Odp: Plastyka Canona, AF Nikona
FOTO-PAN- mógłbyś bardziej rozwinąć słowo przekadrowywał? bo nie dokońca, wiem na czym to polega:) Powiedz mi jeszcze czy obrazek, kolory, iso z 5d są lepsze od 7d?
Matsil na 5d mark ii mnie nie stać:/ max jaki mogę wydać to 2.5, a najlepiej z 2k:) a czy zadałem to pytanie na żółtych? hmmm mam tam jakieś tematy, ale tego chyba nie;) a co mam zamieścić??:D
Cytat:
Zamieszczone przez
e4r5t
a co mam zamieścić??:D
Zawsze warto posłuchać rożnych opinii - tam mają większe doświadczenie z Nikonem :D
przekadrowanie, celujesz na centralnym af tam gdzie chcesz mieć ostrość i trzymając do połowy wciśnięty spust migawki kadrujesz tak jak Ci się wydaję że będzie najlepiej dla kompozycji zdjęcia i pstryk
co do szumu bardziej mi odpowiada w 5d niż w 7d na iso 1600 a tu jest kilka fotek porównawczych Image Quality: 7D vs 5D original ? - FM Forums
7d zaleta szybkość robienia zdjęć, filmowanie, sporo bajerów różnych i chyba jeden którego na pewno brakuje w 5d to czyszczenie matrycy no i 18mpix wiec w razie czego jest z czego "ciąć" jak jest potrzeba dlatego do 5d dokupiłem sobie zamiennik 7d czyli 600d
dzięki za wyjaśnienie;) a co do obrazkafaktycznie 5d ma bardziej wyraźny i szum zdecydowanie mniejszy:) Tylko właśnie czytałem, że matryca w 7d szumi strasznie:D a porównywałeś robiąc w mRaw? Nie przeszkadza Ci jakość i rozmiar wyświetlacza w 5d? Nie lepiej jakbym kupił teraz 50d, a za jakiś czasu drugie body np.5d mark ii?:D Orientujesz się jeszcze może jak wypada szum 5d w porównaniu do 50d? Bo niby 50 szumi mniej od 7?? Jutro założę temat na nikonie, bo już uciekam spać i zobaczymy co oni na to:D
Mam jeszcze jedno pytanie, wcześniej ktoś wspomniał "AF jest bardzo ważny i jeśli nie działa jak trzeba potrafi to być irytujące. Jednak są rzeczy i parametry ważniejsze niż AF i szumy na wysoki iso o czym często nie mówi się w tego typu wątkach" np. do jest ważniejsze od tego? W nikonie nie idzie czasem więcej wyciągnąć szczegółów z cienia? nie ma lepszej dynamiki? np.matryca w d7000? podobno cuda idzie z nią zrobić( tak słyszałem na forum nikona;)) a co do kolorów, robiąc w Raw nie uzyskam tego samego efektu czy to nikon,canon, sony, pentax?
50d też miałem bardzo fajna pucha i faktycznie te 15mpix w 50d ma przyjemniejszy szum dla oka ale chyba z tego co pamiętam do iso 800 na iso1600 w ciemnych scenach nie było dobrze, cena 50d ostatnio z tego co widzę to około 2k pln dokładasz z 500pln i masz zadbany 5d tylko jak już kupuj z papierami które dokumentują przebieg bo ja kupiłem swoją pierwszą 5d od gościa który się zarzekał że ma 60k pstryknięć w dobrej wierze wziąłem korpus niby nie po obijany trochę "wybłyszczony" lakier zaniosłem do serwisu na czyszczenie i od razu poprosiłem o sprawdzenie przebiegu i tu nie miła niespodzianka z 60k zrobiło się 160k, popstrykałem z pół roku z 15-20k zdjęć i padła migawka i poszedł jako dawca organów a w między czasie szukałem innego egzemplarza no i taiłem w idealnym stanie za nie duże pieniądze z przebiegiem nie całe 5k
chcesz dobry AF w Canonie bierz 1Dmk3 ale to jest APS-H czyli x1.3
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
FOTO-PAN
tu nie miła niespodzianka z 60k zrobiło się 160k, popstrykałem z pół roku z 15-20k zdjęć i padła migawka i poszedł jako dawca organów
A to nie jest tak że w 5Dmk1 jest gwarancja 200k klapnięć?
100k tylko w 5d to nie 1d
tu jeszcze ciekawe porównanie 5d vs d700 Nikon D700 vs. Canon EOS 5D - Pixinfo.com
50d kupie za 1500 w bardzo dobryn stanie, ostatnio uciekl mi za 1750 z oryginalnym gripem, aku i karta, stan jak nowy:-\ Nie wiem czy chce sie pakowac az w tak stare body i martwi mnie tej wyswietlacz, niby wiem on zdjec nie robi, ale jak sie czlowiek przyzwyczail do luksosow, a teraz przedzie na takie cos to moze byc niezadowolony;-) no i wyczytalem juz, ze matryca w 5d jest wlasnie dosc leciwa, ze duzo lepszy obrazek uzyskam z nowych puszek apsc. Wrocmy jeszcze do tego przekadrowywania, powiedzmy mamy postac, gdzie zlapalem idealnie kadr, ale nie moge zlapac ostrosci na miejscu w ktorym chce, bo nie ma tam punktu af, w tym momencie nie moge przekadrowac, bo rozsypie mi sie caly kadr, gdzie np wszytsko idealnie mam zachowane, wiec tutaj nie lepiej sprawdzi sie, wiekszt wybir pol?
I co z tym stwierdzeniem, ze sa rzeczy wazniejsze od iso i af? Czy canon faktycznie ma taki super obrazek w porownaniu do nikona? Przeciez z matryc nikona idzie wyciaganc wiecej?gdzies widzialem wyciaganie z cieni to na nikonie obrazek dosc fajny po maksymalnym wyciagnieciu, a z canona blady, zaszumiony i prawie przezroczysty;-)
Przecież możesz złapać ostrośc na postać i przytrzymując do połowy spust migawki przekadrowac
tap z komóry