leeezy bo do dnia dzisiejszego nie zrobilam ANI JEDNEGO zdjecia ktore bylo by wg mnie wystarczajaco dobre,a raczej ostre tam gdzie powinno byc ... zrobie ten test. jesli wyjdzie ze wszystko jest ok, bede musiala jakos sie z canonem zaprzyjaznic