Odp: jaki obiektyw 35mm ??
Cytat:
Ja wybrałem canona, bo robiłem zdjęcia w półmroku i tam AF sigmy się gubił.
Co Ty tak focisz w tym półmroku? :) Tak jestem tylko ciekawy. Bo kiedyś myślałem, że śluby. Figurki pod kołdrą? :)
Cytat:
Spróbuj innych stałek canona w wersji L, ja akurat 35L uznaję za najsłabsze...
50L i 135L też jakoś wybitne nie są. 85L w sumie także. :P Jak na razie broni się 24L bo nie ma konkurentów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Co Ty tak focisz w tym półmroku? :) Tak jestem tylko ciekawy. Bo kiedyś myślałem, że śluby. Figurki pod kołdrą? :)
Chociażby, a jakie to ma znaczenie? Może w domu mam ciemno...
Z drugiej strony co roku robię kilka ślubów i innych imprez, gdzie z oświetleniem jest różnie. Wolę być zawsze pewnym AFu niż spieprzyć chociażby jedną imprezę. Moja sprawa i tyle w temacie.
Sigmę chwalisz z takim przekonaniem w każdym wątku jakbyś co najmniej był jej ambasadorem, to już jest nudne...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
50L i 135L też jakoś wybitne nie są. 85L w sumie także. :P Jak na razie broni się 24L bo nie ma konkurentów.
50L i 135L może wybitne nie są, ale moim zdaniem optycznie lepsze od 35L. Nie wiem jakie masz doświadczenie z 85L, ale ja je uważam za świetne na równi z 24L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Z drugiej strony co roku robię kilka ślubów i innych imprez, gdzie z oświetleniem jest różnie. Wolę być zawsze pewnym AFu niż spieprzyć chociażby jedną imprezę.
Dlatego ja swoją sprzedałem. Sp...ylem kilka ujęć, do których s p e c j a l n i e ją kupiłem. Na szczęście w miarę dobry LCD od razu pozwolił na ocenę tego co się dzieje i w porę zmieniłem szkło żeby jakieś ujęcia były ok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Sigmę chwalisz z takim przekonaniem w każdym wątku jakbyś co najmniej był jej ambasadorem, to już jest nudne...
Matsil, z ust mi to wyjąłeś. Od dawna obserwuję wypowiedzi niektórych użytkowników, którzy zachowują się jakby dotacje od Sigmy mieli:D
Cytat:
Z drugiej strony co roku robię kilka ślubów i innych imprez, gdzie z oświetleniem jest różnie. Wolę być zawsze pewnym AFu niż spieprzyć chociażby jedną imprezę. Moja sprawa i tyle w temacie.
Robisz te śluby zawodowo? Czy łazisz na śluby znajomych z lustrem? Ja już z tego wyrosłem. Wesela są od tego by się bawić, a nie żeby focić. Od focenia są zawodowcy. :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
... Ja wybrałem canona, bo robiłem zdjęcia w półmroku i tam AF sigmy się gubił...
Gubi się ale af w 70-300 L gdy jest ciemno, i to mocno się gubi. Dlatego wspomagam się 135. Odnośnie zaś sigmy, to gdy ciemno nie tyle się gubi, bo ostrość ustawi poprawnie, ale zrobi to wolno, zdecydowanie wolniej niż af w 28 1.8, który z kolei częściej pudłował.
Autor wątku sam musi zadecydować na czym mu najbardziej zależy. Choć jak się tak na spokojnie i bez emocji zastanowić, to wszystkie inne cechy obiektywu ( bokeh, aberracje, odblaski, rozdzielczość itd) nie mają kompletnie znaczenia, gdy af spudłował i zdjęcie przy pierwszej selekcji ląduje w koszu. Więc może jednak canon :-))?
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
To za ile kupiłeś tego canona? Za 3k?
Jedynym uzasadnieniem zakupu 35L jest właśnie cena, ale aktualnie nie ma szans kupić eLki w dobrym stanie w cenie nowej sigmy.
Dokładnie 2900 :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Spróbuj innych stałek canona w wersji L, ja akurat 35L uznaję za najsłabsze...
Niestety mam póki co tylko 35 ze stałek, natomiast z zoomów jeszcze 70-200 2.8, ale z 35tką lepiej mi się współpracuje, ale wiadomo to inna charakterystyka obiektywu :)
Cytat:
Gubi się ale af w 70-300 L gdy jest ciemno, i to mocno się gubi.
5.6 to już ciemnica. Ma prawo...
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Robisz te śluby zawodowo? Czy łazisz na śluby znajomych z lustrem? Ja już z tego wyrosłem. Wesela są od tego by się bawić, a nie żeby focić. Od focenia są zawodowcy. :P
Pieniędzy za to nie biorę (taką mam zasadę), ale jestem jedynym który ten ślub i wesele oraz ewentualnie plener robi. Z biegania za zawodowcami wyrosłem dawno, dawno temu. Dla mnie to nieprofesjonalne i poniżające. Sam też nie lubię jak mi ktoś za plecy włazi i strzela z iPhone'a ;) - od razu przed imprezą mówię, żeby przestrzec gości. Kościół to nie sala weselna - ma być cicho, bez zamieszania i z należytym szacunkiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy9
Dokładnie 2900 :-)
To rzeczywiście okazja, jak jeszcze dobry stan. Ja swój zapłaciłem 1k więcej, ale miał raptem kilka miesięcy.
Nie jestem zawodowcem nie robię ślubów , komunii itp. .
Wykonuje zdjęcia tylko dla siebie lub bliskich jeśli mnie o to poproszą .
W swojej praktyce wykonywałem zdjęcia w różnych warunkach np. kościołach , nocnych klubach ( dyskoteki ) i wiem co oznacza w takich warunkach jasny obiektyw zwłaszcza że wykonywałem zdjęcia canonem 600d + 18-55 + 50/1,8. Znudziła mi się praca z tymi obiektywami bo doskonale każdy z Was zna te obiektywy .
Po kilku latach "focenia" przyszedł wreszcie czas na wyższy poziom "fotografii" ( nie mylić z profesjonalistą ) , nowy aparat + szkła
Każdy zakup poszczególnych elementów jest dokonywany z własnych środków ( raty ) , nie mam dodatkowych źródeł zarobku ( np . śluby itp. )
Z cytatów które zostały umieszczone w tym wątku odpowiedz jest tylko jedna SIGMA 35/1,4 + Canon 6D.
Za pomoc dziękuję
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
To rzeczywiście okazja, jak jeszcze dobry stan. Ja swój zapłaciłem 1k więcej, ale miał raptem kilka miesięcy.
Delikatna ryska na przedniej soczewce, ale w żadnym stopniu nie wpływa na jakość zdjęć / szybkość ostrzenia itp. Nawet pod słońce nie robi żadnych bików i tym podobnych. Jedynie na co wpłynęła, to cena - tak więc jestem bardzo zadowolony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
robhary
Z cytatów które zostały umieszczone w tym wątku odpowiedz jest tylko jedna SIGMA 35/1,4 + Canon 6D.
Bardzo dobry zestaw - będzie Ci służył :)