Odp: 5D Mark III + 24-105 - Winieta na 24mm
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Żaden zapis EULA nie może być niezgodny z prawem, tj. jeśli prawo dopuszcza reverse engineering w konkretnych przypadkach, to ten zapis w EULA po prostu nie jest wiążący dla użytkownika.
Cytat:
masz na mysli ogranczenia systemu operacyjnego?
Ograniczenia konta użytkownika nałożone przez administratora systemu.
Cytat:
mnie to osobiscie na pewno nie przeszkadza, ale czy jestes pewny, ze prawnik mialby ta sama opinie?
Jestem pewien tylko tego, co napisałem o reverse engineeringu, ale tutaj wydaje mi się że sytuacja jest analogiczna.
Wszystko trzeba by oczywiście przetestować w sądzie, jeśli ktoś ma na to ochotę :-)
Cytat:
przeczytales chocby EULA do Lightrooma, czy z gory zakladasz ze "musi sie dac, przy odrobinie dobrej woli"...
Gdyby UOKiK interesował się tym choć w takim stopniu, jak interesuje się regulaminami sklepów internetowych, to zaraz by się okazało, że typowy EULA zawiera mnóstwo klauzul abuzywnych które są sprzeczne z prawem wielu krajów. Różnica polega na tym że konkretne zapisy EULA przestają być wiążące, ale producent oprogramowania nie jest za nie w żaden sposób karany.
Cytat:
ale rozpuszczanie takich pogladow w sieci (ze "musi byc w porzo, bo przeciez to prawie to samo co pelna wersja") moze nie byc najlepszym pomyslem...
Zupełnie nie o to mi chodziło.
Jak można wierzyć, że jakaś ełla wysmażona przez jakikolwiek biznes może być ponad prawem?:roll:
Gdyby tak było, to adobi inc. kazałby sobie płacić nie ustalona cenę, tylko procent od dochodów. Np. "$2000 or 2% of gross yearly income, whichever is greater" a przed zakupem trzeba by było pokazać oświadczenie majatkowe i zadeklarować narodowość, religię i liczbę posiadanych nerek. Haha :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jak można wierzyć, że jakaś ełla wysmażona przez jakikolwiek biznes może być ponad prawem?:roll:
nikt nie mowi o pierwszenstwie ponad prawem.
zobacz link powyzej (ten o Legal Spects) i przeczytaj przyklad z "EULA and Fair Use"... to jest przyklad z USA gdzie prawo jest w kieszeniach duzych biznesow,
socjalna Europa moze byc lagodniejsza dla prywatnego konsumenta.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Gdyby tak było, to adobi inc. kazałby sobie płacić nie ustalona cenę, tylko procent od dochodów. Np. "$2000 or 2% of gross yearly income, whichever is greater" a przed zakupem trzeba by było pokazać oświadczenie majatkowe i zadeklarować narodowość, religię i liczbę posiadanych nerek. Haha :lol:
nie wiem, nie znam sie... ;) w USA i dzielnie wylizujacej amerykanski rowek UK moze i do tego niedlugo dojdzie ;)
EDIT: jeszcze jedna dosc istotna uwaga - jest znaczaca roznica miedzy reverse engineeringiem a modyfikacja software'u. i o ile co do tego pierwszego potrafie sobie wyobrazic szeroka szara strefe tolerancji, o tyle w kwestiach nieautoryzowanych modyfikacji dorobku intelektualnego absolutnie nie odwazylbym sie na jakiekolwiek ryzyko ;)