Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Plastyka Canona, AF Nikona

Coś już napisał

Domyślnie Plastyka Canona, AF Nikona

Witam. Prawdopodobnie chcę kupić jakiś model Canona, obstawiam nad 5d, 50d, 7d z tego co udało mi się wyczytać, Canon ma słaby AF często występuje BF/FF do tego tylko 9polowy AF, który tak naprawdę ogranicza pole do popisu podczas łapania ostrości w porównaniu np do nikona, który ma ich ponad 39(w zależności od wersji) Czy tyle pól faktycznie jest przydatne? O co chodzi w tym, że Canon dobrze sobie radzi tylko z punktem środkowym, a z bocznymi już zdecydowanie gorzej, a AF servo już całkiem tragedia( co to właściwie jest af servo)? Ciągnie mnie do Canona ze względu na słynną plastykę obrazka, natomiast do Nikona ciągnie mnie AF i lepsze iso jak i wyciąganie z cieni i dynamika obrazu i tak już się zbieram od 2 miesięcy i nadal nie wiem co kupić Może po tym temacie ułatwi mi to wybór

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Plastyka Canona, AF Nikona

nie wydaję mi się żeby te np. 39 (9 krzyżowych) pół af z d7000 lepiej działały od 19 (wszystkie 19 krzyżowe) sztuk 7d
    Ostatnio edytowane przez FOTO-PAN ; 01-12-2013 o 20:52

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Bierz canona, nikon ma kłopoty http://www.canon-board.info/hydepark...ml#post1194099 :-)

A tak na poważnie, to nikon też nie jest wolny od przypadłości niecelnego af-u. Chyba dla większości użytkowników, nie ma znaczenia czy puszka ma 34, 56 czy 243567 pól af-u. Głównie używa się centralnego (co nie znaczy, że jest wielu takich co korzystają z bocznych). Odkąd posiadam puszki z mikroregulacją, nie mam problemy z ff/bf. Obrazek jaki generuje aparat to jedno, a ergonomia i użytkowanie to drugie. Trudno ci coś doradzić, gdyż nie wiemy jakie masz preferencje, co chcesz fotografować.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

W 5D i 50D szału z AF faktycznie nie ma, ale już 7D to inna bajka.
    W którymś numerze DFV porównywali go z bodajże D300s i wyszło że mają bardzo podobne AF pod względem skuteczności

Miasto
    dawna stolica

O! Z tym, że af w 50D jest słaby to bym ostro polemizował. W połączeniu z usm, śmiga aż miło. Jak autorowi tak bardzo zależy na af-ie, to niech bierze jedynki.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....

Coś już napisał

a jeśli pominąć 7d? bo w sumie to nie jestem do końca przekonany czy chcę tyle wydać Aparat będzie mi służył głównie do sesji w studio, plener, dzieci i od czasu do czasu jakiś ślub, na pewno nie będę go używał do sportu,kwiatków, natury itp

Uzależniony Awatar FOTO-PAN
    Miasto
    Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody

kiedyś miałem olympusa e-410 i on miał 3 punkty af, centralny i 2 po bokach i też dało się robić zdjęcia, 7d zamieniłem na 5d classic i też jakiegoś szoku nie doznałem co do obsługi aparatu i celności af, fakt 7d więcej punktów i szybsze ostrzenie ale wszystko da się ogarnąć i przyzwyczaić, ostrzyć na centralnym w 5d i przekartkowywać i po co wtedy skrajne boczne punkty

Miasto
    dawna stolica

Do Twoich potrzeb bierz pełną klatkę. Jaką? Taką na jaką pozwoli budżet.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez e4r5t Zobacz posta
    Aparat będzie mi służył głównie do sesji w studio, plener, dzieci i od czasu do czasu jakiś ślub, na pewno nie będę go używał do sportu,kwiatków, natury itp
    To zdecydowanie FF. W cenie nowego 7D masz używkę 5D Mark II. Używałem tego aparatu przez ponad 3 lata do różnych celów - głównie rajdy, zdjęcia domowe, dzieci, czasem śluby, plenery i studio. W tej cenie nie znajdziesz nic lepszego. A o AF nie ma się co martwić, nawet na rajdach z servo spokojnie dawał radę, kwestia opanowania sprzętu.

P.S. Zadałeś podobne pytanie na forum żółtych?
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 01-12-2013 o 22:32
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Kiedyś obrabiałem materiał z reportażu ślubnego z mojego 5dmkII + nikona d300 mojego kolegi. Faktycznie nikon miał więcej trafionych zdjęć. Na tym zalety się jednak kończą. Pomijając plastyczność zdjęć (ff vs crop) kolor z nikona na wyższych iso był bardzo kiepski. Wymagał wiele korekt lokalnych a co najgorsze powyżej iso 800 po ustawieniu balansu bieli część kolorów tak bardzo traciła nasycenie, że połowa zdjęcia była czarno-biała Kiedyś miałem 40d i pliki z niego dawały dużo większe możliwości - mimo, że był starszą konstrukcją i niżej pozycjonowaną.
    AF jest bardzo ważny i jeśli nie działa jak trzeba potrafi to być irytujące. Jednak są rzeczy i parametry ważniejsze niż AF i szumy na wysoki iso o czym często nie mówi się w tego typu wątkach
    Miłego dnia
    moja www

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów