Odp: Makro tanim kosztem - obiektyw do pierścieni makro
Cytat:
Zamieszczone przez
paatryk
a co myślicie o Jupiter 3,5/135 ?
który model np? 44M-4 wystarczy?
Obiektywy M42 135mm to tanie i kiepskie optycznie konstrukcje. Zdecydowanie odradzam. Miałem japońskiego Heliosa 135 f/2,8 i był słaby.
Co do Heliosa 58mm f/2,8 to lepiej szukać jakiegoś z 8 listkami przysłony i powłokami MC. Np Helios 44M-3 MC.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Pamiętaj o świetle (u mnie zauważono poprawę po kupnie lampy błyskowej).
Lampa błyskowa z dyfuzorem to podstawa. Bez niej nigdy nie wybieram się na polowanie na robala. Nawet w dobrym słońcu czasami trzeba doświetlać. Światło musi być dość intensywne i miękkie.
Cytat:
Zamieszczone przez
paatryk
Jak biorę pierścień 14mm to ostrość łapie mi 1mm od obiektywu więc próba robienia takich zdjęć nie ma sensu. A chciałbym połączyć wszystkie (7mm + 14mm + 28mm).
[/url]
Na jakiej ogniskowej, bo chyba nie na 50mm?
Cytat:
Zamieszczone przez cobalt
Co do Heliosa 58mm f/2,8 to lepiej szukać jakiegoś z 8 listkami przysłony i powłokami MC. Np Helios 44M-3 MC.
Obecnie nie ma żadnego Heliosa 44M-3 MC na allegro ani tablicy. Jaki inny model w drugiej kolejności?
8 listków na jeszcze 44M-2, a MC 44M-6...
Cytat:
Zamieszczone przez
hensu
Na jakiej ogniskowej, bo chyba nie na 50mm?
Na 50mm. Coś się nie zgadza?
///
Zauważyłem, że dobrze piszą o Pentacon 50/1.8. Co myślicie? Jak to się ma do heliosa?
INDUSTAR 61L/Z MC 50 mm f/2.8 macro <-- tego szukaj :p w okolicy 120/150zł kupisz, a zjada pod każdym względem te co wymieniałeś =)
z pierścieniami jest już konkret ;)
Sobie w brodę pluję, że nie wygrałem tego industara za 120zł - ludzie ponad 250zł za nie chcą co jest chore. Poluj, możliwe że dorwiesz za tyle co salas pisze. Pentacona sobie odpuść, to bardziej artystyczny wynalazek niż szkło. Masz w moich postach linka do mojej galerii makro tu ma c-b, w pierwszym poście są zdjęcia z pentacona i heliosa, porównaj sobie.
@ Sezamek
Widziałem te fotki. Te z pierwszego postu słabe, ale następne są naprawdę "wow". :)
To w takim razie poluje na Heliosa... tylko jeśli nie znajdę 44M-3 MC to jakiego szukać w drugiej kolejności?
Możesz 44m-2 powinien być tani. Wspominałem też o targu staroci, jak masz coś takiego u siebie to często tam idzie dostać heliosy
Przy Heliosie będzie musiał być blisko fotografowanego obiektu, co nie zawsze jest pożądane. Może Jupiter 135 i wtedy oddali się trochę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Radex
Przy Heliosie będzie musiał być blisko fotografowanego obiektu, co nie zawsze jest pożądane. Może Jupiter 135 i wtedy oddali się trochę.
Jak nie zapakuje wszystkich posiadanych pierścieni (tylko np 28 lub 28+7) to odległość będzie przyzwoita.
A jak położy na kwiatku odrobinę miodu to robal spokojnie dłużej posiedzi.
W sumie na początek wystarczy. Ja jednak kupię coś dłuższego, bo przy zdjęciach byłem prawie przy robalach i je straszyłem czasami.
Z Heliosem też się da ;-)