Odp: Co zamiast kitu - 50D
Sigma 17-50 f/2,8 OS HSM może być dobrym wyborem, tylko trzeba czasami wyczaić jedną spośród 3 czy 4 egzemplarzy. Chyba miesiąc temu był temat człowieka, który walczy od dłuższego czasu z serwisem. Pewnie już dopiął swego, ale ile zdrowia go to kosztowało. Mam znajomego w Sigma Pro Centrum i tam warto kupić nówkę, bo masz 3 lata gwarancji. Skarżył się na serwis Sigmy, bo czasami dziwnie załatwiają reklamację. Np nie chcą na piśmie oświadczyć, że wada jest nie do naprawienia i sklep ma związane ręce z wymianą na nową sztukę. A klient się pieni.
Mam Tamrona i szczerze powiedziawszy jest tylko odrobinę wolniejszy od Sigmy. Co do plastyki obrazka, to wszystko jest sprawą gustu. Mój Tamron też był serwisowany (korygowana ostrość do body). Wysłałem korpus z obiektywem w poniedziałek, a otrzymałem zrobionego w czwartek. Tamron ma 5 lat gwarancji, ale tylko z konkretnym aparatem, co jest wyszczególnione na certyfikacie, po rejestracji w necie.
24 kosztuje tyle co dwa takie zoomy. :) 35 Sigmy tyle co zoom. Albo prawie dwa. Zależy jakie. :)
Poszukiwacz, dzięki za odpowiedź natomiast, ja może nie do końca dobrze zapytałem. Różnica między tymi obiektywni jest dla mnie jasna. Chciałem zapytać tylko o te skale w ev w odniesieniu do przysłony. Jaka zmiana w wartości f odpowiada zmianie o 1 ev? Z tego co napisałeś wychodzi mi że zmiana f o jedną wartość daje zmianę o 1/3 ev. Dobrze rozumiem?
Edit:
Wziąłem aparat i sam sobie wyjaśniłem i odpowiedziałem :)
tap z komóry
Poczekam nieco - może po Nowym Roku cena Sigmy A 18-35mm F1.8 DC HSM nieco spadnie i będzie w moim zasięgu, a przy okazji obejdzie się bez zbytniego naciągnięcia domowego budżetu. Mimo wszystko zwykle kupuję nowe, a nie używane.
quote:
Poszukiwacz2006
Tylko jedną i to z nawiązką :-)
24 i 35 są jaśniejsze, i to aż o 2/3 EV. To sporo jak dla mnie.
Faktycznie światło 1,8 to nie to samo co 1,4, ale dla mnie to i tak "kosmos", jak na co dzień mam max 2,8.
Jakoś nie mogę dociec dlaczego z przysłony 1,4 do 1,8 jest jaśniej aż 2/3 EV. Przecież przeskok z 5,6 na 6,3 to zmiana o 1/3 EV ?
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Jakoś nie mogę dociec dlaczego z przysłony 1,4 do 1,8 jest jaśniej aż 2/3 EV. Przecież przeskok z 5,6 na 6,3 to zmiana o 1/3 EV ?
no a od 1.4 do 2.0 to już nawet całe 1ev :)
pod koniec artykułu są rozpisane przesłony co 1EV
Przysłona fotograficzna
[QUOTE=jaś;1192571]no a od 1.4 do 2.0 to już nawet całe 1ev :)
Jasne zmiana o wartość pierwiastek z dwóch dla 1 EV wynikający ze średnicy otworu (powierzchni)
1,4 x ^2 = ok. 2,0 wzrost jasności o 1/3 EV byłoby dla około 1,6, a 2/3 EV jest dla 1,8. Zrozumiałe.
Dziękuję @jaś.
Przegapiłem edycję postu, nie wzrost jasności a spadek o 1/3 to dla 1,6, i spadek jasności z 1,4 do 1,8 to o 2/3.
Racja, zapomniałem o Tamronie. Dzięki za wszystkie komentarze. Co nieco mi rozjaśniło sytuację i prawdopodobnie wybiorę jednak Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, choć f/1,8 w 18-35 mm mocno kusi.
Twoja decyzja, warto Sigmę sprawdzić przed zakupem i podjechać do sklepu. Mam dwie Sigmy i jedna była bez wybierania, a druga z wybieraniem.
Zamierzam kupić w sieci (cyfrowe.pl). Aż tak duży problem jest z tymi Sigmami?