Odp: staliśmy się siłą w sporcie zimowym
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie MY jesteśmy potęgą, tylko trójka naszych rodaków. Natomiast to, że ta trójka zdobyła złote medale świadczy nie o kondycji polskiego sportu, a o ich ciężkiej indywidualnej pracy i ambicji. Natomiast generalnie póki co Polacy w sumie zdobyli tylko cztery medale, co oznacza że daleko im do potęg. Tak jak całemu polskiemu sportowi.
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Tak jak powiedział Tomasz Majewski: "pojedyncze sukcesy w sporcie zawdzięczamy tylko determinacji jednostek".
Dobrym przykładem jest również Robert Korzeniowski - 4 złote medale olimpijskie.
no moze nie tyle indywiduum co zdolnych jednostek i jednak kilku osob dookola nich (trenerow, terapeutow, psychiatrow, ...), ktore tez wypluwaja z siebie zyly, zeby Stoch, Brodka czy Kowalczyk* mogli wystartowac najlepiej jak potrafia. dotyczy poniekad wszystkich sportowcow startujacych w takich zawodach, nie tylko tych wygrywajacych medale.
* - zwlaszcza w tym przypadku naleza sie oklaski dla sztabu wspierajacego, ktory z ta "baba" jest w stanie wytrzymac ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
W sportach drużynowych niestety syf i malaria.
ale moze przestanmy myslec o sportach druzynowych tylko w kontekscie szmacianki, bo to ludziom mocno przeslania oczy. siatkowka czy pilka reczna od lat stoja na swietnym poziomie w PL.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
..... siatkowka czy pilka reczna od lat stoja na swietnym poziomie w PL.
Nie stoją tylko stały!
- siatkówka kobiet: Mistrzostwa Świata w Piłce Siatkowej Kobiet 2014 (eliminacje strefy CEV) o MŚ w 2014 już zapominamy.
- koszykówka męska: Mistrzostwa Świata w Koszykówce Mężczyzn 2014 na MŚ również brak kwalifikacji.
Serbia czy Chorwacja nie ma takich zmartwień.
Dobra liga to jeszcze nie oznacza, że reprezentacja będzie coś grać. Polacy siedzą na ławie, a obcokrajowcy zapewniają nam grę w pucharach. Na MŚ reprezentują swoje kraje, a my jesteśmy w czarnej dziurze - MŚ w siatkówce mężczyzn 2010 rok 13 miejsce razem z Kamerunem i Egiptem: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mistrzo...5%BCczyzn_2010.
potęgą w sporcie są USA, Chiny, Niemcy czy Rosja, my to 2-3 liga światowa... to że z prawie 40 mln państwa 'zamedalowały' raptem 3 osoby na IO nie świadczy o żadnej potędze sporowej ...
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
potęgą w sporcie są USA, Chiny, Niemcy czy Rosja, my to 2-3 liga światowa... to że z prawie 40 mln państwa 'zamedalowały' raptem 3 osoby na IO nie świadczy o żadnej potędze sporowej ...
To wiedzą wszyscy, ale przyznasz, że pojedyncze perły klasy światowej w PL są.
to fakt, a równie dobrze możnaby było napisać że większą potęgą od nas są Białorusini bo zdobyli więcej medali czy Etiopczycy którzy mają świetnych długodystansowców że o Jamajczykach nie wspomnę...
Ja bym nie przesadzał z dziękowaniem "zdeterminowanym jednostkom".
Jak się odpowiednio sport zorganizuje, zareklamuje, zwerbuje i ułatwi , to jednostki się zawsze znajda i łaski nie robia.
Przykład - Indie i Chiny. Zapewniam, że Hindusi potrafia być zdeterminowani jak ktokolwiek inny, ale obecnie w sporcie nie istnieja. A jest ich tyle co Chińczyków. Sukcesy sportowe w skali światowej zaleźa od zorganizowanego systemu selekcjonowania i wyszukiwania talentöw.
Cytat:
Zamieszczone przez
Witek.K
I co wg. Ciebie jestesmy potega?
Wyżej była odpowiedź, nie nie jesteśmy 8-).
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja bym nie przesadzał z dziękowaniem "zdeterminowanym jednostkom".
ja podam jednak przyklad, ze zdeterminowanie jednostki moze miec wieksze znaczenie niz cala organizacja
ten ziomek po lewej mial sport zorganizowany i zareklamowany. w taki sposob, ze ten w srodku nawet by nie mogl pomarzyc...
w zaleznosci od dyscypliny rola tego indywiduum jest wieksza (sporty indywidualne/wyczynowe) lub mniejsza (zespolowe),
ale jednak nie jest ono bez znaczenia. tak sam utalentowany zawodnik, jak i ludzie go wspierajacy od dziecka, po narodowe
zwiazki zapewniajace osrodki, kase i innych ludzi...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja podam jednak przyklad, ze zdeterminowanie jednostki moze miec wieksze znaczenie niz cala organizacja
http://bi.gazeta.pl/im/46/fb/eb/z154...iew-Brodka.jpg
ten ziomek po lewej mial sport zorganizowany i zareklamowany. w taki sposob, ze ten w srodku nawet by nie mogl pomarzyc...
Ziomkowi z lewej można różne rzeczy zarzucić, ale chyba nie to, że jest leniwy i się nie starał....dał z siebie wszystko chłopina. I ten po prawej tak samo. Nawet zaręczyć mogę za naszego człowieka Shani Davisa co się ścigał z mistrzem Bródka, że dał, co miał. Po prostu, jak się to ładnie mówi "your best was not good enough". A facet, który prześcignałby może i Bródkę i Wyrwija (który nie wyrwał tym razem) pewnie siedzi gdześ w więźniu za kokaine.
Kiedy już się te talenty znajda i zakwalifikuja na zawody, to nikt wiele nie pomoże. Nie chodzi mi o to, że nie mam uznania dla ich determinacji, po prostu uważam ja za oczywista u każdego, kto zaszedł tak daleko.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
...ten ziomek po lewej mial sport zorganizowany i zareklamowany. w taki sposob, ze ten w srodku nawet by nie mogl pomarzyc...
Dokładnie.
Nasz rodak (jeszcze 2 miesiące przed startem w Soczi) zbierał kasę na odzywki i jeździł sobie na torze "krytym bez lodu" - z tego co pamiętam , to jakaś płyta z tworzywa sztucznego i bambosze babci.
A konkretnie W wełnianych kapciach, od deski do deski. Tak trenuje Zbigniew Bródka (wideo) - Soczi 2014 - SportoweFakty.pl