Coś chyba słabo szukasz ;)
Wrzuć te linki z testami "topowców".
Wersja do druku
Nie no po co testy. Przecież teza została postawiona nawet w tytule. Sprawa jest jasna - Canon praktycznie nie ma AF - nawet kompakty Nikona są sprawniejsze :D i dlatego zastanawiam się czy jest dalszy sens cokolwiek tu rozważać. Chyba trzeba zamknąć i przykleić dla potomnych :).
Pierwsze lepsze testy 1d3 , 1d4 , D3 na optycznych .W każdym z nich AF w topowych canonach nie działał porownywalnie chociazby jak w N. Duzo dodatkowych potwierdzeń jest w sieci ..Chociaż by ISO. Hmm.. Z lekką pewnościa powiem,że ISO w topowych repo canona zatrzymal sie na 3200 , dalej jest duzo gorzej niz w N . ( hmm, chyba ze N stosuje odszumianie juz w puszkach )- 5d3 repo sportowym tez nie biore pod uwage. Chodzi o typowego woła roboczego.
( 1dX pomijam bo nie rozpatruje zakupu )
http://www.dpreview.com/reviews/nikond3/18
Przyklad iso w D3 w porownaniu do 1d3 ..pytań brak , widać doskonale że od ISO 3200 N zamiata C ..na wyższych ISO nawet nie ma co oglądać.
Tak się składa, że moje zdanie nie opiera sie na testach Optycznych (nic do nich nie mam, po prostu nie czytałem :() tylko na moich własnych "wyczynach", a używam/łem amatorsko takie puszki jak D200, D3, D300s, D800, 40D, 5D2, 7D, 5D3 i 1DX.
Zgodzę sie, że w przeszłości AF Nikona był zdecydowanie pewniejszy niż Canona (przynajmniej w tych puszkach, które używałem).
AF 5D3 i 1DX jest tak samo dobry jak ich odpowiedników D800 i D4. Różnice zawsze sie znajdą, ale są one minimalne i Twoja technika będzie miała tu znacznie większe znaczenie.
Takie samo zdanie mam na temat wysokiego ISO.
Piszesz, że nie bierzesz pod uwaga 5D3 jako wola roboczego. Dlaczego ? Robisz zdjęcia w tak trudnych warunkach klimatycznych?
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale szukasz raczej puszki używanej? Jeżeli tak to pewnie D3S byłby dobrym wyborem.
Jak to czytam, to myślę sobie, że Canon to musi chyba dopłacać ludziom aby chcieli robić zdjęcia ich aparatami.
Poszukaj kogoś z takim z D3 lub D700 i popróbuj. Ciekaw jestem, czy nadal będziesz tak chwalił :-)
D700 mam często okazje się "bawić", ale jakoś szczególnie ten AF to mnie na kolana nie powala.
5D3 nie biore pod uwage z racji tego ze foce troche sportow halowych, wiec i praca na duzym ISO bierze tu bardzo duzy udział, a AF to w tym wypadku pierwszoplanowa część :) Poki co w najblizszym planie byc moze bedzie 1d4 - jeszcze 1d3 tak naprawde nie sprawdzilem bo znow leci na zytnia. Ale moge conieco powiedziec o 1d2 - zeby mial tylko wyzsze ISO niż 3200 to za cholere bym go nie sprzedawał :)
Nie jestem pewien czy mówisz poważnie...:shock: :)
Może ktoś, kto miał okazje fotografować coś w podobnym stylu, wypowie się na ten temat.
Tutaj masz kilka zdjeć z 5d3, rownież na wysokim ISO (exif w zakładce INFO):
- Zenfolio | Jola & Paweł | 07 - Hebridean Celtic Festival
Hala, sporty halowe - miałem na mysli szybkostrzelnosc , mnoznik 1,3x :D - trudne warunki - ISO . :) 5d3 nie jest tworem do repo :) Do landow czy portretow to chce 5d1 zamienic na 1Ds2 :D
Wiem ze w tej chwili 5d3 to obiekt marzen, ale dla mnie poza zasiegiem finansowym.
Nie wiem co takiego złego jest w 5d3 ze od razu jest wykluczany z repo, 4 zdjęcia na sekundę mniej nie skreślają go od razu
Teraz rozumiem nieco lepiej. Zdjęcia, o których piszesz to raczej sport niż repo, przynajmńie w moim rozumieniu. Dla mnie 5d3 jest jak najbardziej do repo: podpinasz 24-70Mk.2 lub 70-200 i naprzód :D